Koenders verwacht Nederlandse bijdrage missie Mali

Oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) heeft er alle vertrouwen in dat Nederland een bijdrage wil leveren aan de VN-missie in Mali. Dat zei Koenders, die het hoofd van de missie is, donderdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Anderhalve week geleden werd bekend dat Nederland mogelijk toch troepen stuurt naar Mali. Het kabinet onderzoekt 'de wenselijkheid en mogelijkheid' van een Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in het Afrikaanse land, meldde het kabinet aan de Tweede Kamer. Onlangs bleek dat er geen behoefte was aan een Nederlandse bijdrage aan de EU-missie in Mali.

Voor Nederland is het volgens Koenders echt nog niet te laat om te helpen in Mali. "We hebben nog enkele weken."

De oud-minister is een voorstander van een Nederlandse bijdrage, onder meer omdat Nederlandse en Europese belangen op het spel staan. "Er hebben zich hier extremistische groeperingen genesteld in het noorden van Afrika. Dat is een groot probleem, ook voor de veiligheid in Europa", aldus Koenders.

Voor de missie is 'van alles' nodig, zei Koenders. Zo is er behoefte aan mogelijkheden voor medische evacuaties, aan mensen die 'zich bezighouden met helikopters' en aan transportcapaciteit. "Ik weet dat Nederland die mogelijkheden heeft."

Voor de Nederlandse defensie is het volgens Koenders goed als een bijdrage kan worden geleverd aan de missie in Mali. "Er moet een toekomst zijn voor de Nederlandse defensie. Mensen komen terug uit Afghanistan. Die moeten betrokken blijven bij de internationale veiligheid. Ze moeten die expertise ook blijven houden."

De operatie zelf zit goed in elkaar, aldus Koenders. "Het heeft legitimiteit in de hele wereld. En het kan ook iets betekenen voor de Nederlandse defensieinspanning om actief te blijven in de wereld, die zeker niet veiliger geworden is."