Rusland belooft alsnog uitleg over Arctic Sunrise

Rusland geeft snel openheid van zaken over de situatie rondom de entering van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdag tegen zijn Nederlandse ambtgenoot Frans Timmermans (PvdA) gezegd. De Russen hebben meer tijd nodig, aldus de minister.

"Hij beloofde ons volledig te informeren en de procedure te versnellen, zodat er spoedig duidelijkheid ontstaat over het schip en de bemanning", zo laat Timmermans via Facebook weten. Hij sprak met Lavrov tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

De Nederlandse regering had dinsdagmiddag al een verklaring van de Russen geëist, maar tot nu toe werd ondanks een ultimatum geen duidelijkheid gegeven. De Russische autoriteiten zeiden meer tijd nodig te hebben. Woensdag heeft Nederland opnieuw bij de Russen aangedrongen op spoedige informatieverstrekking.

Nederland eist dat de dertig opvarenden onmiddellijk worden vrijgelaten en het schip wordt vrijgeven. Als dat niet gebeurt, worden mogelijk juridische stappen genomen. 'Een diplomatieke oplossing blijft echter de voorkeur genieten', schrijft Timmermans in een brief aan de Tweede Kamer.

Greenpeace liet woensdag weten dat negen van de dertig opvarenden, onder wie de twee Nederlandse actievoerders, inmiddels zijn ondervraagd door de Russische autoriteiten.

Timmermans schrijft in de Kamerbrief dat de twee Nederlanders het naar omstandigheden goed maken. Het ministerie heeft contact gehad met hun families. De medewerkers van het consulaat blijven de komende dagen in Moermansk voor verdere consulaire bijstand.

Over de aanklacht tegen de Greenpeace-activisten bestaat nog onduidelijkheid. De Russische president Vladimir Poetin zei woensdag dat de activisten 'overduidelijk' geen piraten waren. Dinsdag liet het ministerie van justitie nog weten dat de dertig worden vervolgd wegens piraterij.