FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 juli 2013

Komkommerseks vindt gretig aftrek

Nu er weer volop komkommers in de winkels liggen, het blijft tenslotte komkommertijd, is het tijd om wat dieper op het onderwerp komkommers in te gaan. De groente blijkt massaal te worden gebruikt als goedkope dildo.

Vele dames, en zelfs enkele heren, bezoeken de groenteboer voor maar een ding: snoeiharde seks. De lange, groengepunte groenten, vinden gretig aftrek. Op een Engelstalig forum wordt dan ook volop geluld over dit onderwerp.

Zo heeft een Amerikaan een mooi verhaal. Hij raadt namelijk aan een eenmaal vaginaal of rectaal ingebrachte komkommer te verstoppen voor tere kinderzieltjes. Zo heeft hij ooit eens gelezen dat de man van een gebruikster eens in allerijl een gerecht moest klaarmaken. Terwijl zijn vrouw niet thuis was, had hij een naar vis riekende komkommer in plakjes gesneden en in het eten verwerkt.

Een Britse vrouw weet er ook wel raad mee. Zij koopt iedere week een verse komkommer. "Hoe langer hoe beter!", voegt ze eraan toe. De vriendin van een andere reageerder is zelfs eens afgevoerd naar het ziekenhuis omdat de komkommer in haar flamoes was afgeknapt.

Er zijn ook andere gebruikers van dat forum die de komkommer in een nog nauwer gat hebben weten te stoppen. "Het is geweldig om een komkommer in je anus te stoppen. Na een tijdje komt hij zelfs 15 centimeter diep!", luidt een reactie. Weer een andere vrouw vind het geweldig als haar man haar snoeihard in de kont neemt met een komkommer in haar muts. Komen met een kontkommer dus.

Ook wemelt het op internet van de filmpjes waarin vrouwen de meest bizarre trucs uithalen met komkommers. De groenten verdwijnen in allerlei lichaamsholten. Een diepgaand onderzoek door onze FOK!redactie heeft uitgewezen dat er maximaal vier komkommers tussen de benen van een vrouw passen. Maar het staat je vrij er nog altijd eentje bij te stoppen...

Rooney blesseert zich aan hamstring

Wayne Rooney heeft het trainingskamp van Manchester United in Azië geblesseerd verlaten. De aanvaller liep tijdens een training een hamstringblessure op, meldt de Engelse kampioen. In Engeland wordt hij nader onderzocht. Naar verwachting staat Rooney een maand aan de kant.

Rooney gaf eind vorig seizoen aan weg te willen bij Manchester United. Dat deed hij echter voordat Sir Alex Ferguson zijn pensioen aankondigde. Inmiddels heeft de spits een gesprek gehad met zijn nieuwe trainer David Moyes. Die zei inmiddels dat Rooney geen intentie meer heeft om bij United te vertrekken.

'Omkooppoging Rode Ster in Europa Cupfinale'

Spelers van Rode Ster Belgrado zijn voor de finale van de Europa Cup I in 1991 benaderd om de wedstrijd te verliezen. Dat zei Dejan Savicevic donderdag. Ook enkele van zijn ploeggenoten kregen geld geboden om de eindstrijd tegen Olympique Marseille te verliezen. Er zou vijfhonderdduizend Duitse Marken zijn geboden.

De spelers gingen niet op het aanbod in. "We weigerden omdat het niet bij ons karakter paste. Iedereen weet het. Vraag maar aan Stevan Stojanovic of Robert Prosinecki." Uiteindelijk eindigde het duel in Bari in 0-0, maar gingen de Joegoslaven na strafschoppen met de cup met de grote oren aan de haal.

Savicevic verruilde Rode Ster kort na de finale voor AC Milan. Met die club won hij in 1994 de Champions League. De oud-middenvelder is nu de voorzitter van de Montenegrijnse voetbalbond.

[EL] Uitslagen returns eerste voorronde (11/07/2013)

Alle returns in de eerste ronde van de Europa League zijn afgewerkt. Hierbij de uitslagen van deze ronde. FC Utrecht zal in de tweede ronde instromen en spelen tegen Differdange 03 uit Luxemburg. 

Club Club Uitslag Totaal
Inter Turku (Fin) Víkingur Gøta (Far) 0-1 1-2
St. Patrick's Athletic (Ier) Algiris Vilnius (Lit) 1-2  3-4 
FK Ventspils (Let) Airbus UK Broughton (Wal) 0-0 1-1*
Gefle IF (Zwe) JK Narva Trans (Est) 5-1 8-1
Glentoran (N-I) KR (IJs) 0-3  0-3 
FC Vaduz (Lie) FC Chikhura Sachkhere (Geo) 1-1  1-1* 
F91 Dudelange (Lux) FC Milsami Orhei (Mol) 0-0 0-1
FK Qarabağ (Aze) Metalurg Skopje (Mac) 1-0  2-0 
FK Mladost Podgorica (Mon) Videoton (Hon) 1-0 2-2*
FK Kukësi (Alb) Flora Tallinn (Est) 0-0  1-1* 
Pyunik FK (Arm) FK Teteks (Mac) 1-0 2-1
Dacia Chişinău (Mol) Teuta Durrës (Alb) 2-0  3-3* 
A.C. Libertas (San) FK Sarajevo (Bos) 1-2  1-3 
FK Khazar Lankaran (Aze) Sliema Wanderers (Mal) 1-0 2-1
FC Irtysh Pavlodar (Kaz) Levski Sofia (Bul) 2-0 2-0
FK Vojvodina (Ser) Hibernians (Mal) 3-2  7-3 
PFC Botev Plovdiv (Bul) FC Astana (Kaz) 5-0  6-0 
HSK Zrinjski Mostar (Bos) UE Santa Coloma (And) 1-0  4-1 
Astra Giurgiu (Roe) NK Domzale (Slv) 2-0  3-0 
FC Mika (Arm) Rudar Pljevlja (Mon) 1-1 1-2
FC Santa Coloma (And) Breiðablik (IJs) 0-0 0-4
Malmö FF (Zwe) Drogheda United (Ier) 2-0  2-0 
IFK Mariehamn (Fin) Inter Baku (Aze) 0-2  1-3 
Linfield FC (N-I) ÍF (Far) 3-0  5-0 
FK Liepājas Metalurgs (Let) Prestatyn Town (Wal) 1-2  3-3** 
NK Celje (Slov) Tromsø IL (Nor) 0-2  1-2 
Skonto FC (Let) FC Tiraspol (Mol) 0-1  1-1** 
Rosenborg (Nor) Crusaders FC (N-I) 7-2  9-3 
Havnar Bóltfelag (Far) ÍBV (IJs) 0-1  1-2 
Turun Palloseura (Fin) Jeunesse Esch (Lex) 2-1 2-3
Levadia Tallinn (Est) Bala Town (Wales) 3-1 3-2
Dinamo Minsk (WRu) Kruoja Pakruojis (Lit) 5-0 8-0
Valletta (Mal) La Fiorita (San) 1-0 4-0
Differdange 03 (Lux) KF Laçi (Alb) 2-1 3-1
FC Aktobe (Kaz) Gandzasar (Arm) 2-1 4-2
Budapest Honvéd FC (Hon) Čelik Nikšić (Mon) 9-0  13-1 
MŠK Zilina (Slw) Torpedo Kutaisi (Geo) 3-3 6-3
FK Turnovo (Mac) Sūduva Marijampolė (Lit) 2-2  4-4** 

* wint op uitdoelpunten

** wint na strafschoppen

'Zijn uw tieten echt?'

Jodie Marks uit Darwin gaat nooit meer naar de McDonald's. De Australische is er enorm beledigd. De hamburgerbakker achter de kassa vroeg doodleuk aan de 26-jarige of haar voorgevel echt was.

De donkerharige schone wilde donderdag twee dubbele cheeseburgers afrekenen. "De jongeman achter de toonbank staarde naar mijn tieten", klaagt ze. "'Zijn ze echt of nep?', vroeg hij."

"Ik was met stomheid geslagen", vervolgt ze. "Hij stelde de vraag opnieuw, hij wist totaal niet dat zijn vraag beledigend was." Ze zegt het gebeuren als een vernedering te hebben ervaren, zeker ook omdat zijn collega's en andere klanten alles hebben gehoord."

Een woordvoerster van de hamburgergigant heeft de hand in eigen boezem gestoken. "We betreuren het incident en hebben excuses aangeboden aan de klant", aldus McDonald's. "Dit gedrag tolereren we niet."

Marks en haar man zweren nooit meer een voet over de drempel van de snackbar te zetten. De hamvraag blijft helaas onbeantwoord. Of haar prammen echt zijn, weten waarschijnlijk alleen haar man en zijzelf. En de dokter.

Interlagos probeert F1 te behouden

Interlagos heeft stappen gezet om de Formule 1 in ieder geval tot en met 2020 te behouden. De burgemeester van São Paulo, Fernando Haddad, heeft F1-baas Bernie Ecclestone laten weten dat investeringen aan het circuit op stapel staan.

Volgens de krant O Estado de S.Paulo is er een tender uitgeschreven voor de bouw van een nieuw pitcomplex. Deze zal drie etages gaan tellen en moet tussen de bochten drie en vier gaan verrijzen. Samen met enkele andere aanpassingen aan de baan moet het geheel in 2015 gereed zijn. De stad São Paulo zal de kosten voor het project op zich gaan nemen.

[EK Vrouwen] Oranje gelijk tegen Duitsland

De Nederlandse voetbalsters zijn het EK begonnen met een 0-0 gelijkspel tegen Duitsland. In het Zweedse Växjö werd geen geweldige wedstrijd gespeeld, maar bleven de Oranjevrouwen goed overeind tegen de zevenvoudig Europees kampioen. Eerder donderdag speelden IJsland en Noorwegen, de twee andere teams in poule B, ook gelijk: 1-1.

In de eerste helft had Duitsland duidelijk het betere van het spel. Bij elke aanval was de verdediging van Oranje op tijd, zij het soms ternauwernood. De ploeg van bondscoach Roger Reijners zette daar zelf weinig tegenover. Een aantal counters leidde tot twee optredens van de Duitse doelvrouw Nadine Angerer.

Na rust kreeg Nederland meer grip op de regerend Europees kampioen. De Oranjevrouwen beseften dat er iets te halen was en zetten meer en meer druk naar voren. Het leidde ertoe dat Manon Melis oog in oog kwam te staan met Angerer voor de beste kans van de wedstrijd.

Duitsland zette nog een slotoffensief in om puntenverlies te voorkomen. Uit een late corner van de vrouwen kon Oranje nog een keer counteren, maar de beginstand van de wedstrijd bleef op de borden staan.

Komkommercarpaccio blijkt al snel gewoon salade

Slecht nieuws voor de veganisten onder ons. Uit onderzoek blijkt dat een carpaccio die niet van dungesneden ossenhaas, maar van komkommer gemaakt wordt, feitelijk niet gek veel meer is dan een plat opgediende komkommersalade.

Bij het onderzoek werd in klassieke carpacciorecepten de ossenhaas vervangen door dun gesneden komkommerplakjes. Na bereiding werden deze carpaccio’s voorgeschoteld aan geblindeerde proefpersonen. Die gaven unaniem aan geen carpaccio, maar komkommersalade te proeven.

Verkeer je ooit in de onhandige situatie dat je toch per ongeluk komkommer gebruikt blijkt te hebben voor de carpaccio in plaats van ossenhaas? Geen nood, gewoon alles wegflikkeren en opnieuw beginnen.

'Complot JFK weer verder opgelost'

Een nieuw boek over de moord op J.F. Kennedy verschijnt op 22 oktober. Het boek is geschreven door de Amerikaanse auteur en journalist Philip Shenon, die meer dan 25 jaar werkte voor The New York Times. Het nog titelloze relaas is een 'drastische herschrijving' van de geschiedenis, meldde de Nederlandse uitgever van het boek, Atlas Contact, donderdag.

Het boek verschijnt op dezelfde dag in meer dan vijftien landen, precies een maand voor de vijftigste herdenking van de moord. Shenon deed drie jaar onderzoek naar de moord op de Amerikaanse president. Hij stelt in het boek onder meer dat 'een aantal machtige personen' in het moordonderzoek tot het uiterste ging om te voorkomen dat 'de ware toedracht' van de moord bekend zou worden.

Shenon bracht in 2008 het boek The Commission. The Uncensored History of the 9/11 Investigation uit. In dat boek plaatste hij de onderzoeken van de Amerikaanse overheid naar de aanslagen op 11 september 2001 in een ander licht en zette hij de ambtenaren van toenmalig president George W. Bush neer als onbekwaam.

Over de moord op Kennedy circuleren tientallen verschillende theorieën. Officieel gaat men ervan uit dat de misdaad een eenmansactie was van Lee Harvey Oswald. Veel complottheorieën stellen echter dat er sprake was van een samenzwering tegen de president, waarbij ook de CIA een bedenkelijke rol zou hebben gespeeld.

Politie: eerder einde controle A13 was beter

Een controle van de politie bij Delft donderdagmiddag had achteraf gezien eerder moeten worden opgebroken. Tot dat oordeel komt de landelijke eenheid van de politie donderdagavond zelf. Op de A13 was sprake van een file. Die stond er volgens de politie al wel, maar door de aanwezigheid van het flitsteam loste die niet op, aldus de landelijke eenheid. Op de snelweg heeft volgens de ANWB een file van tien kilometer gestaan.

Hoewel tijdens de controle ook werd gekeken naar de snelheid van het passerende verkeer, was de controle vooral gericht op het checken van kentekens. Daarbij kijkt de politie of kentekens van passerende voertuigen voorkomen in hun systemen. "We staan daar wel vaker om kentekens te controleren. Op die route komen vaak interessante kentekens langs", aldus een politiewoordvoerder.

In principe is het volgens de zegsvrouw beleid dat als een file ontstaat, de controle wordt verstopt of verplaatst. "We willen niet bijdragen aan drukte op de weg."

Een verzoek van Rijkswaterstaat donderdag om de controle, die aan het einde van de middag plaatsvond, op te breken werd in dit geval echter niet direct ingewilligd. De zegsvrouw stelt dat dit kwam door een inschattingsfout. "Verschillende mensen overleggen erover. Aanvankelijk vond iemand het belang van de controle groter dan de doorstroming, een andere persoon later echter niet."

Nederlandse opgepakt na beklimmen wolkenkrabber

De Nederlandse activiste van Greenpeace die donderdag het hoogste gebouw van West-Europa in Londen beklom, is opgepakt. Ook de vijf andere vrouwelijke klimmers die The Shard hebben bedwongen zijn gearresteerd. Dat meldt Greenpeace donderdagavond.

De vrouwen bereikten de top van het gebouw na ongeveer zestien uur klimmen. Eenmaal op de top, zwaaiden ze met een vlag. Daarna gingen de zeer vermoeide klimmers weer naar beneden, waar ze werden afgevoerd in een politiebusje. Volgens Greenpeace wordt het zestal verdacht van huisvredebreuk.

Met de klim wilden de vrouwen protesteren tegen de olieboringen van Shell in het Noordpoolgebied. The Shard is ruim driehonderd meter hoog en staat bij het Londense hoofdkwartier van Shell.

De Nederlandse activiste, de 31-jarige Liesbeth Deddens, meldde tijdens de klim via Twitter dat ze moe was. De klim was ontzettend zwaar, schreef ze. Toch wilde ze niet opgeven.

Bij het gebouw stonden gedurende de illegale actie agenten en ambulances klaar, aldus Greenpeace. Greenpeace liet eerder weten dat de zes vrouwen ervaren klimmers zijn.

Deddem komt oorspronkelijk uit Groningen maar woont tegenwoordig in Zwitserland.

Rotterdam krijgt wel stadionpark

De Nieuwe Kuip mag er dan niet komen, het stadionpark in Rotterdam-Zuid komt er wel. Dat heeft de gemeenteraad van Rotterdam donderdag besloten. De komende zeven jaar wordt er 54 miljoen euro uitgetrokken voor de Sportcampus Rotterdam en Park de Twee Heuvels.

Op de Sportcampus komen onder meer een atletiekbaan en een hal voor vechtsporten en dans. Ook komen er sportvelden voor sporten als korfbal en hockey. De jeugdopleiding van Feyenoord blijft ook in het park spelen.

Worms 3 aangekondigd voor iOS

Team 17 heeft Worms 3 aangekondigd voor iOS, een nieuwe titel in deze langlopende serie. Het spel bevat 27 singleplayermissies in vier verschillende thema's: Beach, Spooky, Farmyard en Sewer.

Naast de traditionele pass 'n play-modus voor maximaal vier spelers, is het ook mogelijk om asynchroon friendly of ranked online multiplayer te spelen. Op die manier hoef je een wedstrijd dus niet in één keer volledig uit te spelen.

De classes uit Worms Revolution zijn weer terug. Zo zul je kunnen spelen als Scientist, Scout, Soldier of Heavy. Elke class zal zijn eigen unieke skill hebben. Nieuwe wapens zijn ook aangekondigd, zoals Nora's Virus, Black Hole Grenade en Canned Heat. Er zullen uiteraard ook bekende oude wapens terugkeren.

Worms 3 komt in het derde kwartaal van 2013 uit. Het spel zal op iPhone, iPad en iPod Touch te spelen zijn.

150 man ontsnapt uit gevangenis Sumatra

Ongeveer 150 gedetineerden zijn donderdag tijdens een oproer ontsnapt uit een overbevolkte gevangenis in de Indonesische provincie Noord-Sumatra. De politie onderzoekt berichten dat onder hen twaalf terroristen zijn.

Het oproer in de Tanjung Gusta-gevangenis in Medan brak toen door een stroomstoring de watervoorziening uitviel. Gevangenen stichtten brand en namen een aantal bewakers in gijzeling, waarna een groep zijn kans schoon zag om te ontsnappen, zei een woordvoerder van het gevangenisdirectoraat. Hij zei dat ongeveer vijftien bewakers worden gegijzeld.

De gevangenis is gebouwd voor vierhonderd gedetineerden, maar er verbleven er ongeveer 2400. Volgens een televisiestation klonken er in de gevangenis schoten.

Duizenden politieagenten zijn opgetrommeld om een cordon rond de gevangenis te leggen en wegen van Medan naar andere provincies af te sluiten. Volgens een andere televisiezender zijn inmiddels tien gevangenen onder wie een veroordeelde terrorist weer opgepakt.

Noord-Ierland maakt zich op voor Oranjemarsen

De Noord-Ierse politie maakte zich donderdag op voor marsen en vreugdevuren van protestanten op 'The Twelfth', een jaarlijks weerkerend sektarisch feest dat altijd leidt tot botsingen met de katholieke minderheid. Politiecommandant Matt Baggott heeft 630 agenten uit Engeland en Schotland laten aanrukken om zijn eigen korps van zevenduizend man te versterken. Noord-Ierland is voor hen bekend terrein, omdat ze vorige maand ook werden ingezet voor de beveiliging van de top van de G8 in Enniskillen.

De versterkingen moeten helpen problemen te voorkomen wanneer de protestantse Oranjeorde vrijdag 550 marsen organiseert, waarvan er 43 pal lang potentieel vijandige katholieke buurten voeren.

Met de marsen herdenken de protestanten de overwinning op 12 juli 1690 van het leger van de pas gekroonde protestantse koning-stadhouder Williem III van Oranje-Nassau op de troepen van de afgezette katholieke koning Jacobus II, in de Slag aan de Boyne. Veel katholieken zien de marsen als een protestantse poging hen te provoceren en te beledigen.

De Britse staatssecretaris voor Noord-Ierland, Theresa Villiers, en de minister van justitie van het autonome bestuur van Noord-Ierland, David Ford, spraken donderdag met politiemensen om hun een hart onder de riem te steken. De agenten moeten als om middernacht de feesten met het ontsteken van torenhoge brandstapels beginnen niet alleen verhinderen dat ze op omliggende woningen vallen, maar ook veelal straalbezopen omstanders van zich af zien te houden.

Vrijdag wordt het dan opnieuw spannend tijdens de marsen zelf. In de afgelopen vier jaar waren er vooral ongeregeldheden bij het passeren van Ardoyne, van oudsher een machtsbasis van het verboden Ierse Republikeinse Leger in Belfast-Noord. De onlusten houden gewoonlijk twee of drie nachten aan.

De autoriteiten hebben dit jaar voor het eerst bepaald dat de Oranjemannen dit jaar de hoofdstraat langs Ardoyne moeten vermijden. Maar er is feitelijk geen logische alternatieve route naar hun thuishonk in de wijk Ligoniel en de protestanten hebben aangekondigd niet weg te gaan voordat de politie hen doorlaat.

Justin Bieber weer uit nachtclub gezet

Justin Bieber is weer uit een nachtclub gegooid. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De 19-jarige zanger was dinsdagnacht in een club in Chicago aan het drinken, terwijl dat daar pas mag vanaf 21 jaar.

De politie zou de club hebben bezocht na een tip dat de te jonge Bieber en zijn vrienden alcohol dronken. De eigenaar van de nachtclub heeft een boete gekregen voor het serveren van alcohol aan iemand die jonger is dan 21 jaar.

