Nederlandse 'bosjongen' krijgt taakstraf

De zogenoemde bosjongen staat donderdag terecht in Berlijn. De uit Hengelo afkomstige Robin van H. is aangeklaagd wegens bedrog. Het Duitse Jugendamt (jeugdzorg) wil zo'n dertigduizend euro op hem verhalen.

De 21-jarige Nederlander dook in september 2011 op in de Duitse hoofdstad. De jongeman beweerde dat hij vijf jaar lang in de bossen had geleefd, samen met zijn vader.

De vader zou in het woud zijn overleden en daar door de zoon zijn begraven. De jongen, die zich Ray noemde, werd door de Duitse autoriteiten opgevangen. Hij kwam in een beschermdwonenproject en kreeg onder meer kleding en een taalcursus aangeboden.

Pas nadat vrienden uit Hengelo Van H. maanden later op een opsporingsfoto herkenden, werd duidelijk dat het verhaal van 'Ray' was verzonnen. De Nederlander bleek zijn woonplaats Hengelo om persoonlijke en financiële redenen te zijn ontvlucht.

De Nederlander, die verplicht is om bij de rechtszaak te verschijnen, leeft nog altijd in Berlijn. De zitting begint om 08.30 uur. Verwacht wordt dat 's ochtends uitspraak wordt gedaan.

Update 10.36 uur:

De uit Hengelo afkomstige 'bosjongen' Robin van H. heeft van de rechter in Berlijn een taakstraf van 150 uur gekregen. De dienst jeugdzorg van de wijk Tempelhof-Schöneberg wilde dertigduizend euro aan gemaakte kosten op de Nederlander verhalen. Dat bedrag hoeft hij niet te betalen.

Behalve de taakstraf, waar zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging mee instemt, moet de bosjongen ook in therapie. De rechter heeft duidelijk rekening gehouden met de moeizame persoonlijke omstandigheden van de jongen, die in Nederland schulden en andere privéproblemen had.

Van H. was aanwezig in de rechtbank. De zaak werd door de vrouwelijke rechter om privacyredenen afgehandeld achter gesloten deuren.