Pool met nieuw gezicht toont zich

Drie maanden na een zwaar ongeluk op zijn werk dat het grootste deel van zijn gezicht wegvaagde, heeft een 33-jarige Pool zich op een persconferentie gepresenteerd met een nieuw gelaat. Volgens zijn artsen een wereldrecord.

De gezichtstransplantatie vond op 15 mei plaats. De man, alleen bekend als Grzegorz, raakte 23 april zwaargewond op zijn werk in een fabriek waar betonsteen wordt geproduceerd. Een verpakkingsmachine trok het grootste deel van zijn gezicht - neus, bovenkaak, jukbeen en wang - weg.

Artsen in Wroclaw redden zijn leven en zijn gezichtsvermogen. Maar een poging zijn gezicht te herstellen mislukte. Op 15 mei onderging de Pool een huid- en botoperatie in Gliwice. Daarbij werd gebruikgemaakt van weefsel van een donor, een 34-jarige Pool. Grzegorz kan nu weer zelfstandig ademen, zien, eten, proeven en spreken. Het praten gaat alleen nog moeilijk omdat zijn gezichtspieren nog soepel moeten worden.

Er is nog wel een nieuwe operatie nodig aan zijn oog, omdat zijn ooglid nu niet kan bewegen. Grzegorz droeg een zonnebril bij zijn ontmoeting met de journalisten. De Pool moet zijn hele leven medicijnen blijven nemen, maar kan weer normaal werken. Jaarlijks worden er maar zo'n 25 gezichtstransplantaties in de wereld verricht.