FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 juli 2013

Snowden: 'VS agressief, illegaal bezig'

Klokkenluider Edward Snowden, verantwoordelijk voor het uitlekken van het grootste afluisterschandaal in de menselijke geschiedenis, beschuldigt de VS zich "historisch disproportioneel agressief" tegen hem op te stellen.

Vandaag gaf Snowden zijn eerste publieke optreden [filmpje] sinds hij zich bij The Guardian meldde. Hij bivakkeert sinds 23 juni op het vliegveld van Moskou. Snowden gaf aan dat hij geen spijt of morele bezwaren heeft gehad van zijn actie, die hij een "morele keuze" noemde.

Snowden: "De overheid en veiligheidsdiensten van de VS hebben geprobeerd mij als voorbeeld te stellen, een waarschuwing naar alle anderen die zich zouden kunnen uitspreken zoals ik deed. (...) Ik ben statenloos gemaakt en word opgejaagd voor mijn politieke daad."

VS: 'Rusland biedt Snowden propagandaplatform'

Vanavond belt Obama met Poetin om het probleem dat Edward Snowden heet te bespreken. Wat er gezegd zal worden is niet bekend, maar de officiële positie van het Witte Huis is dat wel. Woordvoerder Jay Carney stelde vandaag dat Rusland "Snowden geen propagandaplatform zou moeten bieden."

"Onze standpunten aangaande de heer Snowden, de aanklachten tegen hem en onze overtuiging dat hij naar de VS zou moeten worden gestuurd om de aanklachten tegen hem bij de rechter aan te kaarten, zijn niet veranderd," zo stelt Carney.

Eerder vandaag gaf Snowden aan, tijdelijk asiel te willen aanvragen in Rusland. In een statement vroeg hij de Russen "om jullie hulp om een veilige reis naar de landen in Latijns-Amerika te garanderen. Tot ik goedkeuring heb voor de reis vraag ik tijdelijk asiel aan in Rusland."

Ben Affleck gaat voor thriller David Fincher

Ben Affleck gaat de hoofdrol spelen in de thriller Gone Girl van regisseur David Fincher. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De 40-jarige Affleck speelt een man wiens echtgenoot verdwijnt, waarna hij wordt verdacht van moord.

Gone Girl is gebaseerd op het gelijknamige boek van Gillian Flynn. Samen met Finch werkt Flynn nu aan het scenario. Reese Witherspoon gaat de film produceren, maar heeft geen rol in de thriller.

Affleck moet door zijn rol in Gone Baby zijn werk aan het misdaaddrama Live by Night uitstellen. De Hollywoodster werkt aan dat project als regisseur, scenarist en acteur. Affleck won dit jaar een Oscar voor de regie van de politieke thriller Argo, waarin hij ook zelf de hoofdrol speelde.

Gone Baby wordt de eerste film van Fincher sinds The Girl with the Dragon Tattoo uit 2011. Hij werkte mee aan de tv-serie House of Cards, die dit jaar werd uitgezonden door Netflix. De opnamen van Gone Baby gaan in de herfst van start.


Ben Affleck gaat voor thriller David Fincher (Foto: Novum)

Justin Bieber wint nog van komkommer

Hoewel de komkommertijd rond deze tijd zijn hoogtijdagen beleeft, leek er nog altijd geen nieuws over de relatie tussen Justin Bieber en komkommer. Merkwaardig, want het kindsterretje leent zich uitstekend voor paginavulling. Zeker waar het komkommernieuws betreft.

Deze merkwaardige situatie is niet aan iedereen voorbij gegaan, want er is nu eindelijk (nou ja, eigenlijk al ruim drie jaar) een FaceBook-pagina die als doel heeft te onderzoeken hoe de populariteit van Justin Bieber zich verhoudt tot die van de komkommer. Aangezien het een betrekkelijk recent initiatief betreft zijn er helaas nog niet veel conclusies te verbinden aan de voorlopige tussenstand.

En dan is er nog de vraag die natuurlijk op ieders lippen brandt: “Do Justin bieber like cucumber?” (sic) Het antwoord daarop is inmiddels ook duidelijk: “No pickle.

Ook komkommernieuws te melden? Gebruik de submit!

[Tour] Valverde richt zich op Alpen na tijdsverlies

Alejandro Valverde heeft na het forse tijdsverlies in de dertiende etappe van de Tour de France het klassement uit zijn hoofd gezet. Toch weigert de onfortuinlijke Spanjaard van Movistar te lang bij de pakken neer te zitten. "Iedereen bedankt voor de aanmoedigingen. We zullen in de Alpen nog geweldige dingen laten zien. Dat beloof ik", twittert hij.

Valverde raakte in de rit naar Saint-Amand-Montrond door pech achterop. Bij een botsing sneuvelden enkele spaken in zijn achterwiel, waardoor hij moest wachten op een nieuwe fiets. Door het tempo van Belkin en Omega Pharma-Quick-Step liep zijn achterstand in het peloton op tot tien minuten.

"Het was een hele ongelukkige dag", zegt Valverde, die weigert met de beschuldigende vinger naar het Belkin van Bauke Mollema en Laurens ten Dam te wijzen. "Ze reden gewoon harder. Zo gaat dat in het fietsen. Soms win je en soms verlies je. Gelukkig staat Nairo Quintana er nog goed voor. We moeten als ploeg proberen hem op het podium te krijgen."

[EK vrouwen] Engeland verliest van Spanje

Engeland heeft op het EK voetbal voor vrouwen een valse start gemaakt. De verliezend finalist van 2009 verloor in groep C met 3-2 van Spanje, dat zich vier jaar geleden niet eens wist te kwalificeren. De winnende goal van Alexia Putellas viel diep in blessuretijd.

Veronica Boquete zette Spanje in Linköping vroeg op voorsprong, Alex Scott maakte snel daarna gelijk. Het venijn van de wedstrijd zat in de staart. De 2-1 van Jennifer Hermoso werd nog weggepoetst door Laura Bassett, maar de 3-2 van Putellas kwam Engeland niet meer te boven.

Start extra vaccinatie tegen mazelen

Komende week krijgen 6000 kinderen van 6 tot 14 maanden een uitnodiging voor een extra vaccinatie tegen mazelen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat besloten vanwege de mazelenepidemie in regio's met een lage vaccinatiegraad. Dat is vrijdag bekendgemaakt door het RIVM.

Normaal krijgen kinderen als ze 14 maanden zijn de BMR-vaccinatie aangeboden - tegen bof, mazelen en rodehond. De extra BMR-vaccinatie wordt nu dus eerder, vanaf de leeftijd van 6 maanden, aangeboden.

Start extra vaccinatie tegen mazelen
Start extra vaccinatie tegen mazelen (Foto: ANP)

Buurtwachter schoot negerjongen dood, jury beraadt zich

Een jury van zes vrouwen in Florida heeft zich vrijdag teruggetrokken om zich te beraden over het lot van een buurtwachter die vorig jaar een ongewapende zwarte tiener doodschoot en zich beroept op noodweer. Zij moeten hun oordeel vellen op basis van een vracht aan tegenstrijdige verklaringen van de politie, buurtbewoners, en vrienden en familieleden van de verdachte en het slachtoffer.

De politie heeft de bevolking opgeroepen rustig te blijven als de uitspraak van de jury bekend wordt.

Buurtwachter George Zimmerman (29) zegt dat hij de zwarte Trayvor Martin (17) doodschoot uit zelfverdediging. Openbare aanklagers stellen dat Zimmerman het recht in eigen hand heeft genomen nadat zijn wijk in Sanford was geplaagd door een reeks inbraken.

De dood van Martin leidde vorig jaar tot demonstraties van tienduizenden mensen. Burgerrechtenleiders kwamen naar Sanford omdat Zimmerman, wiens vader blank en moeder hispanic is, niet onmiddellijk werd opgepakt.

De zaak leidde ook elders in de Verenigde Staten tot protesten en discussies over rassenkwesties en het recht op zelfverdediging.

Verdachte neersteken agent verhoord

Een 22-jarige man is verhoord op verdenking van betrokkenheid bij het neersteken van een motoragent na een woningoverval in Breda begin dit jaar. De man zat al vast vanwege een andere zaak, meldt de politie vrijdag.

De overval vond 4 januari plaats. Twee overvallers waren een woning aan de Raaimoeren in Breda binnengedrongen, waarbij een van hen met een vuurwapen zou hebben gedreigd. De bewoner vluchtte en sprong vanaf de eerste etage van zijn huis naar beneden. Op het Moerenpad zag de motoragent de overvallers en werd de politieman neergestoken. De daders gingen ervandoor.

De agent kon zelf alarm slaan. Hij had een klaplong opgelopen. Naar omstandigheden gaat het inmiddels weer goed met hem. De bewoner die naar beneden sprong en daarbij gewond raakte is nog steeds aan het revalideren.

In de zaak werd eerder al een 23-jarige man uit Dordrecht opgepakt. Hij zit nog steeds vast.

Het tweetal wordt er ook van verdacht 12 januari nog een woningoverval te hebben gepleegd. Daarbij belden ze gewoon aan bij een woning aan de Advokaatsdreef in Breda, waarop een bewoonster opendeed. Twee gewapende mannen drongen de woning binnen. Toen andere familieleden binnenkwamen, werden de bewoners opgesloten. Later slaagden de bewoners erin via de buren de politie te alarmeren.

Haase klopt Middelkoop in Scheveningen

Robin Haase heeft de halve finale van het challengertoernooi van Scheveningen bereikt. De hoogst geplaatste speler won in een Nederlands onderonsje met 6-4 en 6-2 van Matwé Middelkoop. Haase speelt in de halve finale opnieuw tegen een landgenoot. Dan is Thomas Schoorel zijn tegenstander.

Jesse Huta Galung sloeg zich eerder op de dag ook voor eigen publiek naar de halve finale. De Fransman Marc Gicquel, als derde geplaatst, is de enige vreemde eend in de bijt.

Project X-verdachte naar buitenland gevlucht

Een van de verdachten van de Facebookrellen in Haren is naar het buitenland gevlucht. Hij is bang dat hij terug moet naar de gevangenis, heeft zijn advocaat Sierd Roosjen vrijdag gezegd tegen de regionale omroep RTV Noord.

De verdachte heeft eerder korte tijd vastgezeten. "Dat heeft er bij hem zo zwaar ingehakt, hij is zo bang geworden terug te moeten naar de gevangenis, dat hij ervoor heeft gekozen de afloop van deze zaak in het buitenland af te wachten", aldus de raadsman.

Of zijn cliënt terugkomt als hij toch een langdurige gevangenisstraf krijgt opgelegd, weet de advocaat niet. "Dat is aan mijn cliënt, maar ik kan mij voorstellen gezien zijn eerdere houding dat hij ervoor kiest niet terug te komen."

Donderdag en vrijdag diende het hoger beroep in verschillende zaken tegen verdachten van de Project X-rellen.

Rutte weet wat God bedoelt

Mark Rutte is het ermee eens dat predikanten gelovigen moeten oproepen hun kinderen te laten vaccineren tegen de mazelen. "God heeft nooit bedoeld dat deze kinderen zo lijden, als tegelijkertijd in de wereld, waar God ook iets mee te maken heeft in mijn ogen, er ook voor heeft gezorgd dat er vaccins zijn." Dat zei hij vrijdag in het wekelijkse televisiegesprek met hem.

De mazelen is volgens Rutte een verschrikkelijke ziekte, die zeer ingrijpend kan zijn voor kinderen. Dominees zou hij willen zeggen: 'roep je gemeenteleden op dat te doen, omdat de gevolgen anders verschrikkelijk zijn', zei de premier.

De premier zegt zelf gelovig te zijn en zeer veel respect te hebben voor het geloof. "Ik ben hervormd en vanuit die overtuiging kun je net zo goed de stelling aanhangen dat God ook de vaccinaties heeft gemaakt in de wereld."

Sinds begin mei zijn de mazelen bij 321 mensen vastgesteld. Waarschijnlijk zijn echter veel meer mensen besmet. De meeste zieken wonen in de biblebelt, waar relatief veel strenggelovige ouders hun kinderen om religieuze redenen niet laten inenten.

Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst (D66) en VVD-senator Heleen Dupuis riepen vrijdag in het AD predikanten op gelovigen duidelijk te maken dat vaccineren niet tegen de wil van God is. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zei eerder het onverstandig te vinden dat ouders hun kinderen niet inenten tegen mazelen. Ze gaf echter aan niets te voelen voor verplicht vaccineren.

VS eisen vrijlating Morsi

De Verenigde Staten hebben vrijdag de vrijlating geëist van de afgezette Egyptische president Mohamed Morsi. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington is de detentie van het afgezette staatshoofd 'politiek gemotiveerd'. Washington wil dan ook dat de militairen Morsi laten gaan, aldus nieuwszender CNN.

Morsi werd vorige week afgezet door het leger. Het is voor het eerst dat de VS oproepen tot zijn vrijlating.

VS eisen vrijlating Mursi
VS eisen vrijlating Morsi (Foto: ANP)

Doodsbedreigingen na seks in Big Brother Africa

In Ethiopië is grote ophef ontstaan omdat de 27-jarige Betty Abera seks met een huisgenoot lijkt te hebben gehad in een aflevering van Big Brother Africa. Op Facebook wordt zij met de dood bedreigd. Ook heeft een groep juristen aangifte gedaan.

In het conservatieve Afrikaanse land staat tot één jaar cel op "obscene handelingen of gebaren in het openbaar". Big Brother Africa wordt in Johannesburg opgenomen. Er doen deelnemers uit verschillende Afrikaanse landen aan mee.

Doodsbedreigingen na seks in Big Brother
Doodsbedreigingen na seks in Big Brother (Foto: ANP)

Kinderporno teruggegeven aan verdachte

Justitie heeft deze week een blunder begaan door een laptop met daarop kinderporno terug te geven aan een man uit Leiden die wordt verdacht van het bezit van kinderporno. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdag gezegd. Toen de fout werd ontdekt en agenten de laptop weer bij de man wilden ophalen had hij die vernietigd.

De laptop werd dinsdag aan de man overhandigd, zei de woordvoerder. Twee dagen later werd de fout opgemerkt en gingen agenten langs bij de 38-jarige verdachte om de computer weer in beslag te nemen. De man zei echter de computer te hebben vernietigd. De agenten voerden een huiszoeking uit en vonden geen spoor van de laptop.

De zaak kwam eerder deze week ook al in de aandacht. De Leidenaar wordt namelijk niet alleen beschuldigd van het bezit van kinderporno, maar probeerde ook via internet seksueel contact te zoeken met een 13-jarige jongen. De jongen met wie hij contact zocht was in werkelijkheid echter een volwassen agent, een zogenoemde pedolokker.

Justitie besloot deze week niet in cassatie te gaan tegen een uitspraak van het Haagse gerechtshof, dat oordeelde dat het inzetten van een pedolokker niet tot een veroordeling kan leiden voor grooming, het seksueel contact zoeken met kinderen.

Het OM gaat wel in cassatie tegen de vrijspraak voor het bezit van kinderporno. De blunder met de laptop heeft volgens de woordvoerder geen gevolgen voor deze zaak, omdat het bewijs dat op de laptop stond eerder al in het strafdossier is opgenomen. Van de bestanden die op de laptop stonden zijn back-ups gemaakt.

Gooi wil van chloortrein af

De chloortrein die een paar keer per jaar onder meer door het Gooi rijdt, is daar niet langer welkom. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes zei vrijdag in het televisieprogramma Eenvandaag het onhandig te vinden dat de trein dwars door steden gaat. Hij wil samen met andere gemeenten aan de route pleiten voor verplaatsing van de chloortrein naar de Betuwelijn.

De trein rijdt onder meer door Amersfoort en Hilversum. Experts noemen het vervoer van chloor per spoor de veiligste manier die bestaat. In een rampenscenario uit 2000 stelden autoriteiten dat bij een ongeval met een chloortrein in stedelijk gebied vijfduizend doden en achttienduizend gewonden kunnen vallen.

De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, waarvan Broertjes voorzitter is, is bij lange na niet voorbereid op een omvangrijke ramp, meldt Eenvandaag vrijdag op basis van bronnen. Zo is al jarenlang niet altijd een calamiteitencoördinator aanwezig, ook al moet die er volgens de regels 24 uur per dag zijn.

Het komende halfjaar worden nieuwe veiligheidscoördinatoren gerekruteerd, licht Broertjes toe. Daardoor wordt dit probleem op termijn opgelost.

De Veiligheidsregio Flevoland kampt overigens met hetzelfde probleem. Ook daar is niet altijd een calamiteitencoördinator aanwezig. Daarom liet de Almeerse burgemeester Annemarie Jorritsma, de voorzitter van de veiligheidsregio, minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vorige maand al weten dat haar regio niet is berekend op een ramp.

Moslimbroederschap massaal de straat op

Tienduizenden aanhangers van de Moslimbroederschap zijn vrijdag samengekomen op een plein in Caïro en elders in het land om de gevallen president Mohammed Morsi hun steun te betuigen. Ze riepen leuzen tegen het leger, dat Morsi vorige week afzette, en noemden legerleider Abdel-Fattah el-Sissi een 'verrader'. Vrijdagavond, na het breken van de vasten, groeit de menigte naar verwachting nog aan.

Het leger draait de leiding van de Broederschap ondertussen de duimschroeven aan. Donderdag merkte het openbaar ministerie Morsi aan als verdachte van de uitbraak uit een gevangenis tijdens de revolutie van 2011 tegen de toenmalige president Hosni Mubarak.

Tegen de spiritueel leider van de Moslimbroeders, Mohammed Badie, en negen andere kopstukken is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Een aantal van hen verblijft in een kliniek die is verbonden met de hoofdstedelijke Rabaa al-Adawiya-moskee, het hart van de protestcampagne van de Broederschap. Die beweert dat de leiders, onder wie Mohammed el-Beltagy en Essam el-Erian, zich niet verschuilen voor de opsporingsdiensten. Waar Badie zich ophoudt wist woordvoerder Ahmed Aref naar eigen zeggen niet.

De gevangen leiders van de Moslimbroederschap zitten in eenzame opsluiting, twitterde woordvoerder Gehad Haddad vrijdag. Ze mogen volgens Haddad 'geen bezoek, kleding of voedsel ontvangen'

Op en rond het moskeeplein roepen elke dag weer duizenden Moslimbroeders om de terugkeer van Morsi in het presidentieel paleis. Vrijdagmiddag zwoer een van sprekers op het plein dat Morsi's aanhang blijft protesteren tot hun favoriet in zijn ambt is hersteld. "We zijn er klaar voor om een maand, twee maanden, een jaar of zelfs twee jaar te blijven", riep de ultraconservatieve geestelijke Safwat Hegazi tegen zijn gehoor.

Morsi kwam ten val na massale demonstraties tegen zijn bewind. Het leger installeerde daarop een waarnemend president, die een interim-regering moet vormen en nieuwe verkiezingen moet organiseren. Het was een zware klap voor de Broederschap, die een jaar eerder nog grote overwinningen behaalde in de presidents- en parlementsverkiezingen.

Maandag vonden meer dan vijftig Morsi-aanhangers de dood bij bloedige gevechten met het leger. Vrijdag trokken enkele betogers van Rabaa al-Adawiya, in het oosten van Caïro, naar het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde waar het geweld plaatsvond. Het leger houdt vol dat islamisten de schietpartij uitlokten, maar volgens de demonstranten openden militairen zonder aanleiding het vuur.

Behalve in Caïro gingen ook in Alexandrië en andere steden veel aanhangers van Morsi de straat op.

Een op zeven jongeren heeft piep in oren na stappen

Een op de zeven jongeren heeft na het uitgaan last van een piep in de oren. Minder dan de helft van de onderzochte jongeren blijkt zich ervan bewust te zijn dat gehoorschade door harde muziek kan worden voorkomen. Dat meldt de Nederlandse vereniging van keel-, neus- en oorartsen vrijdag na onderzoek.

