'BMC-arts leverde Hincapie doping'

Freddy Viaene, momenteel arts van de BMC-wielerploeg, heeft in het verleden testosteron geleverd aan George Hincapie toen deze voor US Postal koerste, zo meldt Het Nieuwsblad. Het verboden middel zou via masseuse Emma O'Reilly geleverd zijn.

Dit blijkt uit het onderzoek dat het USADA uitgevoerd heeft naar de dopingpraktijken rond Lance Armstrong. O'Reilly zou onder ede verklaard hebben dat Viaene er aan meewerkte. In de geanonimiseerde rapporten wordt de naam Other 11 genoemd, maar in een versie die nu opgedoken is staat op deze plaats de naam Viaene die nu bij BMC onder meer Philippe Gilbert onder zijn hoede heeft.

O'Reilly: "In mei of juni van 1998 kwam Hincapie te weten dat ik naar België zou reizen en hij vroeg me een pakje op te pikken van Freddy Viaene. Ik heb een ontmoeting met Freddy geregeld in Hotel Nazareth in Gent om het pakje op te pikken. Ik zei dat ik het in Girona aan George zou proberen geven. Als dat niet zou lukken, dan zou ik het in de VS overhandigen. Over de reis naar de VS zei Freddy iets als: 'Doe dat niet. Geef het aan George. Het is testosteron en dat wil je niet zelf transporteren.' Ik kan me niet herinneren dat Freddy zelf doping toediende aan renners, maar hij legde me wel uit hoe sommige producten werkten."

Velonews voegt hier aan toe dat O'Reilly ook voormalig US Postal-teambaas Thomas Weisel en algemeen manager Mark Gorski zich inlieten met dopingpraktijken. Zo waren zij er volgens haar voor verantwoordelijk dat Armstrong weg kwam met een positieve test op gebruik van corticoïde door een doktersvoorschrift voor zadelpijn te vervalsen.

Viaene wilde niet reageren op de uitgelekte verhalen. Zijn ploeg BMC reageerde tegenover Het Nieuwsblad met een korte verklaring. "Dit heeft niets te maken met BMC, noch met Freddy Viaene sinds hij voor BMC werkt."