Gay Krant vrijdag terug in de schappen

De vernieuwde Gay Krant ligt vanaf vrijdag in de winkels. Woensdag wordt het eerste exemplaar gepresenteerd van het homoblad, dat dit voorjaar failliet ging en vervolgens werd overgenomen door drie mediabedrijven.

Het eerste nummer wordt woensdag overhandigd aan voormalig D66-leider Boris Dittrich, COC-bestuurslid Eunice den Hoedt en politicus Frits Huffnagel. Dat gebeurt in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski, voorafgaand aan de Nederlandse première van de film Behind the Candelabra, over de Amerikaanse zanger Liberace.

De Gay Krant, in 1979 opgericht door huidig 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol, verschijnt voortaan niet meer om de drie weken, maar maandelijks, om te beginnen in een oplage van vijftienduizend exemplaren. Het formaat gaat van tabloid naar magazine.

Het blad wordt voortaan uitgegeven door homoglossy Winq, internetbedrijf Gay.nl en televisiezender OUTTV. De drie bedrijven beloven een 'agenderend maandblad over politiek, maatschappij en cultuur'.

Volgens hoofdredacteur Edwin Reinerie, die ook bij Winq aan het roer staat, heeft de doorstart kans van slagen doordat er nu veel minder kosten worden gemaakt. Ook inhoudelijk verandert er veel, zegt hij. "We gaan met alles wat we in huis hebben werken aan een kwaliteitsimpuls. Veel lezers zijn afgehaakt. Hun harten moeten we terugwinnen. Dat klinkt nogal cheesy, maar zo is het wel."