Het onderzoek werd verricht onder 467 bezoekers van een evenement voor jongeren tussen de 12 en 15 jaar in de Heineken Music Hall in Amsterdam vorig jaar. Het onderzoek wijst uit dat 97 procent van hen een mp3-speler heeft, sommigen al sinds hun zesde.

Een op de zeven ondervraagden gaf aan vaak of constant last te hebben van een piep in de oren na het luisteren naar harde muziek. Het aantal uren waarop naar harde muziek wordt geluisterd bleek niet van belang te zijn.

De vereniging wil voorlichting gaan geven op basisscholen over het voorkomen van gehoorschade.

Prince onverwacht op podium North Sea Jazz

Prince stond vrijdagavond onverwacht op het podium van North Sea Jazz. De 55-jarige artiest vergezelde Larry Graham tijdens zijn optreden op het Rotterdamse festival.

"Prince (met afro) en Carlos Santana bij Larry Graham, ongelooflijk", twitterde Wilbert Mutsaers, zendermanager van Radio 6, waar North Sea Jazz live wordt uitgezonden. "En we hebben opnames!" Het concert is later op de website van Radio 6 te zien.

Santana, die ook Larry Graham vergezelde, staat vrijdagavond rond 21.00 uur ook zelf op het podium van North Sea Jazz. Prince, die vaak heeft samenwerkt met Graham, gaf twee jaar geleden een optreden tijdens het festival. De komende dagen treden nog artiesten als Sting, Jamie Cullum en Kendrick Lamar op.

Rituele slacht blijft taboe in Polen

Polen draait het verbod op ritueel slachten niet terug. De Tweede Kamer van het Poolse parlement heeft het voorstel daartoe van de regering vrijdag verworpen. Een flink aantal parlementariërs van regeringspartij Burgerforum stemde mee met de oppositie.

De onverdoofde rituele slacht is sinds 1 januari in Polen verboden. Het grondwettelijk hof liet zich overreden door het betoog van dierenbeschermers en wetenschappers dat de slachtdieren ongerechtvaardigd lijden.

Het verbod betekende een klap voor de Poolse vleesindustrie, die veel verdiende met de export van halal en koosjer vlees. Volgens de regering gingen door het verbod zesduizend banen verloren. Dat zou Polen zich niet kunnen veroorloven nu al dertien procent van de beroepsbevolking werkloos is.

De Conferentie van Europese Rabbijnen toonde zich niet blij met de uitslag van de stemming.

WNL en De Telegraaf hebben te nauwe banden

De omroep Wakker Nederland (WNL) heeft te nauwe banden met de Telegraaf. Dat concludeert het Commissariaat voor de Media in een onderzoek naar de jonge omroep in handen van Novum Nieuws. WNL is voor tv-producties veelal afhankelijk van Telegraaf Video Media, onderdeel van de Telegraaf Media Groep (TMG).

Tussen eind 2011 en juni 2012 was het interne toezicht bij WNL niet volgens de algemene regels, stelt het rapport verder. De raad van toezicht van de omroep bestond maar uit één persoon, die bovendien daarvoor lang bij De Telegraaf heeft gewerkt.

WNL besteedt relatief vaak aandacht aan items uit De Telegraaf en bovendien is de afbakening tussen WNL en delen van TMG niet altijd even scherp, meldt het Commissariaat voor de Media.

WNL kwam in 2009 tot stand op initiatief van Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van de Telegraaf. Daarom eiste het commissariaat dat er geen banden zouden zijn tussen WNL en de TMG. Het commissariaat vindt het essentieel dat WNL 'de komende tijd op overtuigende wijze een met betrekking tot TMG zelfstandige positie inneemt'.

Bert Huisjes, hoofdredacteur van WNL, vindt dat het commissariaat een spookbeeld schetst. "We zijn heel gekleurd beoordeeld. Het commissariaat werkte ons in 2009 ook al tegen. Ze willen nu gewoon hun gelijk halen." Huisjes denkt dat een bevooroordeeld persoon meewerkte aan het onderzoek.

Het commissariaat stelt onder meer voor dat WNL, om aan te tonen dat de omroep niet afhankelijk is van TMG, meer eigen redactionele medewerkers aanneemt, de raad van toezicht op een juiste manier inricht en de selectie van contractpartijen op een transparante manier uitvoert. WNL gaat alle suggesties serieus wegen, zegt Huisjes.

WNL staat tussen 2010 en 2015 onder verscherpt toezicht wegens de mogelijke banden met TMG. Huisjes wil niet ingaan op de vraag wat er zou gebeuren met de omroep als het commissariaat na 2015 in de eindrapportage weer concludeert dat de banden tussen beide media te groot zijn. "Dat is dan aan de bewindsman", zegt hij.

[upd] Doden bij treinongeluk bij Parijs

Bij een treinongeluk bij Parijs zijn vrijdag rond 17.15 uur zeker 8 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Franse zender BFM TV bericht. Het ongeluk gebeurde 40 kilometer onder Parijs bij het station van Brétigny-sur-Orge.

Een bron binnen de politie zei tegen de krant Libération dat de intercitytrein van Parijs onderweg was naar de stad Limoges, bijna 400 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. Een passagier liet de krant weten dat de trein vol was. "Toen hij het station (van Brétigny-sur-Orge) naderde, begon de trein plotseling ongeveer een minuut lang te schokken en ontspoorde hij vervolgens." De wagen waarin deze passagier zat, bleef op de rails, maar dat gold niet voor de wagens erachter.

Update 20:41 uur:
Diverse media spreken momenteel over 7 bevestigde doden en tientallen gewonden. Er zouden zo'n 350 passagiers in het ontspoorde deel van de trein hebben gezeten. Hulpverleners werken met man en macht aan het bevrijden van slachtoffers.

Volgens ooggetuigen zijn er mensen overleden door elektrocutie en verpletting. Tijdens het ontsporen is de bovenleiding naar beneden gekomen en is de trein tegen het perron aangekwakt. Onder de gewonden zijn veel zwaargewonden. De CEO van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF is op de plaats van het ongeval aanwezig.

ontsporing

Ravage na ontsporing (Foto: SNCF)

Explosie bij moskee, mogelijk spijkerbom

De Britse politie onderzoekt of vrijdagmiddag bij een moskee in Tipton een spijkerbom is ontploft. Inwoners van het plaatsje onder de rook van Birmingham zeggen een luide knal te hebben gehoord en nadien spijkers te hebben gevonden. De politie heeft een terrorismeonderzoek ingesteld.

De vermoedelijke explosie zou vlak voor het vrijdaggebed in het gebedshuis van de Kanz-ul-Iman Muslim Welfare Association Central Jamia hebben plaatsgegrepen. De omgeving van de moskee is uit voorzorg ontruimd. Gewonden zijn er niet gevallen.

Vrijdag vond de uitvaart plaats van de Britse militair Lee Rigby, die in mei in Zuidoost-Londen op klaarlichte dag op gruwelijke wijze om het leven werd gebracht door twee radicale moslims. Op die moordaanslag volgde een reeks van aanvallen op moskeeën en ontmoetingsplaatsen van de moslimgemeenschap.

Gemeenteraadslid Syeda Amina Khatun zei dat het veronderstelde explosief op een in onbruik geraakte spoorlijn achter de moskee ontplofte.

Iran en Turkije willen ramadanbestand in SyriŽ

Turkije en Iran hebben vrijdag opgeroepen tot een bestand in Syrië tijdens de ramadan. De twee landen steunen elk verschillende kampen in de burgeroorlog in Syrië.

De ministers van buitenlandse zaken van de Turkije en Iran deden de gezamenlijke oproep na besprekingen in de Turkse hoofdstad Ankara.

Iran is een naaste bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad, terwijl Turkije de oppositie en gewapende opstandelingen steunt. De twee ministers zeiden dat de strijdkrachten van Assad en de rebellen een wapenstilstand in acht moeten nemen.

Dat ze het niet over alles in Syrië roerend eens zijn kwam aan het licht toen de Turkse minister Ahmet Davotuglu een vraag over de Turkse steun aan de rebellen kreeg voorgelegd. Hij antwoordde dat alle niet-Syrische partijen die bij het conflict betrokken zijn, zoals de door Iran gesteunde sjiitische Hezbollah uit Libanon, uit Syrië moeten vertrekken.

Middelbaar onderwijs kost ouders minder

Ouders waren vorig schooljaar voor leerlingen in het voortgezet onderwijs gemiddeld veertien procent minder kwijt aan jaarlijkse schoolkosten dan in 2010. Dat blijkt uit de schoolkostenmonitor, meldt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Voor het onderzoek is aan scholen en ouders gevraagd om een opgave van de door de school bij de ouders in rekening gebrachte schoolkosten. De schoolkostenmonitor is eerder uitgevoerd in 2002, 2004, 2007 en 2010.

Het onderzoek wijst uit dat ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs afgelopen schooljaar gemiddeld 424 euro per kind kwijt waren aan schoolkosten. Vooral voor havisten met een daling van vijftien procent en kinderen in het praktijkonderwijs met een daling van 38 procent zijn de kosten fiks omlaag gegaan.

De daling is vooral te danken aan lagere kosten voor eenmalige uitgaven, ict en gereedschappen. Extra schoolactiviteiten, zoals excursies, vormen de grootste kostenpost voor ouders. Een andere grote kostenpost is de vrijwillige ouderbijdrage.

Aangezien de Nederlandse overheid gemiddeld circa 7600 euro per jaar betaalt voor elke leerling in het voortgezet onderwijs, vindt Dekker een gemiddeld bedrag van 424 euro per kind niet onredelijk, schrijft hij. Het aandeel ouders dat de schoolkosten hoog vindt, is overigens ook licht gedaald.

Voor het middelbaar beroepsonderwijs zijn de schoolkosten met zestien procent gedaald. Daar liggen de totale schoolkosten voor ouders op 611 euro. Dekker noemt deze daling een positieve ontwikkeling.

[EK Vrouwen] Franse voetbalsters verslaan Rusland

De voetbalsters van Frankrijk zijn met een overwinning begonnen aan het EK. In het Zweedse Norrköping werd Rusland met 3-1 verslagen. Marie-Laure Delie zette Frankrijk voor rust op een 2-0 voorsprong, Eugénie le Sommer maakte er in de tweede helft 3-0 van. Pas in de slotfase deed namens Rusland Elena Morozova iets terug.

Door de overwinning gaat Frankrijk voorlopig aan kop in groep C. Vrijdagavond staan in dezelfde poule Engeland en Spanje nog tegenover elkaar.

Frankrijk werd vier jaar geleden op het EK in Finland in de kwartfinale uitgeschakeld door Nederland. Rusland wist tijdens de vorige editie van het landentoernooi geen enkel punt te pakken.

Brandweer overreed passagier rampvliegtuig

Een van de twee tieners die zijn omgekomen bij het vliegtuigongeluk in San Francisco is inderdaad aangereden door de brandweer. Of Ye Meng Yuan op dat moment nog in leven was en de aanrijding haar fataal is geworden is volgens de politie nog niet duidelijk.

De 16-jarige Chinese studente lag op de landingsbaan, bedekt met blusschuim. "Toen de brandweerauto draaide en keerde om verder te gaan met het blussen van het vuur in de cabine werd het slachtoffer gevonden in het door de truck getrokken spoor", zei politiewoordvoerder Albie Esparza. De lijkschouwer heeft zijn onderzoek naar de oorzaak van de dood van het meisje nog niet afgerond.

De tweede dode, een 17-jarige Chinese, werd gevonden op de plaats waar de Boeing 777 zaterdag op het asfalt smakte en zijn staartstuk verloor. De overige 305 inzittenden overleefden het ongeval wonderwel, al liepen velen wel verwondingen op.

Het gecrashte toestel van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Asiana Airlines zou de landing te laag en te traag hebben ingezet.

Debuut Bojan en Van der Hoorn tegen RKC

Bojan Krkic en Mike van der Hoorn maken aanstaande zaterdag tegen RKC Waalwijk hun eerste speelminuten voor Ajax. Ajax maakte de transfers van het tweetal afgelopen week definitief. Daardoor is zowel Bojan als Van der Hoorn klaar voor zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Trainer Frank de Boer heeft het duo ingedeeld bij de selectie voor het oefenduel met RKC.

Bojan is op huurbasis overgenomen van FC Barcelona. De rechtsbuiten speelde in de voorbije seizoenen als huurling bij AS Roma en AC Milan en mag nu in Amsterdam zijn kwaliteiten tonen. Van der Hoorn is permanent overgenomen van FC Utrecht. De verdediger is vermoedelijk gehaald met het oog op het naderende vertrek van Toby Alderweireld.

Kwakman keert terug bij NAC Breda

Kees Kwakman keert drie jaar na zijn vertrek terug bij NAC Breda. De 30-jarige verdediger komt transfervrij over van FC Groningen. Kwakman tekent een contract voor twee seizoenen. Tussen 2007 en 2010 speelde hij ruim honderd wedstrijden voor NAC en scoorde daarin vijftien keer.

Kwakman begon zijn carrière bij RBC en kwam vervolgens via FC Volendam in Breda terecht. In 2010 koos hij voor het Duitse FC Augsburg om vervolgens bij Groningen terug te keren in de Eredivisie. Daar besloot hij dit voorjaar in overleg met de clubleiding om zijn aflopende contract niet te verlengen.

Softbalsters naar finale EK

De Nederlandse softbalsters hebben zich op het EK in Praag geplaatst voor de finale. Na eerder alle wedstrijden in de groepsfase te hebben gewonnen, moest vrijdag in de play-offs ook Italië eraan geloven: 7-3. De zege van Oranje kwam geen moment in gevaar. Pas bij een 7-0 achterstand deed Italië iets terug.

Italië krijgt de kans om via de achterdeur alsnog de finale te halen. Dan moet wel worden afgerekend met de winnaar van de partij tussen Tsjechië en Rusland. De finale wordt zaterdagmiddag om 16.30 uur gespeeld.

Nederland won de afgelopen twee edities van het EK. Tussen 1992 en 2007 pakte Italië acht keer op rij de titel.

[Tour] Uitslagen en standen na dertiende etappe

Vandaag werd de dertiende etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag dertiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Mark Cavendish OME GBR 3.40:08
2 Peter Sagan CAN SLW z.t.
3 Bauke Mollema BEL NED z.t.
4 Jakob Fuglsang AST DEN z.t.
5 Niki Terpstra OME NED z.t.
6 Roman Kreuziger SAX TSJ z.t.
7 Alberto Contador SAX SPA z.t.
8 Laurens ten Dam BEL NED z.t.
9 Sylvain Chavanel OME FRA + 0,06
10 Michael Rogers SAX AUS + 0,09
24 Koen de Kort ARG NED + 1,09
54 Lars Boom BEL NED z.t.
56 Bram Tankink BEL NED z.t.
62 Tom Leezer BEL NED + 2,34
67 Tom Veelers ARG NED + 5,29
84 Boy van Poppel VAC NED + 9,54
90 Robert Gesink BEL NED z.t.
93 Tom Dumoulin ARG NED z.t.
96 Roy Curvers ARG NED z.t.
104 Wout Poels VAC NED z.t.
123 Lieuwe Westra VAC NED +10,07
127 Danny van Poppel VAC NED +10,11
159 Johnny Hoogerland VAC NED +13,36
175 Albert Timmer ARG NED z.t.

Algemeen klassement na dertiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Christopher Froome SKY GBR 51:00,30
2 Bauke Mollema BEL NED + 2,28
3 Alberto Contador SAX SPA + 2,45
4 Roman Kreuziger SAX TSJ + 2,48
5 Laurens ten Dam BEL NED + 3,01
6 Jakob Fuglsang AST DEN + 4,39
7 Michal Kwiatkowski OME POL + 4,44
8 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL + 5,18
9 Jean Christophe Peraud AG2 FRA + 5,39
10 Joaquin Rodriguez Olivier KAT SPA + 5,48
27 Wout Poels VAC NED +21,54
31 Robert Gesink BEL NED +30,17
47 Bram Tankink BEL NED +41,24
60 Tom Dumoulin ARG NED +54,57
121 Lars Boom BEL NED +1:37,13
132 Niki Terpstra OME NED +1:45,22
140 Johnny Hoogerland VAC NED +1:48,54
148 Roy Curvers ARG NED +1:52,15
151 Boy van Poppel VAC NED +1:52,54
153 Danny van Poppel VAC NED +1:53,03
161 Tom Leezer BEL NED +1:55,47
163 Koen de Kort ARG NED +1:57,56
172 Albert Timmer ARG NED +2:06,34
175 Tom Veelers ARG NED +2:08,30
176 Lieuwe Westra VAC NED +2:09,52

Klassement groene trui na dertiende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan CAN SLW 357
2 Mark Cavendish OME GBR 273
3 André Greipel LOT DUI 217
4 Marcel Kittel ARG DUI 177
5 Alexander Kristoff KAT NOO 157


Klassement witte trui na dertiende etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Michal Kwiatkowski OME POL 51:05,14
2 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL + 0,34
3 Andrew Talansky GAR VS + 8,27
4 Romain Bardet AG2 FRA +15,51
5 Tejay van Garderen FDJ FRA +33,24


Klassement bolletjestrui na dertiende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Pierre Rolland EUR FRA 50
2 Christopher Froome SKY GBR 33
3 Richie Porte SKY AUS 28
4 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL 26
5 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA 21


Ploegenklassement na dertiende etappe

# ploeg land Tijd
1 Team Saxo-Tinkoff DEN 152:22,21
2 Belkin Pro Cycling NED + 2,32
3 AG2R La Mondiale FRA +10,37
4 RadioShack Leopard LUX +14,47
5 Movistar Team SPA +16,14


Uitvallers

rugnummer naam ploeg land Etappe
66 Andrey Kaschechkin AST KAZ 3
132 Yoann Bagot COF FRA 3
14 Ted King CAN USA 4
21 Jurgen van den Broeck LOT BEL 6 DNS
83 Maxime Bouet AG2 FRA 6 DNS
67 Fredrik Kessiakoff AST ZWE 6
73 Nacer Bouhanni FDJ FRA 6
61 Janez Brajkovic AST SLO 7 DNS
179 Christian vande Velde GAR USA 7
146 Adriano Malori LAM ITA 7
142 Matteo Bono LAM ITA 8
38 Michael Schär Oos BMC 9 DNS
174 Rohan Dennis GAR AUS 9 DNS
126 José Ivan Gutierrez MOV SPA 9
95 Benjamin Noval Gonzalez SAX SPA 9
4 Vasili Kiryienka SKY WRU 9 te laat
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO 13 DNS

PSV versterkt zich met Schaars

PSV heeft in Stijn Schaars de opvolger gevonden voor Kevin Strootman, die mogelijk deze zomer nog vertrekt uit Eindhoven. Als alle formaliteiten met Sporting Lissabon zijn afgewerkt, tekent Schaars een contract voor drie seizoenen.

Normaal gesproken zit de middenvelder, die eerder ook voor AZ speelde, volgende week al bij de selectie. PSV is op dit moment op trainingskamp in Duitsland en keert volgende week terug naar Nederland.

De 29-jarige Schaars kon in 2011 ook al naar PSV, maar koos destijds voor een overstap naar Sporting Lissabon. Hij wilde graag terug naar Nederland en gaat daarom alsnog het avontuur aan bij de Eindhovenaren.

KNVB heeft begrip voor weren uitsupporters

De KNVB kan zich vinden in het besluit om voorlopig geen uitsupporters toe te laten bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. De voetbalbond reageert daarmee op de uitkomst van het overleg van burgemeesters Eberhard van der Laan en Ahmed Aboutaleb. Zij concludeerden dat het nog te vroeg is het in 2009 ingestelde verbod op te heffen.

