McQuaid betreurt donatie Armstrong

Olga Kroeders

UCI-voorzitter Pat McQuaid vindt dat het achteraf gezien een fout was om een donatie van Lance Armstrong te accepteren in 2002. Dat zei de Ier tegen de BBC. Armstrong gaf in 2002 125 duizend dollar aan de UCI. De wielerbond ontkende in 2010 dat hij dat geld gaf om een positieve dopingtest te laten verdwijnen.

McQuaid, die strijd om een derde termijn als UCI-preses, vindt dat zijn bond achteraf bezien het geld niet aan had moeten pakken. Hij voegt daar echter aan toe dat er nooit geheimzinnig over is gedaan. "Toen we het geld aannamen hebben we dat met een persbericht bekendgemaakt en ook waar we het voor gingen gebruiken. We hebben met de beste intenties gehandeld."

Eerder verdedigde McQuaid de donatie van Armstrong nog. De Ier deed ook onlangs een uitspraak waar hij weer op terug is gekomen. Hij beweerde dat Marco Pantani mogelijk zijn tourzege uit 1998 kwijt zou raken als bekend zou worden dat de Italiaan doping gebruikte.

Dat bracht de ouders van de inmiddels overleden 'Piraat' ertoe te vragen om daar vanaf te zien omdat Pantani zich niet tegen de aantijgingen kan verdedigen. Woensdag ontkende McQuaid in een brief aan Pantani's ouders dat het mogelijk was om hun zoon zijn tourzege af te pakken.