Bieber werd vorige maand ook al uit een club in Hollywood gezet. Het tieneridool was naar verluidt stiekem via de achteringang naar binnen gegaan, maar werd gesnapt toen rapper Game tijdens een optreden zijn aanwezigheid aankondigde.

Tien jaar cel en tbs geëist voor wurgen vriendin

Tegen een 22-jarige Schiedammer is donderdag tien jaar cel en tbs geëist voor het wurgen van zijn vriendin in zijn woning in februari vorig jaar. De man dumpte het lichaam vervolgens in het Rijn-Schiekanaal. Een cameraploeg van Omroep West, die toevallig net bezig was met opnames voor het opsporingsprogramma Team West, stuitte ongeveer een maand later bij toeval op het stoffelijk overschot van de vrouw.

Het lichaam, dat ter hoogte van het A4-viaduct bij Rijswijk lag, bleek van een 20-jarige vrouw te zijn die door haar vriend als vermist was opgegeven. Onderzoek wees uit dat het slachtoffer was gewurgd.

De vriend van het slachtoffer legde tegenstrijdige verklaringen af over de zaak. Aanvankelijk stelde hij dat het slachtoffer verdween, later vertelde hij dat hij de vrouw dood in zijn woning aan had getroffen nadat zij zelfmoord had gepleegd.

Een vriend van de man, een 22-jarige Rotterdammer, heeft juist gezegd dat de Schiedammer hem had verteld dat hij ruzie had gehad met zijn vriendin. Daarbij had hij haar vastgepakt en door elkaar geschud, waarop zij in elkaar was gezakt. De vrienden gingen daarop naar de woning van de Schiedammer, waar het stoffelijk overschot van de vrouw lag. Samen dumpten ze het lichaam in het kanaal.

De Schiedammer kampt volgens het Pieter Baan Centrum met een complexe persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken. De officier van justitie denkt dat de man in een opwelling van woede, jaloezie of gekrente trots de vrouw heeft gewurgd.

Tegen de Rotterdammer eiste het OM in Den Haag donderdag 24 dagen cel en een werkstraf van honderd uur. De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Win Vengeance voor Black Ops II

De nieuwe DLC Call of Duty: Black Ops II Vengeance is beschikbaar op Xbox 360. Dit is de derde DLC die Activision en Treyarch uitbrengen voor Call of Duty: Black Ops II en bestaat uit vier multiplayer maps en een nieuw zombiemodus.

Treyarch breidt het zombieverhaal verder uit. Spelers ontmoeten bekende personages en maken kennis met nieuwe ondode bewoners van een verlaten ondergrondse mijnstad in het Oude Westen. Ze krijgen een groot wapenarsenaal en -uitrusting tot hun beschikking, plús een zeer speciale toevoeging – iets wat zo krachtig is dat het ook zal verschijnen in alle andere Call of Duty: Black Ops II zombie-mappen (bij de aankoop van ‘Vengeance’ DLC): de Ray Gun Mark II.

Daarnaast introduceert Call of Duty: Black Ops II Vengeance vier extra multiplayermaps:

  • In 'Cove' vechten spelers een conflict uit op een klein, vergeten eiland in het midden van de Indische Oceaan. Op het eiland ligt een wrak van een vliegtuig dat een noodlanding moest maken nadat een smokkeloperatie misliep.
  • 'Detour' vindt plaats op een vernielde ophaalbrug. Deze bevindt zich hoog boven een waterweg aan de Amerikaanse Oostkust, die vol staat met kapotte voertuigen en verbogen ijzer. Het wegdek van de brug is opengebroken en de head-to-head actie speelt zich op verschillenden niveaus af.
  • In de derde map 'Rush' draait het om snelle, nabije actie op een paintballbaan, die is veranderd in een full-combat zone. Spelers kunnen zo de schuilplaatsen in hun voordeel gebruiken.
  • Tot slot is 'Uplink' een nieuwe versie van de populaire multiplayer map ‘Summit’ uit de oorspronkelijke Call of Duty: Black Ops. In deze map vechten spelers in een hi-tech gebouw op een berg, diep in de verregende jungle van Myanmar.

Call of Duty: Black Ops II Vengeance is beschikbaar voor Call of Duty: Black Ops II met een adviesprijs van €14,99.

We mogen de Call of Duty: Black Ops II Vengeance-uitbreiding 5x weggeven voor Xbox 360. Wat moet je doen? Hier klikken en antwoord geven op de volgende vraag: Hoe heet de zombiemodus in Call of Duty: Black Ops II Vengeance? De prijsvraag loopt tot en met donderdag 12 juli. Daarna krijgen de winnaars bericht met daarin de Xbox 360-code om de DLC te downloaden.

Activisten bereiken top wolkenkrabber

Zes vrouwelijke activisten van Greenpeace, onder wie een Nederlandse, hebben donderdag de top bereikt van de Londense wolkenkrabber The Shard, het hoogste gebouw van West-Europa.

De klimpartij was een protestactie tegen boringen door oliemaatschappij Shell bij de Noordpool. The Shard is ruim 300 meter hoog en staat bij het Londense hoofdkwartier van Shell. Bij het gebouw stonden gedurende de illegale actie agenten en ambulances klaar.

De protestactie was live te volgen via een website. De vrouwen hadden flink getraind. De vrouwen zeiden dat de klimpartij "moeilijk, maar niet gevaarlijk" was.

Activisten bereiken top wolkenkrabber
Activisten bereiken top wolkenkrabber (Foto: ANP)

NAVO-baas bij Nederlandse militairen Turkije

Generaal Philip Breedlove heeft donderdag een bliksembezoek gebracht aan het Nederlandse Patriotdetachement in Turkije. De opperbevelhebber van de NAVO in Europa liet zich bijpraten over de missie die zich onder NAVO vlag afspeelt. Dat heeft het ministerie van Defensie laten weten.

De Amerikaan Breedlove, verantwoordelijk voor militaire operaties van de NAVO, arriveerde rond het middaguur op de Turkse luchtmachtbasis Incirlik. Tijdens de lunch met Amerikaanse en Nederlandse militairen stond hij stil bij het succes van het NAVO-bondgenootschap en het belang van onderlinge solidariteit.

Generaal Breedlove tijdens zijn bezoek: "Dit detachement laat de voornaamste taak van de NAVO zien: bondgenoten die elkaar beschermen en verdedigen. Ik ben zeer onder de indruk van de manier waarop de Nederlandse troepen hun missie volbrengen."

Killzone: Shadow Fall pre-order extra's

Sony heeft de Killzone: Shadow Fall 'Shadow Pack' aangekondigd voor iedereen die de game in de pre-order doet. Het pakket bevat de officiële soundtrack en verschillende ingame-items.

De ingame-items betreffen een skin voor de Owl, een vliegende combat drone die de speler kan gebruiken en commando's kan laten uitvoeren en een victory move die je het personage kunt laten uitvoeren nadat je een kill hebt gemaakt.

Killzone: Shadow Fall zal samen met Driveclub en Knack een launchtitel voor PlayStation 4 worden. De PlayStation 4 krijgt een wereldwijde release eind dit jaar.

Killzone: Shadowfall
Killzone: Shadowfall

Haase simpel door in Scheveningen

Robin Haase heeft zich als vierde Nederlander naar de kwartfinale van het challengertoernooi in Scheveningen geslagen. De Haagse tennisser had geen kind aan Ivan Sergeyev uit Oekraïne: 6-1 en 6-0. Die eindstand in het voordeel van de nummer een van de plaatsingslijst was al na 38 minuten bereikt.

Haase treft bij de laatste acht landgenoot Matwé Middelkoop. Ook Thomas Schoorel en Jesse Huta Galung bereikten de kwartfinales van het Scheveningse graveltoernooi.

[Tour] Boasson Hagen valt uit met schouderbreuk

Voor Edvald Boasson Hagen is de Tour de France voorbij. De Noorse renner van Sky kwam donderdag in de slotfase van de twaalfde etappe ten val en brak daarbij zijn rechterschouderblad. Dat meldt de Britse ploeg donderdagavond. Na Vasili Kiriyenka is hij de tweede Sky-renner die afstapt.

Boasson Hagen reed nog wel de laatste kilometer naar de finish, maar hield zijn schouder vast toen hij binnenkwam. De 26-jarige werd in Tours in een ziekenhuis onderzocht. Een operatie is niet nodig, maar Boasson Hagen vliegt nu wel naar huis. In Noorwegen wordt hij nader onderzocht en gaat hij aan zijn herstel werken.

Boasson Hagen is de zeventiende renner de uitvalt deze Tour. Het peloton bestaat daardoor vrijdag nog uit 181 renners.

[Tour] Uitslagen en standen na twaalfde etappe

Vandaag werd de twaalfde etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag twaalfde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Marcel Kittel ARG DUI 4:49,49
2 Mark Cavendish OME GBR z.t.
3 Pete Sagan CAN SLW z.t.
4 Alexander Kristoff KAT NOO z.t.
5 Roberto Ferrari LAM ITA z.t.
6 Daryl Impey ORI ZAF z.t.
7 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.
8 Yohann Gene EUR FRA z.t.
9 Juan José Lobato del Valle EUS SPA z.t.
10 Samuel Dumoulin AG2 FRA z.t.
25 Koen de Kort ARG NED z.t.
26 Tom Dumoulin ARG NED z.t.
30 Roy Curvers ARG VAC z.t.
41 Niki Terpstra OME NED z.t.
50 Johnny Hoogerland VAC NED z.t.
58 Bram Tankink BEL NED z.t.
63 Wout Poels VAC NED z.t.
65 Laurens ten Dam BEL NED z,t,
67 Bauke Mollema BEL NED z.t.
94 Lieuwe Westra VAC NED z.t.
95 Tom veelers ARG NED z.t.
96 Albert Timmer ARG NED z.t.
120 Robert Gesink BEL NED z.t.
142 Tom Leezer BEL NED +3,00
167 Boy van Poppel VAC NED z.t. als nummer 1
168 Danny van Poppel VAC NED z.t. als nummer 1
174 Lars Boom BEL NED +4,07

Algemeen klassement na twaalfde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Christopher Froome SKY GBR 47:19,13
2 Alejandro Valverde MOV SPA + 3,25
3 Bauke Mollema BEL NED + 3,37
4 Alberto Contador SAX SPA + 3,54
5 Roman Kreuziger SAX TSJ + 3,57
6 Laurens ten Dam BEL NED + 4,10
7 Michal Kwiatkowski OME POL + 4,44
8 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL + 5,18
9 Rui Alberta Costa MOV POR + 5,37
10 Jean Christophe Peraud AG2 FRA + 5,39
23 Wout Poels VAC NED + 13,09
32 Robert Gesink BEL NED +21,32
53 Bram Tankink BEL NED +41,24
58 Tom Dumoulin ARG NED +46,12
129 Johhny Hoogerland VAC NED +1:36,27
131 Lars Boom BEL NED +1:37,13
145 Roy Curvers ARG NED +1:43,30
146 Danny van Poppel VAC NED +1:44,01
147 Boy van Poppel VAC NED +1:44,09
156 Niki Terpstra OME NED +1:46,31
166 Albert Timmer ARG NED +1:54,07
167 Tom Leezer BEL NED +1:54,22
173 Koen de Kort ARG NED +1:57,56
175 Lieuwe Westra VAC NED +2:00,54
179 Tom Veelers ARG NED +2:04,10

Klassement groene trui na twaalfde etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan CAN SLW 307
2 Mark Cavendish OME GBR 211
3 André Greipel LOT DUI 195
4 Marcel Kittel ARG DUI 177
5 Alexander Kristoff KAT NOO 157


Klassement witte trui na twaalfde etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Michal Kwiatkowski OME POL 47:23,57
2 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL + 0,34
3 Romain Bardet AG2 FRA + 6,53
4 Andrew Talansky GAR VS + 8,27
5 Thibaut Pinot FDJ FRA +31,43


Klassement bolletjestrui na twaalfde etappe

# naam ploeg land Punten
1 Pierre Rolland EUR FRA 49
2 Christopher Froome SKY GBR 33
3 Richie Porte SKY AUS 28
4 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL 26
5 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA 21


Ploegenklassement na twaalfde etappe

# ploeg land Tijd
1 Movistar SPA 141.17,14
2 Team Saxo-Tinkoff DEN + 4,34
3 Belkin NED + 6,06
4 AG2R La Mondiale FRA +11,53
5 RadioShack Leopard LUX +16,03


Uitvallers

rugnummer naam ploeg land Etappe
66 Andrey Kaschechkin AST KAZ 3
132 Yoann Bagot COF FRA 3
14 Ted King CAN USA 4
21 Jurgen van den Broeck LOT BEL 6 DNS
83 Maxime Bouet AG2 FRA 6 DNS
67 Fredrik Kessiakoff AST ZWE 6
73 Nacer Bouhanni FDJ FRA 6
61 Janez Brajkovic AST SLO 7 DNS
179 Christian vande Velde GAR USA 7
146 Adriano Malori LAM ITA 7
142 Matteo Bono LAM ITA 8
38 Michael Schär Oos BMC 9 DNS
174 Rohan Dennis GAR AUS 9 DNS
126 José Ivan Gutierrez MOV SPA 9
95 Benjamin Noval Gonzalez SAX SPA 9
4 Vasili Kiryienka SKY WRU 9 te laat

Energievoorziening VS in gevaar

De klimaatverandering en de daarbij behorende extreme weersomstandigheden brengen de Amerikaanse energievoorziening in gevaar. En de problemen worden in de toekomst alleen maar groter. Dat staat in een rapport opgesteld door het ministerie van energie, dat donderdag openbaar is gemaakt. Nu al zorgt de klimaatverandering voor stroomuitval. Zwaardere stormen, hogere temperaturen en meer droge perioden maken de toestand alleen maar erger.

In het rapport staat dat problemen zoals veroorzaakt door de superstorm Sandy vaker zullen optreden en wel door de hele VS. De stroominfrastructuur is al verouderd en heeft moeite zich aan te passen aan stijgende zeespiegels, meer stormen en overstromingen. Verschillende energievoorzieningen lopen risico. Het gaat dan bijvoorbeeld om kolengestookte centrales, oliebronnen, stuwdammen waar stroom wordt opgewekt en kerncentrales.

Aan de klimaatverandering gekoppelde rampen kostten nu al tientallen miljarden dollars. Die kosten zullen alleen maar stijgen. In het rapport worden ondernemingen, de overheid en wetenschappers opgeroepen de klimaatverandering verder te onderzoeken en de risico's ervan zoveel mogelijk te verminderen. Elektriciteitscentrales en oliemaatschappijen moeten minder water gaan gebruiken en wat zij gebruiken, vaker hergebruiken. Stroombedrijven moeten het kabelnetwerk steviger maken en systemen bouwen waar bij calamiteiten op terug kan worden gevallen. Bij waterkrachtcentrales moet de efficiëntie van turbines voor stroomopwekking verbeterd worden. In de hele VS moet het energieverbruik omlaag worden gebracht.

Volgens Jonathan Pershing, topambtenaar klimaatverandering op het ministerie, is water het grootste probleem. '"Bij droogte heb je niet genoeg, bij een stijging van de zeespiegel te veel." Kolengestookte stroomcentrales en kerncentrales hebben enorme hoeveelheden koelwater nodig. Als de temperatuur stijgt wordt dat steeds moeilijker. Er is minder water beschikbaar en het water dat er is, is te warm. Pershing: "De kosten ontstaan nu al en het wordt erger. We zien schade in alle delen van de energiesector." Volgens hem laat het rapport duidelijk de risico's en zwakheden van de energiesector zien. President Barack Obama kondigde vorige maand een actieplan aan om de klimaatverandering te bestrijden

Geldstraf voor oproep homodemonstratie Moskou

De rechtbank in Moskou heeft drie homoactivisten veroordeeld tot een geldboete van 500 euro voor het organiseren van een homobetoging, terwijl dat niet was toegestaan. Dat heeft het persbureau Interfax donderdag bekendgemaakt.

De activisten hadden eind mei opgeroepen tot een betoging, ondanks het verbod een Gay Pride te organiseren. De politie arresteerde enkele tientallen betogers.

De Russische president Vladimir Poetin spreekt kritiek tegen dat mensen wegens hun geaardheid worden gediscrimineerd. Vorige maand werd ondanks internationale protesten een omstreden wet van kracht die "homoseksuele propaganda" in aanwezigheid van minderjarigen verbiedt.

Geldstraf voor oproep homodemonstratie
Geldstraf voor oproep homodemonstratie (Foto: ANP)

De Bakker knokt zich langs Troicki in Båstad

Thiemo de Bakker heeft donderdag met een fraaie overwinning op Viktor Troicki de kwartfinale bereikt in Båstad. Op het Zweedse graveltoernooi versloeg de Westlander de als zesde geplaatste Serviër in drie sets: 6-4, 4-6 en 7-6 (6). In de tiebreak maakte De Bakker een 5-2 achterstand goed en sloeg hij een matchpunt van Troicki weg.

In de kwartfinale wacht De Bakker een flinke kluif. De deze week net buiten de top honderd gevallen Nederlander moet het daarin opnemen tegen Tomas Berdych. Die Tsjech, de nummer zes van de wereld, is als eerste geplaatst in Båstad.

Organisatie Oscars houdt concert met filmmuziek

De organisatie achter de Oscars organiseert volgend jaar een groots muziekevenement. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences houdt drie dagen voor de uitreiking van de filmprijzen een concert, waarin alle filmmuziek die dat jaar kans maakt op een Oscar voorbij komt.

Zowel de genomineerde composities in de categorie beste originele muziek als de liedjes in de categorie beste originele nummer worden live ten gehore gebracht tijdens de show, liefst door de originele artiest. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het evenement moet een jaarlijkse gebeurtenis worden als opwarmertje voor de uitreiking van de Oscars. De prijzen worden volgend jaar op 2 maart uitgedeeld.


Organisatie Oscars houdt concert met filmmuziek (Foto: Novum)

Duizenden kinderen lopen hersenletsel op

Per jaar lopen zo'n 12.000 kinderen en 7000 jongeren hersenletsel op. De oorzaak is meestal een harde klap tegen het hoofd door een ongeval of mishandeling. In een kwart van de gevallen is een hersenaandoening de boosdoener. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool in samenwerking met onder meer de Hersenstichting en het Erasmus MC. De resultaten werden donderdag bekend.

De organisaties vinden dat er meer aandacht moet komen voor de gevolgen van zogeheten niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Nu worden deze te veel gebagatelliseerd. "De gevolgen van NAH, vooral op leren en gedrag, zijn vaak niet zichtbaar en hebben een forse impact op ontwikkeling en participeren van de jongere en het gezin", zeggen de onderzoekers.

Duizenden kinderen lopen hersenletsel op
Duizenden kinderen lopen hersenletsel op (Foto: ANP)

Assad blij om val Morsi

De Syrische president Bashar Assad heeft zich donderdag verheugd getoond over de val van zijn Egyptische ambtgenoot Mohammed Morsi en het ontnemen van de macht aan de Moslimbroederschap in Egypte. "De Moslimbroederschap en hun soortgenoten gebruiken het geloof als een masker. Zij geloven dat als je niet naast hen staat in politiek opzicht, je niet naast God staat", aldus Assad in de krant van zijn partij Al-Baath.

Assad prees al eerder de massaprotesten tegen Morsi en de Moslimbroederschap in Egypte. Morsi bevroor vorige maand de banden met Syrië en sloot de Egyptische ambassade in Damascus.

Assads vader, Hafez Assad, bestreed als president de Moslimbroederschap in Syrië fel. In 1982 liet hij hun machtsbasis Hama door het leger bestormen. De strijd duurde drie weken. Er vielen tussen tienduizend en twintigduizend doden.

Over Egypte zei Assad verder: "De Arabische identiteit is terug op de juiste weg. Zij komt terug na de val van de Moslimbroederschap en nadat de politieke bewegingen die geloof voor hun eigen belangen gebruiken, ontmaskerd zijn."

Ramadan in Irak: meer geweld

Het begin van de ramadan heeft er in Irak niet voor gezorgd dat fanatiek islamitische opstandelingen zich op een vreedzame manier zijn gaan manifesteren. Integendeel, het inmiddels traditionele geweld gaat onverminderd voort. Een overzichtje van enkele van de religieuze protestdaden van vandaag en gisteren:

- Veertien doden vielen woensdagavond bij aanvallen op een controlepost van het leger en een wachtpost van de politie bij een oliepijpleiding in de omgeving van Barwana, 220 kilometer ten noordwesten van Bagdad.

- Donderdagochtend volgde een aanval op het politiebureau in Ramadi, 115 kilometer ten westen van Bagdad. Daarbij vielen twee doden. Militanten raakten later op de dag slaags met veiligheidstroepen bij het politiebureau in Fallujah. Hier vielen drie gewonden.

- In Tuz Khormato ging een autobom af waarbij dertig mensen gewond raakten.

- Een autobom die ontplofte in een dorp bij Kirkuk zorgde voor zeven gewonden.

Sinds 1 april zijn er in Irak minstens 2600 doden gevallen bij aanslagen. Gevreesd wordt voor een terugkeer van de burgeroorlog tussen sjiieten en soennieten. De sjiieten hebben de macht, de soennieten voelen zich achtergesteld.