De KNVB was vrijdag niet aanwezig bij het overleg, maar werd wel constant op de hoogte gehouden. De bond heeft goede hoop dat het verbod volgend jaar niet meer nodig zal zijn. "We zijn tevreden dat de gemeenten en supportersverenigingen werken aan een gezamenlijk uitvoeringsplan met als uitgangspunt om vanaf seizoen 2014-2015 terug te kunnen gaan naar een klassieker waarin supporters van beide teams welkom zijn en kunnen genieten van deze mooie wedstrijden."

De beslissing om bezoekende fans te weren werd destijds genomen na een reeks gewelddadige incidenten. Bovendien waren de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam het zat dat er rondom de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord veel extra politie moest worden ingezet.

Schippers sprint naar Europese titel

Atlete Dafne Schippers is in het Finse Tampere Europees kampioene onder 23 jaar geworden. De 21-jarige Utrechtse zette in de finale van de 100 meter een tijd van 11,13 seconden neer. Daarmee bleef ze de Britse Jodie Williams en Tatjana Lofamakanda Pinto uit Duitsland voor.

Hensley Paulina pakte op de 100 meter bij de mannen brons. De Curaçaoënaar liep een persoonlijk record van 10,48 seconden. Daarmee hoefde hij alleen de Britten Adam Gemili en Deji Tobais voor te laten.

Thijmen Kupers kon op de 800 meter niet meestrijden om de prijzen. Zijn 1.47,15 was goed voor de zesde plaats. Pierre-Ambroise Bosse uit Frankrijk won de titel.

Cambuur haalt speler uit hoofdklasse

Jeremy de Graaf verruilt de hoofdklasse voor de Eredivisie. De 23-jarige aanvaller tekent bij Cambuur voor een seizoen met een optie voor twee extra seizoenen. Dat meldt de promovendus vrijdag. De Graaf komt over van hoofdklasser VVOG, de vorige club van trainer Dwight Lodeweges.

De Graaf maakte afgelopen week een goede indruk op de technische staf tijdens het trainingkamp in Garderen. Cambuur verzekerde zich eerder van onder meer Ramon Leeuwin (ADO Den Haag) en Bart van Brakel (FC Den Bosch). Op huurbasis kwamen Kevin Brands (Willem II) en Paco van Moorsel (FC Groningen) naar de club uit Leeuwarden.

Bay zevende Deen bij Ajax

De Deense jeugdinternational Markus Bay heeft een driejarig contract getekend bij Ajax. De 16-jarige middenvelder wordt overgenomen van Brøndby IF. "Ik ben klaar voor de stap naar de grootste club van Nederland", laat hij vrijdag weten op de website van de Amsterdammers.

Bay treft bij Ajax aardig wat landgenoten. De Denen Christian Eriksen, Lasse Schöne, Viktor Fischer, Christian Poulsen, Nicolai Boilesen en Lucas Andersen spelen al voor de landskampioen.

Dreamliner in brand op Heathrow

Op de luchthaven Heathrow bij Londen is vrijdag een geparkeerde Boeing 787 Dreamliner in brand gevlogen. Er waren op dat moment geen passagiers aan boord, meldt de luchthaven.

De Boeing van Ethiopian Airlines stond op een afgelegen plek geparkeerd, maar het vliegverkeer werd tijdelijk stilgelegd.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De Dreamliner, het jongste paradepaardje van de Amerikaanse vliegtuigbouwer, werd eerder dit jaar drie maanden aan de grond gehouden omdat er problemen waren met de accu's, die oververhit konden raken.

Seinfeld is best betaalde komiek

Jerry Seinfeld is wederom de bestbetaalde komiek van het afgelopen jaar. De 59-jarige acteur, onder meer bekend van de serie Seinfeld, verdiende het afgelopen jaar 32 miljoen dollar. Dat meldt het Amerikaanse zakenblad Forbes. Het is het derde jaar op rij dat Seinfeld de lijst met best verdienende komieken aanvoert.

Aan de serie Seinfeld kwam vijftien jaar geleden al een einde, maar Jerry verdient nog steeds aan de serie. Zo krijgt hij nog steeds geld als herhalingen worden uitgezonden. Seinfeld verdiende het afgelopen jaar 27 miljoen dollar met zijn stand-upcomedyshows.

Terry Fator staat tweede in de lijst. Hij verdiende het afgelopen jaar 24 miljoen dollar. De derde plek is voor Russell Peters, die in april nog optrad in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Hij wist met zijn grappen 21 miljoen dollar binnen te slepen.

'Racistische Kasaei uit Geordie Shore gezet'

Sophie Kasaei is uit de realityserie Geordie Shore gehaald. Een woordvoerder van MTV laat weten dat Sophie aan de kant is gezet wegens 'aanstootgevend gedrag'. Volgens de Britse boulevardkrant The Sun heeft Kasaei een racistische opmerking gemaakt.

Sophie zou 'Ik haat nikkers' hebben gezegd, waarop de zender en productiemaatschappij besloten de realityster direct uit de Britse tegenhanger van Jersey Shore te gooien. "Ze is er kapot van", vertelt een bron.

De woordvoerder van MTV laat aan The Sun weten dat het 'aanstootgevende gedrag' verder wordt onderzocht. "We hebben besloten dat het niet gepast is dat Sophie terugkeert in de show."

De zevende reeks van de realityshow met feestende jongeren uit Newcastle wordt momenteel opgenomen. De opnames werden vorige week nog tijdelijk stilgelegd nadat Vicky Pattison en Holly Hagan in de boeien werden geslagen na een knokpartij.

Toegang tot rechtsbijstand beperkt

De toegang tot sociale rechtsbijstand wordt beperkt. Mensen die een aanvraag doen voor een gesubsidieerde advocaat moeten langs een functionaris die het verzoek beoordeelt. Dat staat in een brief die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Mensen moeten voortaan zelf aantonen dat zij bijgestaan moeten worden door een advocaat die door de staat betaald is. Op dit moment kunnen mensen nog eerst naar een advocaat gaan, en als zij onvoldoende geld hebben om de raadsman te betalen doet die de aanvraag voor sociale rechtsbijstand.

Teeven vindt dat er meer mag worden verwacht van de eigen verantwoordelijkheid van rechtszoekenden en maakt die nu zelf verantwoordelijk voor de aanvraag. "Dit moet onnodig procederen zo veel mogelijk voorkomen en de weg vrijmaken voor effectief gebruik van alternatieve oplossingen, zoals rechtshulp via een rechtsbijstandverzekering", schrijft Teeven. Selectie aan de poort moet als een 'filter' werken.

Het kabinet wil dat minder mensen gebruikmaken van sociale rechtsbijstand. De aangekondigde maatregelen leiden volgens Teeven tot zeventien procent minder gevallen van mensen die een door de staat betaalde advocaat krijgen.

De kosten van sociale rechtsbijstand stegen de afgelopen jaren flink. In 2002 bedroegen deze 330 miljoen euro, vorig jaar 495 miljoen euro. Met het nieuwe beleid dat Teeven voorstelt moet in 2018 85 miljoen euro worden bespaard.

De Bakker verslaat Berdych in Zweden

Thiemo de Bakker heeft met een indrukwekkende zege de halve finale van het ATP 250-toernooi in Båstad bereikt. De Nederlander versloeg de nummer zes van de wereld, Tomas Berdych, in twee sets; 7-5 en 7-5.

Berdych was als eerste geplaatst op het Zweedse gravel. De Tsjech kwam in de rommelige eerste set nog op een 5-3 voorsprong en kreeg vervolgens bij 5-4 meerdere setpunten op de service van De Bakker, maar leverde bij 5-5 opnieuw zelf zijn service in. Berdych moest daarna toezien hoe de nummer 106 van de wereld de eerste set koelbloedig uitserveerde.

In de tweede set moest De Bakker menig breakpunt wegwerken, waarna hij opnieuw op 5-5 toesloeg door enkele knullige fouten van zijn Tsjechische tegenstander. Ook bij het uitserveren voor de wedstrijd maakte de Nederlander vervolgens geen fouten.

De overwinning is pas De Bakkers tweede tegen een speler uit de top tien. In 2010 versloeg hij Jo-Wilfried Tsonga, destijds de nummer tien van de wereld, in drie sets. Ook die wedstrijd was op gravel.

In de halve finale wacht De Bakker de Argentijn Carlos Berlocq. De andere halve finale in Zweden gaat tussen Grigor Dimitrov en Fernando Verdasco. Zij wonnen respectievelijk van Juan Monaco (6-3, 6-2) en Nicolas Almagro (6-4, 4-6 en 7-5).

Eerste beelden uit Marvel One-Shot: Agent Carter

Van de week onthulde Marvel een teaser poster voor de nieuwe Captain America-film. In de berichtgeving daarover lieten we al vallen dat de nieuwe Marvel One-Shot, inmiddels een vaste prik voor de blu-ray releases van films uit het Marvel Cinematic Universe, zou vertellen over Peggy Carter uit de eerste Captain America-film. 

De première van de short, die op de blu-ray van Iron Man 3 zal verschijnen, zal volgende week plaatsvinden op San Diego Comic-Con voor een publiek van maximaal 6.500 mensen. Om de promotie een beetje op te krikken heeft Marvel een aantal beelden uit de film vrijgegeven, waaronder de filmposter.

Marvel One-Shot: Agent Carter - poster
Marvel One-Shot: Agent Carter - poster

De short vertelt, logischerwijs, over Peggy Carter, agent van S.S.R., oftewel de voorloper van S.H.I.E.L.D. Ze is op zoek naar iets met de naam Zodiac. "Zodiac is in de comics veel verschillende dingen geweest," aldus Marvel One-Shot vertegenwoordiger Louis D'Esposito. "Wat het hier is, is: het is dodelijk, het is belangrijk, het wordt bewaakt door boeven en het is van het grootste belang dat zij het te pakken krijgt." Carter krijgt het in de film aan de stok met een personage gespeeld door Bradley Whitford (The West Wing, The Cabin in the Woods), die het niet zo heeft op vrouwen in de spionagewereld.

Marvel's Agent Carter: Bradley Whitford
Marvel's Agent Carter: Bradley Whitford

Agent Carter is de nieuwste in een reeks One-Shots, waar we eerder al eens over vertelden. Waar de filmserie begon als een kleine scène of een extraatje, werd de schaal vorig jaar al iets opgeschroeft met Item 47 (te vinden op de blu-ray van The Avengers), waarin het verhaal al verder van de 'hoofdfilm' af kwam te staan. Agent Carter is vervolgens een period piece: het speelt zich af in de jaren '40 en kende een eigen productieteam.

Peggy Carter wordt in Agent Carter gespeeld door Hayley Atwell, die ook in The First Avenger te zien was. In The Winter Soldier, die volgend jaar verschijnt, vertolkt ze dezelfde rol, maar dan in het heden, en dus voorzien van een laag ouderdoms-makeup. The blu-ray van Iron Man 3, met de One-Shot, wordt verwacht in september.

Celstraffen geŽist in hoger beroep rellen Haren

Tegen vier mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij de Project X-rellen in Haren rellen zijn vrijdag cel- en werkstraffen en boetes geëist. De langste straf, een jaar cel, werd geëist tegen een verdachte uit Bolsward. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. De zaak tegen een vijfde verdachte werd uitgesteld wegens persoonlijke omstandigheden.

Alle vijf de verdachten is openlijke geweldpleging ten laste gelegd. De man uit Bolsward wordt daarnaast verdacht van opruiing, belediging van een ambtenaar in functie en brandstichting.

Ook een andere verdachte wordt van brandstichting verdacht. Tegen hem werd tien maanden cel geëist. De rest van de verdachten hoorde korte celstraffen, boetes en stortingen in het schadefonds voor de rellen tegen zich eisen. De verdachten werden vorig jaar door de rechtbank al veroordeeld.

Een aantal relschoppers tekende zelf beroep aan. Ook justitie ging in een aantal zaken in hoger beroep omdat de politierechter aanvankelijk niet altijd meeging met de eis om de verdachten geld te laten storten in een schadefonds. De eis werd steeds afgewezen omdat er nog te veel onduidelijkheden waren over het fonds. Bij latere zaken had het OM die weggenomen.

Donderdag werd het hoger beroep tegen vijf andere verdachten inhoudelijk behandeld. De uitspraak in die zaak volgt op 25 juli. Tegen de verdachten die vrijdag terechtstonden wordt 26 juli uitspraak gedaan.

De rellen in Haren ontstonden nadat een meisje uit de Groningse plaats mensen had uitgenodigd voor haar verjaardag. Ze vergat aan te geven dat het om een besloten feest ging, waarna honderden jongeren naar het dorpje afreisden. Al snel werd gesproken van Project X Haren, naar de film Project X, waarin een feestje ook volledig uit de hand loopt. Voor betrokkenheid bij de rellen werden meer dan honderd mensen aangehouden.

Plasterk volgende week de baas van Nederland

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) is volgende week waarnemend premier. Mark Rutte is op werkbezoek naar het Caribisch gebied en ook vicepremier Lodewijk Asscher is niet in de buurt. Gedurende de zomervakantie wisselen ministers elkaar af om het fort te bewaken.

Van 22 juli tot 27 juli is minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) waarnemend premier. Van 4 tot 14 augustus is Asscher de baas.

Waar Rutte naartoe op vakantie gaat is overigens niet bekendgemaakt. Zijn jaarlijkse trip met vrienden naar New York maakte hij al dit voorjaar.

Reuzenspinkrab Alexander had bloedvergiftiging

De Japanse reuzenspinkrab Alexander, die vorige week na een verblijf van een dag in Sea Life Scheveningen overleed, blijkt een bloedvergiftiging te hebben gehad. Dat meldt een woordvoerder van het onderwaterattractiepark vrijdag. De bloedvergiftiging ontstond na een ziekte.

Uit het onderzoek naar de doodsoorzaak van de megakrab, die met uitgestrekte scharen 3,5 meter groot was, blijkt dat het dier leed aan black spot. Door die ziekte kreeg Alexander een infectie, waarna hij bloedvergiftiging opliep en overleed. Hoelang het dier de ziekte al onder de leden had is niet bekend.

Volgens een woordvoerder van Sea Life is black spot een veelvoorkomende ziekte bij schaaldieren. De aandoening was in dit geval niet aan de buitenkant van het dier te zien. Volgens de woordvoerder hebben geen andere factoren een rol gespeeld bij de dood van de krab. "Maar als je zo'n krab gaat verhuizen terwijl hij ziek is, helpt dat niet mee. Als we wisten dat hij ziek was hadden we hem natuurlijk nooit naar Scheveningen gehaald", aldus de zegsman.

Wat er met de resten van de krab gaat gebeuren is niet bekend. Eerder werd bekend dat de krab niet naar een museum kan, omdat hij tijdens het onderzoek naar zijn doodsoorzaak uit elkaar is gehaald. Mogelijk wordt een deel van zijn lichaam alsnog getoond aan het publiek in Sea Life.

Teaser voor How To Train Your Dragon 2

How To Train Your Dragon uit 2010 was een verhaal over een jongen en zijn gigantische vliegende reptiel, die vrienden werden nadat de jongen besloot met traditie te breken en de draak niet te doden. Voor de film staan twee vervolgen gepland: eentje in 2014 en de derde film in 2016. Voor de middelste, die in juni moet verschijnen, is een eerste teaser verschenen.

De teaser is feitelijk een clip die vermoedelijk zo uit de film komt. Hiccup en Toothless genieten bijna twee minuten lang van heerlijk vliegen door de wolken.

How To Train Your Dragon 2, met grotendeels dezelfde cast als het eerste deel, staat op de kalender voor juni 2014.

[Tour] Cavendish wint knotsgekke etappe

De dertiende etappe in de Tour de France, over 173 kilometer van Tours naar St-Amand Montrond, is gewonnen door Mark Cavendish. Alejandro Valverde was de verliezer van de dag. Mede door materiaalpech verspeelde hij zijn tweede plaats in het algemeen klassement aan Bauke Mollema. Christopher Froome verloor iets meer dan een minuut op Mollema en Contador.

Zes mannen demarreerden uit het peloton, Yohann Gene, Ruben Perez Moreno Luis Maté, Przemyslaw Niemiec, Kris Boeckmans en Cyril Lemoine. Hun maximale voorsprong was ruim drie minuten. Zon 110 kilometer voor de streep ontstond er in het peloton een breuk door de stevige wind. Hierdoor waren er opeens drie pelotonnetjes.

n de voorste groep reed Cavendish zelf mee op kop om het gat groter te maken. Hierdoor werd de voorsprong van de kopgroep snel kleiner. In het tweede peloton zaten onder meer Kittel en Wout Poels. Zij wisten zich uiteindelijk weer aan te sluiten bij het eerste peloton. Achter het tweede peloton reed er nog een groep met daarin Hoogerland, Voeckler en Hesjedal. De groep Kittel leek weer aan te sluiten bij het eerste peloton, maar vervolgens werd het verschil weer groter.

Door het harde rijden werd de kopgroep 96 kilometer voor de finish ingerekend door het eerste peloton. Vooraan was het tempo inmiddels weer wat weggezakt. De nummer twee in het algemeen klassement, Valverde, kreeg materiaalpech. Hij probeerde met hulp van vier knechten terug te komen in het eerste peloton. Belkin en Omega reden op kop van het peloton om te proberen de voorsprong op Valverde en de groep Kittel daarachter te vergroten.

Movistars tweede kopman, Rui Costa, liet zich terugzakken om Valverde te helpen terug te komen. De achterstand van hen werd echter niet kleiner en ze werden opgeslokt door de groep Kittel. 57 kilometer voor de finish was het verschil tussen de eerste en tweede groep één minuut en twintig seconden. In het vervolg maakte de groep Valverde/Kittel langzaam meer tijd goed, maar 35 minuten voor het einde was het verschil al weer opgelopen naar ruim twee minuten.

De ploeg van Contador deed een verrassingsaanval. Onder meer Cavendish, Sagan, Mollema, Terpstra en Ten Dam konden volgen, maar Froome zat te ver van achter en miste de slag. Het verschil was echter klein. Het verschil van de voorste groep met de groep Valverde was inmiddels meer dan vier minuten.

21 kilometer voor de finish was het verschil tussen de groep Contador/Mollema opgelopen tot 23 seconden. BMC en Katusha staakten de achtervolging in het peloton. De vier knechten van Froome moesten de achtervolging alleen gaan doen. De organisatie was daar echter weg en daardoor liep het verschil op naar veertig tellen. In de groep gele trui moesten steeds meer ploeggenoten van Froome afhaken waardoor de Brit alleen raakte. De veertien vooruit gingen uitmaken wie de ritzege zou pakken.

Zo'n 1,5 kilometer voor de finish demarreerde Terpstra, maar hij kwam niet ver. In de eindsprint was het Cavendish die Sagan en Mollema de baas was.

Uitslag dertiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Mark Cavendish OME GBR 3:40:08
2 Peter Sagan CAN SLW z.t.
3 Bauke Mollema BEL NED z.t.
4 Jakob Fuglsang AST DEN z.t.
5 Niki Terpstra OME NED z.t.
6 Roman Kreuziger SAX TSJ z.t.
7 Alberto Contador SAX SPA z.t.
8 Laurens ten Dam BEL NED z.t.
9 Sylvain Chavanel OME FRA + 0,06
10 Michael Rogers SAX AUS + 0,09

Schoorel naar halve finale in Scheveningen

Thomas Schoorel is bij het challengertoernooi in Scheveningen doorgedrongen tot de halve finale. De 24-jarige Amsterdammer was vandaag met 6-4, 6-7 (1) en 7-5 te sterk voor de Italiaan Lorenzo Giustino. Bij de laatste vier treft hij de winnaar van de partij tussen landgenoten Robin Haase (1) en Matwé Middelkoop.

