'Ontwikkelingsgeld ook naar militaire missies'

Ontwikkelingsgeld mag binnenkort ook worden ingezet om militaire missies en soldaten van te betalen. Vanaf volgend jaar wordt jaarlijks 250 miljoen euro beschikbaar gesteld uit de begroting van minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) voor onder meer vredesmissies en anti-piraterijoperaties in Afrika. Dat meldt de Volkskrant, die in het bezit is van een conceptbrief van het kabinet aan de Tweede Kamer.

Het zou verder gaan om missies zoals de ISAF-missie in Afghanistan en 'internationale terrorisme- en criminaliteitsbestrijding'. Het plan wordt naar verwachting vrijdag voorgelegd aan de Ministerraad. Een week geleden zou het echter al zijn afgestemd tussen minister Ploumen en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

In het regeerakkoord werd al gemeld dat Ploumens departement het zogeheten 'Budget Internationale Veiligheid (BIV) gaat beheren. De exacte bestemming was tot nu toe echter onderwerp van discussie. De VVD vindt dat het geld kan worden gebruikt voor vredesmissies en de inzet van Patriots in Turkije. De PvdA gaf tot dusverre de voorkeur aan 'ontwikkelingsrelevantie'.

Het geld is bedoeld voor de 'bescherming van de burgerbevolking, het voorkomen of beheersen van humanitaire crises en het bevorderen van duurzame veiligheid en stabiliteit', valt volgens de krant in de brief te lezen. In veel gevallen is daarvoor 'de inzet van zowel civiele als militaire capaciteiten vereist', schrijft het kabinet.

Ook mogelijke vredesmissies in Afrika zouden uit het budget betaald kunnen worden. Momenteel bekijk het kabinet de 'mogelijkheid en wenselijkheid' van een bijdrage aan de VN-missie in Mali.