'Dode wolf was flauwe grap'

De dode wolf die vorige week werd gevonden bij Luttelgeest is daar voor de grap door iemand neergelegd. Dat stelt Faunabeheer Flevoland. De organisatie gelooft niet dat het dier alleen naar het gebied is gekomen omdat wolven altijd in roedels leven, zegt een woordvoerder donderdag tegen Omroep Flevoland.

Faunabeheer Flevoland denkt dat seizoensarbeiders het dode dier vanuit Duitsland hebben meegenomen en het langs de kant van de weg hebben gelegd. Het dier, een jong vrouwtje, had bovendien een bever in de maag, terwijl die niet in de buurt van Luttelgeest voorkomen.

De stichting wijst er ook op dat een paar jaar geleden al voor de grap een zeehond in de polder is neergelegd. Bovendien is het volgens Faunabeheer Flevoland vreemd dat niemand zich na de aanrijding heeft gemeld.

Paus stelt seksueel misbruik strafbaar

Paus Franciscus heeft donderdag het lekken van vertrouwelijke informatie uit het Vaticaan strafbaar gesteld. Verder worden het misbruiken of prostitueren van kinderen en het bezit van kinderpornografie specifiek als misdrijven genoemd. De Vaticaanse wetten gelden voor geestelijken en niet-geestelijken die wonen en werken in Vaticaanstad; ze staan los van het canonieke recht dat geldt voor leden van de Rooms-Katholieke Kerk.

Het strafrecht in het Vaticaan is grotendeels gebaseerd op het Italiaanse wetboek van strafrecht uit 1889. Het strafrecht moest worden aangepast omdat de Heilige Stoel zich heeft aangesloten bij internationale verdragen, zoals de VN-conventie over de Rechten van het Kind. Andere wetten moesten voldoen aan internationale normen voor de bestrijding van witwissen, in het kader van het streven van het Vaticaan naar grotere financële transparantie.

De wijziging die het meest opvalt is het strafbaar stellen van het lekken van informatie uit het Vaticaan. De aanleiding lijkt het uitlekken te zijn van pauselijke documenten, vorig jaar. Paolo Gabriele, de majordomus van de toenmalige paus Benedictus XVI, werd berecht en veroordeeld wegens diefstal van persoonlijke documenten van de paus, die hij doorspeelde aan de journalist Gianluigi Nuzzi. Die schreef een bestseller over intriges, bureaucratische janboel, corruptie en homoseksuele liaisons tot in de hoogste kringen in het Vaticaan. Gabriele, die volgens eigen zeggen slechts 'kwaad en corruptie' aan de kaak wilde stellen, kreeg achttien maanden gevangenisstraf. De paus schonk hem vergiffenis en hij is nu een vrij man, maar de affaire heeft wel de vertrouwelijkheid die altijd rond correspondentie met de paus hing kapot gemaakt. De straffen zijn nu flink verhoogd, naar zes maanden tot twee jaar gevangenisstraf en tweeduizend euro boete. Het kan zelfs acht jaar worden als de 'fundamentele belangen' van de Heilige Stoel of zijn diplomatieke relaties met andere landen worden geschaad.

Seksuele misdrijven waren al strafbaar, zij het in algemene termen als tegen de 'goede zeden'. De nieuwe wet heeft het nu specifieker over seksueel geweld tegen kinderen en het produceren of bezitten van kinderporno. De maximumstraf van drie tot tien jaar gaat omhoog naar vijf tot tien jaar, of zelfs twalf jaar bij verzwarende omstandigheden, zei de woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi. Als minderjarig geldt iedereen onder de 18 en aanklagers in het Vaticaan mogen zelf tot vervolging overgaan, ook als het slachtoffer of zijn of haar voogden afzien van een strafklacht. Dat deze feiten nu strafbaar zijn, wil volgens de Vaticaanse rechter Giuseppe Dalla Torre niet zeggen dat ze in het verleden wel waren toegestaan. Het betekent slechts dat kinderporno honderd jaar geleden niet specifiek als misdrijf werd genoemd in het Italiaanse strafrecht en dus ook niet in dat van het Vaticaan.

Exclusief: clips uit Byzantium

Vandaag gaat de vampierenfilm Byzantium in première van regisseur Neil Jordan. Jordan is geen onbekende in het genre: hij tekende eerder voor de regie van Interview With The Vampire. Wil je wat voorproefjes op de film? Zit je hier even goed, want wij hebben exclusieve clips!

Byzantium gaat over twee vampieren, gespeeld door Gemma Arterton (Hansel & Gretel: Witch Hunters) en Soairse Ronan (The Lovely Bones), die hun toevlucht zoeken in een verlaten badplaats en onderdak vinden in het hotel Byzantium. Terwijl Clara (Arterton) het hotel in een soort bordeel verandert, sluit de eeuwig zestienjarige Eleanor (Ronan) een hechte vriendschap met een jongen op school. Maar het verleden haalt hen al snel in.

Clara en Eleanor komen aan in Byzantium 

Clara doet haar ding in de club

Eleanor, het klooster en de jongen

Eleanor probeert een vrouw te overtuigen van haar onsterfelijkheid

Byzantium is vanaf vandaag te zien in de Nederlandse bioscopen.

[Upd] Brace veroordeeld voor ontvoering

Brace is donderdag door het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 16 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, voor zijn aandeel in een ontvoering in januari 2010.

Het ging om een 8 uur durende kidnap van iemand die een huurschuld had bij een van de medeverdachten van Brace. Het slachtoffer moest onder dreiging van een vuurwapen in een auto stappen en werd van Almere naar een loods in Amsterdam-Noord gebracht. Daar moest hij zijn pincode afgeven. De ontvoerders hebben daarna geprobeerd geld van zijn rekening te halen.

Brace en zijn twee medeverdachten hebben hun celstraffen al uitgezeten.

Update 18.30 uur 
In tegenstelling tot wat wij eerder berichtten is Brace geen rapper, maar iemand die in het verleden incidenteel door nummers van bepaalde rappers heen mocht janken. Dat deed hij onder andere in het nummer Moppie met de legendarische en op poëtisch vlak onovertroffen regels: “Moppie moppie moppie. Ik vind je helemaal toppie. Ik krijg je niet meer uit m’n koppie.

Rapper Brace veroordeeld voor ontvoering
Brace veroordeeld voor ontvoering (Foto: ANP)

Vuur moet je doven!

Vandaag is Sprinkle Islands uitgekomen. In deze game voor iOS is het de bedoeling al het vuur dat op je scherm te zien is te doven. Dit doe je door een waterkraan te verplaatsen en te richten. De game is de opvolger van Sprinkle.

Zoals de titel al doet vermoeden, blijf je deze keer niet op één bepaalde locatie, maar zal je verschillende eilanden aandoen met je waterkraan.

De link vind je bij de bron.

Nokia presenteert nieuw toptoestel Lumia 1020

Telefoonbouwer Nokia heeft donderdag met de Lumia 1020 een nieuw vlaggenschip gepresenteerd. De smartphone heeft een camera met 41 megapixels die volgens het bedrijf nog scherpere foto's kan maken, zelfs bij weinig licht. Dat heeft het Finse concern donderdag bekendgemaakt.

Het toestel draait op het besturingssysteem Windows Phone 8 van softwareontwikkelaar Microsoft en heeft een amoled-scherm van 4,5 inch. De Lumia 1020 weegt 158 gram en is even meer dan een centimeter dik. De telefoon wordt aangedreven door een 1,5Ghz dual-core S4-processor en heeft 2GB aan werkgeheugen.

De Lumia 1020 - verkrijgbaar in geel, zwart en wit - werd dinsdag al gelekt, toen Microsoft-topman Joe Belfiore een foto online plaatste die is gemaakt met het toestel. Eerder verschenen er ook al persfoto's van het toestel op internet.

Het nieuwe vlaggenschip van Nokia wordt op 26 juli gelanceerd in de Verenigde Staten en gaat daar driehonderd euro kosten in combinatie met een tweejarig abonnement bij telefoonbedrijf AT&T. Het toestel in Nederland verschijnt is onduidelijk. Wel meldt Nokia dat de Lumia 1020 'ergens in het derde kwartaal' in de belangrijkste Europese markten en China uitkomt.

Hoofd Windows-afdeling nieuwe baas Xbox

Julie Larson-Green is de nieuwe baas van de hardwaredivisie Xbox. Zij volgt Don Mattrick op die eerder deze maand de overstap naar gamebedrijf Zynga maakte. Dat heeft Microsoft donderdag aan Novum bevestigd nadat een interne memo hierover uitlekte.

Larson-Green was het hoofd van de Windows-afdeling van Microsoft. Twee weken geleden presenteerde zij nog de aanpassingen die dit najaar worden doorgevoerd in Windows 8. Larson-Green heeft nu de zeggenschap over alles wat met de Xbox-spelcomputer en de Surface-tablets te maken heeft.

Microsofts topman Steve Ballmer heeft met de benoeming tevens het complete management gereorganiseerd. De herstructurering van het management moet de softwaregigant helpen om één visie uit te dragen waarin online opslag in de cloud een belangrijke rol speelt.


Hoofd Windows-afdeling nieuwe baas Xbox

Brussel doet invallen bij grote internetbedrijven

De Europese Commissie heeft dinsdag invallen gedaan bij verschillende telecombedrijven. Brussel doet onderzoek naar mogelijk misbruik van hun dominante marktpositie bij het aanbieden van internet. Deutsche Telekom en het Franse Orange behoren tot de onderzochte bedrijven.

Het onderzoek door de Europese Commissie richt zich op de dienstverlening aan internetaanbieders. Dat zijn de bedrijven die gebruikmaken van het netwerk van de telecombedrijven om consumenten toegang te geven tot het internet. De commissie geeft geen verdere details over het onderzoek.

De invallen zijn volgens Brussel een voorbereidende stap in het onderzoek naar inbreuk op de mededingingswet. De commissie benadrukt dat de bedrijven nog niet schuldig zijn bevonden. Deutsche Telekom gaf in een verklaring aan 'verrast' te zijn door de invallen. "Eerdere aantijgingen bleken allemaal ongegrond", schrijft de onderneming.

Bij hoeveel en welke bedrijven invallen zijn gedaan is niet bekendgemaakt. KPN laat desgevraagd weten niet te zijn bezocht.

Monsters vermoorden in een toren

Juicy Beast, de ontwikkelaar van Burito Bison, heeft een nieuwe game aangekondigd. Knightmare Tower is net zoals voorgenoemde een iOS-port van een flashgame. Deze game is reeds meer dan 10 miljoen keer gespeeld en stond in de Top 5 actiegames aller tijden van Kongregate. 

De iOS-versie verbetert de oorspronkelijke versie wat betreft graphics, een nieuwe intro en outro, nieuwe combo's, een betere UI, tilt controls en meer. De game is klaar en al opgestuurd naar Apple. Op 1 augustus kun je hem kopen voor de prijs van €2,99.

John Mayer geeft fan gitaar cadeau

John Mayer heeft een fan een gitaar gegeven. De 16-jarige Julie Fermin liep vorige week haar idool tegen het lijf in een gitaarwinkel in New York, toen ze een gitaar bekeek die ze niet kon betalen. Vervolgens besloot Mayer het instrument voor haar te kopen.

"Ik werd helemaal gek", vertelt het meisje, dat al jaren gitaar speelt, over de ontmoeting aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. "Ik liet hem de gitaar zien en toen keek hij naar de prijs. Ik zei dat ik niet genoeg geld had."

Mayer, die werd vergezeld door zijn vriendin Katy Perry, verliet vervolgens de winkel. Even later kwam een verkoper naar Julie toe en vertelde dat de zanger de gitaar voor haar had gekocht.

"Ik was zo geschokt", vertelt de fan. "Ik begon te huilen en schreeuwen. Ik kan alle emoties die ik toen voelde niet beschrijven. Ik wist alleen dat ik het gelukkigste mens op aarde was."

Publieke omroep gaat actievoeren

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil actievoeren tegen de voorgestelde extra bezuiniging van honderd miljoen euro op de publieke omroep. Overleg over de inhoud van de acties, die in de herfst moeten worden gevoerd, vindt momenteel plaats. Dat meldt een woordvoerder van de NPO donderdag. "De acties worden in ieder geval publieksvriendelijk", zegt hij.

In de herfst wordt besloten of de maatregel wordt ingevoerd. Welke omroepen deelnemen aan de protesten is nog niet bekend. Wel weet de NPO-zegsman te vertellen dat 'iedereen bij de publieke omroep' de acties ondersteunt.

De overheid wil, naast de al opgelegde bezuiniging van tweehonderd miljoen euro, nog eens honderd miljoen euro extra op de publieke omroep bezuinigen. Dat gaat veel te ver, vindt de woordvoerder. "We moeten nu de bezuiniging van tweehonderd miljoen euro doorvoeren. Dat is te merken aan de programmering en er worden mensen ontslagen." Met nog meer bezuinigingen vreest de NPO dat een brede publieke omroep niet meer mogelijk is.

OM wil alsnog geld van relschoppers Haren

Tegen tien verdachten van betrokkenheid bij de Facebookrellen in Haren in september zijn donderdag in hoger beroep werkstraffen en (voorwaardelijke) celstraffen geëist. Justitie wil ook dat de verdachten vijfhonderd euro in een schadefonds storten.

Het Openbaar Ministerie eiste de hoogste straf, een celstraf van 42 dagen waarvan 26 voorwaardelijk, tegen een Groninger. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. Tegen een man uit Smallingerland werd een voorwaardelijke celstraf van twee weken geëist en een werkstraf. De rest krijgt als het aan justitie ligt werkstraffen van tachtig of zestig uur.

Voor de rellen hebben tientallen mensen terechtgestaan. Een aantal verdachten ging, net als justitie, in hoger beroep. Justitie was het in sommige gevallen niet eens met de straf omdat de politierechter op de eerste zittingen in oktober de eis niet overnam dat verdachten geld moesten storten in het schadefonds. Er waren toen nog te veel onduidelijkheden over het fonds, aldus de rechtbank destijds.

Sommige verdachten hebben inmiddels uit eigen beweging geld gestort in het fonds dat bedoeld is om gedupeerde inwoners van de Groningse plaats te compenseren. Hun zaken zijn daarmee afgedaan.

Vrijdag wordt het hoger beroep van nog vier verdachten behandeld. Het gerechtshof in Leeuwarden doet naar verwachting 25 juli uitspraak.

Twaalfduizend paar schoenen onderschept

De politie in Rotterdam heeft woensdagavond twaalfduizend paar namaak merkschoenen onderschept. De schoenen hadden een straatwaarde van vierhonderdduizend euro. De echte varianten van de schoenen zouden voor 1,2 miljoen euro kunnen worden verkocht. Een 36-jarige Rotterdammer is aangehouden en verhoord.

De lading was afkomstig uit Turkije en via Polen in Nederland terechtgekomen. Agenten kregen informatie door over de lading, waarna de valse schoenen werden onderschept bij het lossen aan de Vareseweg op een bedrijventerrein in Rotterdam-Noord. De politie sluit niet uit dat in de toekomst meer aanhoudingen worden verricht.

Cilly Dartell heeft COPD

Cilly Dartell lijdt aan COPD. De 55-jarige presentatrice wijt de chronische longziekte aan langdurig roken. Zelfs na de diagnose kon ze maar moeilijk afscheid nemen van de sigaret.

"Op een gegeven moment stikte ik bijna", staat donderdag op de website van De Telegraaf. "Stoppen met roken heeft mij enorm veel moeite gekost."

Dartell wist naar eigen zeggen uiteindelijk toch van haar verslaving af te komen, vooral dankzij haar zoon.

EK hockey nog een vraagteken voor geblesseerde Turkstra

Hij is pas een paar weken international, maar voor Hidde Turkstra is de hockeyzomer met Oranje is mogelijk al voorbij. De verdediger brak dinsdag tijdens een training het middenhandsbeentje in zijn linkerhand.

"Ik tikte de bal weg voordat iemand kon slaan, maar hierdoor kreeg ik de stick op mijn hand", vertelt Turkstra, terwijl hij op weg is naar teamarts Wart van Zoest om zijn hand nader te laten bekijken. "In eerste instantie dachten we dat hij niet gebroken was, maar uit een foto bleek van wel. Ontzettend balen dus. Ik zit nu in het gips en ga nu ervan uit dat mijn zomer met Oranje voorbij is."

Op donderdag ging de international voor een extra controle langs teamarts Van Zoest. Het bezoek bood echter nog geen duidelijkheid. Bondscoach Paul van Ass: "Het is nu nog te vroeg om te concluderen of Hidde wel of niet kan deelnemen aan het EK door deze blessure. Over anderhalve week wordt er door de medische staf gekeken of hij weer kan aansluiten bij de trainingsgroep"

Oranje is sinds maandag in voorbereiding op de Europese titelstrijd in Boom. Het continentale eindtoernooi gaat van start op 17 augustus en de finale is de 25ste van dezelfde maand. 

Uitverkoop bij Knights of the Old Republic

De iPad-versie van het belauwerde Star Wars: Knights of the Old Republic kost momenteel slechts de helft van zijn oorspronkelijke prijs. Vanaf nu kun je de game tijdelijk voor €4,49 in je bezit krijgen. Als je de game wil kopen, doe je dat best zo snel mogelijk, want er werd geen einddatum voor de korting gegeven.

Hoewel de game op iPad moet inboeten op het vlak van controls, werd de gameplay van het origineel wel behouden. De game is een must have voor iPad-eigenaars die van een goede RPG of Star Wars houden.

 KOTOR Apple

Patricia Paay gaat internationaal

Patricia Paay is mogelijk binnenkort ook buiten Nederland op televisie te zien. De 64-jarige tv-persoonlijkheid werkt momenteel aan een programma voor de zender TLC. "Ik ga het waarschijnlijk ook in Groot-Brittannië in het Engels doen", laat Paay weten aan RTL Boulevard.

Paay laat nog niets los over de inhoud van haar nieuwe tv-programma. "Ik ben al een tijdje aan het opnemen. Het programma past geweldig bij me."

Vorige week werd bekend dat Paay niet terugkeert als jurylid in een nieuw seizoen van Holland's Got Talent. Ze wordt in de zesde reeks vervangen door Chantal Janzen.

College houdt vast aan sluiting seksboten Utrecht

De gemeente Utrecht heeft de vergunning van de enige overgebleven exploitant van raamprostitutie in de stad ingetrokken. De exploitant was in beroep gegaan tegen de voorgenomen sluiting, maar het college blijft bij zijn besluit.

De laatste boten moeten uiterlijk 25 juli dicht zijn. De exploitant kan nog wel bezwaar maken tegen de beslissing door een kort geding aan te spannen, waarmee hij de sluiting kan proberen tegen te gaan.

Het college van burgemeester en wethouders kwam tot het besluit 'op basis van informatie van de politie'. Er zijn aanwijzingen voor mensenhandel, slecht toezicht en verstoring van de openbare orde. De exploitant is donderdag te kennen gegeven dat zijn vergunningen worden ingetrokken en eventuele nieuwe aanvragen zullen worden geweigerd.

Eerder trok de gemeente de vergunningen van vier andere exploitanten van prostitutieboten aan het Zandpad en de Hardebollenstraat al in. Een groep prostituees uit de domstad kondigde daarop aan een coöperatie te willen oprichten om ramen in de stad zelf uit te baten. De prostituees kunnen dan als zzp'ers blijven werken. De gemeente is bereid de vrouwen daarbij te helpen.

De ramen kunnen weer open als zich een exploitant meldt die aan de regels voldoet. Utrecht is in gesprek met twee nieuwe potentiële uitbaters die ramen aan vrouwen kunnen verhuren.

Vecht om de Nijl in Total War: Rome II

Creative Assembly heeft een gameplayvideo van Total War: Rome II uitgebracht waarin ze dit keer het gevecht om de Nijl nog eens dunnetjes overdoen.

Al Bickham en Joey Williams gaan het gevecht aan als Romeinen in deze nogal oneerlijke strijd. Het aantal soldaten dat ze tegenover zich hebben staan zijn nogal in de meerderheid, maar daar gaat het dan ook om in deze uitdaging: vechten, ondanks de statistieken tegen je zijn.

Total War: Rome II komt 3 september uit op pc.

Ideal populairste online betaalmiddel

Consumenten betalen online het liefst via Ideal. Driekwart geeft de voorkeur aan deze betaalmethode. Tien procent kiest voor de acceptgiro, gevolgd door zeven procent voor de creditcard. Het Amerikaanse online betaalsysteem Paypal krijgt van vier procent de voorkeur. Dat schrijft onderzoeksbureau GfK donderdag.

Nederlanders die vasthouden aan de acceptgiro als betaalmiddel, doen dat vaak omdat ze pas na levering willen betalen. Voor veertig procent is dit de belangrijkste reden. Veiligheid is voor een kwart de reden om voor de acceptgiro te kiezen. Het gebruik van Ideal wordt vrijwel even veilig gevonden als de acceptgiro.

Bureau GfK deed onderzoek onder negenduizend consumenten. Vorige maand meldde Ideal-eigenaar Currence dat het aantal transacties met het betaalsysteem in 2012 met een kwart toenam. In 2012 werd 117 miljoen keer afgerekend met het betaalsysteem.

