Reuzenspinkrab Alexander had bloedvergiftiging

De Japanse reuzenspinkrab Alexander, die vorige week na een verblijf van een dag in Sea Life Scheveningen overleed, blijkt een bloedvergiftiging te hebben gehad. Dat meldt een woordvoerder van het onderwaterattractiepark vrijdag. De bloedvergiftiging ontstond na een ziekte.

Uit het onderzoek naar de doodsoorzaak van de megakrab, die met uitgestrekte scharen 3,5 meter groot was, blijkt dat het dier leed aan black spot. Door die ziekte kreeg Alexander een infectie, waarna hij bloedvergiftiging opliep en overleed. Hoelang het dier de ziekte al onder de leden had is niet bekend.

Volgens een woordvoerder van Sea Life is black spot een veelvoorkomende ziekte bij schaaldieren. De aandoening was in dit geval niet aan de buitenkant van het dier te zien. Volgens de woordvoerder hebben geen andere factoren een rol gespeeld bij de dood van de krab. "Maar als je zo'n krab gaat verhuizen terwijl hij ziek is, helpt dat niet mee. Als we wisten dat hij ziek was hadden we hem natuurlijk nooit naar Scheveningen gehaald", aldus de zegsman.

Wat er met de resten van de krab gaat gebeuren is niet bekend. Eerder werd bekend dat de krab niet naar een museum kan, omdat hij tijdens het onderzoek naar zijn doodsoorzaak uit elkaar is gehaald. Mogelijk wordt een deel van zijn lichaam alsnog getoond aan het publiek in Sea Life.