Moslimbroederschap massaal de straat op

Tienduizenden aanhangers van de Moslimbroederschap zijn vrijdag samengekomen op een plein in Caïro en elders in het land om de gevallen president Mohammed Morsi hun steun te betuigen. Ze riepen leuzen tegen het leger, dat Morsi vorige week afzette, en noemden legerleider Abdel-Fattah el-Sissi een 'verrader'. Vrijdagavond, na het breken van de vasten, groeit de menigte naar verwachting nog aan.

Het leger draait de leiding van de Broederschap ondertussen de duimschroeven aan. Donderdag merkte het openbaar ministerie Morsi aan als verdachte van de uitbraak uit een gevangenis tijdens de revolutie van 2011 tegen de toenmalige president Hosni Mubarak.

Tegen de spiritueel leider van de Moslimbroeders, Mohammed Badie, en negen andere kopstukken is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Een aantal van hen verblijft in een kliniek die is verbonden met de hoofdstedelijke Rabaa al-Adawiya-moskee, het hart van de protestcampagne van de Broederschap. Die beweert dat de leiders, onder wie Mohammed el-Beltagy en Essam el-Erian, zich niet verschuilen voor de opsporingsdiensten. Waar Badie zich ophoudt wist woordvoerder Ahmed Aref naar eigen zeggen niet.

De gevangen leiders van de Moslimbroederschap zitten in eenzame opsluiting, twitterde woordvoerder Gehad Haddad vrijdag. Ze mogen volgens Haddad 'geen bezoek, kleding of voedsel ontvangen'

Op en rond het moskeeplein roepen elke dag weer duizenden Moslimbroeders om de terugkeer van Morsi in het presidentieel paleis. Vrijdagmiddag zwoer een van sprekers op het plein dat Morsi's aanhang blijft protesteren tot hun favoriet in zijn ambt is hersteld. "We zijn er klaar voor om een maand, twee maanden, een jaar of zelfs twee jaar te blijven", riep de ultraconservatieve geestelijke Safwat Hegazi tegen zijn gehoor.

Morsi kwam ten val na massale demonstraties tegen zijn bewind. Het leger installeerde daarop een waarnemend president, die een interim-regering moet vormen en nieuwe verkiezingen moet organiseren. Het was een zware klap voor de Broederschap, die een jaar eerder nog grote overwinningen behaalde in de presidents- en parlementsverkiezingen.

Maandag vonden meer dan vijftig Morsi-aanhangers de dood bij bloedige gevechten met het leger. Vrijdag trokken enkele betogers van Rabaa al-Adawiya, in het oosten van Caïro, naar het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde waar het geweld plaatsvond. Het leger houdt vol dat islamisten de schietpartij uitlokten, maar volgens de demonstranten openden militairen zonder aanleiding het vuur.

Behalve in Caïro gingen ook in Alexandrië en andere steden veel aanhangers van Morsi de straat op.