Vos wil ook Tour de France rijden

Peterselieman

Wielrenster Marianne Vos wil in de toekomst ook de Tour de France gaan rijden. De Nederlandse is samen Emma Pooley, Kathryn Bertine en Chrissie Wellington een petitie gestart om organisator ASO ervan te overtuigen dat de wielerkoers vanaf volgend seizoen op de kalender moet komen te staan.

Vos: "We zijn er al langer mee bezig dat we dezelfde wedstrijden als de mannen willen rijden. Maar als je alleen maar roept, gebeurt er niks. Het leek ons daarom een mooi moment een petitie te starten. Volgend jaar is misschien wel kort dag, maar we hopen in ieder geval dat we de zaak in beweging kunnen brengen."

In het verleden was er al een Tour Féminin, waarin Leontien van Moorsel tweemaal de beste was, maar deze koers is van de kalender verdwenen door organisatorische problemen. Vos en haar collega's willen de koers nu terug, waarbij dezelfde plaatsen aangedaan worden als de race voor de mannen en er drie weken gereden wordt. Enige obstakel zou kunnen zijn dat volgens de UCI de etappes maar maximaal 140 kilometer lang mogen zijn, maar ook dat mag volgens Vos wel wat opgerekt worden.