'Manning verdient amnestie'

De Piratenpartij is van mening dat de feiten en oorlogsmisdaden die klokkenluider Bradley Manning aan het licht gebracht heeft zo ernstig zijn, dat Manning absolute klokkenluidersbescherming verdient. Hij had volgens de partij op alle punten vrijgesproken moeten worden.

"Het enige goede nieuws in de uitspraak tegen klokkenluider Bradley Manning van zojuist, is dat Manning is vrijgesproken van de aanklacht 'steun aan de vijand'", schrijft de Piratenpartij in een persbericht. "Verder is het een teleurstellende uitspraak, waarin de klokkenluider op 19 punten wordt veroordeeld. Morgen, woensdag 31 juli om 15:30 uur wordt de strafmaat bepaald; de totale straf kan 136 jaar worden."

Het feit dat Manning nu mogelijk een levenslange celstraf te wachten staat, geeft volgens de Piratenpartij aan dat de bescherming van klokkenluiders in de VS onvoldoende is. De heksenjacht op klokkenluider Snowden, de veroordeling van Kiriakou en het aftappen van journalisten van Fox en de Associated Press onderstrepen deze lacune. Eerder werd ook James Risen van de New York Times door het hof bevolen om zijn bron prijs te geven.

De Piratenpartij vraagt daarom aan president Obama, die tijdens zijn verkiezingscampagne pleitte voor betere bescherming van klokkenluiders, om amnestie te verlenen aan klokkenluider Bradley Manning.

Hoewel de Amerikaanse overheid in eerste instantie suggereerde dat er als gevolg van de gelekte documenten mensenlevens in gevaar zijn gebracht, heeft zij later moeten toegeven dat er géén enkele informant in gevaar is gekomen. Wel werd aangetoond dat de Verenigde Staten zich in Irak stelselmatig schuldig maakten aan oorlogsmisdaden. De video Collateral Murder toonde de moord op twee Reuters-journalisten in Bagdad en de beschieting van een busje met kinderen.

Bradley Manning heeft 845 dagen in voorarrest gezeten. Bijna een jaar hiervan zat hij in eenzame opsluiting en werd hij verplicht om naakt op het ochtend-appèl te verschijnen.