Al-Shabab dreigt met meer geweld Kenia

De leider van de Somalische islamitische terreurorganisatie Al-Shabab heeft de Kenianen woensdag gewaarschuwd dat er geen enkele manier is waarop zij 'een uitputtende oorlog in eigen land kunnen volhouden'. "Maak vandaag een keuze en trek al jullie troepen terug (uit Somalië, red.)", aldus Ahmed Godane Shaykh Mukhtar Abu Zubayr. "Zo niet, wees dan voorbereid op bloedvergieten, economische teruggang en ontheemden."

Al-Shabab is verantwoordelijk voor de bloedige aanval op het winkelcentrum Westgate in Nairobi van zaterdag. Volgens Godane was de aanslag echter niet alleen gericht tegen Kenia. Het was tegelijkertijd een 'vergeldingsactie tegen de westerse staten die de Keniaanse invasie hebben gesteund en die het bloed van onschuldige moslims vergieten om de weg vrij te maken voor hun mijnbedrijven'.

Dat het Al-Shabab menens is bleek in de nacht van woensdag op donderdag al. Twee grensplaatsen, Mandera en Wajir, werden aangevallen. Daarbij kwamen in totaal twee agenten en een burger om het leven. Ook liepen zeven mensen verwondingen op.