PvdA wil hoorzitting Vogelaarwijken

De PvdA wil een hoorzitting houden over het gevoerde beleid in de Vogelaarwijken. Dat heeft Tweede Kamerlid Jacques Monasch (PvdA) dinsdag gezegd in reactie op het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de probleemwijken. Het bureau oordeelde dat het beleid weinig heeft opgeleverd.

Volgens Monasch zijn er echter ook rapporten die het tegenovergestelde beweren, zei hij dinsdag op Radio 1. Hij wil daarom een hoorzitting organiseren waarbij de verschillende onderzoekers met elkaar worden geconfronteerd.

Het SCP oordeelde dat de Vogelaarwijken zich de afgelopen jaren niet gunstiger hebben ontwikkeld ten opzichte van wijken met vergelijkbare problemen. Monasch blijft niettemin achter de aanpak staan van oud-minister en partijgenoot Ella Vogelaar, al erkent hij dat in het rapport ook 'duidelijk kritische kanttekeningen' staan.

Kees Verhoeven van oppositiepartij D66 is kritischer. Hij noemde de resultaten op Radio 1 'wel heel erg mager'. Het meest zorgelijke vindt hij dat mensen in de Vogelaarwijken zich juist minder actief zijn gaan inzetten voor hun buurt. Dat is het gevolg van 'doorgeschoten maakbaarheidsdenken', vermoedt hij. Verhoeven pleit voor een aanpak waarbij mensen juist worden gestimuleerd om zich in te zetten, in plaats van hun het gevoel te geven dat de overheid de problemen wel oplost.

De D66'er steunt Monasch in zijn verzoek om een hoorzitting te organiseren, zei hij verder. Verhoeven zei wel te hopen dat Monasch dan ook goed luistert naar de onderzoekers van het SCP als die zeggen dat het Vogelaarbeleid weinig resultaat heeft opgeleverd.

De PVV heeft inmiddels Kamervragen over het rapport gesteld aan minister voor Wonen en Wijken Stef Blok (VVD). Volgens Joram van Klaveren (PVV) was het bij voorbaat duidelijk dat de aanpak was gedoemd te mislukken. De honderden miljoenen die zijn verspild aan de wijken zijn dan ook een 'bizar hoge prijs voor naïef links idealisme', stelt hij.

Van Klaveren ziet een relatie tussen de problemen in de Vogelaarwijken en de oververtegenwoordiging van niet-westerse allochtonen in onder meer de criminaliteit. De enige structurele manier om de wijken leefbaar te krijgen is het oppakken en waar mogelijk het uitzetten van 'het tuig', aldus de PVV'er.