Arnhemse door geweld om het leven gekomen

De vrouw die maandag dood werd gevonden in haar woning in Arnhem is door geweld om het leven gekomen. Sectie heeft dat uitgewezen, laat de politie donderdag weten. Het 57-jarige slachtoffer heeft waarschijnlijk enkele dagen dood in haar woning in de Sperwerstraat gelegen.

Het lichaam werd maandag gevonden door iemand die bij de vrouw op bezoek kwam. De politie liet toen al weten een misdrijf niet uit te sluiten. Wat er precies is gebeurd wordt onderzocht door een team van 25 rechercheurs. Er is nog geen verdachte aangehouden.

Stofzuiger afleiding brein aanslagen VS

In de kelder van een geheime CIA-gevangenis in Roemenië deed Khalid Sheikh Mohammed, het brein achter de aanslagen in de VS op 11 september 2001, een opmerkelijk verzoek aan zijn bewakers. Mocht hij een stofzuiger gaan ontwerpen? De leiding van de gevangenis, alleen bekend onder de codenaam Britelite, stond het hem toe. "We wilden niet dat hij gek werd", aldus een voormalige CIA-werknemer die anoniem wil blijven.

Mohammed kwam in 2003 in Roemenië terecht toen een soortgelijke geheime gevangenis in Polen, waar hij tot dan toe had vastgezeten, gesloten werd. Daar was Mohammed hardhandig ondervraagd door de CIA. Hij moest bijvoorbeeld een keer 180 uur lang wakker blijven. Waterboarding, gesimuleerd verdrinken, werd 183 keer op hem toegepast. Mohammed bekende een lange loopbaan als moslimterrorist binnen Al Qaida. Toch had de CIA geen langetermijnplan voor hem.

Van de andere kant zou zijn kennis nog wel eens nuttig kunnen blijken. Dus moest Mohammed niet alleen in leven blijven, hij moest ook helder van geest zijn. In Roemenië vertelde Mohammed CIA-officieren urenlang over de jihad, zijn jeugd en zijn familie onder het genot van thee en koekjes. Van zijn ondervragers kreeg hij studieopdrachten. Als hij zijn huiswerk goed had gedaan kreeg hij Snickers als beloning.

Mohammed kreeg ook boeken te lezen. De Harry Potter-serie kon hem bijzonder bekoren. In 2006 werd Mohammed overgebracht naar de gevangenis Guantanamo Bay op Cuba. Daar zit hij nog steeds en, voor zover bekend, in goede gezondheid. Ook geestelijk. Desgevraagd liet de CIA weten dat de bouwtekeningen voor de stofzuiger, 'als die al bestaan', onderdeel vormen van de operationele archieven van de dienst en dus niet vrijgegeven kunnen worden.

Motorrijder meldt zich na aanrijden 4-jarig meisje

Een 28-jarige man die maandag een 4-jarig meisje aanreed op zijn crossmotor in Oosterhout heeft zich donderdag bij de politie gemeld. De man verklaarde dat hij niet doorhad dat hij het meisje aanreed, zo meldt de politie. Het meisje raakte bij het ongeval ernstig gewond aan haar enkels. De motorrijder zit vast.

De man uit Raamsdonksveer zou maandag rond 21.30 uur tussen de terrassen door hebben gereden op de Markt. Het was daar druk vanwege de vakantie en het mooie weer. Iemand zou boos naar de man hebben geroepen en hij voelde een soort por aan de achterkant van zijn motor, zo vertelde hij de politie.

Omdat hij wist dat hij op die plek eigenlijk niet mocht rijden, gaf hij instinctief gas. Het kind dat hij had aangereden werd afgevoerd naar een ziekenhuis en hield een viervoudige enkelbreuk en twee gescheurde enkelbanden over aan het ongeval.

Goed mikken in Wildstar

De nieuwste editie van de informatieve 'DevSpeak'-videos van Wildstar is vandaag door Carbine Studios vrijgegeven.

Deze video gaat dieper in op het meest onderscheidende aspect van de gevechten in WildStar: aiming. In deze video spreken de ontwikkelaars onder andere over het Freeform Targeting-systeem en de Telegraphs, de tekenen op de grond die je informatie geven waar je een aanval kunt verwachten.

Wildstar moet ergens dit jaar uitkomen op pc. Lees de preview hier.

[Tour] En dat is drie voor Kittel

De twaalfde etappe in de Tour de France, van Fougères naar Tours over 218 kilometer, is gewonnen door Marcel Kittel. De Duitser van Argos, die daarmee zijn derde ritzege deze Tour pakte, was Mark Cavendish in de eindsprint net te snel af. Christopher Froome behield het geel.

Na zes kilometer koersen gingen Gavazzi, Sicard, Flecha, Mori en Delaplace op avontuur, Hun maximale voorsprong was ruim acht minuten. Daarna nam de voorsprong langzaam af. Zo'n 45 kilometer voor de streep was de voorsprong nog een kleine drie minuten. Sicard geloofde er niet meer in en liet zich terugzakken.

Delaplace en Mori werden veertien kilometer voor de finish ingerekend. Gavazzi en Flecha bleven nog vooruit. Flecha sprong vervolgens weg terwijl Gavazzi werd teruggegrepen door het peloton. Flecha wist nog een tijdje vooruit te blijven, maar zes kilometer voor het einde was ook hij terug in het peloton.

De etappe mondde uit in een massasprint. 2,5 kilometer voor het einde vond er in het peloton nog een valpartij plaats. Onder meer Boy van Poppel, Henderson en Greipel kwamen met de grond in aanraking. In de eindsprint was het Cavendish die al vroeg aan kop ging en de eerste plek niet meer leek af te staan. Kittel ging hem echter net voor de streep nog voorbij.

Uitslag twaalfde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Marcel Kittel ARG DUI 4.49:49
2 Mark Cavendish OME GBR z.t.
3 Pete Sagan CAN SLW z.t.
4 Alexander Kristoff KAT NOO z.t.
5 Roberto Ferrari LAM ITA z.t.
6 Daryl Impey ORI ZAF z.t.
7 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.
8 Yohann Gene EUR FRA z.t.
9 Juan José Lobato del Valle EUS SPA z.t.
10 Samuel Dumoulin AG2 FRA z.t.

'Justin Bieber zegt sorry tegen Bill Clinton'

Justin Bieber heeft zijn excuses aangeboden aan Bill Clinton. In een video op internet is te zien dat Bieber 'fuck Bill Clinton' roept. De voormalige Amerikaanse president heeft de 19-jarige zanger vergeven voor zijn beledigende opmerking, meldt entertainmentzender E!.

Bieber spoot een foto van Clinton nat met schoonmaakmiddel en riep 'fuck Bill Clinton', zo was te zien in een video die woensdag uitlekte. Clinton zou laconiek hebben gereageerd tijdens een gesprek over de actie. Alles zou weer goed zijn tussen de twee.

Clinton zou de zanger hebben geadviseerd zijn 'vrienden' goed in de gaten te houden. Goede bekenden van Bieber zouden het clipje met de beledigende opmerking, waarin ook te zien is dat hij in een schoonmaakemmer plast, hebben verspreid. Bieber heeft om het goed te maken aangeboden zich in te zetten voor het goede doel Clinton Global Initiative.

Bieber haalt de laatste tijd regelmatig het nieuws. Zo werd hij betrapt met een joint en kreeg hij het meerdere keren aan de stok met een fotograaf.

Tribunaal draait vrijspraak Karadzic terug

De Kamer van Beroep van het Joegoslavië- Tribunaal heeft donderdag de gedeeltelijke vrijspraak van Radovan Karadzic weer teruggedraaid. De rechters in eerste aanleg hadden de ex-president van Republika Srpska vorig jaar vrijgesproken van genocide op plaatsen als kamp Omarska in Noordwest-Bosnië in 1992. Van de genocideaanklacht tegen Karadzic bleef daardoor alleen de Srebrenica-tragedie in 1995 over.

De strafkamer in eerste aanleg vond vorig jaar in haar tussenvonnis dat de VN-aanklagers zo weinig bewijs hadden gepresenteerd dat er in elk geval geen veroordeling voor genocide elders dan na de val van Srebrenica zou komen.

Angelina Jolie cast onbekende acteur voor Unbroken

Angelina Jolie heeft de hoofdrol voor haar film Unbroken gegeven aan Jack O'Connell. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Jolie heeft de relatief onbekende Brit verkozen boven Chronicle-acteur Dane DeHaan en Alexander Dreymon uit Resistance.

Unbroken gaat over Louis Zamperini, een Amerikaanse sportman en soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog na een vliegtuigongeluk 47 dagen wist te overleven op de Stille Oceaan. Hij werd echter gevonden door Japanners die hem in een strafkamp zetten. Jolie strikte Joel en Ethan Coen om een eerder scenario van de film te herschrijven.

De 22-jarige O'Connell timmert aan de weg in Hollywood. Hij scoorde eerder al een rol in de monsterproductie 300: Rise of an Empire, het vervolg op de actiefilm 300 uit 2006. De acteur had daarvoor veelal kleinere rollen in films als This is England en Harry Brown.

"Ik heb het voorrecht om veel tijd door te brengen met Louis Zamperini, die een held voor mij is en inmiddels ook, ik ben trots dit te kunnen zeggen, een vriend", laat Jolie weten over de inmiddels 96-jarige oud-soldaat. De 38-jarige actrice maakte in 2011 haar regiedebuut met het drama In the Land of Blood and Honey.

Unbroken moet in december volgend jaar in de bioscopen verschijnen.


Angelina Jolie cast onbekende acteur voor Unbroken (Foto: Novum)

Lumia 1020 wordt vandaag gepresenteerd

Nokia gaat vandaag om 17.00 uur hun nieuwe toestel, de Lumia 1020 met PureView, presenteren. Dit nieuwe toestel is de opvolger van de in 2012 verschenen Nokia 808, de eerste telefoon die werd voorzien van de PureView Camera-technologie. 

De geruchten deden al langer de ronde dat Nokia dit jaar met een nieuw PureView-toestel op de markt zou komen en het moment lijkt dan vanavond daar te zijn. Hoewel het toestel nog niet officieel is aangekondigd, zijn de specificaties al wel 'gelekt'. Zo bevat het toestel een 1.5 Ghz dual-core Snapdragon, 2 GB geheugen, 32 GB interne opslag, HD 1.2 Megapixel wide angle Front Camera en natuurlijk de PureView 41 MP sensor met Optische Beeld Stabilisatie. 

Wat verder opvalt in de volledige specs, is dat het toestel ondanks de veel grotere camera, in omvang nauwelijks groter is dan de Lumia 920. Zoals je hieronder kunt zien, is het ook mogelijk om een extra case om het toestel heen te zetten, zodat je meer het gevoel krijgt echt een camera in je handen te hebben.

De Nokia webcast is hier te volgen.

Nokia Lumia 1020

 

KNVB niet blij met schrappen nieuwe Kuip

De KNVB vindt het jammer dat de plannen van Feyenoord voor een nieuw stadion zijn gestrand. De voetbalbond wil wedstrijden van Oranje in meerdere steden laten spelen, maar nu zijn alleen de Amsterdam Arena en het PSV-stadion in Eindhoven geschikt.

De Rotterdamse Kuip voldoet - ook na een verbouwing - niet aan de eisen van de UEFA, zo meldt de voetbalbond. Ook de kans voor Rotterdam om speelstad te worden voor het EK van 2020 lijkt verkeken nu er voorlopig geen nieuw stadion komt. De KNVB moet voor 12 september een kandidaat naar voren schuiven.

De gemeenteraad in Rotterdam zou donderdag stemmen over de plannen voor een nieuwe Kuip. Woensdagavond bleek dat er geen meerderheid zou komen in de gemeenteraad. Het voorstel werd door het gemeentebestuur teruggetrokken.

Van der Hoorn tekent contract bij Ajax

Ajax heeft de transfer van Mike van der Hoorn afgerond. De 20-jarige verdediger komt definitief over van FC Utrecht en tekende donderdag een vierjarig contract, zo meldt Ajax. De Amsterdammers noemen geen transferbedrag. Ajax ziet in Van der Hoorn de opvolger van Toby Alderweireld, die waarschijnlijk naar het buitenland vertrekt.

"Dit is de mooiste club van Nederland", reageerde Van der Hoorn, die op het jeugd-EK in Israël vorige maand al kennismaakte met zijn toekomstig ploeggenoten Daley Blind, Danny Hoesen en Ricardo van Rhijn. "Dat is prettig als je voor een nieuwe club gaat spelen. Tijdens het EK hebben we al over Ajax gesproken. 'Doen', zeiden ze meteen."

Van der Hoorn zag Ajax in de afgelopen drie jaar kampioen worden. "Dus ik hoop dat dat de komende vier jaar ook gaat gebeuren", zei de verdediger, die bij FC Utrecht 44 competitieduels speelde.

De in Almere geboren mandekker zegt dat hij niet bang is voor concurrentie bij Ajax. "Ik breng in ieder geval wat lengte mee. Daarnaast hoop ik veel te leren van Frank de Boer en Jaap Stam, in hun tijd de beste verdedigers ter wereld."

Comazuipster (16) verkracht door vriend

Een 16-jarig meisje uit Wenen is onlangs verkracht terwijl ze compleet laveloos in het park lag. De dader, een even oude vriend van haar, komt er nog mee weg ook. Hij is gisteren tot 20 maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld.

Het tienermeisje was op een kwade dag met twee vrienden van 16 en 17 jaar oud flink aan de cocktails gegaan. Vervolgens ging het drietal naar een park om een frisse neus te halen. Eenmaal op het gras ging bij het meisje het lampje uit.

De jongste knul zag zijn kans schoon en stelde zijn kameraad voor om zich te vergrijpen aan hun stomdronken vriendin. Hoe wijzer hoe ouder, want de 17-jarige voelde hier niets voor en liep weg.

Eenmaal ontwaakt was de boel een beetje rauw. Het tienermeisje rook lont en belde de politie. Een dna-test bevestigde dat ze inderdaad was verkracht.

De spermacellen wezen duidelijk haar 16-jarige vriend als de dader aan. Ze confronteerde hem met het bewijs. "Het spijt me enorm", luidde zijn antwoord.

De rechtbank van Wenen had blijkbaar medelijden met de knul. Wegens goed gedrag heeft de rechter hem beloond met 20 maanden voorwaardelijk.

Softbalsters met overmacht naar laatste vier op EK

De Nederlandse softbalsters hebben zich donderdag op het EK in Praag geschaard bij de laatste vier landen. De Oranjevrouwen waren in de tweede wedstrijd van de tweede poulefase na vijf innings Oostenrijk de baas met 9-0. Hierdoor verzekerde Nederland zich van een plek in de play-offs om de titel.

Het was de vijfde achtereenvolgende zege van Nederland op het toernooi. Nederland kreeg net als in de voorgaande vier duels geen punt tegen. Vrijdagavond spelen de softbalsters hun laatste wedstrijd in de tweede ronde. Als de Oranjevrouwen winnen van Rusland, dat ook twee keer won in de poule, is Nederland groepswinnaar.

Iran werkt aan nieuwe atoominstallatie

Iran legt een nieuwe, tot nu toe geheime, nucleaire installatie aan in de bergen bij de stad Damavand, zeventig kilometer ten noordoosten van Teheran. Dat heeft de Nationale Iraanse Verzetsraad (NCRI) in Parijs bekendgemaakt. De raad heeft al vaker geheime nucleaire installaties in Iran onthuld.

Volgens de raad gaat het om een onderaards tunnelnetwerk dat een groot aantal depots verbindt. Het project zou in 2006 zijn begonnen en bekendstaan onder de naam Ma'adame-e Charg dan wel Project Kossar.

Het project zou onder leiding staan van Mohsen Fakhrizadeh, een topman van de Iraanse Revolutionaire Garde. Werknemers van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) hebben al meerdere keren getracht Fakhrizadeh te spreken te krijgen, doch zonder resultaat. Fakhrizadeh zou een sleutelrol vervullen in het Iraanse atoomprogramma.

Voorstel: meer loon Britse parlementariërs

De Onafhankelijke Parlementaire Codecommissie (IPSA) in Groot-Brittannië heeft donderdag voorgesteld de salarissen van Britse parlementariërs met elf procent te verhogen tot 74 duizend pond (zo'n 86 duizend euro). Momenteel krijgen zij ruim 66 duizend pond.

IPSA-voorzitter waarschuwde vorige week dat het uitblijven van een salarisverhoging kan resulteren in een declaratieschandaal dat in omvang vergelijkbaar kan zijn met de bonnetjesaffaire uit 2009. Dat schandaal ontstond toen met een beroep op Britse wet openbaarheid van bestuur aan het licht kwam dat sommige parlementsleden hun onkostenrekeningen hadden misbruikt voor onder andere de aanschaf van een eendenhok en pornofilms. De affaire resulteerde in enkele ontslagen en vervolgingen.

Volgens vicepremier Nick Clegg had de commissie geen slechter moment kunnen kiezen om haar voorstel te presenteren. Voor de ambtenarij geldt namelijk een nullijn. Als ze er al wat bij krijgen is het een procent per jaar, tot 2016.

Ook Labourleider Ed Miliband sprak zich uit tegen het plan.

Nog geen overkoepelend in- en uitchecksysteem OV

Het blijft voor reizigers met een OV-chipkaart voorlopig noodzakelijk om uit te checken en opnieuw in te checken als zij wisselen van vervoersbedrijf. Een overkoepelend in- en uitchecksysteem laat nog minstens een jaar op zich wachten, blijkt donderdag uit een brief van staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) aan de Tweede Kamer.

Wel nemen de vervoerders een aantal maatregelen om overstappen te vergemakkelijken. Zo moeten vervoersbedrijven het reizigers mogelijk maken om een reis op de OV-chipkaart te laden waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende vervoerders. Ook wordt een papieren chipkaart geïntroduceerd die eenmalig kan worden gebruikt bij een vervoerder naar keuze.

Reizigers klagen al jaren over het overstappen met een OV-chipkaart. Zo moet bij een overstap op een andere vervoerder opnieuw instaptarief worden betaald, waar dat voorheen met een strippenkaart of papieren treinkaartje niet zo was. Ook levert het in- en uitchecken extra handelingen op, met kans op vergissingen.

De maatregelen komen voort uit een besluit van het Nationaal Beraad Openbaar Vervoer (NOVB). Onderdeel daarvan is dat stations waarop reizigers relatief vaak de fout ingaan met in- en uitchecken onder de loep moeten worden genomen.

Het NOVB baseert zich op het advies van kwartiermaker Henry Meijdam. Die heeft tussen december 2011 en april 2012 onderzoek gedaan naar de maakbaarheid van één systeem voor in- en uitchecken. Meijdam stelt dat de invoering van het overkoepelende systeem zo'n drie jaar in beslag neemt. Het is volgens hem verstandig om tegelijkertijd maatregelen te nemen die het overstappen voor de reiziger op korte termijn vergemakkelijken.

Het effect van de maatregelen wordt een jaar na invoering geëvalueerd met de betrokken consumentenorganisaties. Het NOVB onderzoekt vervolgens in hoeverre een overkoepelend in- en uitchecksysteem nog nodig is. Er wordt onder meer gekeken naar het effect van de reeds getroffen maatregelen en naar de kosten van zo'n systeem.

Lefevere ontstemd over weren Cavendish

Patrick Lefevere heeft geen begrip voor de beslissing van het criterium van Boxmeer om Mark Cavendish te weren. "Slimme marketing van Daags na de Tour. Zegt meer over hun dan over Cavendish. Klasseloos", meldt de ploegleider van de Brit bij Omega Pharma-Quick-Step op Twitter.

Cavendish kreeg veel kritiek nadat hij dinsdag in de massasprint in de tiende etappe van de Tour France de Nederlander Tom Veelers ten val had gebracht. De organisatie van het criterium van Boxmeer, dat traditioneel de maandag na de Tour wordt gehouden, besloot daarop de oud-wereldkampioen van het verlanglijstje te schrappen.

Indie-games gaan grote rol spelen op PS4

Mark Cerny, systeemarchitect van PlayStation 4, zegt dat de nieuwe console een geschikte zakelijke structuur zal hebben die indie-ontwikkeling zal ondersteunen. Hij verwacht dat de hoeveelheid indie-ontwikkelaars die voor PlayStation-platforms ontwikkelen snel zal groeien.

Tijdens een interview bij de Developconferentie in Brighton zei Cerny dat het ecosysteem van PS4 in een ideale positie is om deze groei te versnellen. "I see it that on PlayStation 4, [indie development] trends are going to accelerate. I think we now finally have the proper business structure to really support indie development. And the PlayStation 4 overall user experience is also set up very well for indie; you can share screenshots and videos of the games and elevate their visibility within the gaming community quite easily", aldus Mark Cerny.

Naast het feit dat hij systeemarchitect van PS4 is, was Cerny in het verleden verantwoordelijk voor het programmeren, ontwerpen en produceren van games zoals Marble Madness, Sonic The Hedgehog 2 en Crash Bandicoot. PlayStation 4 zal naar verwachting aan het einde van het jaar te koop zijn.

