Midnight Son

dekatophetspek

Jacob (Zak Kiberg) is een 24-jarige man die in de beveiliging werkt en alleen maar nachtdiensten draait. Jacob heeft namelijk een zeldzame huidafwijking waardoor hij niet blootgesteld mag worden aan zonlicht. Zijn werk is nogal eentonig maar dat lijkt de eenzame man niet te storen. Op zekere avond komt Jacob in contact met het cokesnuivende barmeisje Mary (Maya Parish). Jacob heeft echter ook een geheim. Hij kan niet leven zonder het drinken van mensenbloed!

midnight son

Toen ik de begeleidende tekst op het hoesje van Midnight Son las, dacht ik heel even met de zoveelste kloon van het populaire Twilight-genre te maken te hebben. De film van regisseur Scott Leberecht was echter op zijn zachtst nogal verrassend te noemen. Leberecht weet met minimale middelen en een relatief onbekende cast een sterk drama neer te zetten, dat tot op bepaalde hoogte ook nog zeer realistisch over weet te komen. Het is natuurlijk niet geheel toevallig dat de film uit 2011 nu op dvd is verschenen. De laatste jaren zijn vampieren weer populair geworden door het succes van de tv-serie True Blood en de beruchte Twilight-films, maar Leberecht kiest voor een andere benadering van het thema, die meer teruggrijpt op de succesvolle vampierenfilms uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw.

midnight son 1

Wat meteen opvalt aan deze film is het fijne trage tempo waarin het verhaal wordt uitgebeeld. Het vampirisme van Jacob wordt in de film vergeleken met een soort van verslaving. De jonge man is namelijk nergens toe in staat als hij niet zijn dagelijkse portie bloed te drinken krijgt. Op zich is het dus eigenlijk niet eens zo vreemd dat Jacob zich wel op zijn gemak voelt bij Mary, die met haar eigen verslaving worstelt.

Ook de keuze van regisseur Scott Leberecht voor een relatief onbekende cast doet deze film veel goed. Midnight Son is een film die met weinig geld maar met veel liefde voor het filmvak is gemaakt en laat ook duidelijk zien dat de filmmaker zijn filmklassiekers kent. Het moment waarbij Jacob checkt of hij voldoet aan de kenmerken van een vampier door de film Fright Night (1985) te bekijken is daar een goed voorbeeld van.

midnight son 2

Liefhebbers van sombere en donkere griezelfilms van regisseurs zoals Abel Ferrara (Driller Killer) en David Cronenberg (Rabid) zullen dit grimmige speelfilmdebuut van Scott Leberecht zeker weten te waarderen.