Evenement: Incubate 2013

Tilburg is een week lang in de ban van Incubate 2013 geweest. Van maandag 16 september tot en met zondag 22 september was het een walhalla voor de muziek-, theater-, kunst- en festivalliefhebber. Een reportage van vrijdag tot en met zondag door FOK!schrijver Kim Raven en FOK!fotograaf Michella Kuijkhoven.

De volledige foto reportage is hier te bekijken 

Incubate is geen standaard muziekfestival. Er is kunst, theater, debatten en natuurlijk ook muziek. Veel optredens vinden plaats op opmerkelijke plekken, de Pauluskerk bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er ook een hoop dingen gratis toegangelijk, daardoor is er op sommige plekken, een gemixt publiek van Incubate bezoekers en gewone bezoekers.

© FOK.nl / Michella Kuijkhoven
Mountain Bike - Café Babbus

Kunst

De meeste festivals hebben een klein beetje kunst in hun programma staan. Dat komt meestal neer op een vette graffitiwall. Hier is dat anders. Er is bijvoorbeeld het gehele festival een expositie vlak naast het info & ticket center op de spoorlaan. Hier zijn een hoop illustraties te zien en auto's. Ja een auto die je zelf met behulp van een paar muisklikken kan inkleuren op stukken spiegel in een donkere hoek weggestopt. Interactieve kunst, bijzonder.

© FOK.nl / Michella Kuijkhoven
Arts&Cars - Showroom

Theater

Er is ook theater, geen heel uitgebreide theatervoorstellingen. In ieder geval, die ben ik niet tegengekomen. Maar wel de show 'Freeze!' op het Heuvelplein op zaterdag. Stenen stapelen op kubussen van glas. Dat klinkt heel erg stom, dat was het een beetje. Stenen in onmogelijke vormen proberen te stapelen op een glazen kubus, daarvoor heb je geduld nodig. Als kijker ook, geduldig kijken hoe iemand zit te prutsen met stenen is niet aan mij besteed, wel memorabel was toen de te grote steen toch niet zo lang bleef staan en de glazen kubus kapot sprong.

© FOK.nl / Michella Kuijkhoven
Nick Steur, Freeze - Heuvelplein

Een bruiloftsfeest theater? In dit geval wel ja. Integraal was er zowel in Tilburg als in Cairo (Egypte) een bruiloftsfeest. Met de nieuwste Egyptische hit onder jongeren. Een vorm van Egyptische rap met oude samples bij elkaar. Een feestje in het Duvelhok op klaarlichte dag met een HangOut verbinding live met Cairo. Helaas was het beeld nogal schokkerig, maar er werd gedanst en gesprongen alsof het leven ervan af hing. 

Muziek

Wat is een festival zonder muziek? Niks natuurlijk. Op vrijdag is het thema van Incubate 'metal', de hele stad kleurt zwart. Al is zwart natuurlijk officieel geen kleur, maar dat terzijde. Grote namen zoals Mayhem en Immortal spelen op Mainstage van 013. Het publiek lijkt rustiger dan bij andere metalconcerten. Terwijl het metalgeweld in 013 voltrekt speelt I Am Kloot in Theaters Tilburg een heel andere show dan de meeste luisteraars gewend zijn. Met humor spelen de heren een show van 1,5 uur zonder ongemakkelijke stiltes en met prachtig geluid.

© FOK.nl / Michella Kuijkhoven
I am Kloot - Theaters Tilburg

Ook in de kleinere café's is genoeg te doen. De band Spookhuisje speelt een geweldige show in Extase. De drie heren brengen het publiek in hogere sferen zonder ook maar één woord te zeggen en zingen. Terwijl de drie heren van Tinner in V39 in 20 minuten zoveel herrie en afschuwelijke muziek produceren dat je toch blijft luisteren, grindcore/crust zonder ook maar enige vorm van genialiteit en toch krijgen ze het voor elkaar dat niemand wegloopt en iedereen het einde wil weten. "Bye" en de jongens met panty's over hun hoofd lopen weer van het podium. Oprecht de meest vreemde act van het weekend te noemen. 

© FOK.nl / Michella Kuijkhoven
Mountain Bike - Café Babbus

Op zaterdag is het thema '25 years of Acid' met overal hipsters en gele smilie stickers. Tilburg ademt een andere sfeer die moeilijk in woorden te omvatten is, een combinatie door gemoedelijker en blijer komt het dichts bij dit gevoel. In de Pauluskerk staat het vandaag bol van folk/singer-songwriters, zoals Urpf Lanze. Wat hij met een gitaar kan is fantastisch. Helaas duren de nummers zo lang en zijn de geluiden die hij produceert zo vreemd  (van keelschrapen tot klaarkomgrommetjes) dat ik na drie nummers de kerk uit vlucht. 

© FOK.nl / Michella Kuijkhoven
Urpf Lanze - Pauluskerk

De 013 opent op Mainstage met Gang Of Four veel te laat, wat dus met 'boe geroep' start. De zaal loopt na een paar nummers rustig leeg, terwijl A Place To Bury Strangers in de kleine zaal helemaal volgepropt staat. Beide bands doen waar ze goed in zijn, maar het Incubate bezoek heeft niet zoveel met Gang Of Four, want aan het einde van het concert staat er nog maar een handjevol mensen. De gehele 013 eindigt de avond met allemaal Acid dj's. In de foyer staat het Wirwarsoundsystem, in de anderer zalen staan DJ's, zoals Tyree Cooper, Kinderopvang DJ's en 808State. 

© FOK.nl / Michella Kuijkhoven
Immortal - 013 Mainstage

Ook in de kroegen is genoeg te luisteren zien. Zo staat Monster Island in de Clancy's Irish Pub een geweldige show te geven voor nog geen 20 mensen. De heren zijn erg blij dat ze hier staan en geven alles wat in hun zit, maar het moet nogal frustrerend zijn om voor zo weinig mensen op te treden. In Cul de Sac is het tegenovergestelde bij Beliefs, het staat er juist helemaal vol. Deze heren en dame geven een mooie poprock show. Het is geen pareltje, het is niet specialer dan alle andere poprockbandjes, maar het klinkt heerlijk zo tussen alle speciale shows door. 

© FOK.nl / Michella Kuijkhoven
Mujeres - Cul de Sac

Want speciale shows genoeg, zoals Geneva Jacuzzi in de Stage01 in 013. De show start met een stel opblaaspoppen op het podium, waarna Geneva vanuit het publiek het podium op kruipt. Ze kleedt de opblaaspoppen aan, gooit ze door het publiek en vertelt heel verhalen en zingt ook zo nu en dan nog. In een artikel in The Independer (het Incubate krantje) werden naakte vrouwen die handstand gaan doen beloofd, deze heb ik niet gezien. Vreemde sfeer, interessante beelden en 'just weird' is de enige juiste term voor deze show. 

© FOK.nl / Michella Kuijkhoven
The Independer

En niet te vergeten een prachtig solo akkoestisch optreden in Beans & Bites van Home Made Empire. Niet gek, niet raar, maar gewoon een paar prachtige liedjes gezongen terwijl iedereen van zijn koffie geniet. Zo ook het laatste optreden van Incubate voor mij van Horses in Beans & Bites. Een rustige afsluiter van een geweldig festivalweekend.