Schoorel begon de wedstrijd met een break en die voorsprong gaf hij in de eerste set niet meer uit handen. In het tweede bedrijf leverden beide spelers al snel hun service in, waarna Giustino, de mondiale nummer 346, in de tiebreak aan het langste eind trok.

Schoorel, die op de wereldranglijst zestien plaatsen hoger staat, ging in de beslissende set lang gelijk op met zijn opponent. In de twaalfde game sloeg hij echter toe en daarmee stelde hij de zege veilig.

Opnieuw incident bij Odfjell

Bij het Rotterdamse tankopslagbedrijf Odfjell is opnieuw iets misgegaan. Juist toen de gemeenteraad donderdag over het bedrijf aan het vergaderen was werd een stof in een verkeerde tank gepompt.

"Het is alsof de duivel ermee speelt", reageerde directeur Theo Olijve vrijdag tegen RTV Rijnmond. Het bedrijf werd vorig jaar stilgelegd na een reeks incidenten. Inmiddels is een deel van de tanks weer in gebruik.

De gemeenteraad bepaalde donderdag dat het tankopslagbedrijf niet dicht hoeft. Vorige week leek een meerderheid van de raad nog voor sluiting toen duidelijk was geworden dat het bedrijf opnieuw regels had overtreden door onder meer tanks te vullen die niet gebruikt mochten worden.

Omdat gemeente en provincie afspraken met het bedrijf hebben gemaakt stemde de raad toch tegen sluiting. Het bedrijf krijgt onder meer een onafhankelijke controleur die toeziet op de veiligheid, spraken de partijen af. Wie de externe auditor wordt bepalen de overheden. Odfjell zelf draait op voor de kosten.

Odfjell laat een externe partij onderzoeken hoe het incident van donderdag heeft kunnen gebeuren.

'Snowden wil voorlopig in Rusland blijven'

Klokkenluider Edward Snowden wil tijdelijk politiek asiel aanvragen in Rusland. Alleen op die manier is zijn veiligheid gewaarborgd, zei hij vrijdag in een overleg met diverse mensenrechtenorganisaties. Dat hebben Russische media en de Britse krant The Guardian gemeld.

Snowden, die al enkele weken in de transitzone van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo verblijft, verzocht Rusland al eerder om politiek asiel. Omdat de Russische president Vladimir Poetin daaraan de voorwaarde verbond dat de klokkenluider geen Amerikaanse geheimen meer zou mogen lekken, trok hij de aanvraag echter weer in. Snowden zou vrijdag hebben gezegd dat Poetins eis geen obstakel is, omdat hij niet van plan is de Verenigde Staten te schaden.

Volgens klokkenluiderscollectief Wikileaks, dat Snowden bijstaat, wil de voortvluchtige Amerikaan uiteindelijk naar Latijns-Amerika. Onder meer Bolivia en Venezuela hebben hem asiel aangeboden. Tot hij naar een van die landen kan reizen wil hij asiel in Rusland.

Internazionale heeft interesse in Van der Wiel

Internazionale bevestigt dat de club interesse heeft in Gregory van der Wiel. De Italianen zijn met Paris Saint-Germain in gesprek over de mogelijkheden van een huurcontract. Dat zegt sportief directeur Piero Ausilio tegenover La Gazzetta Dello Sport. Van der Wiel heeft bij PSG een contract tot medio 2016.

"We hebben open gesprekken met PSG over het huren van Van der Wiel. We sluiten niet uit dat hij komt", reageert Ausilio op het mogelijk aantrekken van de 25-jarige Nederlander. De directeur zegt dat de rechtsbackpositie snel ingevuld moet worden, omdat Jonathan geblesseerd is. De Braziliaan is de enige rechtsback bij Internazionale.

Internazionale heeft ook interesse in Mauricio Isla van Juventus, maar die onderhandelingen verlopen naar verluidt stroef. Daarom richten de Italianen het vizier op Van der Wiel. De oud-Ajacied, die bij de Franse kampioen geen vaste basisplaats had, liet donderdag weten dat een vertrek uit Parijs voor hem niet noodzakelijk is.

Kopschoppers volgende maand voor rechter

De verdachten van de mishandeling in Eindhoven in januari moeten zich volgende maand voor de rechter verantwoorden. In de zaak staan vier verdachten terecht. De zaken tegen drie van hen worden achter gesloten deuren behandeld, omdat de verdachten ten tijde van de mishandeling minderjarig waren.

Onder de verdachten die zich 14 augustus voor de rechtbank in Den Bosch moeten verantwoorden bij de inhoudelijke behandeling van de zaak zijn de 19-jarige Brett S. en de 18-jarige Brent L., allebei uit België. Ze werden eerder overgeleverd.

De mishandeling, die op camera werd vastgelegd, veroorzaakte veel verontwaardiging. Op de beelden was te zien hoe een man door een groep jongeren werd belaagd. Toen hij eenmaal op de grond lag gingen de jongens door met schoppen.

Staelens stopt met volleybal

Chaïne Staelens heeft een punt achter haar volleybalcarrière gezet. De 365-voudig international moet om fysieke redenen stoppen, laat ze vrijdag weten op de website van de volleybalbond. De 32-jarige Staelens veroverde met Nederland zilver op het EK van 2009 en won de World Grand Prix in 2007. Ze nam deel aan drie WK's en zeven EK's.

De in Kortrijk geboren Staelens verruilde de Belgische voor de Nederlandse nationaliteit om voor Oranje uit te kunnen komen. Ze maakte vanaf 1997 deel uit van het Nederlandse team, maar haar laatste interland speelde ze door blessureleed al in november 2011. Het afgelopen jaar was de zus van spelverdeelster Kim actief in Japan.

Gary Neville bezorgd over Engels talent

Gary Neville vindt dat Engels voetbaltalent wordt verkwanseld. Volgens de voormalige rechtsback stromen talenten nauwelijks door omdat Premier League-clubs opteren voor jonge, buitenlandse aankopen. Dat heeft zijn weerslag op de prestaties van de jeugdinternationals, zegt hij vrijdag tegen The Guardian.

De huidige assistent van de Engelse bondscoach Rod Hodgson zag Engeland onder 21 en Engeland onder 20 tegenvallen op het EK en het WK deze zomer. De Engelsen vlogen er op beide toernooien in de poulefase uit, zonder een wedstrijd te winnen.

"De Premier League-clubs geven alleen om snel succes. Het aankoopbeleid staat de ontwikkeling van Engelse talenten in de weg, die steeds moeilijker doorbreken. In mijn tijd werd altijd gezegd: als je goed genoeg bent, haal je de top. Daar ben ik tegenwoordig niet zo zeker meer van", stelt de 38-jarige oud-speler van Manchester United in de krant.

"Ik neem altijd de beste clubs als voorbeeld. Zij hebben een kern van spelers die in de club geloven en daar ook zijn opgegroeid. Zoals Ajax in het verleden, het Barcelona van nu en het huidige Bayern München met drie of vier lokale talenten in het team."

Sharapova beŽindigt samenwerking met coach

Maria Sharapova heeft de samenwerking met haar Zweedse trainer Thomas Hogstedt moeten beëindigen. "Vanwege persoonlijke redenen kan hij in de toekomst niet langer met mij meereizen", schrijft de Russische tennisster vrijdag op haar website.

Het is volgens de nummer twee van de wereldranglijst het beste om de wegen te scheiden. Hogstedt was bijna drie jaar coach van de 26-jarige Sharapova. "Ik ben Thomas erg dankbaar voor zijn werk", zegt de tennisster, die op Wimbledon in de tweede ronde werd uitgeschakeld.

Sharapova, verliezend finalist op Roland Garros, maakt de komende dagen bekend wie haar nieuwe coach wordt. "Ik kijk ernaar uit om de naam van mijn nieuwe coach naar buiten te brengen."

HSV strikt verdediger Sobiech

Hamburger SV heeft centrale verdediger Lasse Sobiech overgenomen van Borussia Dortmund. De 22-jarige Duitser tekende vrijdag een contract voor drie seizoenen in Hamburg, waar hij ploeggenoot wordt van Rafael van der Vaart.

Sobiech werd de afgelopen twee jaar door Dortmund verhuurd aan FC Sankt Pauli en SpVgg Greuther Fürth. "Hij heeft alles wat een moderne verdediger nodig heeft: hij is groot, fysiek sterk, kan goed koppen en heeft een goede pass", zegt sportief directeur Oliver Kreuzer op de website van HSV.

Angry Birds ook in Star Wars prequels

Vorig jaar konden we met Angry Birds Star Wars al los op de originele trilogie van Star Wars. Kennelijk is het toch succesvol genoeg gebleken om binnenkort ook een nieuwe game in de Angry Birds-serie uit te brengen met de verhaallijn van Star Wars Episode I, II en III.

Op de site van Rovio wordt aangegeven dat de onthulling maandag 15 juli zal zijn. Daarnaast kunnen we een groter aantal personages, nieuwe krachten en ook een aantal verrassingen verwachten.

Rovio Angry Birds Star Wars

Henderson langer bij Lotto-Belisol

André Greipel kan ook de komende jaren rekenen op de steun van Greg Henderson bij Lotto-Belisol. De 36-jarige Nieuw-Zeelander zette vrijdag zijn handtekening onder een nieuw tweejarig contract, meldt de Belgische wielerploeg. Henderson is de laatste man in de sprinttrein van de Duitser.

"De prioriteit de komende jaren is de trein op de rails te houden en André te helpen aan overwinningen", laat Henderson weten. "Het is ook mijn doel om mijn ervaring door te geven aan de jonge renners bij Lotto." Hij hielp zijn kopman dit jaar al aan een ritzege in de Tour de France.

Engeland kiest voor doofpot in zaak Litvinenko

De Britse regering weigert een officieel onderzoek in te stellen naar de moord op de Russische ex-spion Aleksandr Litvinenko. Dat heeft opperrechter Robert Owen, die de zaak namens de Britse autoriteiten onderzoekt, vrijdagochtend naar eigen zeggen te horen gekregen.

Owen dringt al langer aan op nader onderzoek, omdat hij geen toegang heeft tot bewijsstukken van de inlichtingendiensten. Omdat Londen die, omwille van de staatsveiligheid, geheim wil houden is het voor hem onmogelijk de waarheid boven tafel te krijgen, klaagt hij.

Litvinenko overleed in november 2006 als gevolg van vergiftiging met de radioactieve isotoop polonium-210, die in zijn thee was gedaan. Op zijn sterfbed verklaarde hij dat het Kremlin, en in het bijzonder de Russische president Vladimir Poetin, de schuldige was. Volgens zijn weduwe werkte Litvinenko, ooit KGB-agent maar sindsdien uitgegroeid tot Kremlin-criticus, zijn laatste jaren voor de Britse geheime dienst.

Owen klaagt dat hij zonder de tot dusver geheime bewijsstukken niet kan beoordelen of Rusland de hand had in Litvinenko's dood. Ook blijft dan in het midden of de Britse inlichtingendiensten meer hadden kunnen doen om de moord te verijdelen.

Litvinenko's weduwe Marina wil beroep aantekenen tegen het besluit geen onderzoek in te stellen. "Wat vandaag is voorgevallen heeft veel weg van een erg politieke beslissing", zei ze. "Probeerden ze Rusland te beschermen? Of staatsgeheimen?"

Volgens de raadsvrouw van Marina Litvinenko gingen aan de afwijzing van nader onderzoek 'maanden van overleg' tussen de premiers van Rusland en Groot-Brittannië vooraf. "Wat voor overeenkomsten achter de schermen zijn gesloten is moeilijk te achterhalen", zei advocate Elena Tsirlina.

Bijna half miljard EU-geld voor banen

Nederland krijgt de komende 7 jaar (2014-2020) 450 miljoen euro uit het Europees Sociaal Fonds om mensen te helpen bij het zoeken of behouden van een baan. Het geld is bedoeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma na afloop van de ministerraad laten weten.

Het geld gaat vooral naar de gemeenten, maar een deel is ook beschikbaar voor het bedrijfsleven. Het kan worden gezien als aanvulling op de Participatiewet, waarmee het kabinet mensen met een arbeidshandicap aan het werk wil krijgen. Volgens Klijnsma is de extra bijdrage uit Brussel "mooi meegenomen".

Bijna half miljard EU-geld voor banen
Bijna half miljard EU-geld voor banen (Foto: ANP)

51 verdachten gehoord in examenfraudezaak

De politie heeft de afgelopen week 51 eindexamenleerlingen van de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam aan de tand gevoeld over het gebruik van gestolen examens. Alle 51 worden verdacht van examenfraude. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag gemeld.

In totaal waren 58 leerlingen ontboden. Enkelen waren met vakantie en vijf zijn niet komen opdagen.

De politie heeft deze week opnieuw arrestaties verricht in verband met de zaak. Een 18-jarige jongen uit Zoetermeer is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de examendiefstal en een 17-jarige Rotterdammer is aangehouden op verdenking van heling. De Rotterdammer, geen leerling van de school waar de examens verdwenen, zou de gestolen examens verder verspreid hebben, aldus het OM.

Maandag werd ook 20-jarige oud-leerling van de school aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal, zo maakte het OM die dag bekend.

Het aantal aanhoudingen in deze zaak komt daarmee op 13.

51 verdachten gehoord in examenfraudezaak
51 verdachten gehoord in examenfraudezaak (Foto: ANP)

Programma Welcome To The Village compleet

Vandaag is bekendgemaakt dat het programma van popfestival Welcome to The Village compleet is. Met de toevoegingen van Keko Yoma (Chili), Klavan Gadjé en Boss Capone telt het festival meer dan zeventig acts en een bomvol randprogramma van kunst, poëzie en crossover. "Op het programma stond al een flinke dosis rock, indie en folk," zegt programmeur Peter Reen. "Maar er moet natuurlijk heel veel gedanst worden in ons dorp. Drie bevestigingen in het hoekje wereldmuziek maken het programma dan ook echt af."

Welcome to The Village vindt op 26, 27 en 28 juli plaats in natuur- en recreatiegebied de Groene Ster, vlak buiten Leeuwarden. Op het festival, dat dit jaar voor de eerste keer plaatsvindt, staan ook optredens gepland van onder meer Mister And Mississippi, We Were Promised Jetpack, Ewert and the Two Dragons, And So I Watch You From Afar, Lucky Fonz III, …And You Will Know Us By The Trail of Dead en Beans & Fatback. Daarnaast is er een bomvol programma van kunst, poëzie en crossover met onder meer het dub poetry soundsystem De Tale Kanaäns ft. Nico Dijkshoorn.

Welcome To The Village compleet
Welcome To The Village compleet

Nieuwe clips en featurettes uit The Wolverine

The Wolverine wordt weer zo'n film waar je van tevoren, in al het promotiegeweld, al teveel van kunt zien. Er zijn weer nieuwe video's verschenen om de fans zoet te houden tot de première.

In de eerste clip zien we Logan in gevecht met iemand die hem blijkbaar nog niet echt kent.

In de tweede clip wordt een korte introductie van het personage The Viper getoond.

Een eveneens verschenen featurette vertelt net een beetje meer over deze Viper.

Een vergelijkbaar profiel van Logan laat wat fragmenten uit de film zien en vertelt verder eigenlijk niet zo veel.

De rest van de film, die zich afspeelt na X-Men: The Last Stand, is te zien vanaf 25 juli.

Snoeiharde porno op VVV-infozuil

De informatiezuil van het Zwitserse plaatsje Porrentruy gaf deze week een wel heel bijzondere trekpleister weer. Op de terminal voor het gemeentehuis van het pittoreske plaatsje was namelijk porno te zien.

Een voorbijganger zag de beelden. Zwaar aangedaan zag hij hoe een kerel een langharige vrouw snoeihard achterlangs neemt. Hij greep direct zijn mobieltje en filmde de schokkende beelden.

De gemeente en de politie zullen de zaak tot op de bodem uitzoeken. Zo zal worden bekeken of het hier om een commerciële pornofilm gaat of om privéopnamen. De vice-burgemeester heeft aangekondigd maatregelen te nemen om dergelijke praktijken in de toekomst te voorkomen.

Sharknado premiŤre wordt trending topic

Het is er eentje in de categorie 'zo slecht dat het weer goed wordt'. En zoals veel filmliefhebbers zullen beamen: zulke films heb je ook nodig, voor de afwisseling. Donderdagavond ging op de Amerikaanse versie van SyFy de tv-film Sharknado in première, en dat zorgde voor een reeks bijzondere reacties.

Sharknado vertelt het verhaal van Ian Ziering en Tara Reid, een gescheiden echtpaar en.. ach, wat maakt dat eigenlijk uit. De titel geeft de ware waarde van dit stukje cinema weg: de film gaat over een tornado, gevuld met haaien. En we hebben een trailer voor je:


We're gonna need a bigger... chopper?

De première op de kabelzender lokte reacties uit van veel kijkers op Twitter, waaronder enkele bekende namen. Zo liet Star Trek-ster Will Wheaton weten "ik weet niet of de wetenschappelijke details wel kloppen, jongens". Greg Berlanti, producer van series als Political Animals en Arrow en de film Green Lantern merkte op "ergens in Hollywood krijgt iemand op z'n kloten omdat hij niet eerder het idee voor Sharknado had". Schrijver en producer Damon Lindelof, bekend van Lost, Prometheus en Star Trek Into Darkness voelde zich geïnspireerd: "ik ga het vervolg op Sharknado schrijven en ik ga dat doen voordat Sharknado is afgelopen", waarop Patton Oswalt, bekend van Two and a Half Men en Dollhouse, aangaf dat-ie moet opschieten: "wat zit je tijd te verdoen met twitteren? Ik ben al aan mijn versie begonnen!" Ook Judah Friedlander, comedian, bekend van 30 Rock en in augustus op Lowlands te zien deed inspiratie op: "Volgende zomer regisseer en speel ik in mijn eigen haaienfilm. Shark Tits. Het gaat over een enorme haai met nog grotere tieten".

Uiteindelijk is het B.J. Novak, acteur en schrijver van de Amerikaanse versie van The Office, die de maatschappij waarschuwt: "ik ben bang dat als we straks een echte sharknado hebben, iedereen denkt dat het een grap is". Sharknado is geschreven door Thunder Levin, die ook verantwoordelijk is voor de Pacific Rim-parodie Atlantic Rim. Het is niet bekend of de Nederlandse versie van SyFy ook een poging zal doen Sharknado los te laten op het kijkerspubliek.

Voor een langere reeks reacties op de film, kijk op Twitter of check de Hollywood Reporter.

Leveranciers eisen geld van Sauber op

De financiële problemen bij het Formule 1-team Sauber stapelen zich op. Volgens de Zwitserse krant Handeslzeitung hebben tientallen leveranciers bij het Zwitserse kredietregistratiebureau Betreibungsregister een claim van bijna een miljoen euro laten vastleggen.

Sauber zegt er alles aan te doen om de rekeningen betaald te krijgen, maar volgens het Zwitserse Tages-Anzeiger gaat dat nog een hele kluif worden. Zo heeft de renstal uit Hinwil naar verluidt dertig miljoen euro nodig om het seizoen af te kunnen maken. Het team is in gesprek met een Russische investeerder, maar naar het schijnt ook met een Aziatische autofabrikant.

Astronomen achterhalen kleur planeet

Astronomen zijn er voor de eerste keer in geslaagd de kleur vast te stellen van een planeet buiten het zonnestelsel. Het gaat om een blauwe gasreus op zo'n 63 lichtjaar afstand. Dat heeft Frederic Pont van de Universiteit van Exeter in Engeland vrijdag gezegd.

Een internationaal team van astronomen ontdekte de kleur van HD 189733BB door bestudering van de planeet met de Hubble-ruimtetelescoop. De kleur werd vastgesteld door de hoeveelheid licht te meten die van zijn oppervlakte weerkaatste tijdens een eclips met zijn ster.

