Middelbaar onderwijs kost ouders minder

Ouders waren vorig schooljaar voor leerlingen in het voortgezet onderwijs gemiddeld veertien procent minder kwijt aan jaarlijkse schoolkosten dan in 2010. Dat blijkt uit de schoolkostenmonitor, meldt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Voor het onderzoek is aan scholen en ouders gevraagd om een opgave van de door de school bij de ouders in rekening gebrachte schoolkosten. De schoolkostenmonitor is eerder uitgevoerd in 2002, 2004, 2007 en 2010.

Het onderzoek wijst uit dat ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs afgelopen schooljaar gemiddeld 424 euro per kind kwijt waren aan schoolkosten. Vooral voor havisten met een daling van vijftien procent en kinderen in het praktijkonderwijs met een daling van 38 procent zijn de kosten fiks omlaag gegaan.

De daling is vooral te danken aan lagere kosten voor eenmalige uitgaven, ict en gereedschappen. Extra schoolactiviteiten, zoals excursies, vormen de grootste kostenpost voor ouders. Een andere grote kostenpost is de vrijwillige ouderbijdrage.

Aangezien de Nederlandse overheid gemiddeld circa 7600 euro per jaar betaalt voor elke leerling in het voortgezet onderwijs, vindt Dekker een gemiddeld bedrag van 424 euro per kind niet onredelijk, schrijft hij. Het aandeel ouders dat de schoolkosten hoog vindt, is overigens ook licht gedaald.

Voor het middelbaar beroepsonderwijs zijn de schoolkosten met zestien procent gedaald. Daar liggen de totale schoolkosten voor ouders op 611 euro. Dekker noemt deze daling een positieve ontwikkeling.