Gevangenis treft geen blaam bij zelfmoorden

Er is geen verband tussen de vier zelfmoorden in de gevangenis in Vught en de verleende zorg. Ook zijn er geen overeenkomsten tussen de zelfmoorden waardoor kan worden gesproken van patronen die hebben bijgedragen aan de zelfmoorden.

Dat concluderen de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De zelfmoorden vonden allemaal plaats in 2012. Dit hoge aantal was voor de bewindsman reden om het onderzoek te gelasten.

Hoewel er geen causaal verband bestaat tussen de zelfmoorden en de door de gevangenissen verleende zorg, hebben de inspecties wel kritiek. Zo was de dossiervoering in een aantal gevallen gebrekkig. Daarbij ging het met name om de integratie van medische en psychiatrische informatie.

De gevangenis heeft op dit punt beterschap beloofd. Niettemin zullen de inspecties eind dit jaar opnieuw onderzoeken of de directie van de gevangenis deze verbetermaatregelen inderdaad heeft doorgevoerd. Teeven is ervan overtuigd dat dit snel zal gebeuren, schrijft hij.