Rutte houdt vast aan zes miljard

Premier Mark Rutte (VVD) houdt vast aan het voornemen om volgend jaar zes miljard euro extra te bezuinigen. Dat zei hij donderdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. "Het kabinet vindt dat het zes miljard moet zijn. Punt."

Nederland zou echt 'onaanvaardbare risico's' lopen als minder zou worden bezuinigd. Brussel legt dan volgens Rutte hoogstwaarschijnlijk een forse boete op van 1,2 miljard euro. "Dat vind ik echt een te groot risico." Eurocommissaris Olli Rehn staat ook niet toe dat er minder wordt bezuinigd, zei de premier, die daarover met Rehn heeft gesproken. "Ik zie daar geen ruimte in Brussel. De zes miljard is echt een hard bedrag."

Bovendien loopt Nederland 'enorm gezichtsverlies' op in Europa, omdat het kabinet zelf heeft gepleit voor meer begrotingsdiscipline, aldus Rutte.

Verschillende oppositiepartijen hebben een tegenbegroting ingediend waarbij minder wordt bezuinigd. Zo komt D66 volgend jaar uit op vier miljard en de ChristenUnie op drie miljard. Meer bezuinigen schaadt de werkgelegenheid, zei Arie Slob (CU) daarover.

"Het zal lastig worden om het eens te worden om het over de omvang van de bezuinigingen", zei Rutte richting de oppositie. "Let's agree to disagree." Dat hoeft een constructieve samenwerking echter niet in de weg te staan, zei de premier. Rutte wil met de oppositie de komende tijd dan vooral kijken of zij het eens kunnen worden over de invulling van dat bedrag. "Het belangrijkste is nu om te kijken naar de maatregelen en elkaar nu niet de tent uit te vechten om de omvang."

SP-leider Emile Roemer betichtte Rutte daarop van bangmakerij. Hij wees erop dat Nederland dit jaar ook geen boete heeft gekregen, ofschoon het tekort ook hoger was dan toegestaan. En hetzelfde geldt voor 2014. "De premier lijkt wel een fietser zonder licht die 's avonds op zoek gaat naar een agent en zegt: geef mij maar een boete." Ook hield hij de premier voor dat een meerderheid in de Eerste Kamer niet achter de zes miljard staat.

Rutte sprak dat tegen. Hij wees erop dat ook het CDA volgend jaar zes miljard euro extra wil bezuinigen en dat daarmee een meerderheid van het parlement achter zijn voorstel staat.