Moslimextremisten bevrijd uit gevangenis Pakistan

Tientallen Talibanstrijders hebben maandagavond een gevangenis in de stad Dera Ismail Khan, in het noordwesten van Pakistan, aangevallen en meer dan 250 gevangenen bevrijd. Dat hebben de Pakistaanse autoriteiten gezegd. Onder de bevrijde gevangenen zijn 25 'gevaarlijke terroristen'.

Bij de aanval kwamen zes agenten, zes sjiitische gevangenen en twee burgers om het leven, aldus het stadsbestuur van Dera Ismail Khan. Een van de sjiieten was onthoofd. Vijftien agenten liepen verwondingen op.

De aanval begon maandag rond 22.30 uur plaatselijke tijd. Zo'n zeventig Taliban ontstaken een zware bom en bliezen vervolgens met een stel kleinere explosieven de gevangenismuren op. Toen die het begaven stormden zeker acht strijders in politie-uniformen naar binnen. Gevangenbewaarders boden de aanvallers, die 'Allah is groot' en 'Lang leve de Taliban' riepen, tegenstand. Vervolgens werden cellen opengebroken en gevangenen vrijgelaten.

De Taliban hebben de aanslag opgeëist. Volgens woordvoerder Shahidullah Shahid namen honderdvijftig opstandelingen deel aan de aanval. Hij sprak bovendien van driehonderd vrijgelaten gedetineerden.

De autoriteiten hebben negen ontsnapte gevangenen in de kraag gevat en zijn nog op jacht naar de rest. In Dera Ismail Khan en de nabijgelegen plaats Tank geldt een uitgaansverbod. Dera Ismail Khan grenst aan het semi-autonome Pakistaanse stammengebied, een bolwerk van Talibanstrijders en Al-Qaida-leden.