De blauwe kleur wordt waarschijnlijk veroorzaakt door constante glasregens. Op de planeet zelf heerst er een temperatuur van zo'n duizend graden en stormt het met windsnelheden van rond de zevenduizend kilometer per uur.

De kennis die is opgedaan over het bepalen van de kleur van een planeet kan in de toekomst van pas komen in de zoektocht naar planeten die over de juiste omstandigheden beschikken voor de ontwikkeling van leven.

Verbeterde DuckTales in augustus

Het klassieke platformspel Ducktales van eind jaren tachtig is in opgepoetste vorm vanaf half augustus op PlayStation 3, Wii U en pc te downloaden. Gamers met een Xbox 360 mogen een maand later met het avontuur van Dagobert Duck aan de slag. Dat heeft uitgever Capcom bekendgemaakt.

Ducktales Remastered is grafisch flink onder handen genomen. Daarnaast zijn de stemmen ingesproken door de originele Amerikaanse acteurs van de tekenfilmreeks.

Het origineel verscheen in 1989 voor de eerste Nintendo-spelcomputer. Ducktales werd gezien als een van de beste spellen in zijn soort. In het spel volgt de speler Dagobert Duck en de avonturen die hij beleeft terwijl hij schatten verzamelt om zo de rijkste eend te worden.


Verbeterde DuckTales in augustus

Genk zet wanbetalende hoofdsponsor aan de kant

Racing Genk moet twee weken voor de start van de competitie op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. De Belgische club meldt vandaag op de clubsite dat het contract met hoofdsponsor Euphony Benelux is verbroken. De sponsor kwam volgens Genk de financiële verplichtingen aan de club van trainer Mario Been niet na.

De club trok weliswaar aan de bel bij de sponsor, maar gesprekken leverden niets op. "De afgelopen maanden hebben we kunnen vaststellen dat de sponsor in gebreke bleef voor wat betreft zijn aandeel van de overeenkomst", zegt financieel directeur Filip Aerden. "Financiële afspraken werden niet nageleefd."

Over twee weken speelt RC Genk thuis tegen Oostende, de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Er zal dan FRZA op de shirts prijken. Dat is een verwijzing naar een community die door Genk in het leven is geroepen en mensen met voetbal bijeen wil brengen.

Minder antisemitisme op scholen

Het antisemitisme op Nederlandse middelbare scholen is de afgelopen jaren afgenomen. Volgens onderzoeksbureau Panteia was vorig jaar 35 procent van de docenten getuige van anti-joodse opmerkingen van leerlingen. In een onderzoek uit 2004 was dat nog vijftig procent. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Anne Frank Stichting.

De meeste antisemitische opmerkingen, veertig procent, vielen in de context van voetbal, aldus de onderzoekers. Volgens Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting gaat het daarbij niet puur over opmerkingen over joden als bevolkingsgroep.

Het woord 'jood' wordt in voetbalcontext bijvoorbeeld vaak gebruikt als belediging aan het adres van Ajax-supporters. Wagenaar vindt het echter wel zorgwekkend dat het gebruik van 'jood' als scheldwoord nog zo wijdverspreid is.

Een op de vijf docenten meldde antisemitische opmerkingen in de context van het Midden-Oosten, en elf procent maakte mee dat leerlingen de Holocaust ontkenden. In zo'n 81 procent van de gemelde gevallen werden de antisemitische opmerkingen gemaakt door mannen. Ruim de helft van de leerlingen die antisemitische opmerkingen maakte zat op het vmbo.

In zowat twee derde van de gevallen werden de opmerkingen gemaakt door autochtone leerlingen. Scholieren van Turkse en Marokkaanse afkomst waren goed voor respectievelijk acht en tien procent van de voorvallen, maar gezien hun aandeel in de schoolpopulatie, rond de drie procent, zijn ze wel oververtegenwoordigd.

In het onderzoek werden de docenten ook ondervraagd over hatelijke opmerkingen over de islam en homoseksualiteit. In tegenstelling tot antisemitische opmerkingen waren de beledigingen over islam en homoseksualiteit wel gestegen. 74 procent van de docenten meldde hatelijke opmerkingen over de islam, tegenover zeventig procent in 2004. Maar liefst 85 procent maakte mee dat er hatelijk over homoseksualiteit werd gesproken, tegenover 75 procent in 2004.

Belgisch Koningslied wordt geen 'gatlikkerij'

Het Belgische Koningslied wordt volgens Mathieu & Guillaume geen 'gatlikkerij'. Het Vlaamse zangduo componeert op verzoek van Radio 2-programma Cappuccino een lied voor de aanstaande troonswisseling.

"Er mag gelachen worden", zegt Guillaume voor de camera van Novum Nieuws. "Er mag gerust wat ironie inzitten, een beetje sarcasme. Een liedje vol gatlikkerij, ik denk dat niemand daar op zit te wachten."

Het is echter niet de bedoeling dat de nieuwe vorst wordt belachelijk gemaakt. "We willen een heel respectvol lied brengen aan onze vorst", voegt Mathieu toe. "Maar we schuwen inderdaad de controverse niet."

Het resultaat is op 20 juli voor het eerst te horen in Cappuccino. Een dag later staat koning Albert II zijn troon af aan zoon Filip.

SER bevestigt overeenstemming over energieakkoord

De vakbonden, het bedrijfsleven, de milieuorganisaties en het kabinet hebben in grote lijnen overeenstemming bereikt over een energieakkoord. Dat meldt de Sociaal-Economische Raad (SER) vrijdag. De hoofdlijnen worden de komende weken verder uitgewerkt, doorgerekend en voorgelegd aan de betrokken onderhandelingspartijen, aldus de SER, die de onderhandelingen leidt.

Het uiteindelijke akkoord bevat afspraken over energiebesparing, schone technologie en klimaatbeleid. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) verwacht dat de onderhandelingspartijen in de tweede helft van augustus overeenstemming bereiken over het uitgewerkte akkoord, zo schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

In het akkoord hebben de partijen onder meer afgesproken dat oude kolencentrales, gebouwd in de jaren tachtig, worden gesloten. Ook komen honderden miljoenen euro's beschikbaar voor het isoleren van woningen met een hoog energieverbruik. De afspraken moeten leiden tot een betaalbare en schone energievoorziening, werkgelegenheid en kansen voor Nederland in de schone technologiemarkten.

Tegelijkertijd laat het kabinet de doelstelling van zestien procent duurzame energie in 2020 varen. De onderhandelingspartijen hebben nu afgesproken dat in 2023 zestien procent van de energie duurzaam wordt opgewekt. In 2020 moet dit aandeel veertien procent bedragen. Reden voor het uitstel is onder meer de vertraging bij de aanleg van windmolens op zee.

Nederland heeft internationaal afgesproken de energievoorziening in 2050 volledig te hebben verduurzaamd. De uitstoot van koolstofdioxide moet dan zijn afgenomen met tachtig tot 95 procent ten opzichte van het niveau van 1990. Om dat doel te bereiken is vanaf 2020 een 'versneld reductiepad' nodig, aldus minister Kamp in zijn brief.

Eigenaar dodedierenwinkel Rotterdam weer vast

De eigenaar van een dierenwinkel in Rotterdam waar vorige maand zo'n 140 dode dieren werden gevonden, is donderdag opnieuw aangehouden. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdag. De rechtbank besloot dinsdag dat de man weer moest worden opgepakt. Justitie had beroep aangetekend tegen zijn eerdere vrijlating.

Agenten vonden begin vorige maand de dode dieren in de winkel nadat omwonenden hadden geklaagd over de stank uit de winkel, die al een paar maanden gesloten was. Binnen werden onder meer dode dingo's, egels, hagedissen, katachtigen en knaagdieren gevonden. In sommige gevallen ging het om beschermde diersoorten.

De eigenaar van de winkel, die op 11 juni werd aangehouden en een paar dagen later vrijkwam, wordt verdacht van het onthouden van zorg aan dieren. Verder wordt de Rotterdammer ervan verdacht tijdens een reptielenbeurs in april zo'n twintig beschermde diersoorten te hebben gestolen. Die dieren werden later eveneens dood teruggevonden.

Justitie verdenkt de man verder ook van bedreiging van een agent en een journalist. De man mag in ieder geval nog twee weken worden vastgehouden.

Gamestudio schrapt Infinity Blade: Dungeons

Het actierollenspel Infinity Blade: Dungeons is geannuleerd. Dat heeft gamestudio Epic Games vrijdag in een podcast laten weten. De game zou oorspronkelijk deze zomer op de iPhone 5 en de iPad 3 uitkomen. Waarom Epic de stekker uit het project heeft getrokken, is niet bekendgemaakt.

Infinity Blade: Dungeons had zich moeten afspelen in dezelfde virtuele wereld als de twee eerdere spellen in de reeks. De gameserie staat bekend om haar geavanceerde grafische beelden. Met het eerste deel wilde Epic Games bewijzen dat het mogelijk is om spellen voor de iPhone en iPad te maken die niet onderdoen voor pc- en spelcomputergames.


Gamestudio schrapt Infinity Blade: Dungeons

Mishandeloppas hoort 2,5 jaar cel eisen

Een 40-jarige oppasmoeder gaat als het aan justitie ligt tweeënhalf jaar de cel in voor het mishandelen van vier oppaskinderen. Een kind liep door de mishandelingen onder meer hersenbeschadiging en gecompliceerde botbreuken op.

De vrouw zou de kinderen tussen januari 2007 en mei 2008 hebben mishandeld in haar huis, waar ze de kinderen opving. De politie stelde een onderzoek in toen een van de kinderen slap was en amper reageerde toen de vader de baby van 3,5 maanden kwam ophalen.

In het ziekenhuis bleek dat de baby bloeduitstortingen, botbreuken en schedelfracturen had en vocht in de hersenen. Het kind liep het letsel volgens justitie op doordat het door elkaar geschud was en met het hoofd op een harde ondergrond is gestoten.

Tijdens het onderzoek bleek dat ook andere ouders al langer onverklaarbaar letsel bij hun kinderen hadden gezien. Justitie denkt dat de vrouw de kinderen sloeg, stompte en kneep. De vrouw wordt in het geval van de baby verdacht van poging tot doodslag. Bij de andere kinderen gaat justitie uit van mishandeling.

Het Openbaar Ministerie wil dat de vrouw ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar krijgt. Als het aan justitie ligt mag de vrouw ook tien jaar geen beroep uitoefenen waarbij ze in contact komt met kinderen.

De rechtbank in Utrecht doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Amnesty: Chili moet zwanger kind abortus bieden

Een 11-jarig Chileens meisje dat door haar stiefvader werd verkracht en bezwangerd heeft recht op een abortus. Dat vindt Amnesty International.

De mensenrechtenorganisatie stelde donderdag dat 'de Chileense staat haar alle psychologische en medische hulp die ze nodig heeft moet bieden'. Alle mogelijkheden moeten op tafel, 'veilige zwangerschapsafbreking inbegrepen'.

Door het nieuws over de kinderzwangerschap is in Chili, dat er een uiterst conservatieve medische ethiek op nahoudt, een verhit debat over abortus opgelaaid. Sinds de dictatuur van generaal Pinochet mogen zwangerschappen er, zelfs als ze het gevolg zijn van een verkrachting of gevaarlijk zijn voor de moeder, niet worden afgebroken. De regering van president Sebastian Piñera is mordicus tegen versoepeling van het abortusbeleid.

Het inmiddels veertien weken zwangere meisje werd twee jaar lang meermalen verkracht door de partner van haar moeder. Hij is gearresteerd en heeft bekend.

Slachtoffer hakmesmoord begraven

In Bury, een stadje niet ver van Manchester, is vrijdag de uitvaart begonnen van de Britse militair Lee Rigby. In de straten rond de kerk waar een dienst werd gehouden hadden zich duizenden mensen verzameld om de laatste eer te bewijzen aan de militair, die in mei in Zuidoost-Londen op klaarlichte dag op gruwelijke wijze om het leven werd gebracht door twee religieus gestoorde moslims.

In de kerk woonden zo'n achthonderd genodigden, onder wie de nabestaanden van Rigby, maar ook premier David Cameron en burgemeester van Londen Boris Johnson, de dienst bij.

Rigby nam in 2009 deel aan een Britse gevechtsmissie in Afghanistan. In zes maanden tijd vonden daar zeven militairen van zijn bataljon de dood.

Barbie belandt op EHBO in Spanje

Barbie heeft donderdag korte tijd in een Spaans ziekenhuis doorgebracht. De realityster was niet goed geworden, waarop ze langs de EHBO ging.

"Ze is flauwgevallen", zegt haar manager vrijdag. Het werd Barbie even te veel toen Nederlandse fans aan haar bleven 'hangen en trekken' in de hoge temperatuur. De realityster houdt momenteel '24 uur totale rust'. "Ze maakt het prima."

Barbie verblijft met haar man en dochter in Spanje voor opnamen van haar nieuwe tv-serie, maar die zijn voorlopig stilgelegd. De reeks is dit najaar te zien op RTL 5.

Snowden in overleg met mensenrechtenorganisaties

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden spreekt vrijdag met Amnesty International en Human Rights Watch. Dat lieten woordvoerders van de organisaties weten. Ook de kleinere mensenrechtenorganisatie Transparency International is door de klokkenluider benaderd.

Het hoofd van de Russische afdeling van Amnesty, Sergej Nikitin, bevestigde dat er een gesprek gepland staat, maar wilde niet zeggen waar. Genri Reznik van de Moskouse juristenvakbond liet tegen persbureau Interfax weten dat het overleg in de middag wordt gehouden op de luchthaven Sjeremetjevo. Ook Reznik ontving een uitnodiging voor het gesprek. Volgens hem zal Snowden vragen hoe hij asiel in Rusland kan krijgen.

Snowden zou zich al enkele weken in de transitzone van de Moskouse luchthaven bevinden, vanwaaruit hij asiel zoekt in het buitenland. Sinds zijn vertrek uit Hong Kong is hij niet meer in het openbaar gezien.

Venezuela, Nicaragua en Bolivia hebben te kennen gegeven Snowden asiel te willen bieden. Maar het is nog onduidelijk of het mogelijk is dat Snowden naar een van deze landen vliegt zonder zich in het luchtruim van de Verenigde Staten en hun bondgenoten te begeven.

Snowden diende eerder een asielaanvraag in Rusland in. De Russische president Vladimir Poetin zei dat hem asiel wordt geboden, maar onder voorwaarden. Snowden zou geen Amerikaanse geheimen meer mogen lekken. De klokkenluider trok hierop zijn asielverzoek in.

Tropenmuseum krijgt geld ontwikkelingssamenwerking

De 5,5 miljoen euro die het Tropenmuseum in 2014 en 2015 ontvangt van het ministerie van Buitenlandse Zaken is afkomstig uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Dat schrijft minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. "Voor ontwikkelingssamenwerking betekent de redding van het Tropenmuseum een bezuiniging", meldde zij.

Het Tropenmuseum wordt al jaren gefinancierd met geld uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking, vertelt een woordvoerder van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) vrijdag. Buitenlandse Zaken heeft geen ander potje dat de activiteiten van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), waarvan het Tropenmuseum onderdeel is, kan financieren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar het museum onder valt, besloot in 2011 het Tropenmuseum geen subsidie meer te geven. Daardoor dreigde het museum op 1 januari te moeten sluiten. Bussemaker en Ploumen besloten vorige maand het Tropenmuseum financieel te steunen tot 2017.

Het Amsterdamse museum krijgt in 2014 en 2015 5,5 miljoen euro per jaar van Buitenlandse Zaken. In 2016 ontvangt het museum nog eens 5,5 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het museum ontvangt het geld alleen als het fuseert met het Museum voor Volkenkunde in Leiden en het Afrikamuseum in Berg en Dal. Ook moet het Tropenmuseum losgemaakt worden van het KIT en wordt de collectie van het museum eigendom van het rijk. In 2017 kan het nieuwe gefuseerde museum meedingen naar een plaats in de basisinfrastructuur. Deze regeling geeft subsidies aan musea met nationaal belang.

Nederlandse gruwelijk misbruikt in Melbourne

Een 21-jarige Nederlandse toeriste is eind vorig jaar zes weken lang gegijzeld en op gruwelijke wijze misbruikt en mishandeld een hotel in Melbourne. Dat blijkt uit een verklaring van de Australische politie in een rechtszaak, schrijft de krant Herald Sun. Een Australisch stel zou 450 uur van het misbruik hebben gefilmd. Aan het misbruik kwam een einde toen het slachtoffer een van de twee neerstak.

De vrouw kwam de 46-jarige man en de 32-jarige vrouw die nu terechtstaan tegen op een verjaardagsfeestje en werd daarna gevangen genomen. Ze zou vanaf vorig jaar november zes weken lang onder meer zijn geketend, verkracht, gemarteld en met de dood zijn bedreigd. Slechts op vier of vijf dagen zou ze met rust zijn gelaten.

Het slachtoffer stak de man de dag voor kerst neer in zijn slaap. Daarna probeerde ze zelfmoord te plegen. Het stel raakte in paniek en belde het alarmnummer. De mannelijke verdachte wordt aangeklaagd voor onder meer 62 verkrachtingen en bijna honderd geweldsmisdrijven. De vrouw verschijnt vrijdag voor de rechter.

State of Decay niet meer verboden in AustraliŽ

Het land dat in 2013 voor het eerst een R18+ game heeft toegelaten tot de schappen (wel te kennen Ninja Gaiden 3: Razor's Edge) heeft er, na nog wat andere toevoegingen, weer een geweldadige game bij: State of Decay.

State of Decay werd in eerste instantie geweigerd door Australië omdat het spel drugs soms als doel of beloning zag in bepaalde situaties. Dit vond het Australian Classification Board te erg en daardoor werd besloten de zombie-game geen rating te geven. Hierdoor heeft de maker van State of Decay met de toepasselijke naam Undead Labs een speciale editie gemaakt. Deze bevat geen expliciete verwijzingen naar drugs, maar naar supplementen. 

De speciale editie lijkt voor de rest hetzelfde te zijn. Zo is er nog steeds seks te vinden, scheldwoorden en veel geweld. Hoewel dit eerder gronden waren voor de Australische autoriteiten om een spel niet in de schappen te leggen, tegenwoordig kan het allemaal. Zo zijn naast Ninja Gaiden 3: Razor's Edge en State of Decay ook Carmageddon en Mortal Kombat toegelaten in de Australische winkels.

State of Decay is in Noord Amerika vaker dan 500.000 keer verkocht binnen drie weken na release en is daarmee het snelst verkopende originele spel op XBLA ooit. 

Verdachte moord Vughtenaar op vrije voeten

De 38-jarige Tilburgse die woensdag werd aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van een 60-jarige man uit Vught komt vrij. Er is niet voldoende reden om haar nog langer vast te houden, laat de politie vrijdag weten. Ze blijft wel verdachte in de zaak.

De vrouw is de partner van een 22-jarige man die eerder deze maand werd aangehouden met zijn vader van 48 en zijn moeder van 47. Zij zitten nog wel vast.

Het lichaam van het slachtoffer werd in mei gevonden in een bosgebied tussen Hilvarenbeek en Goirle. Hij was sinds 19 april vermist.

Free Record Shop kan door

De Free Record Shop verdwijnt niet uit het straatbeeld. Er is een akkoord over een doorstart voor de platenzaak en de winkels van Game Mania. Dat melden de curatoren vrijdag. De naam van de overnemende partij wordt maandag bekendgemaakt. Een deel van het Nederlandse en het voltallige Belgische personeel behoudt zijn baan.

