Katusha stelt omstreden Zabel op non-actief

Jeffrey

Katusha heeft de in opspraak geraakte Erik Zabel geschorst. Dat meldt de Russische wielerploeg dinsdag in een verklaring. Zabel bekende zondag niet een paar weken, zoals hij verklaarde in 2007, maar jarenlang doping te hebben gebruikt. Omdat Katusha naar eigen zeggen een streng antidopingbeleid voert heeft de formatie besloten de Duitse sprintcoach te schorsen.

Voormalig topsprinter Zabel was sinds vorig jaar in dienst van Katusha en begeleidde onder anderen de Noor Alexander Kristoff, die vorig jaar een bronzen plak veroverde op de wegwedstrijd van de Olympische Spelen.

De zesvoudig winnaar van de groene trui in de Tour de France lijkt in een kort tijdsbestek al zijn werkzaamheden kwijt te raken. Maandag stapte Zabel op uit de Cycling Council, een adviesraad van de UCI.

Ook vertrekt hij als koersdirecteur van de Vattenfall Cyclassics en de Velothon Berlin. De 43-jarige Berlijner bood afgelopen weekeinde aan de organisator van beide races aan zijn ambt neer te leggen en dat aanbod werd geaccepteerd.