Subsidie: gratis geld

Een kosteloze tip voor wie gratis en simpel geld wil binnenharken: begin een stichting! En dan het liefst in Amsterdam-Oost. Een onderzoek van wijkkrant De Brug toont namelijk aan dat het niet al te moeilijk is om bij Stadsdeel Oost de nodige eurootjes los te weken.

Wat je NIET nodig hebt, is een website, een vast adres en zelfs een telefoon waarop je bereikbaar bent is niet noodzakelijk. Het enige dat goed van pas komt is een doodnormale subsidieaanvraag. Van de 150 sociale subsidieclubjes die 'Oost' rijk is zijn maar er maar liefst 24 online onvindbaar.

Enkele voorbeelden:

 Het SHID. Oftwel: Stichting Hulppost Indische en Dapperbuurt. Online nauwelijks te vinden. Geen Facebookpagina, niet op Twitter, geen eigen site en de adressen die na veel gegoogel gevonden lijken niet te kloppen. Een adres verwijst naar een Moskee. Maar wanneer de razende reporters van wijkkrant De Brug daar op zoek gaan naar SHID, worden ze door een biddende oude kerel naar de deur verwezen. Twee andere adressen die iets met de stichting te maken zouden hebben blijken woonhuizen te zijn. Bij beide werd niet opengedaan. Een telefoonnummer van een penningmeester (Tim Stok) wordt wel ontdekt, maar helaas worden de journalisten niet helemaal wijs uit het jaarverslag dat ze opgestuurd krijgen. De stichting schijnt iets te doen met jongeren en instanties. SHID heeft hiervoor afgelopen jaar 75.000 euro kunnen bijschrijven.

El Fanaar is ook een leuk voorbeeld. De stichting weet te melden op zijn pruts-website te melden dat 'deze stichting is klaar voor alle Arabisch migeranten Egyptich, leren echt egyptis leren arabisch'. Maar meer is er dan ook niet te vinden van deze subsidiespons. Zonder morren heeft de gemeente hen bijna 4500 euro toegewezen.

De website van vereniging De Piramide is gekaapt door de webdesigner die nog geld krijgt van het vage clubje. Dit moet toch geen probleem zijn gezien de 4360 euro die de vereniging van de gemeente ontving.

De stichting SAN Oost heeft alleen een facebookpagina. Het mocht niet teveel kosten. Deze stichting organiseert activiteiten voor Surinamers, Antilianen en ander Nederlanders. Maar wat die activiteiten inhouden valt nergens te vinden. Wel is bekend dat SAN bijna 9000 euro te besteden had. Kan je toch iets meer mee dan alleen een facebookpaginaatje maken.

En daar is ie weer! Ook deze naam kan en mag niet ontbreken: Stichting… Ibno Khaldoun! Wat zullen die doen? Zij doen, eh… ‘diverse activiteiten voor jong en oud’. Taallessen, computerlessen, sport, discussiegroepen. Maar helaas… een lege agenda en dus weinig/geen activiteiten. Voor 11.000 euro zou dat toch geen enkel punt moeten zijn. Bellen kan niet: telefoonnummer klopt niet.

More Healthy People. Geen idee welke 'people' ze daar mee bedoelen. Deze gezonde mensen staan ingeschreven bij de KvK, maar daar is dan ook alles meteen mee gezegd. Ze ontvangen wel het ongezonde bedrag van 50.000 euro.

Stichting Info @ Zo , geven totaal geen info en zo. De enige info die te achterhalen valt is dat ze 25.000 euro ontvangen en dat is het dan ook.

Nog eentje. Stichting Al Maarif houdt ze bezig met integratie, regelt computerles, leert vrouwen koken, geeft Nederlandse les en bovendien staat er op hun site een linkje van een ferrydienst naar Marokko! Ook hier is de agenda leeg en wordt de telefoon –het wordt voorspelbaar- niet opgenomen. Maar wat kan je dan ook verwachten van een stichting die slechts 12.600 euro mag bijschrijven.

Stadsdeel Oost is overigens van mening dat het probleem niet zo groot is. Zij doen er zelfs alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regeltjes houdt. Daarvoor hebben zij EEN STICHTING OPGERICHT! Deze stichting, Cybersoek, besteedt jaarlijks een TON aan belastinggeld om te onderzoeken of de diverse subsidies terecht zijn toegewezen.