Celstraffen geëist in hoger beroep rellen Haren

Tegen vier mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij de Project X-rellen in Haren rellen zijn vrijdag cel- en werkstraffen en boetes geëist. De langste straf, een jaar cel, werd geëist tegen een verdachte uit Bolsward. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. De zaak tegen een vijfde verdachte werd uitgesteld wegens persoonlijke omstandigheden.

Alle vijf de verdachten is openlijke geweldpleging ten laste gelegd. De man uit Bolsward wordt daarnaast verdacht van opruiing, belediging van een ambtenaar in functie en brandstichting.

Ook een andere verdachte wordt van brandstichting verdacht. Tegen hem werd tien maanden cel geëist. De rest van de verdachten hoorde korte celstraffen, boetes en stortingen in het schadefonds voor de rellen tegen zich eisen. De verdachten werden vorig jaar door de rechtbank al veroordeeld.

Een aantal relschoppers tekende zelf beroep aan. Ook justitie ging in een aantal zaken in hoger beroep omdat de politierechter aanvankelijk niet altijd meeging met de eis om de verdachten geld te laten storten in een schadefonds. De eis werd steeds afgewezen omdat er nog te veel onduidelijkheden waren over het fonds. Bij latere zaken had het OM die weggenomen.

Donderdag werd het hoger beroep tegen vijf andere verdachten inhoudelijk behandeld. De uitspraak in die zaak volgt op 25 juli. Tegen de verdachten die vrijdag terechtstonden wordt 26 juli uitspraak gedaan.

De rellen in Haren ontstonden nadat een meisje uit de Groningse plaats mensen had uitgenodigd voor haar verjaardag. Ze vergat aan te geven dat het om een besloten feest ging, waarna honderden jongeren naar het dorpje afreisden. Al snel werd gesproken van Project X Haren, naar de film Project X, waarin een feestje ook volledig uit de hand loopt. Voor betrokkenheid bij de rellen werden meer dan honderd mensen aangehouden.