Wii U krijgt systeemupdate

Nintendo heeft een nieuwe update voor Wii U uitgebracht. De update brengt de systeemversie van de console naar 3.1.0 U. De update brengt naast een nieuwe functionaliteit ook wat kleine aanpassingen met zich mee. 

Na installatie van de update krijgt Wii U de mogelijkheid om in stand-by-modus systeemupdates en content te downloaden. Verder zorgt de update voor een verbeterde systeemstabiliteit en gebruikerservaring. Een grotere update voor Wii U staat in de planning voor uitrol tussen september en oktober van dit jaar. Deze update zal verdere verbeteringen en optimalisaties met zich meebrengen.

Monster van Loch Ness kreeg Charlie Sheen achter zich aan

Charlie Sheen is onlangs in Schotland geweest in de hoop een glimp van het monster van Loch Ness op te vangen. De acteur, een fan van geheimzinnige verhalen en theorieën, ging bijgestaan door twee vrienden en gewapend met een fles whisky het meer op in een gehuurde boot, maar slaagde niet in zijn missie.

Sheen besloot vorige week in een opwelling in zijn privéjet naar Schotland te vliegen, hebben bronnen laten weten aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Hij en zijn maten verbleven in een kasteel aan het meer. Het trio vloog na het avontuur direct weer terug.

De acteur maakt er ook geen geheim van dat hij zijn vraagtekens zet bij het officieel naar buiten gebrachte verhaal achter de terroristische aanslagen op 11 september 2001, onder meer op het WTC in New York. Sheen denkt dat de regering onder George W. Bush informatie heeft achtergehouden over de gebeurtenis en heeft president Barack Obama gevraagd een nieuw onderzoek in te stellen.

Meebuigende fietspaal moet veiligheid verbeteren

Fietsers in zes Nederlandse gemeenten kunnen vanaf deze week buigzame of verlichte fietspaaltjes tegenkomen. De paaltjes horen bij een proef waarbij wordt onderzocht hoe de veiligheid voor fietsers kan worden verbeterd. Onder meer Utrecht, Zwolle en Enschede doen mee aan de proef.

In elke deelnemende gemeente - naast de drie steden ook Houten, Barneveld en Hardenberg - wordt een andere methode getest. "Bij de ene plek gaat het om buigzame paaltjes, bij een andere plek hebben we ribbelmarkering aangelegd of worden de paaltjes verlicht door ledlampjes", zegt Robert Hulshof van Fietsberaad, dat de proef uitvoert.

Hoewel fietspaaltjes zijn bedoeld om de veiligheid voor fietsers te garanderen en auto's van fietspaden te weren, zorgen ze soms juist voor onveilige situaties. Jaarlijks vallen er volgens Hulshof ongeveer driehonderd zwaargewonden en enkele doden doordat fietsers op paaltjes botsen.

"Het is onze doelstelling om uiteindelijk de richtlijnen voor fietspaaltjes aangepast te krijgen. Het is een onderschat en groot probleem", beweert Hulshof. De proef, die wordt gedaan in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, duurt een halfjaar.

Agent vervolgd om schieten op inbreker Zwartsluis

Een agent die in januari betrokken was bij een schietpartij in Zwartsluis wordt strafrechtelijk vervolgd. Hij had zijn wapen niet mogen gebruiken omdat geen sprake was van noodweer, concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek van de Rijksrecherche. De zaak tegen een collega die betrokken was bij het incident wordt geseponeerd.

De agent was in de nacht van 8 op 9 januari met een collega afgegaan op een inbraak bij een bedrijf in de Overijsselse plaats. Hij schoot eerst op een wegrijdende auto en vervolgens twee keer op een man die hij uit het pand zag komen.

De auto reed vervolgens op de collega van de agent af. Die kon opzij springen en schoot twee keer op de banden van de auto. De bestuurder wist echter te ontkomen. In het pand aan de Grote Kranerweerd troffen de agenten daarna twee mannen aan, van wie er een gewond bleek te zijn geraakt door een politiekogel.

De tweede agent heeft zijn wapen volgens het Openbaar Ministerie Oost-Nederland niet onrechtmatig gebruikt. In zijn geval was sprake van een noodweersituatie omdat het donker was, er meerdere verdachten waren, een auto op hem inreed en hij niet wist wie de eerdere schoten had gelost.

Nederlandse activiste beklimt wolkenkrabber Londen

Een Nederlandse activiste van Greenpeace beklimt donderdag het hoogste gebouw van Europa in Londen in een protest tegen de olieboringen van Shell in het Noordpoolgebied. De vrouw heeft gezelschap van vijf andere vrouwelijke klimmers, zo meldt de milieuorganisatie.

Het gaat om het gebouw The Shard, een wolkenkrabber van 310 meter hoog dat vorig jaar werd geopend. De zes vrouwen willen de top bereiken en vervolgens een kunstwerk ontvouwen dat 'de schoonheid van de Noordpool' verbeeldt. Dat doen ze in het zicht van alle werknemers van het naastgelegen hoofdkantoor van Shell.

Op de stoep van het gebouw, ten zuiden van de Theems, is inmiddels politie verschenen. De agenten houden de situatie in de gaten. Medewerkers van The Shard bekijken samen met de autoriteiten of de beklimming wel veilig is.

De Nederlandse activiste, de 31-jarige Liesbeth Deddens, komt oorspronkelijk uit Groningen maar woont tegenwoordig in Zwitserland. Volgens Greenpeace zijn de vrouwen allen ervaren klimmers.

George Lucas: Star Wars succesvol dankzij Star Trek

Het jarenlange succes van Star Trek heeft in de jaren zeventig de weg vrijgemaakt voor Star Wars. Dat zegt Star Wars-bedenker George Lucas tegen de Los Angeles Times. "Star Trek heeft de entertainmentindustrie rijp gemaakt voor het toen nog revolutionaire Star Wars".

"We hadden daarmee al een enorme basis van fans die begrepen hoe sciencefiction werkt en hoe dat eruitziet", gaat Lucas verder. "Bij de filmstudio's begreep niemand Star Wars. Het was te vreemd en onbekend voor ze." Mede dankzij die enorme schare fans kon Star Wars een financieel succes worden, vindt de filmmaker.

De 69-jarige Lucas verkocht eind vorig jaar alle rechten voor Star Wars aan Disney voor meer dan vier miljard dollar. Daarmee was zijn rol bij nieuwe films over het heelal heel, heel ver weg in feite uitgespeeld en bleef hij slechts nominaal beschikbaar als adviseur.

Inmiddels heeft Disney nieuwe Star Wars-films aangekondigd, waarvan de eerste in 2015 verschijnt en wordt geregisseerd door J.J. Abrams. Hij snapt als geen ander de overlap tussen Star Wars en Star Trek, aangezien hij de Star Trek in 2009 weer vlot trok met Star Trek: The Future Begins en onlangs het vervolg Into Darkness afleverde.


George Lucas: Star Wars succesvol dankzij Star Trek (Foto: Novum)

Stomme Hitchcock-films nu Brits cultureel erfgoed

De negen stomme films van Alfred Hitchcock zijn opgenomen in het Unesco UK Memory of the World Register. Dat valt te lezen op de website van de organisatie. Het betreft de eerste films van de Britse regisseur die pas jaren later tot een van de beroemdste uit de filmgeschiedenis uitgroeide. De lijst werd opgericht in 2010 en omvat werken die van groot cultureel belang zijn voor het Verenigd Koninkrijk, van middeleeuwse manuscripten tot hypermoderne cinema.

De films, waaronder debuutfilm The Pleasure Garden en boksfilm The Ring, werden gemaakt tussen 1925 en 1929. De tiende film uit die periode, The Mountain Eagle uit 1926, is nog altijd onvindbaar. De films werden de afgelopen jaren grondig gerestaureerd en vorig jaar zomer voor het eerst sinds jaren getoond in het British Film Institute.

"Veel te vaak wordt de filmcultuur vergeten als het gaat om cultureel erfgoed", zegt Robin Baker, hoofdcurator van het BFI, in een toelichting tegen de BBC. "We zijn zeer verheugd dat deze films van een van 's werelds bekendste filmmakers nu worden ondergebracht tussen de grootste culturele artefacten van Groot-Brittannië."

Hoe dan ook worden Hitchcocks films ook door het moderne publiek verslonden. Momenteel zijn de 'grote negen van Hitchcock', waaronder klassiekers als Psycho en Vertigo, op tournee langs vele Amerikaanse filmhuizen. Ook werd Vertigo vorig jaar door lezers van het BFI-tijdschrift Sight and Sound verkozen tot beste film aller tijden, waarmee Citizen Kane van Orson Welles van de troon werd gestoten.


Stomme Hitchcock-films nu Brits cultureel erfgoed (Foto: Novum)

Moslimbroederschap blijft zich verzetten

De Moslimbroederschap in Egypte blijft zich op 'vreedzame' wijze verzetten tegen de 'bloedige militaire staatsgreep' die een einde maakte aan het bewind van president Mohammed Morsi. Dat staat in een verklaring die de Broederschap donderdag uitgaf. "Wij vertrouwen erop dat de vreedzame inzet van het volk zal zegevieren over geweld en onderdrukking", aldus de Broederschap.

Morsi werd op 3 juli door de militairen afgezet. Hij was de eerste gekozen president van Egypte en bekleedde het ambt iets meer dan een jaar. De organisatie hekelde de arrestatiebevelen tegen de leider van de Broederschap, Mohammed Badie, en negen andere topfiguren uit de beweging wegens het aanzetten tot geweld. De Broederschap ontkende voorts achter de moordaanslag op generaal Ahmed Wasfi in Rafah, in de Sinaï, te zitten. "Dit zijn signalen dat de dictatuur terug is. We gaan terug naar iets dat erger is dat het bewind van Hosni Mubarak (de president die begin 2011 door een volksopstand het veld moest ruimen, red.), dat het nooit aandurfde een arrrestatiebevel uit te vaardigen tegen de leider van de Moslimbroederschap", aldus Ahmed Aref, woordvoerder van de Broederschap.

Onder Mubarak was de organisatie verboden. Het leger pakte eerder vijf voormannen van de Broederschap op. Kranten, radio- en tv-stations van de organisatie zijn gesloten. Badie en de anderen zouden zich schuilhouden in of bij de Rabaah al-Adawiya-moskee in het oosten van Caïro. Daar zijn ze omringd door een groot aantal aanhangers. Badie wordt ervan verdacht aangezet te hebben tot een gewelddadige botsing tussen aanhangers van Morsi en veiligheidstroepen, afgelopen maandag bij een gebouw van de Republikeinse Garde. Daarbij vielen 54 doden. Volgens het leger trachtte de menigte het gebouw te bestormen. Morsi's fans beweren dat het leger plots begon te schieten. Het leger heeft eerder aangegeven 'niets' meer van de Broederschap te zullen tolereren.

Rondborstig blondje tilt auto van 2500 kg

Rachael Simmons uit het Amerikaanse Plymouth is een heldin. De 22-jarige dame heeft haar Jeep van maar liefst 2500 kilo opgetild. De vader van het blondje met de dikke tieten zat vast onder de zware SUV.

Vader Adam was gisteren op de oprit bezig met de auto van zijn dochter. De beste man was net lekker aan het sleutelen, toen ineens de krik het begaf en de voorste as op zijn rechterbeen belandde. Hij schreeuwde het uit van de pijn.

Dochter Rachael hoorde haar vader vanuit het ouderlijk huis schreeuwen en vloeken. Het mollige mokkel rende naar buiten en zag haar vader om hulp roepen. "Wat moet ik doen?", vroeg ze. "Help me, help me!", riep vaderlief.

De struise blondine raakte echter niet in paniek. Uit angst haar vader te verliezen, gebruikte ze alle kracht waarvan ze niet wist dat ze die had. "Ik tilde de auto gewoon op om mijn vader te bevrijden. De adrenaline pompte door mijn lichaam, anders was het me nooit gelukt."

De ambulance was gelukkig snel ter plaatse. Artsen in een naburig ziekenhuis vertelden dat Adam geluk heeft gehad. Als hij nog langer bekneld had gezeten, was het een stuk slechter met hem afgelopen. Hij heeft er slechts een paar lichte verwondingen aan overgehouden. Zijn dochter is er afgekomen met een pijnlijke rug.

NS Hispeed opgedoekt

NS Hispeed, het bedrijfsonderdeel van de NS waar onder meer de geflopte hogesnelheidstrein Fyra onder valt, verdwijnt. De activiteiten gaan vanaf oktober over naar NS Reizigers. Er gaan geen banen verloren, vertelt een woordvoerder van NS donderdag. Directievoorzitter Jan-Willem Siebers van NS Hispeed legt zijn functie neer.

Aanvankelijk brengt de NS alleen de Hispeed-activiteiten op het gebied van materieel en dienstregeling bij de Reizigerstak onder. Ook gaan afdelingen verantwoordelijk voor it, financiën en personeel met elkaar samenwerken. In 2014 wil het spoorbedrijf alle onderdelen hebben samengevoegd.

Met de fusie loopt de NS vooruit op de geplande samenvoeging van de concessies voor het hoofdrailnet en de hogesnelheidslijn in december volgend jaar. Daartoe besloot de toenmalige minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schulz van Haegen (VVD) in november 2011.

De NS heeft met NS Reizigers momenteel de concessie voor het hoofdrailnet en met NS Hispeed de concessie voor de hogesnelheidslijn. Ook de internationale treinen naar onder meer België, Frankrijk en Duitsland vallen onder NS Hispeed.

Club 'betaalt' wedstrijdballen voor speler

Wedstrijdballen ruilen voor een speler? In Centraal-Amerika kan het. In de Costa Ricaanse voetbalcompetitie verkaste verdediger Roger Fallas namelijk van tweedeklasser AS Pumas Generalena naar Universidad de Costa Rica voor vijftig wedstrijdballen.

Universidad de Costa Rica, dat vorig seizoen de strijd om promotie won van datzelfde AS Pumas Generalena, was bereid aan die vraagprijs te voldoen en stuurde vijftig wedstrijdballen op in ruil voor de speler.

'Bayern wint strijd om Thiago Alcantara'

Bayern München lijkt de beste papieren te hebben om Thiago Alcantara te contracteren. De talentvolle middenvelder van FC Barcelona kon ook naar Manchester United of Real Madrid, maar zou kiezen voor de Duitse Champions League-winnaar.

Bij Bayern zou Thiago een bedrag van vier miljoen euro per jaar kunnen opstrijken. Saillant detail is dat de broer van Bayern-trainer Pep Guardiola de zaakwaarnemer van Thiago is.

Clubloze Vorstermans op proef bij Dundee

Ismo Vorstermans is op proef bij Dundee United. Bij de Schotse club hoopt de clubloze verdediger een contract in de wacht te slepen.

Vorstermans, voormalig speler van FC Utrecht en VVV-Venlo, speelde zich in de kijker via het team van spelersvakbond VVCS. De verdediger zal morgen minimaal een helft meedoen in het vriendschappelijke duel tegen het Duitse Union Berlin.

Xbox One op kantoor

Microsoft prijst Xbox One aan als een geldige zakelijke aankoop voor midden- en kleinbedrijf. Ze beweren dat Xbox One voor 499 euro een betaalbare vervanger is van de meeste videoconferentie-systemen en opslagplatformen voor documenten op kleine schaal.

Marques Lyons, Xbox MVP en Director of Consumer Camp, is van het zakelijk succes overtuigd en heeft een supportartikel geplaatst op de small businesssupportsite van Microsoft. 

"Wat gepositioneerd wordt als een uitstekende entertainmentmachine kan net zo interessant zijn voor u en uw bedrijf. Het is zelfs verdedigbaar Xbox One als bedrijfsuitgave op te schrijven. Xbox One is een betaalbare optie voor kleinere ondernemers, er zijn veel features ingebouwd die kunnen concurreren met de gangbare videoconferentie-systemen en opslag platformen."

De features die Marques Lyons bedoelt lijken inderdaad handig te zijn voor kleine bedrijven, zo kun je bijvoorbeeld met Skype op de console een conferentie opzetten met video en geluid. In combinatie met de Kinect, die standaard bij Xbox One geleverd wordt, zal dit voor een systeem zorgen waarbij je uitermate scherp beeld verstuurt en ontvangt, en waarbij je compleet vrij kunt rondlopen in een grote ruimte vanwege de groothoeklens die Kinect bevat.

Als oplossing voor de netwerkopslag heeft Microsoft op Xbox One Skydrive als applicatie geïmplementeerd. Skydrive is een van de populairdere clouddiensten geworden, waarin documenten kunnen worden opgeslagen en overal weer geopend kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld video- en fotomateriaal opslaan op Skydrive en deze tijdens een Skype-conferentie af laten spelen zodat alle mensen in de conferentie het beeldmateriaal kunnen zien. 

Skydrive is ook via Internet Explorer te starten op Xbox One. Dit zorgt ervoor dat functies zoals stem- en handgebaarcontrole beschikbaar worden bij het surfen via de browser of het bladeren door Microsoft Office documenten. Dit betekent dat je niet meer met een laserpen of aanwijsstok hoeft te staan tijdens een presentatie.

Over de toekomst van applicaties zoals Skype en Skydrive op Xbox One had Marques Lyons het volgende te vertellen:

"Het verhaal van Xbox One applicaties moet nog geschreven worden, hierdoor is het mogelijk dat er op een gegeven moment applicaties zijn die voordelen bieden voor u en uw bedrijf. Met processerkracht, multitasking, en de connectie naar een groot scherm heeft Xbox One de capaciteiten om in de kantine en de vergaderzaal gebruikt te worden."

Denken jullie dat een Xbox One op kantoor ook daadwerkelijk voor zakelijke doeleinden gebruikt zal gaan worden of zal de console uiteindelijk toch als bijvoorbeeld Mortal Kombat-machine eindigen?

Xbox OneUw nieuwe zakelijke aankoop?

Transfervrije Luijckx naar Roda JC

Roda JC neemt Kees Luijckx transfervrij over van NAC Breda. De 27-jarige verdediger tekent een contract voor drie jaar, als hij de medische keuring goed doorstaat. Dat meldt de club uit Limburg donderdag. Luijckx trainde vorige week mee bij FC Utrecht, maar besloot een mogelijk aanbod van die club niet af te wachten.

Algemeen directeur Marcel van den Bunder van Roda JC zegt op de clubsite blij te zijn met de aanwinst. "We hebben Luijckx al enige tijd op onze radar. Met zijn ervaring in de Eredivisie en kwaliteiten als voetballer is hij het type speler waar we naar op zoek waren."

Luijckx stond in de afgelopen drie seizoenen onder contract bij NAC. Daarvoor kwam hij uit voor AZ, Excelsior en ADO den Haag. De in Castricum geboren Luijckx speelde in totaal 170 eredivisieduels, waarin de verdediger 15 goals maakte.

Roda JC verzekerde zich in een eerder stadium van Anouar Kali, Henk Dijkhuizen, Guy Ramos, Ard van Peppen en Marc Höcher.

Slachtoffers Srebrenica herbegraven

Tienduizenden mensen hebben zich in Bosnië verzameld om de herbegrafenis bij te wonen van 409 onlangs geïdentificeerde slachtoffers van de genocide in Srebrenica in 1995. De Bosnische stad viel donderdag precies achttien jaar geleden in handen van Servische eenheden.

Onder de slachtoffers zijn 43 tieners en een baby. De 409 worden ter aarde besteld op een speciale begraafplaats voor genocideslachtoffers in de buurt van Srebrenica. Meer dan tweeduizend slachtoffers worden nog vermist.

In juli 1995 vielen Servische troepen Srebrenica binnen. Achtduizend moslimmannen en -jongens werden in de dagen erna vermoord.

Homoseksualiteit kan reden voor status zijn

Asielzoekers die zeggen dat zij in hun land van herkomst vanwege hun homoseksuele geaardheid worden vervolgd vallen binnen het vluchtelingenrecht van de Europese Unie. Dat betekent dat zij om die reden aanspraak kunnen maken op de vluchtelingenstatus, blijkt donderdag uit een advies van advocaat-generaal Eleanor Sharpston van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Het advies volgt op vragen van de Nederlandse Raad van State uit april 2012 over een Europese richtlijn die stelt dat aanspraak kan worden gemaakt op de vluchtelingenstatus als sprake is van vervolging op grond van ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde sociale groep. De Raad wilde duidelijkheid over de vraag of homoseksuelen een specifieke sociale groep vormen.

De vragen hadden in het bijzonder betrekking op de weigering door toenmalig minister voor Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) om drie homoseksuele mannen uit Senegal, Uganda en Sierra Leone een asielvergunning te geven. De drie gingen in beroep, waarna de Raad van State besloot navraag te doen bij het Europese Hof.

Afhankelijk van de omstandigheden in een land van herkomst kunnen homoseksuelen een specifieke sociale groep vormen, stelde de advocaat-generaal donderdag in haar advies. Volgens Sharpston betekent strafbaarstelling van homoseksualiteit echter niet per definitie dat er ook sprake is van vervolging zoals die in de richtlijn wordt gedefinieerd. Hoewel onderscheid op basis van seksuele geaardheid neerkomt op willekeur is het volgens haar aan nationale autoriteiten om na te gaan of een asielzoeker gevaar loopt in zijn of haar grond- of mensenrechten te worden aangetast.

