Premier Servië ontslaat topminister

De Servische premier Ivica Dacic heeft de superminister van financiën en economische zaken, Mladen Dinkic, de laan uitgestuurd. Daarmee veroorzaakte hij een politieke crisis, meldden Servische media.

Dacic zei op een persconferentie dat de economie en de financiën van het land nu de grootste problemen vormen terwijl beide sectoren van groot belang zijn voor de toekomst van Servië. Daarom was er volgens de eerste minister verandering nodig. Dat kostte Dinkic zijn baan.

Dacic bood Dinkic nog wel een andere ministerspost aan, doch dat weigerde hij. Dinkic is tevens leider van regeringspartij URS. Die besloot dinsdagavond uit de coalitie te stappen. Dacic, die de socialistische partij SPS aanvoert, kan alleen verder regeren met coalitiegenoot, de progressieve partij SNS van Aleksander Vucic. Of SPS en SNS samen een levensvatbare regering overeind kunnen houden is de vraag. Waarschijnlijker zijn nieuwe verkiezingen. Het kabinet-Dacic zit er pas een jaar. Servië kampt met oplopende schulden, stijgende werkloosheid en over de kop gaande bedrijven.

Dinkic was voordat hij superminister werd topman van de nationale bank, minister van economische zaken en minister van financiën. Hij wordt grotendeels verantwoordelijk gesteld voor de economische en sociale ellende.