'Uitspraak Inter-Amerikaans Hof over Joran in juni'

Redactie

De commissie voor de mensenrechten van het Inter-Amerikaanse Hof in Washington doet voor het eind van de maand uitspraak in de zaak van Joran van der Sloot. Dat zegt advocaat Aldo Cotrina, die de zaak bij het hof heeft aangedragen, tegen Novum Nieuws.

Cotrina wil dat het hof Peru maant de strafzaak van Van der Sloot over te laten doen. Ook eist hij dat de Nederlander een schadevergoeding van dertien miljoen euro krijgt van Chili. Volgens Cotrina zijn de burgerrechten van Van der Sloot geschonden bij zijn uitlevering van Chili naar Peru in juni 2010. Hij was naar Chili gevlucht nadat hij Stephany Flores in Lima om het leven had gebracht.

De uitlevering is volgens Cotrina een administratieve beslissing geweest en nooit voor een rechter gebracht. Tijdens de uitlevering was Van der Sloot zonder advocaat en heeft hij het mentaal en emotioneel zwaar te voorduren gehad, aldus Cotrina. "Ik ben er honderd procent zeker van dat wij dit winnen en dat er een nieuw proces komt", zegt de advocaat.

In Peru wacht Van der Sloot ondertussen nog op de beslissing van het hooggerechtshof over het verlagen van zijn straf, zoals zijn advocaat in deze zaak, Máximo Altez, heeft gevraagd. Het hof moet binnen dertig dagen na de start van de zaak op 29 mei een beslissing nemen.

Van der Sloot werd vorig jaar januari veroordeeld tot 28 jaar cel voor de moord op de Peruaanse tiener Flores. Hij zit gevangen in de Piedras Gordas gevangenis in Lima.