VS scherper over Egypte

De Amerikaanse regering heeft haar kritiek op het leger en de interim-regering van Egypte donderdag verscherpt. De aanhoudende arrestaties onder aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi stroken niet met hun beloften om niemand uit te sluiten en kunnen toekomstige hulp van de Verenigde Staten in gevaar brengen, zegt Washington.

De regering zegt dat het niet in het Amerikaanse belang is om de hulp op te schorten, maar hierin kan verandering komen als de arrestaties onder leden van de Moslimbroederschap en haar politieke partij doorgaan. "Dit zal voor het Egyptische volk alleen maar slagen als alle partijen worden aangemoedigd en worden toegestaan om deel te nemen en dat is waarom wij duidelijk hebben gemaakt dat wij willekeurige arrestaties niet kunnen steunen", zei woordvoerder Jay Carney van het Witte Huis.

Het ministerie van buitenlandse zaken ging nog verder en zei dat de aanhoudingen in tegenspraak zijn met verzekeringen die het Egyptische leger en leden van de interim-regering aan de VS hebben gegeven. "Wij kijken naar wat er vorige week is gebeurd en hoe zaken verder worden aangepakt. Dat zijn allemaal factoren in onze besluitvorming met betrekking tot Egypte", zei woordvoerster Jen Psaki.

De regering-Obama heeft de afzetting van Morsi tot nog toe niet als een staatsgreep willen bestempelen, omdat in dat geval 1,5 miljard dollar directe Amerikaanse hulp aan Egypte moet worden opgeschort. In de Amerikaanse Senaat heeft Rand Paul, een Republikein met presidentiële ambities, een wetsvoorstel ingediend om de hulp stop te zetten. Het is niet waarschijnlijk dat zijn voorstel een meerderheid haalt. Sommige Congresleden hebben kritiek op het Egyptische leger, maar velen zijn van mening dat Morsi een steeds ondemocratischer koers volgde.