Meer files door ongevallen met vrachtwagens

Het aantal files als gevolg van ongevallen met vrachtwagens is het afgelopen halfjaar fors gestegen. De totale filedruk daalt juist. Dat blijkt uit cijfers die de Verkeersinformatiedienst (VID) dinsdag heeft verstrekt aan persbureau Novum Nieuws.

In de eerste helft van 2013 was de filedruk als gevolg van ongelukken met vrachtwagens bijna acht procent hoger dan normaal, terwijl de totale filedruk fors daalde met vijftien procent. Die trend zet zich volgens een woordvoerder van de VID door in juli. "Precieze cijfers zijn er nog niet, maar ik kan wel zeggen dat er heel veel files door ongelukken met trucks zijn op dit moment."

In juli waren er minstens twintig ongelukken op de Nederlandse wegen waarbij vrachtwagens betrokken waren, veelal met files als gevolg. Zo was de A2 bij Kerkdriel een dag gesloten na een fataal ongeluk met een truck die containers verloor. Een bestelbusje botste vervolgens op de container. Op de A2 bij Born werd deze maand een vrachtwagenchauffeur uit zijn truck geslingerd toen zijn truck kantelde. Bij de ongelukken vielen zeker twee doden.

Een mogelijke oorzaak is het grotere aantal klapbanden. Volgens een woordvoerder van bandenorganisatie Profile Euroservice hebben zich in juni en juli veertig procent meer klapbanden voorgedaan dan normaal. "Door de hitte worden de banden meer belast en dus is er een grotere kans op klapbanden. Onze pechservice moest daarom veel vaker uitrukken."

Ook gebrekkig onderhoud speelt een rol. "Het kostenpatroon bij veel transporteurs staat erg onder druk. Dat betekent dat onderhoud vaak uitgesteld wordt. Vooral in de winter wordt aandacht besteed aan controles, maar dat is niet voldoende."

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland ziet nog geen reden de noodklok te luiden. "Het is zorgelijk als er een stijging zou zijn van het aantal pechgevallen en ongelukken die worden veroorzaakt door achterstallig onderhoud. Wij zien dat echter nog niet. Op jaarbasis neemt het aantal ongelukken met vrachtwagens juist af", vertelt een woordvoerder.