Christenen dood bij aanslag Nigeria

Bij een reeks bomaanslagen in een christelijke wijk van Kano, een overwegend islamitische stad in het noorden van Nigeria, zijn maandagavond zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Nigeriaanse leger dinsdag bekendgemaakt. De bommen explodeerden bij een bar en in een gebied waar honderden mensen een drankje dronken en tafeltennis en snooker speelden.

Volgens een legerwoordvoerder zijn naast de doden ook 'enkele' mensen gewond geraakt. Een verslaggever van AP zag echter dat tientallen mensen werden afgevoerd naar ziekenhuizen.

Een ooggetuige zei dat zeker één explosie afkomstig leek te zijn van een Mercedes die naast de bar stond geparkeerd. "Na de eerste bom ben ik in een afvoerkanaal gesprongen om me te verschuilen. Er hadden zeker drie explosies plaats", aldus Kolade Ade.

Het leger zei dat de explosies niet het werk waren van zelfmoordterroristen. Het zou gaan om bompakketten die her en der in de wijk geplaatst waren. "Dit jongste incident had voorkomen kunnen worden als burgers waakzaam waren geweest en hadden opgelet toen pakketjes werden achtergelaten, zoals in dit geval."

Vermoed wordt dat leden van de radicaalislamitische sekte Boko Haram achter de aanslagen zitten. Boko Haram wil dat in heel Nigeria de sharia wordt ingevoerd, de strenge islamitische wetgeving. Strijders van de sekte hebben het niet alleen voorzien op christenen, maar ook op islamitische politieke en religieuze leiders die tegen de ultraorthodoxe vorm van de islam zijn die Boko Haram propageert.

Vorig jaar werd Kano opgeschrikt door een aanslag op een moskee, die vermoedelijk het werk was van islamitische opstandelingen. De strijders raakten verwikkeld in een vuurgevecht met de politie. Daarbij kwamen vijf burgers om het leven. Vier opstandelingen werden door agenten doodgeschoten. December vorig jaar, drie dagen voor Kerst, werden twee telecombedrijven aangevallen door zelfmoordterroristen. Bij de ene aanslag raakte een medewerker gewond, de tweede aanslag mislukte: de aanvaller werd doodgeschoten. In januari werd een aanslag op een moskee voorkomen, waarbij de twee vermoedelijke daders werden gedood.

Inmiddels is in zes noordoostelijke Nigeriaanse deelstaten de noodtoestand uitgeroepen. Islamistische strijders hebben er dorpen en steden ingenomen en maken daar nu de dienst uit. In Kano is de noodtoestand niet van kracht.