WNL en De Telegraaf hebben te nauwe banden

De omroep Wakker Nederland (WNL) heeft te nauwe banden met de Telegraaf. Dat concludeert het Commissariaat voor de Media in een onderzoek naar de jonge omroep in handen van Novum Nieuws. WNL is voor tv-producties veelal afhankelijk van Telegraaf Video Media, onderdeel van de Telegraaf Media Groep (TMG).

Tussen eind 2011 en juni 2012 was het interne toezicht bij WNL niet volgens de algemene regels, stelt het rapport verder. De raad van toezicht van de omroep bestond maar uit één persoon, die bovendien daarvoor lang bij De Telegraaf heeft gewerkt.

WNL besteedt relatief vaak aandacht aan items uit De Telegraaf en bovendien is de afbakening tussen WNL en delen van TMG niet altijd even scherp, meldt het Commissariaat voor de Media.

WNL kwam in 2009 tot stand op initiatief van Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van de Telegraaf. Daarom eiste het commissariaat dat er geen banden zouden zijn tussen WNL en de TMG. Het commissariaat vindt het essentieel dat WNL 'de komende tijd op overtuigende wijze een met betrekking tot TMG zelfstandige positie inneemt'.

Bert Huisjes, hoofdredacteur van WNL, vindt dat het commissariaat een spookbeeld schetst. "We zijn heel gekleurd beoordeeld. Het commissariaat werkte ons in 2009 ook al tegen. Ze willen nu gewoon hun gelijk halen." Huisjes denkt dat een bevooroordeeld persoon meewerkte aan het onderzoek.

Het commissariaat stelt onder meer voor dat WNL, om aan te tonen dat de omroep niet afhankelijk is van TMG, meer eigen redactionele medewerkers aanneemt, de raad van toezicht op een juiste manier inricht en de selectie van contractpartijen op een transparante manier uitvoert. WNL gaat alle suggesties serieus wegen, zegt Huisjes.

WNL staat tussen 2010 en 2015 onder verscherpt toezicht wegens de mogelijke banden met TMG. Huisjes wil niet ingaan op de vraag wat er zou gebeuren met de omroep als het commissariaat na 2015 in de eindrapportage weer concludeert dat de banden tussen beide media te groot zijn. "Dat is dan aan de bewindsman", zegt hij.