Een 'aanzienlijk deel' van de meer dan tweehonderd Free Record Shops in beide landen en de veertig Nederlandse Game Mania-filialen blijven onder de nieuwe eigenaar bestaan. Het personeel is reeds op de hoogte gesteld van het bereikte akkoord over de doorstart.

Free Record Shop heeft in Nederland 141 vestigingen. De komende maanden sluiten daar 51 van, zo meldde curator Jos Borsboom al eerder. In die filialen werken 755 mensen.

Fox maakt musicals van filmsuccessen

20th Century Fox gaat de komende jaren films uit eigen stal omwerken tot musicals. De filmstudio is eigenaar van films als Zorba the Greek uit 1964, Cocoon uit 1985 en There's Something about Mary uit 1998. Welke films als musical op de planken zullen verschijnen, heeft Fox nog niet bekendgemaakt.

De studio heeft producenten Kevin McCollum en John Davis gevraagd voor de theaterbewerkingen. McCollum heeft op Broadway succes geboekt met voorstellingen van Rent en Avenue Q. Zijn collega Davis werkte mee aan films als Predator en The Firm.

"We willen al jaren de ervaring die we hebben met entertainment naar het theater brengen, maar we wilde het goed doen en met de juiste mensen", laat Fox-baas Jim Gianopulos weten in een persverklaring.

Agustien mag weg bij Swansea City

Kemy Agustien mag vertrekken bij Swansea City. De 26-jarige middenvelder komt niet langer voor in de plannen trainer Michael Laudrup. Dat zegt de Deen in de South Wales Evening Post. Agustien, die de afgelopen drie jaar mede door blessures geen vaste waarde werd, heeft nog een contract voor een seizoen bij de club uit Wales.

"Er waren een hoop dingen met Kemy afgelopen seizoen. Het is voor hem het beste als hij in een nieuwe omgeving terechtkomt, waar hij vaker aan spelen toe kan komen", zegt Laudrup. Agustien kwam afgelopen seizoen tot achttien duels, waarvan vier als basisspeler. Hij stond na de winterstop ruim een maand aan de kant met een heupblessure. Daarvoor had hij last van zijn enkel en kuit.

Voor zijn overgang naar Swansea City kwam Agustien uit voor Willem II en AZ, dat hem verhuurde aan Roda JC, Birmingham City en RKC. Swansea City verhuurde de Nederlander in zijn eerste jaar aan Crystal Palace.

Details Skype op Xbox One bekend

Xbox One zal naast veel andere snufjes ook Skype bevatten. Dit was al bekend bij de onthulling van het apparaat. Wat nog niet aan het grote publiek is verteld, is wat Skype allemaal kan. Daar is met een blogpost van Microsoft verandering in gebracht.

Zo zal Skype bestuurd kunnen worden met Kinect. Door middel van handbewegingen en het gebruik van de stem kan onder andere een gesprek worden begonnen. De camera van Kinect kan een breed beeld opnemen zodat de persoon aan de andere kant van het beeldscherm meer kan zien. Daarnaast zal alles worden opgenomen en doorgestuurd in 1080p. Hierbij is wel gezegd dat dit alleen mogelijk is als je een internetverbinding hebt die dat aankan. Anders moet je maar een Xbox 360 kopen.

De microfoon van Kinect zal al het geluid op de achtergrond ook kunnen registreren en zorgt ervoor dat die geluiden niet worden meegezonden. Als laatste punt heeft Microsoft aangegeven dat Skype door middel van de Snap-functie gelijktijdig met andere Xbox One-snufjes gebruikt kan worden. Wellicht is het dus mogelijk om te gamen en met iemand te videochatten tegelijk. Je kan dit activeren door naar je Kinect 'Xbox Snap Skype' te roepen.

Skype is oorspronkelijk een programma van Skype Technologies maar is in 2011 door Microsoft opgekocht voor het kleine bedrag van 8.5 miljard dollar.

Skype ook te gebruiken op Xbox One

De Clerq verlengt bij Lotto-Belisol

Bart de Clerq heeft zijn contract bij Lotto-Belisol met twee jaar verlengd. De Belgische wielrenner blijft nu tot eind 2015 bij de ploeg, waarvoor hij drie jaar geleden debuteerde in het profpeloton. "Hij heeft volgens ons nog een ruime progressiemarge", laat teammanager Marc Sergeant weten.

"In zijn eerste profjaar won hij een Giro-rit en zowel in de Giro als de Vuelta bewees hij aardig bergop te kunnen", stelt Sergeant. In de Tour de France trok de 27-jarige De Clerq dit jaar al ten aanval in de Pyreneeën in de etappe naar Bagnères-de-Bigorre van zondag.

Achttienduizend zorgtoeslagen stopgezet

In mei zijn achttienduizend zorgtoeslagen stopgezet, omdat de aanvragers geen zorgverzekering hadden. Dat schrijft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vrijdag. Bovendien zijn sinds maart twaalfhonderd kinderopvangtoeslagen en ongeveer vierhonderd huurtoeslagen stopgezet.

Weekers meldt dit in antwoord op Kamervragen van de SP over onterechte toeslagen aan Oost-Europeanen. De zorgtoeslagen werden beëindigd vanuit regulier toezicht. De kinderopvang- en huurtoeslagen zijn stopgezet nadat de Belastingdienst de ontvangers van de toeslag een risicoprofiel had toegekend. De betreffende ontvangers moesten zich daarna eerst melden met bewijs dat ze recht hadden op toeslag, voordat deze weer werd uitgekeerd.

Uit de brief van Weekers wordt niet duidelijk hoeveel Oost-Europeanen zich bevonden onder de ontvangers van toeslagen.

Steam Summer Sale begonnen

De jaarlijkse Steam Summer Sale is donderdag van start gegaan. Gamers kunnen tot en met 22 juli pc-games tegen grote kortingen op het online distributiekanaal kopen.

De aanbiedingen zijn tijdgebonden, waarbij games voor een aantal uur tegen kortingen van bijvoorbeeld 75 procent worden aangeboden. Mede hierdoor is de Steam Summer Sale de laatste jaren uitgegroeid tot een begrip onder gamers.

Steam is met meer dan 54 miljoen actieve gebruikers het grootste digitale gamedistributiekanaal ter wereld. Naast het doorontwikkelen van Steam is gamebedrijf Valve bezig met een eigen gamecomputer, Steambox genoemd.


Steam Summer Sale begonnen

Gevangenisoproer Sumatra beŽindigd

Het leger en de politie hebben de controle overgenomen in de overbevolkte Tanjung Gusta-gevangenis op Sumatra. Zo'n driehonderd militairen en vijfhonderd agenten hebben zich rond het gebouw in Medan opgesteld.

In de gevangenis brak donderdag een oproer uit toen door een stroomstoring de watervoorziening uitviel. Gevangenen stichtten brand en namen vijftien bewakers in gijzeling, waarna een groep van zo'n 240 gevangenen zijn kans schoon zag om te ontsnappen. Vijf mensen kwamen om het leven door de rook in de gevangenis.

De politie en het leger zoeken met man en macht naar de ontsnapte gedetineerden en hebben inmiddels enkele tientallen opgepakt. De wegen vanuit Medan naar de provincies Atjeh, Jambi en West-Sumatra zijn afgesloten.

Vijf wilde honden geboren in Artis

In Artis zijn vijf Afrikaanse wilde honden geboren. Het gaat om drie reuen en twee teefjes. Ze maken het goed, laat de Amsterdamse dierentuin vrijdag weten.

Het is voor het eerst in meer dan tien jaar dat de bedreigde diersoort zich succesvol voortplant in Artis. Vorig jaar werden er ook wilde honden geboren, maar toen werden de pups vlak na hun geboorte doodgebeten door hun moeder.

Sinds juni vorig jaar heeft Artis een nieuw verblijf voor de wilde honden met als doel ze zich te laten voortplanten. In het verblijf werden twee mannetjes en een vrouwtje geplaatst. Het vrouwtje dat haar pups eerder doodbeet, werd opnieuw drachtig. Met de pups die vijf weken geleden zijn geboren gaat het beter, hun moeder heeft ze vrijdag naar buiten gelaten.

De populatie wilde honden in de natuur wordt volgens de dierentuin geschat op minder dan vijfduizend. Door opkomst van de landbouw ten zuiden van de Sahara is hun leefgebied versnipperd geraakt. Bovendien wordt op ze gejaagd door stropers en worden ze vaak aangereden.

Panama naar kwartfinales Gold Cup

Panama heeft zich in Seattle geplaatst voor de kwartfinales van de Gold Cup. De nationale voetbalploeg won de tweede poulewedstrijd met 1-0 van Martinique door een benutte strafschop van Manuel Gabriel Torres. Panama won in het eerste groepsduel verrassend met 2-1 van Mexico, de winnaar van de laatste twee edities.

Mexico moest Canada verslaan om in de race te blijven voor de Gold Cup. De ploeg van bondscoach José Manuel de la Torre won met 2-0 door doelpunten van Raúl Jimenéz en Marco Fabián. Canada blijft staan op nul punten uit twee duels en maakt alleen nog kans als de ploeg de laatste poulewedstrijd tegen Panama wint.

Martinique en Mexico staan gedeeld tweede in groep A met drie punten. De beste twee landen uit de poule plaatsen zich voor de kwartfinales. Ook de beste twee nummers drie uit alle poules verzekeren zich van een plek bij de laatste acht.

Zomerhittip

We zijn al een tijdje op zoek naar dè zomerhit van 2013. Zend jouw keuze in via de submit (niet eerder dan 1 juni dit jaar uitgebracht) en hij wordt geplaatst.

Submitter Maanlander gooit het over een heel andere boeg dan de platen die we de afgelopen dagen hebben gehoord. Hij heeft er niets bijgeschreven, dus houden we het op: Roach Gigz - Pussy Magnet

Olimar & Pikmin meppen er op los

Nintendo heeft aangekondigd dat Olimar en de Pikmin uit de populaire Pikmin-spellen ook op het rooster staan van Smash Bros.voor Nintendo Wii U en 3DS. Kapitein Olimar heeft, naast de vele Pikmin, de hoofdrol in de Pikmin-spellen. Hij is de astronaut die tijdens een noodlanding de Pikmin-planeet ontdekt heeft.

Smash Bros. is een chaotisch vechtspel dat in 2014 zal uit komen voor Nintendo Wii U en 3DS. In het spel kun je met vele figuren uit het Nintendo-universum spelen, waaronder Mario en Donkey Kong maar bijvoorbeeld ook minder verwachte figuren zoals de Wii Fit Trainer.


Pikmin in Smash Bros

Bloedmooie maagd (21) genaaid

Catarina Migliorini, die drie jaar geleden haar maagdelijkheid veilde, is genaaid door de hoogste bieder. Deze 53-jarige Japanner bleek een foeilelijke kerel. Het vliesje van de 21-jarige Braziliaanse schone is dan ook nog steeds niet doorgeprikt met een pretprikker.

De mooie maagd stuitte in 2010 op een website van een Australische regisseur. Voor een nieuwe docusoap zocht hij een maagd en een knaap die hun maagdelijkheid wilden veilen. Catarina stuurde een pikant filmpje van zichzelf op en werd aangenomen voor de klus.

Uiteindelijk bood een stinkendrijke Japanner maar liefst 780.000 dollar om als eerste de nog nauwe spelonk te verkennen met zijn liefdeslans. Ze spraken af in een restaurant in Sydney, maar dat bleek een enorme tegenvaller. De beste man leek totaal niet op de beschrijving die hij van zichzelf had gegeven.

De Braziliaanse voelde zich genaaid door de geile kerel en blies de boel af. Terwijl het juist de bedoeling was om in een vliegtuig te worden ontmaagd, om zo de anti-prostitutiewet te omzeilen. Hoewel Catarina zegt genaaid te zijn, heeft ze dus nog steeds niet geneukt.

Lulkoek, vindt regisseur Justin Sisely. "Ik heb genoeg beeldmateriaal om het tegendeel te bewijzen", regaeert hij. Volgens hem heeft de jongedame juist contractbreuk gepleegd. De oorspronkelijke docusoap is inmiddels uitgegroeid tot een realityshow, die in oktober in Cannes wordt vertoond.


Een filmpje van de veiling


Wel genaaid, toch maagd

God of War: Ascension krijgt 1 tegen 1-modus

Sony Santa Monica heeft een update uitgerold voor God of War: Ascension. De update voegt onder andere een 1 tegen 1-multiplayermodus toe aan de game.

De nieuwe game-mode, genaamd 'Bout of Honour', zal geen chests, fountains, world weapons of relics bevatten. Dit zijn items die de speler normaliter wel kan gebruiken in een online match. Het komt dus puur op de skills van de spelers aan. Verder bevat de update vier nieuwe maps:  Canyons of Kirra, Chamber of the Flame, Landing at Delos en Streets of Sparta.

Ook brengt de update wat tweaks met zich mee die de gameplay moeten verbeteren. Denk hierbij aan het aanpassen van overpowered wapens en de sterkte van 100% combo's.

Bekijk hier de trailer:

Verandering Sam Fisher's stem uitgelegd

Sam Fisher heeft een nieuwe stem omdat er in Blacklist gebruik wordt gemaakt van performance capture-technologie. Dat zei Maxime Béland, creative director van de nieuwste Splinter Cell, in een interview met IGN Australië.

Maxime Béland legt uit waarom de geliefde Ironside opzij gezet is. "Basically, before we would use motion capture. So we would hire an actor to play the body of Sam. Then we would have Michael Ironside play the voice of Sam, and then we would have animators animate the facial of Sam. So you kind of had this thing where you have three performers - you had Michael Ironside for the voice, the animator that's doing the performance for the face and then you had another body performer."

"The difference between motion capture and performance capture is that with performance capture, you're capturing everything at the same time. We have a camera that's recording all the facial animations so right there, because you're capturing a true actor's performance, and the level of quality is raised instantly."

Het probleem waar de ontwikkelaar tegenaan liep, is dat ze een acteur nodig hadden die zowel de bouw als de stem van Sam Fisher heeft. Dat is de reden waarom er voor Eric Johnson gekozen is. Volgens Béland is dit waarom ook Sam's collega Grim wordt gespeeld door een andere actrice, namelijk Kate Drummond.

Splinter Cell: Blacklist komt uit op PlayStation 3, Xbox 360, PC en Wii U op 23 augustus in Europa.

Vos wil ook Tour de France rijden

Wielrenster Marianne Vos wil in de toekomst ook de Tour de France gaan rijden. De Nederlandse is samen Emma Pooley, Kathryn Bertine en Chrissie Wellington een petitie gestart om organisator ASO ervan te overtuigen dat de wielerkoers vanaf volgend seizoen op de kalender moet komen te staan.

Vos: "We zijn er al langer mee bezig dat we dezelfde wedstrijden als de mannen willen rijden. Maar als je alleen maar roept, gebeurt er niks. Het leek ons daarom een mooi moment een petitie te starten. Volgend jaar is misschien wel kort dag, maar we hopen in ieder geval dat we de zaak in beweging kunnen brengen."

In het verleden was er al een Tour Féminin, waarin Leontien van Moorsel tweemaal de beste was, maar deze koers is van de kalender verdwenen door organisatorische problemen. Vos en haar collega's willen de koers nu terug, waarbij dezelfde plaatsen aangedaan worden als de race voor de mannen en er drie weken gereden wordt. Enige obstakel zou kunnen zijn dat volgens de UCI de etappes maar maximaal 140 kilometer lang mogen zijn, maar ook dat mag volgens Vos wel wat opgerekt worden.

Buschauffeur rijdt rukkend door New York

Een 41-jarige buschauffeur uit New York heeft de zak gekregen. De beste man reed al rukkend met zijn stadsbus dor het drukke verkeer van de metropool.

George Simpson is op 24 juni al fappend gefilmd door een anonieme bibliothecaris. Met zijn rechterhand stuurt hij door New York, terwijl zijn linkerhand met zijn knabbelknots bezig is.

De filmer is zwaar aangeslagen door het gebeuren. Omdat alleen een flinke schadevergoeding dit leed kan wegnemen, heeft hij een advocaat in de arm genomen.

Simpson, slechts tweeënhalf jaar in dienst geweest bij de busmaatschappij, is op staande voet ontslagen. "Zijn gedrag is zeer onverantwoordelijk en storend", zo vertelt een woordvoerder van het bedrijf.

Rukkende buschauffeur krijgt de zak

Resultaten experiment summerschool veelbelovend

De eerste resultaten van het experiment met de summerschool zijn veelbelovend. Op de vier scholen in regio Zuid die meededen aan de proef zijn 45 van de 52 deelnemers alsnog over naar het volgende jaar, een percentage van 87 procent. Dat bevestigt CNV Onderwijs vrijdag na berichtgeving van het AD. De resultaten van de overige tien deelnemende scholen worden later in de zomer bekendgemaakt.

De summerschool biedt zittenblijvers een laatste kans om toch nog over te gaan. Ze worden twee weken lang bijgeschoold en moeten daarna een toets maken over de stof die ze onvoldoende beheersen. Bij succesvolle afronding zijn ze alsnog over. "Het is gebleken dat het loont om twee weken extra les te krijgen en zo alsnog over te gaan", vertelt vicevoorzitter Joany Krijt van CNV Onderwijs.

Hun eigen docenten bepalen welke scholieren geschikt zijn voor de summerschool. Daarvoor zijn geen richtlijnen. "Uit expertise en professionaliteit van de docenten moet blijken of de scholier geschikt is om in twee weken tijd genoeg kennis op te doen om alsnog over te gaan", zegt Krijt. Dat niet iedere zittenblijver in aanmerking komt voor de summerschool is niet erg. "Lang niet elke leerling kan in twee weken tijd de achterstand inhalen."

Overigens wordt volgens de vakbond met de summerschool ook geld bespaard. Volgens CNV Onderwijs kost een extra schooljaar de overheid 7400 euro per leerling, terwijl de summerschool duizend euro per leerling kost, een besparing van 6400 euro.

De proef met zomerscholen duurt nog tot augustus. Als het aan CNV Onderwijs ligt zijn de huidige resultaten echter al voldoende om het experiment te verlengen. 'Wat mij betreft wordt het gewoon ingevoerd door het ministerie', zegt Krijt.

Kans op brand in natuurgebieden toegenomen

In verschillende delen van het land is het risico op natuurbranden weer toegenomen. In delen van Gelderland en Noord-Holland is code geel van kracht, staat op natuurbrandgevaar.nl, een site van de gezamenlijke veiligheidsregio's.

Er is volgens de veiligheidsregio's nog geen heel grote kans op natuurbranden, maar de natuur wordt wel droger. Er is afgelopen week vrijwel geen neerslag gevallen en die wordt de komende dagen ook niet verwacht. Volgens weeronline.nl zit er volgende week juist zonnig zomerweer aan te komen.

Als er nu brand uitbreekt in een van de risicogebieden rukt de brandweer waar mogelijk met extra materieel en personeel uit. Pas als sprake is van code oranje of code rood zijn hulpdiensten extra alert.

Paris Hilton op de bon geslingerd

Paris Hilton heeft donderdag een boete gekregen. De socialite reed met haar babyblauwe Bentley te hard door haar chique buurt in Beverly Hills, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Volgens politiebronnen reed Paris ruim 67 kilometer per uur waar 40 is toegestaan. De 32-jarige hotelerfgename werd op de bon geslingerd, maar hoe hoog de boete was, is niet bekendgemaakt.

Paris heeft een roemrucht verleden met de verkeerspolitie. De blondine werd in 2006 en 2007 meerdere malen aangehouden wegens rijden onder invloed, rijden zonder geldig rijbewijs en roekeloos rijgedrag. Vanwege haar rijgedrag draaide Hilton in juni 2007 de bak in.

Werkloosheid onder hoogopgeleide mannen verdubbeld

De werkloosheid onder jonge, hoogopgeleide mannen is in drie jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Ruim zes procent van de mannen van 25 tot 35 jaar met hbo- of universitaire opleiding had afgelopen jaar geen baan, tegen ongeveer drie procent in 2009.

