Negen aanhoudingen voor internetoplichting

Erik (JeMoeder)

De politie heeft negen mensen aangehouden voor een reeks oplichtingen via internet. De verdachten uit Almere en Lelystad maakten in het hele land slachtoffers, laat de politie donderdag weten. De fraude kwam aan het licht na een aangifte van een 34-jarige man bij de Rotterdamse politie.

Het slachtoffer merkte tijdens het internetbankieren dat de pagina van zijn bank er anders uitzag dan normaal. Toen hij zijn saldo controleerde zag hij dat er 43 duizend euro was afgeschreven. Hij ging meteen naar de politie en kon daardoor voorkomen dat zijn geld werd gebruikt om goud te bestellen.

De politie kreeg in totaal acht aangiften binnen over oplichting via internetbankieren. De slachtoffers werden opgelicht voor een bedrag van bij elkaar 62 duizend euro. De politie arresteerde hiervoor vijf verdachten, vier mannen van 19 en 22 jaar en een vrouw van 21.

Tijdens het onderzoek bleek een van de mannelijke verdachten ook betrokken bij fraude met festivalkaarten. Hij verkocht kaarten voor het festival Smeerboel in Utrecht, maar stuurde die niet op. 21 mensen deden hierover aangifte. Na onderzoek hield de politie hiervoor ook nog twee 21-jarige mannen en een 21-jarige vrouw uit Lelystad aan.

De negen verdachten moeten zich later voor de rechtbank verantwoorden voor de oplichting.