Details collaboratie NSA-Microsoft bekend

De nieuwe reclameslogan van Microsoft is "Your Privacy Is Our Priority", maar dat blijkt helaas niet helemaal waar. Op basis van documenten die door Edward Snowden werden gelekt, zet The Guardian nauwgezet uiteen hoe het bedrijf met NSA en FBI heeft samengewerkt. Een bloemlezing:

-Microsoft hielp de NSA om de encryptie van Outlook te omzeilen, toen de geheime dienst aangaf dat het problemen had om de webchats op Outlook.com mee te lezen. De emails op Outlook.com en Hotmail.com waren al inzichtelijk middels Prism, de chats waren dat nog niet. 

-Omdat de NSA enkele aspecten van het aanmaken van aliassen via Outlook niet snapte, was Microsoft zo vriendelijk om dit desgevraagd toe te lichten.

-Dit jaar werkte Microsoft ook samen met de FBI, om de NSA gemakkelijker toegang te verschaffen tot de online cloud storage SkyDrive. Momenteel telt de opslagservice ruim 250 miljoen accounts.

-In juli 2012, negen maanden na Microsofts overname van Skype, schepte de NSA op dat nieuwe mogelijkheden hen in staat stelden, met Prism driemaal meer audio- en videogesprekken via  Skype af te kunnen luisteren. Skype werd in februari 2011 aan Prism toegevoegd.

Ook het nieuwste, uitgebreide artikel over het afluisterschandaal bevestigt, dat de geheime diensten niet alleen met elkaar samenwerken, maar ook toegang hebben tot de admin-systemen van Skype, Facebook, Twitter, Outlook, Hotmail, Apple, Yahoo, Google, YouTube en vele andere sites en diensten.

Tot het beleid van kabinet Rutte-II eindelijk tot een utopie leidt, blijven gebruikers van voornoemde sites daarom gewaarschuwd: uw regering waakt over u.