Het Bombardement wint Amerikaanse publieksprijs

De Nederlandse speelfilm Het Bombardement van Ate de Jong heeft afgelopen weekeinde op het Stony Brook Film Festival in de Verenigde Staten de publieksprijs voor beste film gewonnen. Het drama, in de VS uitgebracht als The Blitz, gaat over het bombardement op Rotterdam in 1940 door de Duitsers en deelde de prijs met de Belgische film Allez, Eddy! van Gert Embrechts. Dat valt te lezen op de website van de festivalorganisatie.

Regisseur De Jong was persoonlijk op het festival aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Ook werd hoofdrolspeelster Roos van Erkel geprezen om haar acteerwerk. Zij ontving een eervolle vermelding.

Het Bombardement, waarmee Jan Smit zijn acteerdebuut maakte, werd door de Nederlandse pers de grond in geboord vanwege de houterige dialogen en het matige acteerwerk. Desondanks wist de film, die in december in première ging, nog voor het eind van de maand honderdduizend bioscoopbezoekers te trekken, waarmee de status van Gouden Film werd behaald.

De 18de editie van het Stony Brook Film Festival vond plaats van 18 tot en met 27 juli in Long Island, New York. Er werden negentien speelfilms uit twaalf verschillende landen vertoond.


Het Bombardement wint Amerikaanse publieksprijs (Foto: Novum)