In maart dit jaar stelde de Raad van State opnieuw vragen aan het Hof van Justitie. Deze keer ging het over de vraag hoe kan worden beoordeeld of een vluchteling die op grond van homoseksualiteit asiel aanvraagt inderdaad homoseksueel is. De Raad wil weten hoe de beoordeling moet gebeuren en welke grenzen daarbij in acht moeten worden genomen. De behandeling van dit soort vragen door het Hof duurt doorgaans zo'n anderhalf jaar.

Grote verbouwing op Schiphol van start

Op Schiphol is donderdag begonnen met een grote verbouwing. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) gaf donderdagochtend het startsein voor de werkzaamheden, zo laat de luchthaven weten. De verbouwing gaat drie jaar duren.

Op de luchthaven wordt een nieuwe pier gebouwd waar plek is voor acht vliegtuigen. Schiphol kan zo per jaar drie miljoen extra passagiers aan. De pier komt aan de zuidkant van de terminal. Verder komen er nieuwe centrale beveiligingsdoorgangen waardoor reizigers minder lang hoeven te wachten bij de gate. De huidige securitypoortjes in vertrekhal 1 krijgen daarnaast een ruimere opzet. Een aantal winkels wordt verplaatst.

Investeren in Schiphol is volgens Mansveld belangrijk om op internationaal gebied mee te blijven doen. "Na de verbouwing hebben we straks een luchthaven met meer ruimte en nog meer positieve impact op onze economie", stelt ze in een verklaring.

De bouw van de pier start in 2015 en wordt, naar verwachting, in 2016 in gebruik genomen. De nieuwe securitydoorgangen moeten een jaar eerder klaar zijn.

Hotline Miami 2: Wrong Number

Het was de indiehit van 2012 en 2013. Hotline Miami is grof, gewelddadig en ziet er uit alsof het eind jaren 80 is ontwikkeld. Toch werd het spel door veel gamers omarmd en kreeg het een heel goede ontvangst. Door het succes van deel één heeft gamestudio Dennation Games besloten om Hotline Miami 2: Wrong Number te maken. Op de E3 mocht ik een eerste blik op deze hit in wording werpen.

'Gordon heeft nieuwe liefde'

Gordon is weer verliefd. De zanger woont zelfs al samen met zijn 32-jarige nieuwe vlam, schrijft het blad Weekend op zijn website op basis van bronnen.

Gordons nieuwe liefde zou Wesley heten. Hij was afgelopen weekeinde een van de aanwezigen op het verjaardagsfeest van de zanger, die 45 kaarsjes mocht uitblazen. Gordon had opvallend veel aandacht voor hem en de twee hadden hun kleding op elkaar afgestemd.

De zanger verklapte onlangs in Linda's Zomerweek dat er op liefdesgebied weer 'iets aan de horizon gloort'. "Ik geloof nog steeds in de liefde, zelfs na acht mislukte relaties", zei Gordon ook. "Je moet ook altijd blijven geloven in de liefde, als je dat niet doet, stelt het leven niets meer voor."

Nederlandse bergbeklimmer komt om in Spanje

Een 35-jarige Nederlandse bergbeklimmer is woensdag om het leven gekomen toen hij tijdens een klimtocht ten val kwam op het Canarische eiland Fuerteventura. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag donderdag.

De Nederlander was volgens de zegsman alleen aan het klimmen op het bergachtige eiland voor de kust van Marokko. Zijn familie is woensdagavond op de hoogte gesteld.

'Online games risico voor jonge kinderen'

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) waarschuwt ouders van jonge kinderen voor de risico's van online gamen. Zo wordt het kinderen te makkelijk gemaakt om geld uit te geven en is de grens tussen echt en virtueel geld te vaag. Ouders zouden hun kinderen daarom beter moeten voorlichten.

Volgens de ACM kunnen ouders meer doen om problemen te voorkomen, maar weten ze vaak niet goed hoe dat moet. Kinderen kopen bijvoorbeeld extra spelopties in een spel dat ze al spelen en moeten daarvoor bovendien privacygevoelige informatie delen. Het is vaak onduidelijk wat er met die informatie gebeurt.

Jongeren tussen 7 en 17 jaar spelen gemiddeld twee tot drie uur per dag online games. Een kwart speelt zelfs meer dan vier uur per dag.

De ACM heeft betrokken bedrijven gevraagd om gamers voortaan op tijd te informeren over de voorwaarden. Ook zouden instellingen gemakkelijker aan te passen moeten zijn. De ACM benadrukt dat er nog geen sprake is van misstanden. Daarom neemt de toezichthouder nog geen maatregelen. De ACM heeft wel tips voor ouders over wat die kunnen doen om de risico's te verkleinen.

Uit het onderzoek van ACM blijkt dat het spelen van online games nog altijd aan populariteit wint. In een jaar tijd is het aantal spelers dat mobiel spellen speelt gestegen van 3,2 naar 4,4 miljoen. Ruim negenhonderdduizend mensen betalen daar ook voor. Vorig jaar besteedden Nederlanders ongeveer 139 miljoen euro aan online games.

Teleurgestelde Gudde denkt niet aan opstappen

Algemeen directeur van Feyenoord Eric Gudde is niet van plan om persoonlijke consequenties te verbinden aan het stranden van de plannen voor een nieuw stadion. "In de sport is weglopen het stomste wat je kunt doen", vertelde hij aan RTV Rijnmond. Wel liet hij weten 'enorm teleurgesteld' te zijn. "Dit voelt als een nederlaag."

De gemeenteraad in Rotterdam zou vandaag stemmen over de plannen voor een nieuwe Kuip. Gisteravond al bleek dat er geen meerderheid zou komen in de gemeenteraad, waarna het voorstel kort voor het in stemming werd gebracht door het college van b en w werd teruggetrokken.

"Dit is voor Feyenoord een gemiste kans", vindt Gudde. "We kunnen in het huidige stadion niet verder. Dan houd je de vierde of vijfde begroting van Nederland. Zo blijf je structureel achter de feiten aanlopen."

Ook stadiondirecteur Jan van Merwijk is uit het veld geslagen. "Ik ben buitengewoon teleurgesteld. We gaan ons beraden op de ontstane situatie." De bedoeling is om nieuwe plannen te ontwikkelen voor een nieuw stadion en zo alsnog voldoende draagvlak bij politiek en bevolking te creëren. Renovatie van het huidige onderkomen ziet de directie van Feyenoord niet zitten.

25 jaar cel voor afrekening Amsterdam

Een 42-jarige man uit Lelystad is donderdag tot 25 jaar celstraf veroordeeld voor het doodschieten van twee mannen en een poging tot moord in mei 2011 in Amsterdam. Justitie had twee weken geleden om een levenslange gevangenisstraf gevraagd. De man zou ruzie hebben gekregen over een bedrag van vijftienhonderd euro.

De ruzie over het bedrag dat de verdachte moest betalen mondde uit in een schietpartij, waarbij twee mensen omkwamen en een derde zwaargewond raakte. Ook de verdachte raakte gewond. Het incident gebeurde bij een autobedrijf in het Westelijk Havengebied Westpoort.

De rechtbank in Amsterdam wilde geen levenslange celstraf opleggen omdat dat alleen in 'zeer uitzonderlijke gevallen' wordt opgelegd. Ook bij ernstige misdrijven als deze moet de verdachte ooit de kans krijgen om weer in de samenleving terug te kunnen keren, aldus de rechters.

Het OM, dat de moord typeerde als een koelbloedige afrekening, vond juist dat de man nooit meer vrij mocht komen omdat de kans groot was dat hij ooit weer het slechte pad op gaat. Justitie beraadt zich op een mogelijk hoger beroep. In een reactie op de uitspraak meldt justitie de uitspraak eerst zorgvuldig te willen bestuderen.

Tientallen taps opsporingsdiensten bij XS4ALL

Opsporingsdiensten hebben vorig jaar 21 keer telefoongesprekken van klanten van XS4ALL afgetapt. Het internetverkeer werd negentien keer afgetapt en in twee gevallen werd e-mailverkeer onderschept door diensten als de politie, de FIOD of de Inspectie SZW. Dat meldt de internetprovider in een donderdag gepubliceerd rapport.

Providers zijn verplicht gegevens aan opsporingsdiensten te verstrekken als die daarom vragen. Het is voor het eerst dat XS4ALL de vorderingen publiceert. De provider vindt het belangrijk dat klanten kunnen controleren in welke mate opsporingsinstanties van hun bevoegdheden gebruikmaken. De vorderingen van de AIVD en de MIVD zijn niet meegenomen in het rapport, omdat die onder het staatsgeheim vallen.

De diensten vorderden 86 keer gegevens als telefoonnummers en IP-adressen. Verkeersgegevens werden verder 21 keer verstrekt. Bij alle vorderingen gaat het volgens XS4ALL om minder dan 0,034 procent van het klantenbestand.

XS4ALL gaat de gegevens vanaf nu jaarlijks publiceren en hoopt dat andere providers ook inzicht gaan geven in de aanvragen van opsporingsinstanties.

Nederland neukt 9,6 keer per maand

Wij Nederlanders doen het goed in bed! Gemiddeld wordt er 9,6 keer per maand gedamd. Daarmee doen we het bijna één keer per maand vaker dan de Duitsers.

Een paar Franse geografen hebben de neukfrequentie van Europa naast elkaar gelegd. De resultaten zijn gepubliceerd in de eerste seksatlas ter wereld.

Hoewel we volgens Rutte één Europa zijn dat blindelings de Belgische leider volgt, zijn er grote verschillen. Zo zijn de Grieken het actiefst in bed. Zij hebben dan ook alle tijd van de wereld (betaald van onze blastingcenten), en doen het dan ook maar liefst elf keer per maand.

De Zweedse dames, de mooiste vrouwen ter wereld, worden het minst vaak snoeihard genomen. Slechts 7,7 keer per maand worden zij aan een liefdeslans geregen. Nederlanders zijn met 9,6 keer middenmoters, terwijl de Belgen het met 8,8 keer per maand een stuk vaker droogstaan.

Fransen liggen tienmaal per maand te ketsen, de Britten hoeven met 9,8 keer niet voor hen onder te doen. En de Duitsers: tsja, die moeten met 8,7 keer per maand genoegen nemen.

Wereldwijd wordt er jaarlijks 103 keer gerampetampt. En dat is iets minder dan twee keer per week. De Wereldatlas van de seksualiteit is geschreven door Nadine Cattan. Zij is directrice van het Franse onderzoeksinsitituut CNRS. Dit met medewerking van Stéphanie Leroy, verbonden aan de Universiteit Paris Est-Créteil.

Zomerhittip

De vaste weblogbezoeker weet het inmiddels: we zijn op zoek naar dè zomerhit van 2013. Zend jouw keuze in via de submit (niet eerder dan 1 juni dit jaar uitgebracht) en hij wordt geplaatst.

De plaat van vandaag is afgelopen zaterdag al gesubmit (er komt redelijk wat binnen, ga zo door!) en sindsdien zit hij muurvast in mijn hoofd, net als bij submitter The_Substitute, want hij geeft deze plaat op: "Ik loop er nu al een aantal weken mee in m'n hoofd, dus het is een plaat die het in zich heeft om een hit te kunnen worden"

Schilderij gekocht voor 25 pond levert ton op

Het schilderij A Scene from A Midsummer Night's Dream is woensdag geveild voor 97 duizend Britse pond (113 duizend euro). De vorige keer dat het schilderij van John Simmons uit 1873 van betaald van eigenaar wisselde was in 1935. Kunsthandel Grindley & Palmer in Liverpool verkocht het doek toen voor 25 pond.

De onbekende eigenaar die het aquarelschilderij nu verkocht kreeg het schilderij van Simmons zelf in 1965 cadeau. Veilinghuis Bonhams verwachtte dat het kunstwerk veertig- tot zestigduizend pond zou opleveren bij de veiling in Londen.

Het werk, dat 72 bij 95 centimeter groot is, verbeeldt een scène uit Shakespeares stuk Een Midzomernachtsdroom. Feeënkoning Oberon sprenkelt een liefdesdrankje in de ogen van de slapende feeënkoningin Titania, die wordt omringd door verschillende feeën.

Metro: Last Light-DLC komt volgende week

De eerste DLC-pack voor Metro: Last Light, genaamd 'Fraction Pack', komt op 17 juli uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3. In de DLC-pack zijn drie nieuwe singleplayermissies te vinden waarin je met nieuwe personages van verschillende fracties uit de voeten kunt. De personages bestaan uit een sniper van de Red Line-fractie, een Reich 'Heavy' unit en een Polis ranger in training.

Als speler is het mogelijk om oude locaties uit Metro 2033 te bezoeken met nieuwe wapens. Ook verschijnen er een aantal mutanten uit de originele game om te bestrijden.

De DLC is te koop voor €4.99 of 400 Microsoft points. Bezitters van een season pass kunnen deze zonder extra kosten downloaden. The Fraction Pack is de eerste uit vier nieuwe DLC-packs die de komende tijd gaan uitkomen.

Uitspraak verkrachtingszaak India uitgesteld

De eerste uitspraak in de zaak rond de groepsverkrachting van een jonge vrouw in New Delhi in december is uitgesteld tot 25 juli. Dat heeft de jeugdrechter die de zaak van de enige minderjarige verdachte behandelt besloten, liet de rechter van de verdachte donderdag weten.

Het slachtoffer werd in december in een bus verkracht en dusdanig toegetakeld dat ze twee weken later in een ziekenhuis in Singapore aan haar verwondingen bezweek. Een vriend van de vrouw werd ernstig mishandeld. Zes verdachten werden aangehouden, van wie er een op het moment van de verkrachting 17 jaar oud was. Deze verdachte kan maximaal drie jaar straf krijgen voor moord, verkrachting en andere misdrijven.

Vier andere verdachten worden door een andere rechtbank in New Delhi berecht en kunnen de doodstraf krijgen. De zesde verdachte werd in maart dood in zijn cel aangetroffen.

Na de verkrachting braken in heel India protesten los over de slechte behandeling van vrouwen in het land. Onder druk van de betogingen werden diverse wetten op het gebied van aanranding en verkrachting gewijzigd.

Mannen slapen bungelend aan Euromast

Twee mannen hebben de nacht van woensdag op donderdag doorgebracht in een tent aan de Euromast. De 22-jarige Koen Brouwer en de 21-jarige Rens Polman wilden het record van hoogste luchtkampeerders van Nederland vestigen. Dat is gelukt, zo beweert althans Brouwer donderdag. "Iedereen die wel eens hoger in een tent heeft geslapen mag zich bij mij melden."

De tent van de twee hing onder het restaurant, op negentig meter hoogte. "Daar is een luik, en onze tent is daar aan een stang opgehangen."

Brouwer zegt prima te hebben geslapen. "Het was een kort nachtje, maar van 03.00 uur tot 06.00 uur hebben we heerlijk geslapen. Voor die tijd hebben we gekaart, een beetje gekletst en uiteraard genoten van het uitzicht op Rotterdam."

Ook bestelden de twee een pizza. "Toen de eerste adrenaline gezakt was kregen we best honger", aldus Brouwer. De pizza werd bij de Euromast bezorgd en vervolgens door een man aan een touw bij het tentje afgeleverd. Rond 08.00 uur zijn ze abseilend naar beneden gekomen.

Win duokaarten Game On!

Er is een nieuw festival van Walibi Holland: een must voor alle gameliefhebbers….  “Game On!”

Twee dagen lang zijn er de nieuwste games die je door het park heen kunt testen, ga je terug in de tijd met de beste games uit de oude doos, doe je mee aan racecompetities in de racing corner en krijg je de controle over je eigen tank in World of Tanks. Mocht je fotogeniek willen doen met een bekend gamepersonage mag dat uiteraard ook en verder is er ook nog een wervelende dansshow met choreograaf Shaker en verschillende dansers van So You Think You Can Dance. Voor ieder wat wils! En dat is nog niet alles want Game on! wordt afgesloten met een waanzinnige vuurwerkshow! Het park is tijdens Game On! tot 23:00 uur geopend.

Dus blok snel in je agenda, kom op vrijdag 19 of zaterdag 20 juli naar Walibi Holland en ervaar dit spectaculaire nieuwe festival Game On! Meer informatie over ticketprijzen is hier te vinden.

FOK! mag in samenwerking met Game On! vijf duo-tickets vergeven. Deze zijn voor een van de twee dagen te gebruiken. Doe mee met de prijsvraag door op deze pagina je voorkeursdag op te geven en vul je gegevens in. De winnaars krijgen op 14 juli bericht en hun tickets worden naar hun ingevulde postadres op de prijsvragenpagina gestuurd. Succes!

NVM ziet voorzichtig herstel woningmarkt

De woningmarkt heeft zich in het tweede kwartaal van dit jaar voorzichtig hersteld. Dat vindt makelaarsvereniging NVM. Makelaars verkochten in de afgelopen drie maanden 27.900 woningen, een stijging van 19,8 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. In vergelijking met een jaar eerder daalden de verkopen nog wel met 8,4 procent.

De woningprijzen bleven met een daling van 0,3 procent vrijwel gelijk. De gemiddelde woningprijs bedraagt nu 205 duizend euro. Dat is 5,3 procent lager dan een jaar geleden. De daling van de prijzen vlakt volgens de NVM af. De bodem van de woningmarkt komt in zicht, zegt voorzitter Ger Hukker in een persverklaring.

Het afgelopen kwartaal behoort tot de slechtste vijf kwartalen sinds het begin van de crisis in 2008. Het optimisme haalt de NVM uit de relatief grote stijging ten opzichte van eerste kwartaal, toen het aantal verkochte woningen een dieptepunt bereikte. "We zijn er nog niet, maar het wijst erop dat de markt langzaam in balans komt", setlt Hukker.

De betaalbaarheid van een woning is volgens de NVM sterk verbeterd. De gemiddelde woonlasten voor consumenten zijn tussen 2009 en 2013 afgenomen met 16 tot 21 procent, afhankelijk van het type woning. Dat is 100 tot 275 euro per maand. Dit komt door de lage hypotheekrente, de gedaalde huizenprijzen en de verlaagde overdrachtsbelasting.

Ronnie Stam onderhandelt met Standard Luik

Een transfer van Ronnie Stam naar Standard Luik lijkt in de maak. De 29-jarige transfervrije rechtsback is momenteel in Luik voor onderhandelingen, meldt de Belgische club op de clubsite. "Maar er is nog geen deal", benadrukt Standard Luik.

Stam speelde de afgelopen drie seizoenen bij Wigan Athletic, dat degradeerde uit de Premier League. Eerder stond de rechtspoot onder contract bij FC Twente en NAC Breda.

Deus Ex: The Fall nu verkrijgbaar

De recent aangekondigde mobiele game Deus Ex: The Fall van Square Enix is vanaf vandaag verkrijgbaar in de Appstore van Apple voor €5,99. Het spel stond gepland om 11 juli uit te komen maar was door een fout van Square Enix al een dag eerder beschikbaar.

De actie-RPG is de eerste creatie uit de Deus Ex-reeks die op een mobiel platform uitkomt. Let wel op dat je het spel niet blindelings aanschaft, Deus Ex: The Fall heeft namelijk als minimale vereiste een van de volgende apparaten nodig: iPad 3 of nieuwer, iPad Mini, iPhone 4S of nieuwer, iPod Touch 5 of nieuwer. Oudere Apple-hardware wordt dus niet door het spel ondersteund.


Johnny Depp speelt criminele kunsthandelaar

Johnny Depp hoopt de hoofdrol te krijgen in de thriller Mortdecai van David Koepp. De 50-jarige acteur zou Charles Mortdecai spelen, een joviale kunsthandelaar die in zijn vrije tijd een kluis vol nazigoud hoopt te kunnen kraken. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De thriller is gebaseerd de Mortdecai-trilogie van Kyril Bonfiglioli. Depp gaat de film ook produceren. Koepp is vooral bekend als scenarist van films als Mission: Impossible en Spider-Man. Vorig jaar regisseerde hij de actiethriller Premium Rush met Joseph Gordon-Levitt in de hoofdrol.

Depp is momenteel in de Amerikaanse bioscopen te zien als excentrieke indiaan in de avonturenfilm The Lone Ranger. De film is echter geflopt met voorspelde verliezen van honderd miljoen dollar. Depp zou Mortdecai maken voordat hij begint aan de opnamen van de vijfde Pirates of the Caribbean-film.


Johnny Depp speelt criminele kunsthandelaar (Foto: Novum)

Byzantium-regisseur houdt niet van vampierfilms

Neil Jordan, de maker van twee vampierfilms, is geen fan van het genre. "Ik vewacht nooit dat een vampierfilm erg goed zal zijn", zegt de Ierse regisseur voor de camera van Novum Nieuws. "Ik ben geen liefhebber of een fan, het is toeval dat ik er twee heb gemaakt."

