Irak bezorgd om wapenstroom naar Syrië

De Iraakse minister van buitenlandse zaken Hoshyar Zebari waarschuwt andere landen geen wapens naar de strijdende partijen in Syrië te sturen. Hij is bang dat ze zich een weg zullen vinden naar jihadistische groepen die een rol zouden kunnen gaan vervullen in een toekomstige regering in het buurland.

Zebari zei voor de Council of Foreign Relations in New York dat Irak geen partij kiest in de burgeroorlog in Syrië. Hij maande andere landen de verleiding te weerstaan om zich er in te mengen. "Dit zal het conflict alleen maar verlengen en de vooruitzichten op een politieke regeling verminderen."

"Zolang niet duidelijk is dat een door opstandelingen te vormen regering in Damascus niet beheerst wordt door Al-Qaida of Al-Nusra, zijn wij tegen iedere militaire hulp aan enige opstandelingengroep. Wij kunnen ons geen gevaarlijkere ontwikkeling voor onze veiligheid bedenken dan het ontstaan van een door Al-Qaida gedomineerde regering aan onze grens", voegde hij eraan toe. Volgens Zebari en andere leden van de Iraakse regering leidt de groeiende betrokkenheid van extremistische Iraakse groepen bij de strijd in Syrië al tot meer geweld in Bagdad.

De Verenigde Staten zijn de afgelopen weken begonnen met het sturen van lichte wapens naar de Syrische oppositie. Ook zijn regelingen getroffen om 'goedgekeurde' opstandelingen via geallieerde landen van antitankwapens te voorzien.

Zebari zei dat volgens buitenlandse inlichtingendiensten in Syrië bijna tienduizend buitenlandse strijders meevechten tegen het regime. Verder gaf hij woensdag toe dat Iran militaire hulp voor president Bashar Assad door het Iraakse luchtruim naar Syrië heeft gevlogen. Hij zei dat de Iraakse luchtmacht niet bij machte is zulke vluchten te stoppen.