Rusland levert Snowden niet uit

Rusland zal klokkenluider Edward Snowden niet naar de Verenigde Staten laten gaan. Dat hebben Russen betrokken bij de zaak aan het persbureau Interfax laten weten.

Het besluit is genomen naar aanleiding van een brief die de Amerikaanse minister van justitie, Eric Holder, vorige week aan zijn Russische ambtgenoot zond. Holder stelde daarin dat Snowden nog steeds Amerikaans staatsburger is en uitgeleverd zou moeten worden. Hij schreef verder dat de VS bereid waren Snowden een tijdelijk paspoort te geven voor zijn directe terugkeer.

Holder beloofde dat justitie in de VS bij een rechtszaak tegen Snowden niet de doodstraf zou eisen. Verder gaf de bewindsman de garantie dat hij niet zou worden gemarteld. De Russen hebben in een antwoord aan Holder laten weten dat Snowden niet uitgeleverd kan worden aangezien hij niet op Russisch grondgebied is. Snowden zit sinds 23 juni in de transitruimte van het vliegveld Sjeremetjevo bij Moskou. Dat is formeel internationaal grondgebied. Bovendien bestaat er geen uitleveringsverdrag tussen de VS en Rusland, kreeg Holder te horen.

Snowden onthulde het grootschalig aftappen van telefoon- en dataverbindingen door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Hij was op 23 juni op doorreis van Hong Kong naar Ecuador toen hij in Moskou bij een tussenlanding strandde. Washington trok zijn paspoort in en klaagde hem aan wegens diefstal en verraad. Snowden heeft asiel in Rusland aangevraagd. Dat verzoek is nog in behandeling. Volgens zijn Russische raadsman Anatoli Koecherena heeft Snowden genoten van het boek Misdaad en Straf van Fjodor Dostojevski. Hij wil nu de complete werken gaan lezen van Nikolaj Karamzin, schrijver, criticus en historicus.