Onder jonge, hoogopgeleide vrouwen is de stijging veel minder sterk. Waar de werkloosheid in die groep in 2009 ongeveer drie procent was, steeg dit afgelopen jaar naar 3,6 procent. De werkloosheid onder jonge, hoogopgeleide mannen lag daarmee vorig jaar bijna dubbel zo hoog als onder hun vrouwelijke gelijken.

Vooral onder mannen met een sociaalwetenschappelijke opleiding, zoals communicatie of sociologie, is de werkloosheid flink toegenomen, van 3,3 procent in 2009 tot bijna negen procent vorig jaar. Alleen onder mannen met een opleiding in de wis- en natuurkunde bleef de werkloosheid de afgelopen drie jaar grofweg gelijk.

Van de totale beroepsbevolking is momenteel 8,3 procent werkloos.

Pre-orders Xbox One & PS4 uitverkocht bij Amazon US

Amazon US heeft op Facebook laten weten dat alle pre-orders voor de Xbox One en de PlayStation 4 zijn uitverkocht. Beide consoles zijn nog steeds beschikbaar, echter kan Amazon niet garanderen dat deze op de releasedatum leverbaar zijn.

“After a crazy and exciting month, we’ve sold through our initial allocations of PS4 and Xbox One. Thank you to all who have ordered and shared your opinions. We have the Standard Editions for both consoles still available, but we can’t guarantee these at release. Please check back here as we’ll update you first if we receive further release day allocations.”

Onlangs werd bekend dat de PS4 pre-orders ook bij GameStop US zijn uitverkocht. Best Buy, een grote elektronica-retailer in de VS, heeft ook geen Xbox One pre-orders meer beschikbaar.

In Nederland zijn pre-orders voor beide consoles nog wel gewoon beschikbaar bij verscheidene winkelketens. De Xbox One kost 499 euro en komt uit op 21 november. De PlayStation 4 gaat 399 euro kosten, de releasedatum is nog niet officieel bekend gemaakt maar wordt verwacht op eind 2013.

Krajicek strandt in kwartfinale in Beijing

Michaëlla Krajicek is in de kwartfinale van het ITF-toernooi in Beijing uitgeschakeld. De Nederlandse tennisster had vrijdag weinig in te brengen tegen de als derde geplaatste thuisspeelster Shuai Zhang. Het werd 6-2 en 6-0 voor Zhang, de mondiale nummer 134.

Krajicek, die is afgezakt naar de 545e plaats op de wereldranglijst, stond voor de tweede keer dit jaar in de kwartfinale van een ITF-toernooi. In april pakte ze de titel in Heraklion. Ze maakte in Griekenland haar rentree na maanden aan de kant te hebben gestaan vanwege hartklachten.

'Nieuwe Ace Combat in de maak'

Namco Bandai heeft een teaser website online gezet die lijkt te duiden op een nieuwe Ace Combat game. In de link van de website staat de naam Project Aces beschreven. Dit is de naam van de studio die Ace Combat games maakt. 

Op de website is de tekst 'that day our sky fell, the heavens split to create new skies' te vinden. Ook heeft Namco Bandai de naam Ace Combat Ininity geregistreerd. Verder is er nog geen informatie vrijgegeven. De laatste game van de ontwikkelaar stamt uit 2011 genaamd Ace Combat: Assualt Horizon. Het zou dan ook niet vreemd zijn als een nieuwe game in de maak is.

Zodra er meer bekend is over de potentiële game, dan zullen we dat hier uiteraard updaten.

Ace Combat Infinity
Ace Combat Infinity

Holleeder weer op vrije voeten

Willem Holleeder komt vrijdag weer op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald. Volgens advocaat Stijn Franken komt Holleeder om 10.00 uur vrij.

De bekende crimineel werd op 27 mei opgepakt, samen met onder anderen Danny K. en Dick V. Zij zouden allen deel uitmaken van een criminele organisatie, die zich onder meer met afpersing, drugshandel en witwassen bezighield.

Holleeder zou een ondergeschikte rol hebben gespeeld bij de afpersing van Theo Huisman, een gewezen aanvoerder van de Hells Angels in Amsterdam.

Holleeder weer op vrije voeten
Holleeder weer op vrije voeten (Foto: ANP)

Typemachines weer hip

Typemachines zijn weer helemaal hip. Nou ja, onder de werknemers van de Russische veiligheidsdienst.

De veiligheidsdienst van Rusland heeft het afgelopen jaar ongeveer 15.000 dollar aan typemachines uitgegeven. Met overstap van de ouderwetse computer naar ringelende tikmachines moet voorkomen worden dat geheime documenten worden gelekt of ontfutseld door de Amerikanen.

Na de onthullingen van Edward Snowden en de gelekte geheime documenten door Wikileaks heeft de veiligheidsdienst besloten voor een veiligere weg te gaan. Door met papieren documenten te werken moet voorkomen worden dat de geheime documenten op het internet belanden. Om de kans tot uitlekken te verkleinen zullen de documenten te herleiden moeten zijn naar specifieke typemacines.

Om het ouderwetse tintje te behouden zal het naar verluid wel gaan om een elektronische typemachine. Het alombekende gerinkel zal dan vermoedelijk ook uitblijven.

Dorp wil slippers verbieden

Wie het dorp Aci Castello betreedt met slippers aan zijn voeten, kan een boete van 500 euro verwachten. Tenminste, als het wetsvoorstel wordt aangenomen in het Siciliaanse dorp. Hetzelfde geldt overigens voor bikini's.

Filippo Drago, burgemeester van het stadje, wil zijn gemeente fatsoeneren. Hij wil dan ook slippers en bikini's verbieden buiten het strand. Blote huid wil hij helemaal verbieden in het oude centrum, en dan met name rond de kerk.

Het voorstel heeft al tot flinke protesten geleid op het Italiaanse eiland. Daar blijft het echter niet bij. Drago wil namelijk ook het voeren van duiven in de binnenstad verbieden.

Vier gespietst bij stierenrennen Pamplona

Op de zesde dag van de stierenrennen in Pamplona vrijdag zijn vier waaghalzen op de stierenhoorns genomen. Drie stierenrenners raakten op andere wijze gewond en werden naar het ziekenhuis gebracht. Dat heeft de directeur van het Navarra-ziekenhuis gezegd.

De hollende vechtstieren veroorzaakten paniek in de smalle straten van de Spaanse stad. Eén stier viel een jonge renner aan en slingerde hem een halve minuut lang rond over de grond, terwijl andere renners het woeste dier aan zijn staart probeerden weg te trekken. Uiteindelijk slaagden ze erin het slachtoffer aan zijn voeten naar een veilige plek te slepen.

Het was voor het eerst tijdens het San Fermin-festival dit jaar dat stierenrenners door de stieren zijn gespietst.

Politici roepen dominees op inenting te adviseren

Predikanten moeten gelovigen duidelijk maken dat vaccineren niet tegen de wil van god is. Daartoe roepen oud-minister van Volksgezondheid Els Borst (D66) en VVD-senator Heleen Dupuis vrijdag op in het AD. Zo moet de oprukkende mazelenepidemie de kop worden ingedrukt, vinden de politici.

Sinds begin mei zijn de mazelen bij 321 mensen vastgesteld. Waarschijnlijk zijn veel meer mensen besmet. De meeste zieken wonen in de biblebelt, waar relatief veel orthodox-protestantse gelovigen hun kinderen niet laten inenten.

Borst wil dat kerken snel oproepen tot vaccinatie. "Als alles de wil van god is, dan is de uitvinding van het vaccin dat ook", aldus Borst. Borst en Dupuis denken dat nu de epidemie groeit, predikanten sneller geneigd zijn om vaccinatie te adviseren.

De politici vrezen verder een uitbraak van polio. Begin jaren negentig was er nog zo'n uitbraak in Nederland. "Het is bijna wachten op zo'n uitbraak en de gevolgen zijn dan nog ingrijpender", aldus Dupuis.

Afgelopen week zijn 91 nieuwe gevallen van mazelen aan het licht gekomen, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. Het RIVM noemde het verder opvallend dat het aantal zieken in Zeeland toeneemt. Woensdag meldde het RIVM dat op een school in de biblebelt ook kinderen besmet zijn geraakt met rodehond.

'Vakantie in Bulgarije is het goedkoopst'

Bulgarije is de goedkoopste vakantiebestemming onder Europese landen als het om boodschappen gaat. Uit een prijsvergelijking die de Consumentenbond vrijdag publiceert, blijkt dat boodschappen doen in Bulgarije het minst kost. Dat schrijft Metro. Ook Turkije, Griekenland en Spanje zijn goedkope bestemmingen.

Onderzoekers betaalden in Bulgarije 122 euro voor een mandje boodschappen. Dezelfde producten kostten 223 euro in Denemarken, wat daarmee het duurste vakantieland is. Ook in Nederland, Frankrijk en Duitsland is het prijzig boodschappen doen tijdens de vakantie.

Softbalsters winnen ook ruim van Rusland

De Nederlandse softbalsters blijven op koers voor verlenging van hun Europese titel. Dankzij een 7-0 zege op Rusland werden de Oranjevrouwen eerste in hun poule in de tweede ronde. Vrijdag wacht een duel tegen Italië dat de andere tweederondepoule op zijn naam schreef.

Het duel met Italië gaat om een plaats in de finale. De verliezer van het treffen is overigens nog niet uitgeschakeld, maar speelt een herkansing tegen de winnaar van het treffen tussen de twee nummers twee uit de tweede ronde, Rusland en Tsjechië. De winnaar van die wedstrijd strijdt uiteindelijk ook om de Europese titel.

Water voor Amsterdam CS komt terug

De bouwkuip van de Noord/Zuidlijn voor Amsterdam Centraal loopt vrijdag weer vol met water. De kuip stond tien jaar droog vanwege de aanleg van de metrolijn. Het vullen van de bouwkuip wordt gezien als belangrijke stap in de metamorfose van het voorplein van het station.

Aannemer Heijmans maakt rond 09.30 uur een gat in de damwand bij de Prins Hendrikkade, waarna de bouwput zich langzaam met water vult. Als in het najaar alle damwanden zijn weggehaald kunnen er ook weer rondvaartboten voor het station langsvaren.

'Zorginstelling dreigt 1100 mensen te ontslaan'

De Amsterdamse zorginstelling Amstelring zou 1100 medewerkers op straat willen zetten, een derde van het totale personeelsbestand. Medewerkers konden een mededeling van die strekking lezen op intranet, schrijft Spits vrijdag. Ook medewerkers met een vast contract zouden moeten vrezen voor hun baan.

In de mededeling staat volgens Spits te lezen dat onder meer minder medewerkers nodig zijn voor ondersteunende diensten. Het zou nu al duidelijk zijn dat niet alle medewerkers binnen de organisatie kunnen blijven werken.

Tyfoon naar Taiwan en China

Taiwan heeft vrijdag voorbereidingen getroffen voor de komst van tyfoon Soulik, de eerste grote storm van dit tyfoonseizoen. Scholen sloten de deuren en militairen zijn ingezet om te helpen bij evacuaties. Ook China maakt zich op voor de komst van de tyfoon.

Soulik bevindt zich op enkele honderden kilometers van de kust, zei het Taiwanese weerbureau. Met windsnelheden tegen de hondertachtig kilometer per uur scheert het oog van de tyfoon naar verwachting zaterdag langs de noordkust van het eiland. Later vrijdag zal Taiwan worden geteisterd door hevige slagregens.

In laaggelegen gebieden worden pompinstallaties nog eens extra geolied en zandzakken gevuld om eventuele overstromingen te voorkomen. Het leger helpt in berggebieden bij evacuaties en mogelijke reddingsoperaties. Boeren halen hun oogst al binnen om schade te voorkomen.

De Chinese meteorologische dienst liet weten dat Soulik zaterdag ergens in de oostelijke kustprovincies Zhejiang en Fujian aan land komt. Activiteiten op zee zijn gestaakt en zeeweringen worden versterkt.

Henkjan is 'krakkemikkige oude man'

Henkjan Smits merkt nog dagelijks de gevolgen van zijn operatie in verband met prostaatkanker. "De pijn wordt per dag minder, maar ik loop nog steeds als een krakkemikkige oude man", vertelt Smits aan het AD. Smits' prostaat werd vorige week dinsdag verwijderd.

Henkjan moest zich donderdag weer melden in het ziekenhuis, maandag krijgt hij te horen of de kanker uit zijn lichaam is. Opzien tegen die uitslag doet Smits niet. "Ik ben het tegenovergestelde van een hypochonder en ga als rasoptimist altijd uit van goed nieuws."

Smits is blij dat hij donderdag afscheid mocht nemen van de katheter. "Ik heb zo'n ding twee keer eerder gehad en toen voelde ik niets. Deze keer echter was het een vrij pijnlijke aangelegenheid. Waarschijnlijk omdat er ter hoogte van de weggehaalde prostaat nog steeds een wondje zit."

De 51-jarige Henkjan, die in mei te horen kreeg dat hij prostaatkanker had, drukt zijn leeftijdsgenoten op het hart zich ook te laten controleren. "Ik raad iedere man van mijn leeftijd aan dit te doen. Mocht er iets fout zijn, dan ben je er misschien nog op tijd bij."

Smits hoopt zijn werk na de zomer weer op te kunnen pikken. Tot september heeft hij zijn agenda leeg gemaakt voor zijn herstel. "Daarna hoop ik weer als een 'jonge god' de draad van mijn leven op te pakken."

'Zorgkosten voor eerst in jaren lager'

Voor het eerst in jaren lijkt minder te worden uitgegeven aan zorgkosten. Dat blijkt uit een onderzoek van De Telegraaf onder huisartsen, zorgverzekeraars en ziekenhuizen. De ziekenhuizen bevestigen deze trend tegenover het ANP.

Volgens de krant worden miljarden minder uitgegeven. Ziekenhuizen verwachten dit jaar gemiddeld 5 procent minder omzet dan vorig jaar.

Oorzaken voor de daling zijn onder meer een betere fraudebestrijding en de crisis, waardoor minder mensen naar de dokter gaan omdat ze bang zijn hun baan kwijt te raken. Ook doen huisartsen meer werk dat anders in het ziekenhuis zou worden gedaan.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt tegen het ANP het beeld te herkennen, maar heeft nog geen cijfers. In september verwacht de vereniging meer duidelijkheid te hebben, aldus een woordvoerder.

'Zorgkosten voor eerst in jaren lager'
'Zorgkosten voor eerst in jaren lager' (Foto: ANP)

Zoektocht naar ontsnapte gevangenen Sumatra

De politie in Indonesië is nog steeds op zoek naar gedetineerden die donderdag wisten te ontsnappen na een oproer in een gevangenis op Sumatra. Bij het oproer kwamen drie gevangenismedewerkers en twee gedetineerden om het leven. In totaal namen zo'n tweehonderd gevangenen de benen, van wie er 55 weer zijn aangehouden.

Het oproer in de overbevolkte Tanjung Gusta-gevangenis in Medan brak uit toen door een stroomstoring de watervoorziening uitviel. Gevangenen stichtten brand en namen vijftien bewakers in gijzeling, waarna een groep zijn kans schoon zag om te ontsnappen. De gegijzelde bewakers zijn inmiddels allen vrijgelaten.

Duizenden agenten en militairen zijn ingezet om de ontsnapte gevangenen op te sporen. Ondertussen probeert de brandweer de brand in de gevangenis te blussen.

Onder de ontsnapte gevangenen waren 22 veroordeelde terroristen. Van hen zijn er drie weer aangehouden.

Ierland akkoord met soepelere abortuswet

Het Ierse parlement heeft met grote meerderheid een wet goedgekeurd die abortus toestaat in gevallen waarbij artsen denken dat het leven van de moeder in gevaar is. De wet werd vrijdag met 127 voor en 31 tegen aangenomen.

De stemming vrijdag betekende het einde van een maandenlang verhit debat. Hoewel de uitkomst vanwege de meerderheid waar premier Enda Kenny in het parlement op kan rekenen vrijwel vaststond, kwam uit de discussie naar voren dat de vrees in het katholieke Ierland bestaat dat dit een eerste stap kan zijn voor invoering van nog soepeler abortuswetgeving de komende jaren.

Met name tegen de bepaling dat abortus ook wordt toegestaan voor suïcidale vrouwen bestond veel verzet.

Asscher wil geen premier worden

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) wil zelf geen premier worden bij nieuwe verkiezingen. Dat zei hij vrijdag in gesprek met Radio 1.

Hij laat het premierschap liever over aan PvdA-leider Diederik Samsom. "Als hij daartoe bereid is, en dat lijkt hij te zijn, dan gaat Diederik Samsom de lijst trekken en dan hoop ik dat hij premier wordt.''

Asscher zegt elke dag hard te werken aan de problemen van Nederland, zoals de werkloosheid en de stagnerende economie. 'De andere dingen die in het Haagse een rol spelen', zouden de vicepremier niet bezighouden."Juist dat element spreekt mij in de politiek niet zo aan."

De vicepremier verwacht verder geen grote problemen in de Eerste Kamer, waar de PvdA en VVD geen meerderheid hebben. Volgens Asscher wordt de Eerste Kamer 'geproblematiseerd'.

'Ontwikkelingsgeld ook naar militaire missies'

Ontwikkelingsgeld mag binnenkort ook worden ingezet om militaire missies en soldaten van te betalen. Vanaf volgend jaar wordt jaarlijks 250 miljoen euro beschikbaar gesteld uit de begroting van minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) voor onder meer vredesmissies en anti-piraterijoperaties in Afrika. Dat meldt de Volkskrant, die in het bezit is van een conceptbrief van het kabinet aan de Tweede Kamer.

Het zou verder gaan om missies zoals de ISAF-missie in Afghanistan en 'internationale terrorisme- en criminaliteitsbestrijding'. Het plan wordt naar verwachting vrijdag voorgelegd aan de Ministerraad. Een week geleden zou het echter al zijn afgestemd tussen minister Ploumen en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

In het regeerakkoord werd al gemeld dat Ploumens departement het zogeheten 'Budget Internationale Veiligheid (BIV) gaat beheren. De exacte bestemming was tot nu toe echter onderwerp van discussie. De VVD vindt dat het geld kan worden gebruikt voor vredesmissies en de inzet van Patriots in Turkije. De PvdA gaf tot dusverre de voorkeur aan 'ontwikkelingsrelevantie'.

Het geld is bedoeld voor de 'bescherming van de burgerbevolking, het voorkomen of beheersen van humanitaire crises en het bevorderen van duurzame veiligheid en stabiliteit', valt volgens de krant in de brief te lezen. In veel gevallen is daarvoor 'de inzet van zowel civiele als militaire capaciteiten vereist', schrijft het kabinet.

Ook mogelijke vredesmissies in Afrika zouden uit het budget betaald kunnen worden. Momenteel bekijk het kabinet de 'mogelijkheid en wenselijkheid' van een bijdrage aan de VN-missie in Mali.

Treinverkeer Den Bosch nog later op gang

De werkzaamheden op het spoor rond Den Bosch zijn vrijdagochtend nog niet gereed om 06.30 uur. Naar verwachting is om 07.30 uur weer treinverkeer mogelijk, melden NS en Prorail vrijdagochtend.

Tot 07.30 uur rijden bussen van en naar Den Bosch. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van een kwartier tot een halfuur, meldt Prorail.

Sinds donderdagmiddag reden van en naar stations 's-Hertogenbosch helemaal geen treinen meer. Donderdag moest de slotdag vormen van werkzaamheden op het spoor rond Den Bosch. Spoorbeheerder Prorail werkt al twee weken aan een ongelijkvloerse kruising en het herinrichten van het spoor.

