Henkjan is 'krakkemikkige oude man'

Henkjan Smits merkt nog dagelijks de gevolgen van zijn operatie in verband met prostaatkanker. "De pijn wordt per dag minder, maar ik loop nog steeds als een krakkemikkige oude man", vertelt Smits aan het AD. Smits' prostaat werd vorige week dinsdag verwijderd.

Henkjan moest zich donderdag weer melden in het ziekenhuis, maandag krijgt hij te horen of de kanker uit zijn lichaam is. Opzien tegen die uitslag doet Smits niet. "Ik ben het tegenovergestelde van een hypochonder en ga als rasoptimist altijd uit van goed nieuws."

Smits is blij dat hij donderdag afscheid mocht nemen van de katheter. "Ik heb zo'n ding twee keer eerder gehad en toen voelde ik niets. Deze keer echter was het een vrij pijnlijke aangelegenheid. Waarschijnlijk omdat er ter hoogte van de weggehaalde prostaat nog steeds een wondje zit."

De 51-jarige Henkjan, die in mei te horen kreeg dat hij prostaatkanker had, drukt zijn leeftijdsgenoten op het hart zich ook te laten controleren. "Ik raad iedere man van mijn leeftijd aan dit te doen. Mocht er iets fout zijn, dan ben je er misschien nog op tijd bij."

Smits hoopt zijn werk na de zomer weer op te kunnen pikken. Tot september heeft hij zijn agenda leeg gemaakt voor zijn herstel. "Daarna hoop ik weer als een 'jonge god' de draad van mijn leven op te pakken."