Consumentenbond wil betere beveiliging bonuskaart

De bonuskaart van Albert Heijn moet beter worden beveiligd. Privacygevoelige informatie over wat iemand koopt is voor iedereen toegankelijk. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond donderdag.

Door iemands bonuskaartnummer in te vullen op de website of de app van Albert Heijn kan iedereen zien wat de bezitter van de kaart de afgelopen drie maanden heeft gekocht. Ook zijn de gegevens te rangschikken op 'laatst gekocht' en 'vaakst gekocht'. De bond wijst erop dat zo terug is te zien hoe vaak iemand drank, sigaretten, condooms of zwangerschapstesten heeft gekocht.

De aankoopgegevens moeten volgens de bond als privacygevoelige informatie worden behandeld. Albert Heijn stelt in een reactie naar de Consumentenbond dat aankoopgegevens geen persoonsgegevens zijn. De grootgrutter vindt daarom dat het zich aan de wet houdt.

Een groot deel van het bonuskaartnummer staat ook op de kassabon, die vaak achteloos wordt weggegooid. De eerste paar cijfers ontbreken, maar die zijn volgens de Consumentenbond gemakkelijk te achterhalen omdat dat een standaardcode is.