Donderdag werden testen uitgevoerd. Daarbij bleek een bovenleiding nog niet goed te functioneren. Daar werd gedurende de nacht aan gewerkt.

Rotterdam in het teken van jazz

Rotterdam staat dit weekeinde in het teken van muziek. In Ahoy vindt de 38e editie plaats van North Sea Jazz. Op het festival treden onder meer Santana, Sting en John Legend op. Voor vrijdag en zondag zijn er nog kaarten. Zaterdag is met 23.500 betalende bezoekers uitverkocht, meldt Mojo. Liefhebbers van jazz en aanverwante stijlen als soul, hiphop en funk kunnen drie dagen lang ronddolen door de dertien zalen die in Ahoy zijn ingericht. Het festival streek in 2006 neer in de Maasstad. Daarvoor werd het gehouden in Den Haag Nog steeds leunt het festival op oude jazzhelden als vaste gast Herbie Hancock, Ramsey Lewis en zangeres Dionne Warwick. De 83-jarige tenorsaxlegende Sonny Rollings moest vanwege zijn zwakke gezondheid afzeggen. North Sea Jazz is echter al jaren veel meer dan alleen onversneden jazz. Rapper Kendrick Lamar, die op zondag optreedt, is de nieuwste sensatie aan het hiphipfront. Rapformatie The Roots trad al eerder op in Rotterdam, evenals soulzanger Charles Bradley, over wie eerder dit jaar een ontroerende documentaire verscheen. Ook popmuziek heeft een plek op het festival. Caro Emerald en Sting staan in de grootste zaal van Ahoy. Bijzonder is de samenwerking van voormalig bassist en zanger van Level 42 Mark King en Larry Graham, die ooit in de band van Sly & the Family Stone meespeelde.

Spijkers en Spijkers openen catwalk in Amsterdam

Modeminnend Nederland kan zijn hart de komende dagen weer ophalen bij de Fashion Week in Amsterdam. Het catwalkprogramma gaat vrijdagavond van start met een show van het Nederlandse ontwerpersduo Spijkers en Spijkers. Tot en met dinsdag zijn bij de Westergasfabriek shows te zien van ontwerpers als Claes Iversen, Francisco van Benthem en Tony Cohen.

De Amsterdam International Fashion Week ging in 2004 van start met drie catwalkshows, maar is inmiddels uitgegroeid tot een veel groter evenement waarbij beginnende en gevestigde namen hun collecties tonen. De afgelopen week vonden al allerlei modegerelateerde evenementen plaats in Amsterdam, waaronder lezingen, tentoonstellingen en workshops.

Sonja Bakker geeft voor tweede keer jawoord

Sonja Bakker stapt vrijdag voor de tweede keer in het huwelijksbootje. De 38-jarige afslankgoeroe en schrijfster viert een huwelijksfeest van twee dagen op Ibiza. Ze belooft om 18.00 uur eeuwige trouw aan Jan Reus.

Bakker en Reus, die eind december samen een zoon kregen, hebben dierbare vrienden en familieleden uitgenodigd voor de bruiloft. Een dag later geeft het stel een bootfeest met het thema flower power.

Reus ging begin november op zijn knieën voor de afslankgoeroe. Bakker heeft al twee zoons uit haar vorige huwelijk, dat in 2009 strandde. Ook Reus heeft twee kinderen uit een eerdere relatie.

McQuaid betreurt donatie Armstrong

UCI-voorzitter Pat McQuaid vindt dat het achteraf gezien een fout was om een donatie van Lance Armstrong te accepteren in 2002. Dat zei de Ier tegen de BBC. Armstrong gaf in 2002 125 duizend dollar aan de UCI. De wielerbond ontkende in 2010 dat hij dat geld gaf om een positieve dopingtest te laten verdwijnen.

McQuaid, die strijd om een derde termijn als UCI-preses, vindt dat zijn bond achteraf bezien het geld niet aan had moeten pakken. Hij voegt daar echter aan toe dat er nooit geheimzinnig over is gedaan. "Toen we het geld aannamen hebben we dat met een persbericht bekendgemaakt en ook waar we het voor gingen gebruiken. We hebben met de beste intenties gehandeld."

Eerder verdedigde McQuaid de donatie van Armstrong nog. De Ier deed ook onlangs een uitspraak waar hij weer op terug is gekomen. Hij beweerde dat Marco Pantani mogelijk zijn tourzege uit 1998 kwijt zou raken als bekend zou worden dat de Italiaan doping gebruikte.

Dat bracht de ouders van de inmiddels overleden 'Piraat' ertoe te vragen om daar vanaf te zien omdat Pantani zich niet tegen de aantijgingen kan verdedigen. Woensdag ontkende McQuaid in een brief aan Pantani's ouders dat het mogelijk was om hun zoon zijn tourzege af te pakken.

Omkopers benaderen spelers Belize op Gold Cup

Voetballers van Belize zijn benaderd om een duel tegen de Verenigde Staten bij de Gold Cup te verliezen. Ze kregen daar een grote geldsom voor aangeboden, zei de bondscoach van het Midden-Amerikaanse land donderdag. De dader was al een bekende van de voetbalautoriteiten.

De benaderde spelers stapten naar bondscoach Ian Mork. Die belde vervolgens de Concacaf, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika die de Gold Cup organiseert. Een functionaris van de bond kwam langs met een foto van een man die al in de gaten werd gehouden en de spelers van Belize herkenden hem.

Belize verloor het duel tegen de Verenigde Staten dinsdag overigens met 6-1. De Gold Cup wordt momenteel in de VS afgewerkt.

[Tour] Voorlopig laatste vlakke rit

De sprinters krijgen ook vandaag weer een kans in de Tour de France. De dertiende etappe van Tours naar Saint-Amand-Montrond is voorlopig de laatste vlakke rit. De aankomst is echter verre van makkelijk. Op ongeveer een kilometer voor de meet zit een scherpe linkerbocht die gevolgd wordt door een rechterbocht en nog een linkerbocht. Pas de laatste 500 meter zijn rechtuit.

Op het 173 kilometer lange parcours is een bergje te verwerken. De Côte de Crotz van de vierde categorie staat al na 77,5 kilometer op het programma. Op een kleine tien kilometer van de finish is er echter nog wel een klimmetje dat door de tourdirectie niet is gecategoriseerd. Onderweg is er ook weer een tussensprint, na 112,5 kilometer.

FOK! wat een weer... Vrij somber

Good morning! Gisteren werden er vanaf de Noordzee uitgestrekte wolkenvelden aangevoerd. De basis was wel vrij dun, zodat de zon niet helemaal verstek liet gaan. Vandaag zal de lucht wat vochtiger worden en daardoor zal de wolkenbasis wat lager zijn, zodat het er vandaag wat grauwer uit zal zien.

Uit deze wolkendeken kan hier en daar ook wat motregen vallen. In het zuidoosten zijn nog wel enkele opklaringen mogelijk en daar kan het dan nog 21 graden worden. In de bewolking zal 16 graden wel het maximum zijn. Er staat een zwakke tot matige noordelijke wind. Dit standvastige, droge en voor een weerman (even neutraal houden) zeer saaie weerbeeld houden we nog enige tijd vast. Toch zou het kunnen zijn dat als de zon even goed doorbreekt de temperatuur flink omhoog gaat. Dit zou morgen ook het geval kunnen zijn, waarna het kwik zondag weer wat daalt.

Opvallend warm is het in Ierland waar de temperatuur in Shannon de laatste dagen oploopt tot net geen 30 graden. Verder was er gisteren een prachtig mistveld te zien langs de Portugese kust en onweersbuien waren met name actief op de Balkan alsmede in de Italiaanse laars. Ook waren ze weer aanwezig in het noordoosten van Spanje waar de afgelopen dagen al plaatselijk 50 tot 70 millimeter is gevallen. Hoezo jaloers?

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Waterplanten
Ook onder water groeit er van alles en dit is toch wel weer een fraai plaatje van Klap.

 

 

 

 

 

Vallen in virtual reality

Voor iedereen wiens maag inmiddels sterk genoeg is voor de beruchte achtbaandemo van de Oculus Rift ligt een nieuwe uitdaging op de loer. Het vrije val-spel AaaaaAAaaaAAAaaAAAAaAAAAA!!! for the Awesome is namelijk speelbaar met de virtual reality-bril.

AaaaaAAaaaAAAaaAAAAaAAAAA!!! for the Awesome is in november 2011 uitgekomen voor pc en Mac. In het spel moeten spelers zich tijdens een serie vrije vallen langs verschillende objecten manoevreren. De combinatie met de Oculus Rift maakt de nabijheid van een flinke emmer waarschijnlijk wel nodig.

AaaaaAAaaaAAAaaAAAAaAAAAA!!! for the Awesome is momenteel onderdeel van de Steam Summer Sale en is te koop  voor 2,29 euro.

 

Deus Ex: The Fall schakelt schieten uit bij jailbreak

Eidos schakelt de schietmogelijkheid uit in Deus Ex: The Fall als er een jailbreak op je iOS-apparaat gedetecteerd wordt. De beperking treedt in werking ongeacht of de app gekocht is of niet. 

Redditor KipEnyan ontdekte dit tijdens de tutorial waarbij je kennismaakt met het arsenaal aan wapens. Om deze succesvol te doorlopen moet je guards uitschakelen, in het minste dodelijke geval met een tranquilizer rifle. Schieten is in dat geval geen optie als je iOS-apparaat een jailbreak heeft. 

Deus Ex: The Fall anti-piraterij-maatregel (via KipEnyan)

Niet alleen piraten zijn hier de dupe van, want op gekochte exemplaren speelt deze antipiraterij-maatregel zich ook af. Een groot deel jailbreakers ontdoen hun apparaat van Apple's gesloten omgeving om extra features te verkrijgen, niet om gratis apps binnen te halen. Uiteindelijk kan de piraat verder komen met een gekraakte versie, de koper blijft in dit geval zitten met een niet werkend product.

Doet Eidos er goed aan om Deus Ex: The Fall te beschermen tegen piraten of vind je deze maatregel te ver gaan? 

Tablets zorgen voor sterke krimp pc-verkopen

In het tweede kwartaal van 2013 heeft de pc-markt een sterke krimp in de wereldwijde verkopen ten opzichte van vorig jaar laten zien. Volgens onderzoeks- en advies bureau Gartner is de daling van 10,9 procent voornamelijk te wijten aan de populariteit van goedkope tablets.

Dit is het vijfde aaneengesloten kwartaal dat de pc-markt krimpt, een nieuw record. Gartner wijst er op dat voornamelijk in opkomende economieën tablets de voorkeur krijgen boven (goedkope) pc’s. Ook de netbook-markt ondervindt hiervan negatieve gevolgen.

Vooral Acer werd flink getroffen door de dalende verkopen: er werden wereldwijd meer dan 3,4 miljoen pc’s minder verkocht dan in het tweede kwartaal van 2012, een daling van maar liefst 35 procent. Ook ASUS heeft met een daling van 20 procent terrein op de markt verloren.

Dell en HP hebben een daling van respectievelijk 4 en 5 procent, echter mede door de relatief sterke daling bij Acer en ASUS hebben beide een hoger marktaandeel behaald dan in 2Q12. Lenovo blijft het meest buiten schot met een daling van 0,6 procent, en neemt de koppositie op de pc-markt over van HP met een marktaandeel van 16,7 procent.

Apple staat niet in de top 5 van wereldwijde verkopen van laptops en desktops, maar Gartner laat weten dat in de VS ook Apple met krimpende verkopen worstelt. Mede hierdoor denkt hoofd analist Mikako Kitagawa dat onwaarschijnlijk is dat Windows 8, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, een reden zou zijn voor de wereldwijde krimp.

VS scherper over Egypte

De Amerikaanse regering heeft haar kritiek op het leger en de interim-regering van Egypte donderdag verscherpt. De aanhoudende arrestaties onder aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi stroken niet met hun beloften om niemand uit te sluiten en kunnen toekomstige hulp van de Verenigde Staten in gevaar brengen, zegt Washington.

De regering zegt dat het niet in het Amerikaanse belang is om de hulp op te schorten, maar hierin kan verandering komen als de arrestaties onder leden van de Moslimbroederschap en haar politieke partij doorgaan. "Dit zal voor het Egyptische volk alleen maar slagen als alle partijen worden aangemoedigd en worden toegestaan om deel te nemen en dat is waarom wij duidelijk hebben gemaakt dat wij willekeurige arrestaties niet kunnen steunen", zei woordvoerder Jay Carney van het Witte Huis.

Het ministerie van buitenlandse zaken ging nog verder en zei dat de aanhoudingen in tegenspraak zijn met verzekeringen die het Egyptische leger en leden van de interim-regering aan de VS hebben gegeven. "Wij kijken naar wat er vorige week is gebeurd en hoe zaken verder worden aangepakt. Dat zijn allemaal factoren in onze besluitvorming met betrekking tot Egypte", zei woordvoerster Jen Psaki.

De regering-Obama heeft de afzetting van Morsi tot nog toe niet als een staatsgreep willen bestempelen, omdat in dat geval 1,5 miljard dollar directe Amerikaanse hulp aan Egypte moet worden opgeschort. In de Amerikaanse Senaat heeft Rand Paul, een Republikein met presidentiële ambities, een wetsvoorstel ingediend om de hulp stop te zetten. Het is niet waarschijnlijk dat zijn voorstel een meerderheid haalt. Sommige Congresleden hebben kritiek op het Egyptische leger, maar velen zijn van mening dat Morsi een steeds ondemocratischer koers volgde.

'Rebellen SyriŽ maakten zelf gifgas'

De Russische ambassadeur bij de VN heeft donderdag "bewijs uit eerste hand" gepresenteerd waaruit volgens hem duidelijk blijkt dat niet het Syrische leger, maar rebellen een dodelijke aanval met een chemisch wapen hebben uitgevoerd. Volgens ambassadeur Vitaly Churkin hebben de rebellen zelf gifgas en een raket gefabriceerd en afgevuurd.

Volgens Churkin staat vast dat de raket waarmee in maart een aanval met gifgas werd gepleegd bij de stad Aleppo "niet aan militaire standaarden voldoet". Zowel het projectiel als het gifgas sarin zouden onder geïmproviseerde omstandigheden zijn gemaakt. De aanval kostte volgens de Russen het leven aan 26 mensen, onder wie 16 militairen.

Rusland is de belangrijkste bondgenoot van Syrië. Westerse landen reageerden sceptisch op de Russische claims. Zij stellen juist bewijzen te hebben dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad chemische wapens heeft ingezet en pleitten voor onafhankelijk onderzoek naar meerdere meldingen.

Syrië zou bereid zijn om een onderzoeksteam van de VN toe te laten tot Khan al-Assal, waar de aanval van maart plaatsvond, maar het land weigert inspecties op andere plaatsen. Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten vinden dat onacceptabel. Zij eisen onderzoek naar minstens negen andere meldingen van vermeende aanvallen met chemische wapens door de Syrische regering.

Sijsling na marathonpartij onderuit in Newport

Igor Sijsling is donderdag in de kwartfinale van het ATP-toernooi in Newport uitgeschakeld. De Amsterdammer, als derde geplaatst op het Amerikaanse gras, boog in drie sets voor de Amerikaanse veteraan Michael Russel: 6-7 (3), 7-6 (6) en 6-7 (5). De beide mannen stonden iets meer dan 2:40 uur op de baan.

Sijsling, de nummer 55 van de wereld, en zijn veertig posities lager gerangschikte opponent serveerden in de eerste set beiden sterk. Via de tiebreak ging de set uiteindelijk naar Russell.

De Amerikaan gaf met een vroege break in het tweede bedrijf een vervolg aan zijn winst in de eerste set. Lang hikte Sijsling tegen die achterstand aan, maar op het laatste moment brak hij terug. Russell pareerde, maar weer kwam Sijsling terug en nu was de tiebreak voor de Nederlander.

Sijsling pakte in de derde set een vroege voorsprong maar ook hij kon dat niet volhouden. De Nederlander had de meeste breakpunten in de laatste set, maar benutte er geen meer. Nu was het Russells beurt om weer een tiebreak naar zich toe te trekken.

Koenders verwacht Nederlandse bijdrage missie Mali

Oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) heeft er alle vertrouwen in dat Nederland een bijdrage wil leveren aan de VN-missie in Mali. Dat zei Koenders, die het hoofd van de missie is, donderdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Anderhalve week geleden werd bekend dat Nederland mogelijk toch troepen stuurt naar Mali. Het kabinet onderzoekt 'de wenselijkheid en mogelijkheid' van een Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in het Afrikaanse land, meldde het kabinet aan de Tweede Kamer. Onlangs bleek dat er geen behoefte was aan een Nederlandse bijdrage aan de EU-missie in Mali.

Voor Nederland is het volgens Koenders echt nog niet te laat om te helpen in Mali. "We hebben nog enkele weken."

De oud-minister is een voorstander van een Nederlandse bijdrage, onder meer omdat Nederlandse en Europese belangen op het spel staan. "Er hebben zich hier extremistische groeperingen genesteld in het noorden van Afrika. Dat is een groot probleem, ook voor de veiligheid in Europa", aldus Koenders.

Voor de missie is 'van alles' nodig, zei Koenders. Zo is er behoefte aan mogelijkheden voor medische evacuaties, aan mensen die 'zich bezighouden met helikopters' en aan transportcapaciteit. "Ik weet dat Nederland die mogelijkheden heeft."

Voor de Nederlandse defensie is het volgens Koenders goed als een bijdrage kan worden geleverd aan de missie in Mali. "Er moet een toekomst zijn voor de Nederlandse defensie. Mensen komen terug uit Afghanistan. Die moeten betrokken blijven bij de internationale veiligheid. Ze moeten die expertise ook blijven houden."

De operatie zelf zit goed in elkaar, aldus Koenders. "Het heeft legitimiteit in de hele wereld. En het kan ook iets betekenen voor de Nederlandse defensieinspanning om actief te blijven in de wereld, die zeker niet veiliger geworden is."

Details collaboratie NSA-Microsoft bekend

De nieuwe reclameslogan van Microsoft is "Your Privacy Is Our Priority", maar dat blijkt helaas niet helemaal waar. Op basis van documenten die door Edward Snowden werden gelekt, zet The Guardian nauwgezet uiteen hoe het bedrijf met NSA en FBI heeft samengewerkt. Een bloemlezing:

-Microsoft hielp de NSA om de encryptie van Outlook te omzeilen, toen de geheime dienst aangaf dat het problemen had om de webchats op Outlook.com mee te lezen. De emails op Outlook.com en Hotmail.com waren al inzichtelijk middels Prism, de chats waren dat nog niet. 

-Omdat de NSA enkele aspecten van het aanmaken van aliassen via Outlook niet snapte, was Microsoft zo vriendelijk om dit desgevraagd toe te lichten.

-Dit jaar werkte Microsoft ook samen met de FBI, om de NSA gemakkelijker toegang te verschaffen tot de online cloud storage SkyDrive. Momenteel telt de opslagservice ruim 250 miljoen accounts.

-In juli 2012, negen maanden na Microsofts overname van Skype, schepte de NSA op dat nieuwe mogelijkheden hen in staat stelden, met Prism driemaal meer audio- en videogesprekken via  Skype af te kunnen luisteren. Skype werd in februari 2011 aan Prism toegevoegd.

Ook het nieuwste, uitgebreide artikel over het afluisterschandaal bevestigt, dat de geheime diensten niet alleen met elkaar samenwerken, maar ook toegang hebben tot de admin-systemen van Skype, Facebook, Twitter, Outlook, Hotmail, Apple, Yahoo, Google, YouTube en vele andere sites en diensten.

Tot het beleid van kabinet Rutte-II eindelijk tot een utopie leidt, blijven gebruikers van voornoemde sites daarom gewaarschuwd: uw regering waakt over u.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.