Potvis wordt opengesneden

De potvis die maandagavond op het strand van Terschelling overleed ligt eindelijk op het droge in de haven van Harlingen. De urenlange pogingen van het bergingsbedrijf om het dier op de kade te krijgen hadden dinsdag aan het begin van de avond succes. Onderzoekers gaan meteen aan de slag om te bepalen waaraan de potvis overleed.

Het lijk van de potvis wordt gefotografeerd en opgemeten. Ook willen de onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Naturalis in Leiden zo snel mogelijk de buikholte openen om bij de organen te komen. Omdat sinds het overlijden al een etmaal is verstreken, kunnen bepaalde zaken echter niet meer worden onderzocht

Achttien uur na overlijden is het bijvoorbeeld al niet meer mogelijk om de gehoorbeentjes van het zeezoogdier te onderzoeken, licht de Utrechtse onderzoekster Lonneke IJsseldijk toe. Zou onderzoek uitwijzen dat die beschadigd zijn, dan zou dat kunnen verklaren hoe het dier in de Waddenzee belandde.

De onderzoekers werken dinsdagavond zo lang mogelijk door. "Het regent hier nu en het is een onwijs glibberige bende", vertelt IJsseldijk. "Het vrij krijgen van de buikholte zal wel een paar uur kosten. Daarna moeten we kijken wat we nog kunnen doen. Eventueel gaan we morgenochtend verder."

In een potvis die in december aanspoelde bij Texel werden eerder dit jaar vele kilo's van het zeer zeldzame amber aangetroffen. Twee procent van de mannetjespotvissen maken de wasachtige substantie aan als reactie op het eten van inktvissen. IJsseldijk wil niet vooruitlopen op de eventuele vondst van amber, waarvoor grof geld wordt neergeteld door de parfumindustrie. "Als we het vinden, hebben we eerst contact met het ministerie."

De potvis strandde maandagmiddag op het Terschelling en bezweek enkele uren later. Dinsdagochtend werd het dier naar de haven van Harlingen versleept. Het bergingsbedrijf had veel moeite om het beest op het droge te krijgen.