Handel met Turkije neemt vlucht

Nederland is de afgelopen vijf jaar flink meer gaan handelen met Turkije. In totaal exporteerde Nederland vorig jaar voor bijna 4,7 miljard aan goederen naar het land, bijna een kwart meer dan in 2007. Daarnaast werd voor bijna zes miljard euro in Turkije geïnvesteerd, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het is de eerste keer dat Nederland meer investeert in Turkije dan dat het uitvoert naar het land. Toch zijn Nederlandse bedrijven in verhouding niet meer gaan investeren in het land: nog steeds maar een procent van alle buitenlandse investeringen vindt in Turkije plaats. Vooral bedrijven in de financiële dienstverlening en de industrie staken vorig jaar geld in het land.

Turkije kocht vorig jaar vooral machines, kunstmest en computers in Nederland. Vanuit het grotendeels in Azië gelegen land vonden vooral kleding, groente- en fruit, aardolie en voertuigen hun weg naar Nederland, dat vorig jaar voor ongeveer twee miljard euro aan goederen uit Turkije importeerde.