Snowden in overleg met mensenrechtenorganisaties

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden spreekt vrijdag met Amnesty International en Human Rights Watch. Dat lieten woordvoerders van de organisaties weten. Ook de kleinere mensenrechtenorganisatie Transparency International is door de klokkenluider benaderd.

Het hoofd van de Russische afdeling van Amnesty, Sergej Nikitin, bevestigde dat er een gesprek gepland staat, maar wilde niet zeggen waar. Genri Reznik van de Moskouse juristenvakbond liet tegen persbureau Interfax weten dat het overleg in de middag wordt gehouden op de luchthaven Sjeremetjevo. Ook Reznik ontving een uitnodiging voor het gesprek. Volgens hem zal Snowden vragen hoe hij asiel in Rusland kan krijgen.

Snowden zou zich al enkele weken in de transitzone van de Moskouse luchthaven bevinden, vanwaaruit hij asiel zoekt in het buitenland. Sinds zijn vertrek uit Hong Kong is hij niet meer in het openbaar gezien.

Venezuela, Nicaragua en Bolivia hebben te kennen gegeven Snowden asiel te willen bieden. Maar het is nog onduidelijk of het mogelijk is dat Snowden naar een van deze landen vliegt zonder zich in het luchtruim van de Verenigde Staten en hun bondgenoten te begeven.

Snowden diende eerder een asielaanvraag in Rusland in. De Russische president Vladimir Poetin zei dat hem asiel wordt geboden, maar onder voorwaarden. Snowden zou geen Amerikaanse geheimen meer mogen lekken. De klokkenluider trok hierop zijn asielverzoek in.