Manning kan tot 136 jaar celstraf krijgen

anoniem_22072019025900

De Amerikaanse militair Bradley Manning is dinsdag, meer dan drie jaar na zijn arrestatie wegens het doorspelen van honderdduizenden documenten aan WikiLeaks, vrijgesproken van het helpen van de vijand. Dat heeft de militaire rechter in Maryland besloten. Wel werd hij schuldig bevonden op andere punten, waaronder spionage, diefstal en computerfraude, die hem een gevangenisstraf van 136 jaar kunnen opleveren.

Het helpen van de vijand was de zwaarste aanklacht die tegen Manning was ingediend en had hem een levenslange gevangenisstraf kunnen opleveren. Welke straf hij krijgt, wordt woensdag bepaald.

De klokkenluider heeft tien minder zware vergrijpen bekend, maar de aanklagers weigerden de zwaarste aanklachten te laten vallen om de zaak te schikken.

Manning lekte in 2009 en 2010 meer dan zevenhonderdduizend geheime documenten als verslagen van krijgsverrichtingen en diplomatieke memo's aan WikiLeaks. Ook overhandigde hij de klokkenluiderswebsite een video van een Amerikaanse helikopteraanval in 2007 in Irak, waarbij burgers en twee medewerkers van persbureau Reuters de dood vonden. Manning was, toen hij de geheime documenten aan Wikileaks doorspeelde, gegevensanalist voor het Amerikaanse leger in Irak.

De militair wilde met zijn daad naar eigen zeggen de 'bloeddorstigheid' van het Amerikaanse leger blootstellen. Hij koos voor informatie die volgens hem de Verenigde Staten geen schade zou toebrengen en wilde daarmee een debat over de krijgsmacht en het Amerikaanse buitenlandse beleid losmaken.

Volgens de verdediging is hij een naïeve klokkenluider die slechts oorlogsmisdaden aan het licht wilde brengen. Maar de aanklager schilderde Manning af als een berekenende egoïst en verrader.