Oekraďense eregasten bij Gay Pride

De gemeente Amsterdam heeft drie gasten uit Oekraïne uitgenodigd voor de Gay Pride vanwege hun strijd voor de rechten van homo's en lesbiennes in dat land. Olena Semenova, Stanislav Mishchenko en Taras Karasiichuk organiseerden dit jaar de Gay Pride in Kiev, de hoofdstad van de Oekraïne.

Met de keuze voor deze eregasten wil Amsterdam de aandacht vestigen op de slechte situaties van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in het land. Oekraïne werkt aan een antihomowet die vergelijkbaar is met die in Rusland is aangenomen.

Die wet verbiedt de 'propaganda' van homoseksualiteit. Ook werkt het land aan een wet die 'propaganda van gelijk geslacht' strafbaar stelt. De drie gasten worden donderdag door locoburgemeester Eric van der Burg verwelkomd in de ambtswoning. Daarbij zijn ook vertegenwoordigers van politieke partijen, homo-organisaties en stadsbestuurders aanwezig.

Het drietal zal actief deelnemen aan de Amsterdamse Gay Pride, die tot en met zaterdag duurt. Dan vindt het hoogtepunt van de Gay Pride plaats met de traditionele botenparade door de Amsterdamse grachten.