Tyfoon naar Taiwan en China

Taiwan heeft vrijdag voorbereidingen getroffen voor de komst van tyfoon Soulik, de eerste grote storm van dit tyfoonseizoen. Scholen sloten de deuren en militairen zijn ingezet om te helpen bij evacuaties. Ook China maakt zich op voor de komst van de tyfoon.

Soulik bevindt zich op enkele honderden kilometers van de kust, zei het Taiwanese weerbureau. Met windsnelheden tegen de hondertachtig kilometer per uur scheert het oog van de tyfoon naar verwachting zaterdag langs de noordkust van het eiland. Later vrijdag zal Taiwan worden geteisterd door hevige slagregens.

In laaggelegen gebieden worden pompinstallaties nog eens extra geolied en zandzakken gevuld om eventuele overstromingen te voorkomen. Het leger helpt in berggebieden bij evacuaties en mogelijke reddingsoperaties. Boeren halen hun oogst al binnen om schade te voorkomen.

De Chinese meteorologische dienst liet weten dat Soulik zaterdag ergens in de oostelijke kustprovincies Zhejiang en Fujian aan land komt. Activiteiten op zee zijn gestaakt en zeeweringen worden versterkt.