Justitie plukt fraudeur voor 1,6 miljoen

Een 50-jarige autohandelaar uit Berlicum die in 2008 is veroordeeld voor onder meer witwassen, moet de staat ruim 1,6 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald in een zogeheten pluk-ze-procedure waarmee criminele verdiensten kunnen worden afgepakt.

Justitie wilde in eerste instantie 2,6 miljoen euro van de Brabander zien. Het OM kwam tot dat bedrag door het verschil tussen de legale, contante inkomsten van de man en zijn contante uitgaven te berekenen. De verdediging betwistte de berekening post voor post en tot in detail, voor een gedeelte met succes.

Een groot deel van de contante inkomsten van de veroordeelde zouden hebben bestaan uit geld dat hij bewaarde voor de beheerder van een coffeeshop. Hij kreeg 4,3 miljoen euro in sporttassen aangeleverd en bewaarde het geld achter een wand in zijn woning.

De man werd in 2008 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot drie jaar cel. Tussen begin 2000 en september 2004 was hij onder meer betrokken bij het witwassen en illegaal wisselen van Engelse en Schotse ponden, Noorse en Deense kronen, Belgische en Zwitserse francs en Duitse marken.