'Drink genoeg water bij hitte Gay Pride'

Als zaterdag de zon schijnt en voor hoge temperaturen zorgt, moeten bezoekers van de Canal Parade genoeg water drinken, lichte kleding aantrekken en liefst een petje opzetten of andere hoofdbedekking dragen. Dat advies geeft een woordvoerder van de GGD Amsterdam dinsdag af. EHBO-posten worden van extra water voorzien.

Het advies van de GGD wijkt niet af van het algemene advies bij warm weer, zo benadrukt de zegsvrouw. Behalve het waterdrink- en kledingadvies krijgen bezoekers ook de tip om een paraplu of parasol mee te nemen en zo veel mogelijk de koelte op te zoeken, bijvoorbeeld in de schaduw van bomen of huizen langs de route.

De deelnemers op de tientallen boten die door de Prinsengracht varen en daarbij vaak dansen en bewegen moeten in de volle zon sowieso extra opletten, vertelt de woordvoerster van de GGD. Ze moeten genoeg drinken - en wel water - en ervoor zorgen dat ze extra zout binnenkrijgen, bijvoorbeeld door het drinken van sportdrankjes.

Of het weer zaterdag inderdaad heet, zonnig en warm uitpakt valt overigens nog te bezien. Vooral vrijdag lijkt het met temperaturen boven de 30 graden erg warm worden Voor zaterdag lijken de temperaturen vooralsnog lager uit te vallen, met mogelijk ook wat nattigheid. Vorig jaar werd de parade getroffen door fikse plensbuien.

De Amsterdam Gay Pride werd zaterdag afgetrapt. De hele week worden in de hoofdstad evenementen georganiseerd die aandacht vragen voor homoseksualiteit en de diversiteit van de gemeenschap van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.