De 63-jarige Jordan maakte in 1994 Interview with the Vampire met Tom Cruise en Brad Pitt. De regisseur vindt dat de kwaliteit van het genre achteruitholt. "Het is dwazer geworden met de Twilight-films", vindt Jordan. "Ik snap niet waarom vampiers zo alomtegenwoordig zijn geworden. Het is tijd voor een nieuw monster."

Jordans film Byzantium draait vanaf donderdag in de bioscopen. In de film spelen Gemma Arterton en Saoirse Ronan vampiers. "Een van de redenen dat ik deze film wilde maken is omdat we het verhaal van de herkomst van vampiers opnieuw hebben verteld."

De plek des onheils in Byzantium is een Iers eiland waar stervelingen in vampiers veranderen. Het eiland is gebaseerd op een moeilijk bereikbaar eiland bij de zuidkust van Ierland. "Ik noem het de enige historisch accurate vampierfilm", aldus Jordan. "Het was leuk om de geschiedenis te veranderen."


Byzantium-regisseur houdt niet van vampierfilms (Foto: Novum)

Krajicek ronde verder in Beijing

Michaëlla Krajicek heeft bij het ITF-toernooi in Beijing de derde ronde bereikt. De Nederlandse tennisster, die door blessureleed is afgezakt naar de 545e plaats op de wereldranglijst, was met 6-3, 3-6 en 6-4 te sterk voor de als vijfde geplaatste Russische Daria Gavrilova.

De volgende tegenstander van Krajicek is nog niet bekend. Die moet komen uit de partij tussen de Japanse Risa Ozaki en thuisspeelster Shuai Zhang.

Kojima vindt GTA V beter dan MGS V

Hideo Kojima, producent en director van Metal Gear Solid 5, is erg onder de indruk van GTA V. Hij denkt zelfs dat zijn game geen partij is voor Rockstars nieuwe titel en geeft toe dat best een depressieve gedachte te vinden.

Na het zien van de nieuwe GTA V-trailer laat Kojima via zijn Twitter weten: 

"De nieuwe GTA V-trailer was geweldig! Deze vrijheid is de toekomst van games. Ze zijn veel verder dan ieder ander, het maakt me zelfs een beetje depressief (Cont..)"

“Ik denk niet dat onze "V" dat niveau weet te behalen. Rockstars team is de beste. Zonder twijfel zullen zij de mogelijkheden van games naar een hoger niveau brengen."

Hieronder kun je beide trailers nog eens bekijken en zelf bepalen welke game op jou de meeste indruk maakt.

Cavendish niet welkom in Boxmeer

Mark Cavendish hoeft niet op een uitnodiging te rekenen voor het criterium Daags na de Tour. De organisatie van de Boxmeerse wedstrijd heeft laten weten dat de actie tegenover Tom Veelers in de sprint van de tiende etappe hem niet in dank af wordt genomen.

De jury van de Tour de France bestrafte Cavendish niet voor zijn actie, iets waar organisator Twan Poels niet blij mee is. "Wij zijn het gewoon niet eens met de jury." Gelukkig voor de Boxmeerse organisatie was Cavendish nog niet gecontracteerd. "We zijn wel op zoek naar een topsprinter, maar Cavendish gaat dat niet worden."

De renner van Omega Pharma-Quick-Step kreeg gisteren in de tijdrit veel hoon over zich heen. Zo werd hij onderweg veelvuldig uitgescholden en naar verluidt ook nog eens met urine bekogeld.

'Geef Indiëweigeraars eerherstel'

Er moet eerherstel komen voor de ongeveer 2600 mannen die ruim 60 jaar geleden weigerden naar Nederlands-Indië te gaan, zo zegt de politiek. SP, D66 en GroenLinks willen dat er een rehabilitatiewet komt, PvdA wil een snellere oplossing. CDA en VVD willen de beslissing over het reces heen tillen.

De partijen namen het standpunt in naar aanleiding van een zaak die onlangs voor de Hoge Raad diende. Twee dienstweigeraars eisten eerherstel, maar de Hoge Raad oordeelde dat zulk eerherstel door het parlement gegeven moet worden. Vanwege die beslissing stelde kamerlid Harry van Bommel (SP) kamervragen.

GroenLinks-kamerlid Bram van Oijk zegt: "Nederland heeft veel te laat erkend dat we verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen in voormalig Nederlands-Indië. De militairen die weigerden daaraan mee te doen verdienen eerherstel." PvdA-kamerlid Angeline Eijsink gaat dat niet snel genoeg: "Rehabilitatie duurt te lang, de heren zijn tachtig."

D66 wil graag vooruit met de zaak: "De Hoge Raad heeft nadrukkelijk aangegeven dat de politiek aan zet is. Die handschoen moeten we oppakken", zegt kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. De partij wil echter alleen meewerken aan rehabilitatie als ze de garantie krijgen dat mannen die wél naar Nederlands-Indië gingen, daarvoor niet vervolgd kunnen worden.

VOMI Nederland, een belangenorganisatie voor Indiëveteranen, laat bij monde van vicevoorzitter Klaas Orsel aan het Eindhovens Dagblad weten het voorstel een 'klap in het gezicht' en een 'dolksteek in de rug' te vinden: "Het was hun keuze, dan moeten ze ook op de blaren zitten. [..] We gaan toch ook geen eerherstel geven aan mensen die fout waren in de Tweede Wereldoorlog."

De Indiëweigeraars waren mannen die weigerden hun dienstplicht te vervullen, omdat ze dan naar Indië verscheept zouden worden. Daar woedde op dat moment een opstand van Indonesische nationalisten, die door de Nederlandse overheid bestreden werd. Dat culmineerde in twee bloederige 'politionele acties', feitelijk militaire operaties, in 1947 en 1948.

Ook Brabander Huub de Cort werd als dienstplichtige naar Indië gestuurd. Hij vertelt aan het Eindhovens Dagblad waarom hij tegen eerherstel is: "Ik ben voor solidariteit. Er waren ook functies in Indië waardoor je niet mee hoefde in de strijd. Gelijke monniken, gelijke kappen, zo zie ik het."

Overigens geeft De Cort aan dat er onder Indiëveteranen meer wrevel bestaat over de zogenaamde 'ritselaars' dan over de dienstweigeraars. Dat waren zonen van welgestelde en invloedrijke burgers die hun dienstplicht afkochten.

Vrouw (30) toont tieten op fietspad

De politie van het Amerikaanse Davis heeft een 30-jarige vrouw en een 61-jarige man gearresteerd wegens exhibitionisme. De vrouw, Wenyi Xu, heeft namelijk haar tieten laten zien aan een stel minderjarige fietsers. Een van de knaapjes was zo geschrokken, dat hij pardoes van zijn fiets lazerde.

Gisterochtend zag een arbeider hoe Xu op een fietspad haar ontblote prammen toonde aan een paar jeugdige fietsers. Ook zag de beste man hoe Nicholas Bowen het voorval vrolijk aan het filmen was.

De massaal uitgerukte politie wist het duo even later in de kraag te vatten. Volgens politieonderzoek leek het incident goed te zijn voorbereid. Zo zouden er al meer slachtoffers zijn gevallen in Davis en omgeving.

Dat vallen kun je gerust letterlijk nemen. Een kereltje dat gisteren voorbij fietste, gaf blijkbaar zijn ogen goed de kost. Het knaapje donderde van zijn fiets. Zonder kleerscheuren is hij weer op zijn stalen ros geklommen, zo laat de politie weten.

Het tweetal is in de boeien geslagen en in de cel gesmeten. Zij kunnen een zware straf tegemoet zien wegens het in gevaar brengen van tere kinderzieltjes.

XuKlik op de Chinees voor een filmpje!

Overleg over RFID-chip in kenteken

Dat kentekens van auto's uitgerust gaan worden met een RFID-chip (Radio Frequency Identification) is weer een stapje dichterbij. VVD'er Toine Manders van het Europees Parlement besprak gisteren de mogelijkheden.

Manders twitterde: "Vandaag de mogelijkheden besproken voor het plaatsen van een RIFD-chip in een Europees kenteken." Niet veel daarna haalde Manders zijn tweet weg om daarna een nieuwe te plaatsen zonder het woord RFID-chip. Maar Autoblog had het eerste bericht al onderschept.

Met een RFID-chip kunnen gegevens van automobilisten op afstand worden uitgelezen. Plannen hiervoor dateren al uit 2008 en lijken er dus nog steeds te zjjn.

McLaren richt zich op 2014

Het Formule 1-team McLaren gaat al haar aandacht richten op het seizoen 2014. Het team kan dit jaar het tempo van de topteams niet bijbenen en wil voorkomen dat dit volgend seizoen ook het geval zal zijn.

Vorig jaar bleek de McLaren MP4-27 regelmatig de snelste te zijn, maar was niet altijd betrouwbaar. Er werd besloten om voor dit seizoen een compleet nieuwe bolide te bouwen, iets wat de renstal op een achterstand zette. Voor de huidige MP4-28 zullen nog enkele updates komen, maar omdat geen grote verbeteringen in de resultaten verwacht wordt zal alle aandacht op 2014 gericht gaan worden.

Teambaas Martin Whitmarsh is tegenover Autosport duidelijk. "We zijn teleurgesteld in de auto van dit jaar. Dat kan ook niet anders, want het zijn de prestaties ten opzichte van de anderen die tellen. In absolute zin zijn we sneller dan vorig jaar, maar in de rangorde zijn we achteruit gegaan. We liggen zes maanden achter op de concurrentie wat de ontwikkeling van de auto betreft. Daar hebben we duidelijk een steek laten vallen."

Nog veel mis bij asbestsanering

Het aantal overtredingen bij het verwijderen van asbest blijft onverminderd hoog. Bij zeventig procent van de in totaal bijna vierhonderd inspecties vorig jaar werden overtredingen geconstateerd. Het ging om bijna zeshonderd gevallen. Dat staat in een rapport dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In bijna de helft van de gevallen waren de overtredingen zo ernstig dat de inspectie het werk onmiddellijk stillegde, boetes gaf of een proces-verbaal opmaakte. Bedrijven nemen vaak niet of nauwelijks maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Zo beschikken ze niet over een goed werkplan, wordt asbest in verkeerde verpakking afgevoerd of wordt het soms niet volledig verwijderd.

De inspectie heeft verder vorig jaar de aandacht voor malafide saneringen sterk geïntensiveerd. In totaal werden er zo'n tweehonderd inspecties uitgevoerd. Bij malafide saneringen worden meestal bewust de regels omzeild.

De aanpak van overtredingen wordt in de komende jaren voortgezet, aldus het ministerie. Sinds januari zijn de boetes al twee tot drie keer zo hoog geworden. De inspectie gaat verder bedrijven die herhaaldelijk de regels overtreden tot maximaal drie maanden stilleggen.

Gerard Joling beloont Patty Brard voor lijdensweg

Gerard Joling heeft Patty Brard een rol in de film Sinterklaas en de Pepernoten Chaos bezorgd als goedmaker voor wat ze moest doormaken in zijn tv-programma's. Ze ging in een spagaat naar het ijs in Sterren Dansen op het IJs en klapte met haar gezicht op het water in Sterren Springen. Beide shows werden gepresenteerd door de zanger.

"Het leek me leuk om haar na al die kwetsuren iets met mij te laten doen waarvoor ze níét bang hoeft te zijn", legt Joling donderdag uit in De Telegraaf. "Patty heeft al zoveel te lijden gehad tijdens programma's waarbij ik was betrokken."

De zanger wist regisseur Martijn van Nellestijn over te halen Brard aan te nemen. Ze speelt in Sinterklaas en de Pepernoten Chaos de assistente van Jolings personage. De film draait vanaf komend najaar in de bioscopen.

Recordaantal faillissementen eerste helft dit jaar

Het aantal faillissementen in de eerste zes maanden van dit jaar ligt hoger dan ooit. Tot en met juni gingen in totaal 4983 bedrijven en instellingen failliet. Dat is een stijging van veertien procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. Veertig procent van de faillissementen betrof een bedrijf uit de bouw of de handel.

Moeder Ben Saunders maakt zich zorgen

Ook de moeder van Ben Saunders tast in het duister over de breuk tussen haar zoon en Keet! Dinsdag werd plots bekend dat de relatie tussen de zanger en zangeres, die eigenlijk Yvonne Coldewijer heet, voorbij is.

"Ik maak me best zorgen om mijn zoon, maar kan hem tot mijn spijt nog steeds niet bereiken", zegt Lesley Saunders donderdag in het AD. Haar zoon houdt tot nu toe zijn lippen stijf op elkaar over de breuk. "De reden gaat de hele wereld geen flikker aan", zie hij in RTL Boulevard. De 30-jarige Ben en de vier jaar jongere Keet! waren anderhalf jaar samen en woonden onder één dak in zijn huis in Hoorn. Haar manager weet niet waar de zangeres momenteel verblijft.

[Upd] Nieuwe Kuip komt er echt niet

De bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord in Rotterdam lijkt voorlopig niet door te gaan. Leefbaar Rotterdam, de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad die een beslissende stem in deze kwestie heeft, is tegen de bouwplannen.

De hele fractie (14 raadsleden) zal donderdag unaniem tegen de nieuwbouw stemmen. Dat kondigde fractievoorzitter Ronald Schneider van de partij woensdagavond aan in het televisieprogramma Knevel& Van den Brink nadat de fractie er eerder op de avond intern over had gesproken. Leefbaar Rotterdam vindt dat de gemeente te veel risico loopt met een garantstelling van 165 miljoen euro voor de bouwplannen, die al met al bijna 400 miljoen euro kosten. Volgens Schneider is het ook slecht uit te leggen aan Rotterdammers waarom er een nieuw stadion moet komen.

De stem van Leefbaar Rotterdam is cruciaal. Omdat coalitiepartij D66 ook tegen de nieuwbouw is, moesten de andere coalitiepartijen PvdA, VVD en CDA buiten de coalitie op zoek naar een meerderheid. Schneider gaat ervan uit dat de bouwplannen nu van de baan zijn.

Sinds 2006 zijn de gemeente Rotterdam en Feyenoord bezig met plannen voor een nieuwe thuisbasis voor Feyenoord. Het huidige stadion, De Kuip, biedt onvoldoende ruimte om Feyenoord verder te laten groeien. Naast voetbalwedstrijden biedt het nieuwe complex ook ruimte voor commerciële en maatschappelijke activiteiten.

Update 09.56 uur
En het is definitief. Het gemeentebestuur van Rotterdam trekt het voorstel voor een nieuwe Kuip in. Dat meldt de NOS. Donderdag zou de gemeenteraad stemmen over het plan. Omdat er geen meerderheid voor bestaat trekt de gemeente het voorstel om een nieuw voetbalstadion te bouwen in.

Leefbaar Rotterdam unaniem tegen Nieuwe Kuip
Leefbaar Rotterdam unaniem tegen Nieuwe Kuip (Foto: ANP)

Websites huisartsen te vaak onveilig

Websites van huisartsen en apotheken waar online herhaalrecepten kunnen worden aangevraagd, zijn vaak onveilig. Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) donderdag na een steekproef onder 150 sites. In bijna een derde van de gevallen bleken medische gegevens eenvoudig te lezen of zelfs te verwijderen of aan te passen.

Volgens het CBP moeten huisartsen en apothekers er altijd voor zorgen dat persoonsgegevens van patiënten op een veilige manier worden bewaard of verstuurd. Van de 150 onderzochte sites was dat 43 keer niet het geval. De onveilige sites worden naar schatting door 250 duizend mensen gebruikt.

In het najaar wordt opnieuw onderzocht of huisartsen en apothekers hun verbindingen hebben beveiligd. Als dat niet het geval is, volgt nader onderzoek bij individuele gevallen.

Gewonde bij stierenrennen Pamplona

Alle bloeddorstige dierenbeschermers die al dagen hopen op dodelijke slachtoffers hebben voor de vijfde dag op rij pech gehad. Op de vijfde dag van de stierenrennen in Pamplona is slechts een persoon gewond geraakt. De waaghals liep bij een val verwondingen op aan zijn nek en moest worden opgenomen in het ziekenhuis, zei een arts. Donderdag renden opnieuw duizenden mensen door de nauwe straten van Pamplona voor zes vechtstieren uit richting de arena.

De renners beleefden spannende momenten toen een stier zich losmaakte uit de groep en aanstalten leek te maken hen aan te vallen. Uiteindelijk kon hij zonder ongelukken naar de arena worden geleid. Niemand werd door de stieren gespietst.

De stierenrennen - encierros - door de straatjes van de oude binnenstad van Pamplona vormen onderdeel van het San Ferminfestival dat al sinds 1591 bestaat. Tijdens de encierros rennen vele duizenden sensatiebeluste mannen en een paar vrouwen een stukje mee met de gemiddeld zevenhonderd kilo zware stieren, op hun weg van de kraal naar de arena, waar de dieren een gewisse dood tegemoet gaan in een al bij voorbaat verloren strijd tegen de toreador.

Willeke Alberti speelt prinses Beatrix

Willeke Alberti heeft een koninklijke rol te pakken. De zangeres en actrice gaat niemand minder dan prinses Beatrix spelen in de jeugdfilm Sinterklaas en de Pepernoten Chaos. Patrick Martens en Freek Bartels spelen de lakeien van Beatrix. Dat maakte distributeur Entertainment One Benelux donderdag bekend.

De 68-jarige diva was vorig jaar nog te zien in de komedie Alles is Familie. Met haar rol als Beatrix treedt Alberti in de voetsporen van actrices als Carine Crutzen en Willeke van Ammelrooy, die de oud-koningin eerder speelden.

De opnames van de sinterklaasfilm van Martijn van Nellestijn zijn in volle gang en duren nog tot eind deze maand. Naast Alberti zijn ook Gerard Joling, Patty Brard, Joop Braakhekke en Tony Neef te zien. Neef speelt de slechterik Brutus Brein die Sinterklaas probeert op te lichten.

De film draait vanaf 2 oktober in de Nederlandse bioscopen.


Willeke Alberti speelt prinses Beatrix (Foto: Novum)

Arabische prinses vast wegens slavernij

Een prinses uit Saudi-Arabië is woensdag (plaatselijke tijd) in de Verenigde Staten gearresteerd, omdat ze een vrouw uit Kenia zou hebben uitgebuit. Volgens de autoriteiten moest de Keniaanse 16 uur per dag, 7 dagen per week, werken in het huis van prinses Meshael Alayban (42) in Californië, meldde de Los Angeles Times.

Voor de gedwongen arbeid kreeg ze 220 dollar (ruim 167 euro) per maand betaald. De vrouw kon niet zomaar vertrekken omdat haar bazin haar paspoort had ingenomen, aldus justitie. Toch wist ze dinsdag te ontsnappen. Ze stapte naar de politie.

Agenten troffen in het huis van de prinses nog vier mensen aan die mogelijk in dezelfde situatie zaten. De prinses is volgens de aanklagers een van de echtgenotes van de Saudische prins Abdulrahman bin Nasser bin Abdulaziz al Saud.

Lange rijen bij Britse voedselbanken

Het aantal mensen in Groot-Brittannië dat langsgaat bij de voedselbanken van The Trussel Trust is sinds de introductie van hervormingen van sociale voorzieningen in april met een factor drie toegenomen. Haalden vorig jaar tussen 1 april en 30 juni nog vijftigduizend mensen een voedselpakket op, in dezelfde periode dit jaar waren dat er 150 duizend, zei het fonds donderdag.

"We roepen de regering op te luisteren naar wat er in het land gebeurt en te beseffen dat wanneer de verzorgingsstaat afbrokkelt gezinnen honger lijden", zei voorzitter van het fonds Chris Mould.

De Britse regering voert stevige bezuinigingen door om de staatsschuld terug te dringen en de begroting op orde te krijgen. Enkele dagen voor The Trussel Trust zijn cijfers vrijgaf, liet staatssecretaris voor welvaart Lord David Freud in het parlement nog weten geen duidelijk verband te zien tussen de groeiende populariteit van de voedselbanken en bezuinigingen op de sociale zekerheid.

Het fonds, dat 374 voedselbanken in Groot-Brittannië beheert, zegt dat de toename niet wordt veroorzaakt door gezinnen die uit zijn op een gratis maaltijd. Hulpbehoevenden worden doorverwezen door maatschappelijk werkers en andere hulpverleners die hun hiervoor bonnen geven.

Volgens het fonds komen gezinnen steeds meer onder druk te staan door nullijnen, stijgende kosten van het levensonderhoud en te weinig werkgelegenheid.

Station Den Bosch donderdagmiddag onbereikbaar

Van en naar station Den Bosch rijden donderdagmiddag geen treinen meer. Op de slotdag van de werkzaamheden op het spoor rond de Brabantse stad wordt het hele treinverkeer stilgelegd. De NS zet bussen in. Vanaf vrijdag kunnen er weer treinen rijden.

Spoorbeheerder Prorail werkt al twee weken aan een ongelijkvloerse kruising, waardoor treinen van en naar Utrecht en Nijmegen in de toekomst niet langer op elkaar hoeven te wachten. Ook wordt een aantal sporen verdubbeld. In de afgelopen weken konden daarom geen treinen rijden tussen Den Bosch en Zaltbommel en Den Bosch en Oss.

