Politici roepen dominees op inenting te adviseren

Predikanten moeten gelovigen duidelijk maken dat vaccineren niet tegen de wil van god is. Daartoe roepen oud-minister van Volksgezondheid Els Borst (D66) en VVD-senator Heleen Dupuis vrijdag op in het AD. Zo moet de oprukkende mazelenepidemie de kop worden ingedrukt, vinden de politici.

Sinds begin mei zijn de mazelen bij 321 mensen vastgesteld. Waarschijnlijk zijn veel meer mensen besmet. De meeste zieken wonen in de biblebelt, waar relatief veel orthodox-protestantse gelovigen hun kinderen niet laten inenten.

Borst wil dat kerken snel oproepen tot vaccinatie. "Als alles de wil van god is, dan is de uitvinding van het vaccin dat ook", aldus Borst. Borst en Dupuis denken dat nu de epidemie groeit, predikanten sneller geneigd zijn om vaccinatie te adviseren.

De politici vrezen verder een uitbraak van polio. Begin jaren negentig was er nog zo'n uitbraak in Nederland. "Het is bijna wachten op zo'n uitbraak en de gevolgen zijn dan nog ingrijpender", aldus Dupuis.

Afgelopen week zijn 91 nieuwe gevallen van mazelen aan het licht gekomen, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. Het RIVM noemde het verder opvallend dat het aantal zieken in Zeeland toeneemt. Woensdag meldde het RIVM dat op een school in de biblebelt ook kinderen besmet zijn geraakt met rodehond.