Dijsselbloem praat verder met oppositie

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil de komende dagen verder praten met de oppositie. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdagavond gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem nodigt alle oppositiepartijen uit, en het kabinet hoopt dat partijen die met tegenbegrotingen of andere constructieve voorstellen zijn gekomen de uitnodiging zullen aanvaarden, zei Rutte. Om Dijsselbloem meer tijd te geven worden de voor dinsdag en woensdag geplande algemene financiële beschouwingen op verzoek van het kabinet een week uitgesteld.

Rutte zei niet bereid te zijn eerst een brief aan de Kamer te sturen waarin hij aangeeft op welke onderwerpen en met welke partijen het kabinet zaken zou willen doen, zoals D66-leider Alexander Pechtold had voorgesteld. Dat kost te veel tijd, zei Rutte. "We moeten snel komen tot gedeelde opvattingen."

De algemene beschouwingen, het jaarlijkse grote Kamerdebat na Prinsjesdag, stond dit jaar in het teken van de vraag op welke manier het kabinet zaken wilde doen met de oppositie om zich te verzekeren van een meerderheid in de Eerste Kamer.

Rutte maakte duidelijk dat het kabinet open staat voor onderhandelingen. Voorwaarden zijn wel dat er minstens zes miljard euro extra wordt bezuinigd en dat het sociaal akkoord niet wordt 'opgeblazen'. Ook moet de 'evenwichtige inkomensverdeling' in stand blijven.