Reizigers die donderdag via Den Bosch gaan, moeten in ieder geval rekening houden met een extra reistijd van minimaal dertig minuten. Omreizen kan eventueel via Rotterdam of Nijmegen.

De NS vreesde twee weken geleden dat de werkzaamheden vooral in de spits voor grote drukte zou kunnen zorgen. Zo werd uit voorzorg geadviseerd om Den Bosch te mijden. Problemen bleven echter uit.

RKC haalt Luxemburger Joachim naar Waalwijk

RKC heeft zich voor de komende twee seizoenen versterkt met Aurélien Joachim. De Luxemburger, die afgelopen seizoen op huurbasis uitkwam voor Willem II, wordt overgenomen van F91 Dudelange uit zijn vaderland. Voor Willem II scoorde de 26-jarige aanvaller in 25 duels zes keer.

Joachim, de halfbroer van oud-wielrenner Benoît Joachim, speelde eerder onder meer voor het Belgische Excelsior Moeskroen en VfL Bochum en Alemannia Aachen in Duitsland. Hij is 32-voudig Luxemburgs international.

Uruguay klopt Irak pas na strafschoppen op jeugd-WK

Uruguay heeft de finale van het WK voor spelers onder 20 jaar bereikt. De Zuid-Amerikanen versloegen in het Turkse Trabzon Irak pas na strafschoppen: 7-6. Na negentig minuten was het 1-1 en in de verlenging werd vervolgens niet gescoord. Eerder woensdag had ook Frankrijk zich voor de eindstrijd geplaatst. Dat deden ze door Ghana met 2-1 te verslaan.

Irak leek lange tijd de beste papieren te hebben voor het bereiken van de finale. In de 34e minuut had Ali Adnan met een fraaie vrije trap zijn land op voorsprong gezet. Pas drie minuten voor tijd kwam Uruguay langszij door een doelpunt van Gonzalo Bueno.

De strafschoppenserie begon goed voor de Irakezen. Doelman Mohammed Hameed stopte de inzet van Gianni Rodriguez. In de gelijkmakende beurt schoot Ali Faez echter keihard tegen de paal en dus bleef de stand gelijk. Vervolgens scoorde Uruguay zeven keer op rij en deed Irak dat zes keer. Saif Salman was uiteindelijk de ongelukkige die miste.

Word mannelijker met een Skyrim-baard

Iedereen kan nu net zo mannelijk worden als de Nord's uit The Elder Scrolls-spellenreeks. De Nord zijn een menselijk ras uit de Skyrim-provincie van het Elder Scrolls-universum. Ze kunnen het beste als een soort vikingen beschreven worden die een natuurlijke weerstand tegen kou hebben opgebouwd.

Stoere baarden horen er dan natuurlijk bij. Jij kunt hier nu ook bij horen met de 'Elder Scrolls Nord beard' van thinkgeek. Deze bedekt je gezicht en hoofd zodat je als een echte Nord de kou kunt trotseren aankomende winter!

Skyrim nord baard

Nieuwe Ratchet & Clank wordt zoals vanouds

Ratchet & Clank: Nexus (zoals het in Europa gaat heten) is vandaag officieel onthuld door Insomniac en IGN. Brian Allgeier, creative director van meerdere games in de franchise, belooft dat Nexus weer een terugkeer wordt naar de klassieke Ratchet & Clank-formule.

De laatste twee Ratchet-games, All 4 One en Full Frontal Assault, experimenteerden met andere gameplayelementen, iets dat niet bij alle fans in de smaak viel. Nexus dient als een soort epiloog op A Crack in Time, en gaat dus ook zoals die game spelen. Uiteraard worden er nieuwe knotsgekke wapens geïntroduceerd.

Ratchet & Clank: Nexus krijgt een adviesprijs van €29,99. De game is dan ook minder groot dan A Crack in Time, maar Allgeier zegt dat het een stuk groter is dan Quest for Booty. Ratchets nieuwste avontuur is exclusief voor PlayStation 3 en komt al dit najaar uit. Een PS Vita-port behoort tot de mogelijkheden, maar daar is Insomniac nog niet over uit.

Zeven doden door overstromingen China

De overstromingen die het westen van China teisteren, de ergste in vijftig jaar in sommige gebieden, hebben aan zeven mensen het leven gekost. Zeker 48 mensen worden vermist, terwijl een half miljoen Chinezen zijn geëvacueerd of anderszins getroffen door het natuurgeweld. Dat heeft het Chinese ministerie van burgerzaken donderdag gezegd.

Het regenseizoen valt vroeg dit jaar in China. Door de hevige regenval ontstaan modderstromen die huizen wegvagen en chaos veroorzaken. In de provincie Sichuan moesten woensdag tweeduizend mensen worden gered die vast waren komen te zitten in een tunnel. Bruggen werden gesloten en het treinverkeer kwam in delen van de provincie stil te liggen.

Politie: vermiste Hondurese journalist is vermoord

Een verkoold en verminkt lichaam dat dinsdag werd gevonden in de Hondurese stad San Pedro Sula is van de journalist Anibal Barrow, die sinds vorige maand werd vermist. Dat is aan de hand van gebitsgegevens en ander forensisch onderzoek bevestigd, zei de Hondurese politie woensdag. Een motief voor de moord is nog niet gevonden.

Het lichaam werd twaalf kilometer ten zuiden van San Pedro Sula gevonden. Hoofd en ledematen waren van het lichaam gescheiden. Bij het lichaam werden een bankboekje en creditcard van Barrow gevonden. Ook kledingresten leken op de kleding die de journalist droeg, toen hij op 24 juni uit zijn auto werd ontvoerd door gewapende mannen. Er zijn vier arrestaties verricht in verband met de ontvoering.

De 62-jarige Barrow had een populaire dagelijkse ontbijtshow op de televisie, Anibal en Niets Meer geheten. Zijn zoon, die ook Anibal heet, doet in november namens de Liberale Partij mee aan de parlementsverkiezingen.

In Honduras zijn de afgelopen vier jaar volgens cijfers van overheid 33 journalisten vermoord. Het land heeft een van de hoogste misdaadcijfers ter wereld.

Het hoofd van de Hondurese journalistenbond, Juan Ramon Mairena, zegt dat de verdwijning van Barrow het land de afgelopen week in zijn greep hield, omdat die erop leek te wijzen dat niemand veilig is. Barrow had volgens Mairena nooit aangegeven dat hij gevaar liep en ging in zijn show controversiële onderwerpen juist uit de weg, met het oog op zijn eigen veiligheid en die van zijn familie.

Randy Travis getroffen door beroerte

Randy Travis is in het ziekenhuis getroffen door een beroerte. De 54-jarige countryzanger werd dit weekeinde opgenomen met hartproblemen. Woensdagavond kreeg hij opnieuw een tegenslag te verwerken.

Travis werd getroffen door de beroerte, juist nadat naar buiten was gekomen dat zijn toestand was verbeterd. Hij is inmiddels geopereerd om de druk op zijn hersenen te verminderen. Zijn toestand blijft kritiek.

De zanger werd zondag opgenomen in een ziekenhuis wegens een hartaandoening veroorzaakt door een virus. Volgens zijn doktoren was er tot drie weken geleden niets mis met de gezondheid van Travis.

Winkeliers willen btw-verhoging ongedaan gemaakt

De btw-verhoging moet worden teruggedraaid en lokale belastingen niet verder verhoogd. Dat staat in een actieplan van Detailhandel Nederland. De winkeliers willen ook dat de loonkosten beperkt worden. De voorstellen worden donderdag door de belangenvereniging aan minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) gepresenteerd.

De verhoging van de btw naar 21 procent in oktober vorig jaar heeft volgens de winkeliers geleid tot extra omzetverlies en meer faillissementen. De gemeentelijke OZB-belasting is de detailhandel ook een doorn in het oog. In meer dan tachtig procent van de gemeenten ging deze belasting omhoog. Ook de stijging van parkeertarieven moet stoppen, staat in het plan.

De maatregelen stimuleren de economie en helpt de winkeliers de crisis door te komen, zegt Detailhandel Nederland. De hogere belastingen brengen de detailhandel 'onnodige economische schade' toe.

Steeds meer gewonden door ongeluk met scootmobiel

Het aantal mensen dat gewond raakt na een ongeluk met een scootmobiel is in de afgelopen jaren flink gestegen. In vier jaar tijd nam het aantal slachtoffers toe van twaalfhonderd naar tweeduizend in 2011. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. De meeste ongelukken gebeurden doordat voertuigen met bestuurder en al omvielen.

In de meeste gevallen gaat het om eenzijdige ongevallen. Scootmobielen kantelen bijvoorbeeld in een bocht of op een ongelijk wegdek als de bestuurder tegen een stoeprand rijdt. Verder liepen veel mensen letsel op door een bedieningsfout door niet goed te sturen of per ongeluk het gas in te drukken in plaats van de rem.

Van de slachtoffers wordt een op de drie in het ziekenhuis opgenomen. Iets meer dan de helft van hen was vrouw en twee op de drie 65 jaar of ouder. Twee derde lijdt bovendien aan overgewicht.

Dodental treinramp Canada mogelijk op vijftig

Dertig personen die na het ernstige treinongeluk in het Canadese Lac-Mégantic zaterdag nog steeds worden vermist zijn waarschijnlijk allemaal dood. Dat heeft de politie familieleden van de vermisten meegedeeld. Het dodental van de ramp zou daarmee op vijftig uitkomen, omdat op de rampplek inmiddels twintig lichamen zijn geborgen.

Een medewerker van het spoorbedrijf zou de handrem niet hebben aangetrokken, waardoor de olietrein met hoge snelheid van een berg denderde en in Lac-Mégantic verongelukte. Van de 73 wagons explodeerden er vijf. Dagen na de ramp was het in delen van het verwoeste stadje nog steeds te heet en te gevaarlijk om naar slachtoffers te zoeken. Tot dusverre is pas één van de geborgen lichamen geïdentificeerd.

Artsen willen ook kans voor oudere comapatiënt

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) moet een einde maken aan de versnipperde zorg en strikte leeftijdsgrens van 25 jaar die geldt bij comarevalidatie. Dat stellen artsen donderdag in het AD. Ze vinden dat oudere comapatiënten ook een eerlijke kans moeten krijgen op herstel.

Nu krijgen vele tientallen patiënten in vegetatieve of laagbewuste toestand onvoldoende zorg. Het gaat om patiënten die in eenzelfde toestand verkeren als prins Friso. Ze worden 'te oud' geacht voor behandeling en liggen nu thuis of in verpleeghuizen zonder enig uitzicht op verbetering. Jaarlijks gaat het om vijftig tot 75 nieuwe patiënten.

"De leeftijdsgrens is arbitrair en niet wetenschappelijk onderbouwd", zegt Steven Laureys van de Coma Science Groep in de krant. "Nederland doet het niet goed, dat is een politieke beslissing. Ik hoop dat door de aandacht voor prins Friso de politiek er beter over nadenkt."

Volgens de artsen ligt de bal bij het ministerie. Voorstellen voor onderzoek naar de effecten van behandeling bij 25-plussers werden tot nu toe echter afgewezen. Wel vroeg het ministerie een halfjaar na het ongeluk van Friso informatie op over comapatiënten.

Pauline Hoenderdaal, voorheen revalidatiearts en bestuurslid van lotgenotenvereniging Cerebraal, noemt de situatie 'droevig'. "Maar het is niet anders. Het gaat allemaal om geld. Nederland heeft kennelijk andere prioriteiten."

Bij jonge comapatiënten worden in klinieken de zintuigen geprikkeld in een poging het bewustzijn terug te brengen. Ook worden lichamelijke en cognitieve functies getraind. Bij twee derde van de patiënten lukt dit in meer of mindere mate.

Tienduizenden maken bezwaar tegen huurverhoging

Zo'n zestigduizend mensen hebben in de afgelopen twee maanden bezwaar gemaakt tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van eigen onderzoek. Vorig jaar kwamen er slechts enkele duizenden protesten binnen. Toen was de hoogte van huren nog niet op het inkomen van de bewoners gebaseerd.

Verreweg de meeste klachten komen van huurders die hun inkomen zagen dalen sinds 2011. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die hun baan verloren, zzp'ers die minder verdienen of gepensioneerden. Ook zijn in sommige gevallen de gezinssamenstelling door scheiding of overlijden veranderd. Ten slotte maken ook veel chronisch zieken bezwaar.

De krant vroeg in totaal zestig woningcorporaties naar het aantal bezwaren dat zij in mei en juni kregen. Samen bezitten de corporaties ruim een kwart van alle sociale huurwoningen.

De inkomensafhankelijke huurverhoging werd dit voorjaar ingevoerd. Huishoudens met een jaarinkomen boven de 43 duizend euro kunnen daardoor een huurverhoging van 6,5 procent krijgen. Mensen met een lager inkomen kunnen een stijging van maximaal vier tot 4,5 porcent verwachten.

[Tour] Ploegleider Belkin blij met Mollema en Ten Dam

Belkin-ploegleider Merijn Zeeman was zeer te spreken over de prestaties van Bauke Mollema en Laurens ten Dam in de individuele tijdrit van de Tour. "Hoewel ze geen uitgesproken specialisten zijn voor een vlakke tijdrit hebben ze super gereden", sprak Zeeman woensdag tegenover de NOS.

Zeeman keek voor aanvang van de race tegen de klok naar renners die in het klassement dicht bij de Nederlandse troeven stonden. Zowel Mollema als Ten Dam hield stand. "Ik ben heel tevreden, maar niet verbaasd. Laurens en Bauke voelen zich erg goed. Dat hebben ze in de Pyreneeën ook laten zien."

Mollema staat voorlopig derde in het algemeen klassement en nadert nummer twee Alejandro Valverde tot op twaalf seconden. Ten Dam is na de tijdrit de nummer zes. Zeeman wil niet te vroeg juichen na de knappe presaties. "Het ziet er goed uit, maar we moeten van dag tot dag kijken."

Digitale PS4-spellen overal speelbaar

De 'digital library' van PlayStation 4 gaat er voor zorgen dat elk spel dat je in bezit hebt ook speelbaar is op andermans PlayStation 4. Sony heeft aangekondigd dat de games die je digitaal koopt toegevoegd worden aan de 'digital library' die aan je PSN-account is gekoppeld.

Sony heeft in februari van dit jaar het 'play as you download'-principe aangekondigd als functie van de PlayStation 4. Hierbij is een spel al te spelen is terwijl de PlayStation op de achtergrond nog bezig is met het downloaden van het spel. Neil Brown, Sony's senior research en development teamleider, heeft hier op uitgebreid tijdens de Develop-conferentie:

"Je kunt bij een vriend op bezoek gaan, inloggen op je account en elk spel spelen dat in je 'digital library' staat, wat prettig is. Maar hoe nuttig zou dit zijn als het eerst een halve dag duurt om het spel te downloaden wat je wilt spelen? Met 'play as you download' krijg je veel sneller toegang tot het eerste deel van het spel, zodat je sneller kan beginnen met spelen. Dit maakt een 'digital library' een praktische oplossing."

Hij legt ook nog uit over hoe dit systeem betekent dat je nooit meer hoeft te wachten op de installatie van spellen. In plaats hiervan kun je het spel onmiddellijk spelen en toch de voordelen van sneller laden en streamen meepikken.

"Eenzelfde systeem werkt ook op Blu-ray, deeltjes worden automatisch gekopieerd naar de harde schijf op de achtergrond. Dit betekent dat de eerste paar minuten het spel al gebruik kan maken van snellere lees tijden van de harde schijf, wat weer een betere spelervaring oplevert voor de spelers. Ze hoeven nergens een installatie af te wachten voordat ze kunnen beginnen met spelen." ps4

[Tour] Tours biedt sprinters weer kans

De twaalfde etappe van de Tour de France biedt de sprinters een van de laatste kansen op een ritzege voor de rit naar Parijs. De 218 kilometer lange rit van Fougères naar Tours is volledig vlak. Onderweg wordt er alleen een tussensprint afgewerkt, bergpunten zijn er donderdag niet te verdienen.

De dag na de tijdrit zou er vermoeidheid in het peloton kunnen zijn geslopen, maar het moet raar lopen willen de sprinters niet om de zege strijden. Marcel Kittel (Argos-Shimano) is met twee ritzeges de succesvolste sprinter deze Tour. Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick-Step), André Greipel (Lotto-Belisol) en Peter Sagan (Cannondale) waren allemaal een keer de snelste.

In de slotfase van de etappe zitten nog een tweetal haakse rechterbochten. De laatste vijfhonderd meter kunnen de snelle mannen van het peloton dan op volle snelheid de strijd aangaan.

FOK! wat een weer... Wisselend bewolkt

Goedemorgen! Op de meeste plaatsen was het gisteren overwegend bewolkt en dat was wel weer even wennen. Ook de temperatuur was plotsklaps weer bedroevend laag, want in de bewolking en in de wind was het niet warmer dan 16 graden. Lokaal viel er zelfs wat lichte motregen, maar dat was maar heel weinig.

Vandaag is het wisselend bewolkt. Dat wil niet zeggen dat het alleen maar grijs is, want ook de zon zal zich zeker af en toe laten zien. De meeste zon lijkt vanmiddag voor het zuiden te zijn. Het blijft wel droog en de maxima liggen net als gisteren tussen de 16 en 21 graden. De noordenwind neemt wat verder toe en kan langs de kust krachtig worden.

Tot aan het weekend houden we dit weerbeeld vast, maar daarna komt de zon weer goed tevoorschijn en lopen de temperaturen weer op. Nog steeds is er weinig kans op een verfrissende bui en dat stelt me toch wel behoorlijk teleur.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Landschap
Een fraai plaatje uit de natuur. KlapMongeaul woont in de buurt (Eemnes) van prachtige natuurgebieden.

 

 

 

 

 

'Steam summer sale vandaag'

Zal de langverwachte en jaarlijkse Steam Summer Sale dan eindelijk morgen beginnen? Volgens een mail die een gebruiker van Reddit, 'Ampish' genaamd, wel. Dat kreeg hij van een medewerker van Steam als antwoord op een vraag over de Left for Dead 2-sale van afgelopen weekend.             

Goed nieuws dus voor elke pc-gamer en tegelijk slecht nieuws voor de portemonnee zo vlak voor de vakanties. Elk jaar heeft Steam een zomeruitverkoop waar verscheidene games met grote kortingen worden aangeboden. De traditie blijkt dat deze sale de afgelopen jaren in juli gestart is: in 2012 op donderdag 12 juli, en in 2011 op vrijdag 1 juli.

Het is en blijft een gerucht dus de mail kan ook hartstikke nep zijn. Het is echter wel aannemelijk dat de sale zal beginnen, mede door de startdata van vorige jaren en de onderstaande mail:

Steam summer sale gerucht 2013

I vattnet

De zon schijnt en dat zullen we weten.
Ik kreeg mijn halve liter bier zo snel niet helemaal op. De Vrouw wel. Toen de boot aankwam, zette ik het halfvolle flesje rechtop in de tas. Nu neem ik een slok. Het bier is nog koud. Lekker. Morgen zal ik erachter komen dat ik tijdens het lopen wat bier uit het flesje de tas in heb geklotst. Het vest van De Vrouw en mijn nette jasje is dan nat en stinkt. Niet zo lekker. Maar dat is voor morgen.

Alle vermisten treinramp waarschijnlijk dood

De Canadese politie gaat ervan uit dat alle mensen die vermist raakten toen afgelopen weekend een trein ontplofte in het plaatsje Lac-Mégantic "zeer waarschijnlijk" zijn omgekomen. Een politiewoordvoerder zei dat woensdag tegen de pers. Als de aanname klopt heeft de ramp in totaal 50 levens geëist.

Een op hol geslagen trein met ruwe olie ontspoorde en ontplofte in de nacht van vrijdag op zaterdag in het plaatsje bij de grens met de Verenigde Staten. Het centrum veranderde daardoor in een vuurzee. Meer dan 30 gebouwen werden verwoest.

Tot nog toe zijn 20 lichamen gevonden.

Verdachte fatale woningbrand Cuijk langer vast

De 23-jarige man die wordt verdacht van het stichten van de fatale woningbrand in Cuijk vorige maand blijft nog zeker drie maanden in de cel zitten. De raadkamer van de rechtbank in Den Bosch heeft zijn voorlopige hechtenis woensdag met negentig dagen verlengd, laat een woordvoerder weten.

Bij de brand kwamen een 46-jarige vrouw en haar dochters van 14 en 17 jaar om het leven. De verdachte zou de avond voor de brand ruzie hebben gehad met de jongste dochter. Hij werd opgepakt na uren in een zendmast in de buurt van de afgebrande woning te hebben gezeten. De advocaat van de man zei eerder dat zijn cliënt verstandelijk beperkt is.

Xbox One afzeiken is het nieuwe snoep afpakken

Als ik ergens een lege zak van krijg is het wel van kinderachtig gedrag. Dat gebeurt nogal vaak in de gameindustrie. De industrie en alles eromheen bestaat ook voornamelijk uit mensen die enthousiast zijn, echte gamers en meer fan van iets dan dat ze ergens kritisch naar kijken. Maar oh wee als ze ergens kritisch over gaan denken, dan kun je de rammelaar erbij gaan pakken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.