Manning vrijgesproken van helpen vijand

De Amerikaanse militair Bradley Manning is op twee punten vrijgesproken, waaronder het helpen van de vijand, de zwaarste aanklacht die tegen hem was ingediend. Op de overige punten, waaronder spionage, is de man die honderdduizenden geheime documenten doorspeelde aan de klokkenluiderswebsite Wikileaks schuldig bevonden. Dat zei de militaire rechter in Maryland dinsdag.

Tegen Manning waren 21 aanklachten ingediend, behalve hulp aan de vijand onder meer ook wegens spionage, computerfraude en diefstal. In 2009 en 2010 lekte hij de geheimen aan Wikileaks.

Manning was, toen hij de geheime documenten aan Wikileaks doorspeelde, gegevensanalist voor het Amerikaanse leger in Irak. Volgens de verdediging is hij een naïeve klokkenluider die slechts oorlogsmisdaden aan het licht wilde brengen. Maar de aanklager schilderde Manning af als een berekenende egoïst en verrader.

Woensdag wordt de strafmaat bepaald. Hulp aan de vijand had Manning een levenslange gevangenisstraf kunnen opleveren. De klokkenluider heeft tien minder zware vergrijpen bekend, maar de aanklagers weigerden de zwaarste aanklachten te laten vallen om de zaak te schikken.