[Tour] Cavendish wint knotsgekke etappe

De dertiende etappe in de Tour de France, over 173 kilometer van Tours naar St-Amand Montrond, is gewonnen door Mark Cavendish. Alejandro Valverde was de verliezer van de dag. Mede door materiaalpech verspeelde hij zijn tweede plaats in het algemeen klassement aan Bauke Mollema. Christopher Froome verloor iets meer dan een minuut op Mollema en Contador.

Zes mannen demarreerden uit het peloton, Yohann Gene, Ruben Perez Moreno Luis Maté, Przemyslaw Niemiec, Kris Boeckmans en Cyril Lemoine. Hun maximale voorsprong was ruim drie minuten. Zon 110 kilometer voor de streep ontstond er in het peloton een breuk door de stevige wind. Hierdoor waren er opeens drie pelotonnetjes.

n de voorste groep reed Cavendish zelf mee op kop om het gat groter te maken. Hierdoor werd de voorsprong van de kopgroep snel kleiner. In het tweede peloton zaten onder meer Kittel en Wout Poels. Zij wisten zich uiteindelijk weer aan te sluiten bij het eerste peloton. Achter het tweede peloton reed er nog een groep met daarin Hoogerland, Voeckler en Hesjedal. De groep Kittel leek weer aan te sluiten bij het eerste peloton, maar vervolgens werd het verschil weer groter.

Door het harde rijden werd de kopgroep 96 kilometer voor de finish ingerekend door het eerste peloton. Vooraan was het tempo inmiddels weer wat weggezakt. De nummer twee in het algemeen klassement, Valverde, kreeg materiaalpech. Hij probeerde met hulp van vier knechten terug te komen in het eerste peloton. Belkin en Omega reden op kop van het peloton om te proberen de voorsprong op Valverde en de groep Kittel daarachter te vergroten.

Movistars tweede kopman, Rui Costa, liet zich terugzakken om Valverde te helpen terug te komen. De achterstand van hen werd echter niet kleiner en ze werden opgeslokt door de groep Kittel. 57 kilometer voor de finish was het verschil tussen de eerste en tweede groep één minuut en twintig seconden. In het vervolg maakte de groep Valverde/Kittel langzaam meer tijd goed, maar 35 minuten voor het einde was het verschil al weer opgelopen naar ruim twee minuten.

De ploeg van Contador deed een verrassingsaanval. Onder meer Cavendish, Sagan, Mollema, Terpstra en Ten Dam konden volgen, maar Froome zat te ver van achter en miste de slag. Het verschil was echter klein. Het verschil van de voorste groep met de groep Valverde was inmiddels meer dan vier minuten.

21 kilometer voor de finish was het verschil tussen de groep Contador/Mollema opgelopen tot 23 seconden. BMC en Katusha staakten de achtervolging in het peloton. De vier knechten van Froome moesten de achtervolging alleen gaan doen. De organisatie was daar echter weg en daardoor liep het verschil op naar veertig tellen. In de groep gele trui moesten steeds meer ploeggenoten van Froome afhaken waardoor de Brit alleen raakte. De veertien vooruit gingen uitmaken wie de ritzege zou pakken.

Zo'n 1,5 kilometer voor de finish demarreerde Terpstra, maar hij kwam niet ver. In de eindsprint was het Cavendish die Sagan en Mollema de baas was.

Uitslag dertiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Mark Cavendish OME GBR 3:40:08
2 Peter Sagan CAN SLW z.t.
3 Bauke Mollema BEL NED z.t.
4 Jakob Fuglsang AST DEN z.t.
5 Niki Terpstra OME NED z.t.
6 Roman Kreuziger SAX TSJ z.t.
7 Alberto Contador SAX SPA z.t.
8 Laurens ten Dam BEL NED z.t.
9 Sylvain Chavanel OME FRA + 0,06
10 Michael Rogers SAX AUS + 0,09